Chodziło ogólnie o odpowietrzniki układu chłodzącego, nie tylko chłodnicy :)
Printable View
Chodziło ogólnie o odpowietrzniki układu chłodzącego, nie tylko chłodnicy :)
KUPUJEMY PŁYN DO CHŁODNICY oraz 6 piw :)
Czyli, instrukcja wygląda tak:
1). Wymianę płynu wykonujemy na zimnym silniku by uniknąć poparzeń.
2). Odkręcamy korek od zbiornika wyrównawczego.
3). Lokalizujemy dolny wąż od chłodnicy, odkręcamy cybant na wężu i powoli spuszczamy stary płyn do wcześniej podłożonej miski, garnka czy wanny.
4). Gdy cały płyn spłynie odkręcamy odpowietrznik na górze chłodnicy i ściskamy, klikamy czy gnieciemy górny wąż chłodnicy by wydostały się "resztki płynu".
5). SPUŚCILIŚMY STARY PŁYN! HURA :D
6). ZAKŁADAMY WĄŻ, ZAKRĘCAMY ODPOWIETRZNIK ORAZ KOREK OD ZBIORNIKA WYRÓWNAWCZEGO.
7). DLA CHĘTNYCH PŁUKANIE: wlewamy wodę do układu chłodzenia + środek do czyszczenia układu, włączamy silnik by pochodził do temperatury 90C. Następnie odczekujemy 15 min, by temperatura płynu w układzie chłodzenia spadła i spuszczamy w dokładnie taki sam sposób jak powyżej.
ZANIM ZALEJMY NOWY PŁYN PRZYGOTOWUJEMY UKŁAD DO ODPOWIETRZENIA:
8). ODPOWIETRZAMY UKŁAD: poprzez delikatne odkręcenie "śruby" na chłodnicy, w pierwszych 147 TS'ach jest jeden odpowietrznik + w innych znajduje się również na wężu/przepustnicy : LINK PONIŻEJ:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...120405_004.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...meo_147-11.jpg
9). Zalewamy nowy płyn do układu chłodzenia poprzez otwarcie korka od zbiornika wyrównawczego, do Alfy 147 wchodzi 6.8 litra - czekamy aż wylecą bańki powietrza z "odpowietrzacza", który krok wcześniej lekko odkręcilśmy, po odpowietrzeniu zakręcamy zaworek od odpowietrzania na chłodnicy oraz ZAMYKAMY KOREK OD ZBIORNIKA WYRÓWNAWCZEGO.
10). WŁĄCZAMY SILNIK, na spokojnie by pochodził 10 czy 15 min/ do umownej temp. 90C - podczas rozgrzewania auta USTAWIĆ OGRZEWANIE W KABINIE NA MAX'a.
11). WYŁĄCZAMY SILNIK, czekamy aż ostygnie i sprawdzamy poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym, powinien się delikatnie znajdować pomiędzy MIN a MAX, jeżeli jest go mniej to dolewamy.
12). MAMY WYMIENIONY PŁYN i "lekką bombę" po 6 piwach :D
PROSZĘ O POPRAWKI w ANALOGICZNY SPOSÓB.
Witam,
odświeżę nieco temat :)
Dziś wymieniałem płyn chłodniczy i weszło nieco ponad 4l, czy to nie za mało ?:rolleyes: Zdjąłem wąż ten na dole chłodnicy, odkręciłem korek zbiornika wyrównawczego (choć dopiero po zlaniu płynu - nie wiem czy to ma znaczenie), odkręciłem też odpowietrznik na chłodnicy, ściskałem węże i dmuchałem w zbiornik płynu. Tego drugiego odpowietrznika na wężu nie ruszałem, także może dlatego tak mało spłynęło? Na koniec włączyłem nawiew na max. przy rozgrzanym silniku i bez korka zbiornika płynu. A kupiłem 7l, bo niby miało zlecieć ponad 6l...:(
w nagrzewnicy reszta
Musisz odłączyć przewód powrotny płynu chłodzącego do zbiornika wyrównawczego układu chłodzenia silnika, od strony zbiornika.
Przedmuchać sprężonym powietrzem przez odłączony przewód. Wszystko wyleci.
Dzięki panowie:beer:
Uściślając, wyleciało mi dokładnie 3,5l, a nie powyżej 4l jak pisałem wcześniej...także chyba wypadałoby to powtórzyć, choć zlany płyn był czyściutki...
cześć
właśnie postanowiłem wymienić płyn chłodniczy w mojej Belli i napotkałem mały problem. Zgodnie z tym co przeczytałem, rozpocząłem od ściągnięcia dolnego węża z chłodnicy. I tu właśnie jest problem - całe przyłącze dolne schowane jest u mnie za solidnym kawałkiem blachy na którym opiera się chłodnica i filtr powietrza. Praktycznie nie ma możliwości dostępu do opaski. Dodatkowo od samej chłodnicy najpierw jest jakieś plastikowe przyłącze z ciekawą, blaszaną opaska a potem dopiero właściwe przyłacze rury z opaską zaciskową. Kurcze - nie ma tam za grosz miejsca na operacje typu odłączenie rury. Może w takim razie odpiąć nie dół tej rury przy chłodnicy a jej część górną do korej jest o niebo lepszy dostęp ?? Będę wdzięczny za wszelkie info...
Można swobodnie i bez kombinacji zdjąć wąż nie przy chłodnicy a wyzej.
Mi zlecialo 5l resztę trzyma termostat.