-
zastanawia mnie jeszcze skrzynia biegów. Czy nie ma różnicy między skrzynią od silnika 1,5QV na gaźnikach a 1,4 na wtryskach. Nie maja przypadkiem innych przełożeń?Znajomy twierdzi iż jest różnica na zębatkach koła na przełożeniach biegów(nie pamiętam jakiego) jedna ma więcej o 3 ząbki, szczególnie dotyczy to 1 i 2 biegu. Może to znacznie wpływać na komfort jazdy, jakieś zgrzyty lub szarpania, brak mocy?
-
Redziar, nie ma stresu - skrzynia zostaje Twoja stara, silnikowi nic złego z powodu innych przełożeń nie grozi.
Tu masz nieoficjalną listę przełożeń: http://www.alfa-pages.co.uk/gearbox.php . Jeśli wierzyć stronce to wychodziłoby na to, że biegi I-III masz krótsze, natomiast V dłuższy. Insteresujące, swoją drogą, dlaczego w 33 rzekomo wydłużono pierwsze biegi a ostatni skrócono..
-
A jeśli dwa pierwsze biegi są krótsze to będziesz miał lepsze przyśpieszenie na nich ale mniejszą prędkość.
- - - Updated - - -
Ale żadnego negatywnego wpływu to na silnik nie ma!
- - - Updated - - -
Ale żadnego negatywnego wpływu to na silnik nie ma!
-
dzięki Wam za pomoc:)już myślałem że będzie tragedia. W niedziele jadę po 33 z takim samym silnikiem i przełożę sobie całą wiązkę i powinno być ok. Jest to najprostszy i najpewniejszy sposób bez żadnych kombinacji. Jak ktoś będzie chętny na resztę gratów to dajcie znać:)
-
Pisz jak przebiegły łowy i czy wszystko przebiegło po Twojej myśli.
-
dzisiaj nabyłem 33 1,4ie z 93r, która niestety będzie musiała posłużyć jako dawca części:( Jechałem po nią aż pod Szczecin z Gdańska tak więc trochę kilometrów nią zrobiłem i teraz szkoda się z nią rozstawać :( Los jednak dla niej będzie okrutny. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie silniczek, niby 1,4 ale dość żwawy ładnie wkręcający się na obroty. Pojeżdżę sobie nią jeszcze z miesiąc i później zabiorę za rozbiórkę. Jutro wrzucę jej jakieś fotki:)
-
Może pojeżdzisz dłużej niż miesiąc wiesz przecież że rzeczy prowizoryczne najdłużej się sprawdzają.
- - - Updated - - -
A tak naprawdę ogromny żal że następna AR skończy na częściach,a nie u jakiegoś pasjonata ale życie jest niestety brutalne i okrutne.
-
w sprincie masz zaciski hamulców przy skrzyni, w 33 juz standardowo, więc zamiana skrzyni jest trochę utrudniona.
-
zaciski są przy skrzyni i obecnie jest zamontowana już w samochodzie razem z silnikiem, w przyszłym tygodniu zabieram się za oprzyrządowanie. Jak ktoś jest chętny na moją 33 to pisać oddam za dobrą flaszkę;)
To jest alfa z ogłoszenia którą nabyłem
http://otomoto.pl/alfa-romeo-33-C25917940.html
-
Ale napisz konkretnie jaką flaszkę bo wiesz są różne a mam nadzieję że nie cenisz jej tak nisko i za najtańszą z Biedronki nie oddasz!
- - - Updated - - -
To przecież jest jeszcze Alfa.