-
Przepraszam za odkopanie dinozaura, ale mysle ,że można zamknąć temat mojego szarpiącego TB. Od 2 miesięcy mam spokój i szybki samochód. Wymieniłem chyba prawie wszystko zaczynajac od sond lambda,przepływomierzy, pomp paliwa ,rurek overboost,podcisnien,szczelnosci,swiec,sprzegła,r egulacji zaworów itp. W koncu doszedłem co boli moje tb. Po pierwsze - zlutować połączenia potencjometru przepustnicy, po drugie Nowy zawór overboost - 125 zł . Samochód zrywa przyczepność na dwójce, a niekiedy na trójce (wilgotny, zapiaszczony asfalt po zimie ) Rzekłbym oddaje brutalnie moc po napompowania boosta, jak brata były 200sx. Spalanie też spadło. Dziękuje wszystkim za pomoc, a szczególnie "marek230482, piotriix, Misiek213" .Chłopaki bez Was bym nie ogarnął . :tee:
-
Super, że doprowadziłeś TB do takiego stanu :)
Teraz tylko na zlot 166 jechać ;)
-
kis a jakie wyszły ci koszty tych napraw? ile czasu poświęciłeś ?
-
Witam, koszty? hmm Napisze co ile kosztowało, robocizny nie licze ,bo sam praktycznie wszystko robiłem. Trwało to ponad rok. Robiłem powoli, eliminujac wszstko po kolei praktycznie.
3 przeplywomierze od kolegi sciagajacego czesci z anglii - 100 . Lambda najpierw magneti marelli 180zl , potem oryginalna bosh - dostałem . Sprzęgło w miedzy czasie 600 zł, uszczelniacz wału ,uszczelniacze skrzyni + olej - 150 , wahacz -200 , pompa paliwa - 80 zł. zawor overboost 125 zl, olej motul 150 zł , maglownica - 100 zł , rurki overboosta - grosze, ustawienie zaworow - nie pamietam, bo robilem przy wymianie wahacza.
Generalnie teraz odrazu zaczalbym od wymiany zaworu overboosta i rurek na nowe, sprawdził szczelnosc dolotu. Potem dopiero swiece,kable, przeplywka,lambda, lutowanie pedalu gazu. Podstawa to zaopatrzenie sie w kabel z interfejsem i fes-a do czytania bledow. Bez tego nawet nie ma co zaczynac. pozdrawiam
-
Witam. Podepne sie pod temat co by nie zakładać nowego. od wczoraj w moje alfie zapalił sie check. Wróciłem do domu podpiełm pod kompa i pokazuję błedy sondy lambda (nieprawidłowy sygnał) przy tym bład przepływomierza i zaworu odzyskiwanie par. Wydaje mi sie ze padły sondy ale czy błąd sondy generuje te kolejne? bo sprawdziłem napiecie na przepływce i było 0.00v
-
Przepływka na jałowym ~18kg powietrza. Sprawdź.
-
ok sprawdze to dzisiaj. ale czy na właczonym silniku napiecie przepływki moze miec 0v ?
-
Nie. Ale może być "przecinkowe" i miernik Ci tego nie łapie. Nie pamiętam wykresu zależności napięcie-przepływ.
-
to jeszcze tak dla pewnosci zadam pytanko , czy przeplywka i sondy lambda maja jakies bezpieczniki ?
-