a olej koledzy to zmieniali w swoich skrzyniach?
Printable View
a olej koledzy to zmieniali w swoich skrzyniach?
ja wymieniłem i powiem, że trochę mniej szarpie przy szybkiej zmianie biegów. poza tym olej już był przepracowany. Ogólnie to polecam
A jaki olej lałeś? bo w ASO powiedzieli mi, że producent nie przewiduje w ogóle wymiany oleju w skrzyni i nic na ten temat nie wiedzą, jakbyś miał jakąś specyfikację tego oleju to będę wdzięczny i ile tego oleju tam wchodzi. Dzięki za odpowiedź!
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1097684 - tu kolega napisał jaki i ile ...
Dzięki za info, doczytałem jeszcze, że takie 'szuranie" słyszalne przy zmianie biegów czy może inaczej to nazywając syczenie (chociaż mi się bardziej kojarzy z szuraniem) to nie wina skrzyni tylko EGR, po przeczyszczeniu właśnie EGR jednemu forumowiczowi objawy ustąpiły, może jeszcze ktoś miał coś takiego?
Potrzebuję instrukcję jak zmienić olej w skrzyni Q-TRONIC i jaki zalać.
Moja skrzynia też dziwnie głośno działa , może wymiana oleju pomoże.
Widzę, że w ten wątek mało kto zagląda - mało automatów jeździ chyba ;) Ja jak na razie jeszcze nie wymieniłem oleju w skrzyni, to "szuranie" jak to nazwałem, występuje rzadko, poza tym nie szarpie, więc jeszcze poczekam, bo nie mam za bardzo do czego się czepiać :D
jak już jest głośna skrzynia to nieco późno jest na zmianę oleju niestety :( kam- skrzynię masz AF-40/ TF80 wpisz w google i wyskoczą linki jaki olej tam lać trzeba. Sam mam ten sam automat i 10k km od zmiany oleju minęło (po regeneracji skrzyni) i już czuję, że niedługo muszę znowu zmienić
ja jezdze automatem 1.9. mialem ten sam problem z wymiana oleju. naczytalem sie nakombinowalem, rozmawialem z mechanikami wieśkami i innymi i szczerze to najlepiej wyszedłem na tym jak pojechalem do aso i oni wymienili. w serwisie w gdańsku zrobili mi wymianę za 370 zł z tego co pamiętam. byłem mile zaskoczony. jak przeliczałem sobie u typowego pana mirasa, to ten chciał 250 za wymianę plus samemu trzeba było olej sprowadzać. wg mnie nie opłaca się kombinować w tym przypadku. w aso robią pewnie to nie pierwszy raz, na dodatek miło mozna posiedziec , poczekać i jeszcze f-ra vat. z kolei zapytałem się o wymianę oleju w silniku , to usłuszałem cenę 800 zł i to na pewno sam wymienie u siebie w mieścinie.