ale z pewnością trwalszy jest 8v , zresztą wersja flotowa wyposażana była w ten silnik wg EPERA), choć nie mówię że ten 16v jest nietrwały , ale na pewno mniej wytrzyma niż 8v, choćby z racji innego przeznaczeniaCytat:
Napisał Maciek-156
Printable View
ale z pewnością trwalszy jest 8v , zresztą wersja flotowa wyposażana była w ten silnik wg EPERA), choć nie mówię że ten 16v jest nietrwały , ale na pewno mniej wytrzyma niż 8v, choćby z racji innego przeznaczeniaCytat:
Napisał Maciek-156
JTDm z tego co wiem charakteryzuję się cichszą pracą niż JTD.
pzdr
Cytat:
Napisał M@T
zgadza się , to zasługa wtrysku wielofazowego (dawka pilotażowa i właściwe) , w JTDm -ach wtrysk następuje aż w pięciu fazach, ma to powodować 'miękką' pracę silnika (dlatego tdi tak twardo chodzą bo w pompowtryskiwaczach nie można uzyskać tylu sekwencji wtrysku)
Natomiast w zwykłych JTD paliwo wtryskiwane jest bodajże w 3-4 porcjach - mniej faz wtrysku . Tutaj nie jestem pewien ile dawek występuje ,ale kol. Maciek będzie wiedział.
Cytat:
Napisał Maciek-156
Pff, wcale się nie zgodzę, po pierwsze to inne generacje silników, 1.9 16v i 2.4 10V 10 Maćku bo ma 5 garów. Ja tam żadnych kłopotów w prowadzeniu nie odczuwam, a już z amortyzatorami przedniego zawieszenia ani tyle (nie wiem kto wymyślił w ogóle tą teorię) jezeli była by to prawda to nie produkowaliby w ogóle wersji 147 GTA też ma ciężki silnik. Jeżeli chodzi o osiągi to ja na Twoim miejscu bym się nie zakładał. Do setki może idą w miarę równo ale w 1.9 po 140 jest już lekka zadyszka a w 2.4 dopiero zaczyna sie zabawa.
Nie wiem jak 1,9 16V, ja mam 2,4 10V i jazda nią jest naprawdę przyjemna. Od 1500 obrotów czuć już zdecydowany przypływ momentu obrotowego i później od 2000 jest jeszcze mocniej. Nie jeździłem 1,9 16V, ale innymi turbo dieslami typu 1,8- 1,9 i tam jazda zaczynała się praktycznie od 2000. Ja też jak kolega Bosniak.sg nie odczuwam problemów w prowadzeniu, wręcz przeciwnie, nie mam obajwów nurkowania, w zakrętach jest naprawdę bardzo stabilna. W ogóle uważam twierdzenia typu, że 1,9 ze względu na wagę jest zdecydowanie lepsze od 2,4 i bierzcie tylko to, za porównywalne(przynajmniej wagowo :) ) do twierdzenia, że 2,5 V6 to kicha, bo jest ciężki silnik, a przez to nurkuje, wykańcza amrtyzatory itp- lepszy wybór to 2,0 :shock:
Zależy w jakim 1.9 :P Ja tam nie mam żadnych problemów powyżej 140.Cytat:
Napisał bosniak_sg
pzdr
No hmm teoretycznie 1.9 16v powinien lepiej jechac niz 2.4 10v :)Cytat:
Napisał M@T
to jest silnik benzynowy, wiec nie ma co porównywacCytat:
Napisał Konrado
ale z 2.4jtd miałbyś problem, nawet tym najsłabszymCytat:
Napisał M@T
zgadzam sie, mysle ze ewolucja jtd sie jeszcze nie skończyła i zarówno 1.9 jak i 2.4 mają jeszcze potencjał, wiec o wysileniu nie ma co mówić, czy w 2.4jtd sa problemy z amorami?? nie zauwazylem, natomiast 1.9 na pewno lepiej sie prowadzi ze wzgledu na mase, co nie znaczy ze 2.4 zle sie prowadzi :) wystarczy sobie porównać czasy na torze z ostatniego zlotu ;)Cytat:
Napisał Maciek-156
Konrado, moim zdaniem nie otrzymasz tu jasnej odpowiedzi: kup ten silnik czy ten, kazdy jest inny i kazdy ma inne zalety, sam sobie musisz odpowiedziec czego oczekujesz od jtd i na co jestes sobie w stanie pozwolić
No tak Pawel, wiesz pomarzyc fajna rzecz :) ALe trza zrobic rozeznanie ;)
Cytat:
Napisał Paweł156
Zawsze możemy to sprawdzić, w końcu mieszkamy niedaleko siebie . :) :)
pzdr