Zdemontowałem turbinę- wirnik jest luźny :( .
Jaka jest różnica pomiędzy turbinami 136km 2.4 , montowanymi w 166 i 156? Czy mogę do 166 zamontować turbo z 156?
Printable View
Zdemontowałem turbinę- wirnik jest luźny :( .
Jaka jest różnica pomiędzy turbinami 136km 2.4 , montowanymi w 166 i 156? Czy mogę do 166 zamontować turbo z 156?
To jest ta sama turbina. Warunkiem jest, że turbo z 156 pochodzi z tej samej wersji silnikowej, czyli 136 KM - bo zakładam, że masz u siebie w 166 wersję 136 KM.
Co do regeneracji, to masz we Wrocławiu EMP-TURBO - zadzwoń, dogadaj się, niech Ci wyciągną turbo, zregenerują i założą z powrotem.
Jak nie wyciągają turbo, to pogadaj, czy nie mają przypadkiem kogoś z kim współpracują, żebyś później nie miał problemów z gwarancją, gdyby było coś nie tak. Ale regeneruj właśnie tam.
Mam nową/ urzywaną w bardzo dobrym stanie. Tylko jest problem. Turbina jest taka sama jak orginał tylko pochodzi ze 156 i ta część turbiny która się łączy wężem z intercolerem, jest ustawiona pod innym kątem ( bardziej w dół) i łączenie wypada na ramie. Z tego powodu nie założę rury. Gdyby ta końcówka była wywinięta do góry o 1.5 cm wszystko by pasowało. Jest opcja przesunięcia tej strony turbiny, tylko się boję że mogę uszkodzić uszczelnienie między stroną zimną a ciepłą. Może ktoś ma doświaczenie w rozbieraniu turbo i coś by doradził.
Na pewno to jest ta sama turbina ?
Bo z tego co mi się wydaje (owszem mogę się mylić), to w 156 i 166 2.4 JTD siedzi TD2503V.
Późniejsze modele, ale już dla wersji 140 KM wzwyż miały GT2256V albo GT2052V.
Załącznik 84584Fotka słaba ale widać, że turbiny są ułożone tak samo, a rury od intercolera są ustawione pod innym kątem. Obejrzałem tą turbinę i widzę że teoretycznie da się to przerobić, tylko przerażają mnie możliwe komplikacje.
- - - Updated - - -
Właśnie obejrzałem instrukcje czyszczenia turbiny. z tego co widzę nie jest to nic bardzo skomplikowanego, a zwłaszcza że chcę ją tylko otworzyć i przesunąć o jedną śrubę i ustawić ją tak jak w oryginale. Jakieś opinie?
:) pomysł dobry, ale jak już chcesz cos takiego zrobić, to może podskocz gdzieś do zakładu regenerujące turbo i porozmawiaj, jak oni to widza. Ja bym nawet im dal, to do zrobienia, to by zobaczyli czy ogólnie turbo jest ok.
Niestety, samemu można dużo popsuć rozbierając turbo, ale decyzja należy do Ciebie.
A co do różnicy turbin, to bardzo możliwe, że ktoś już rozbierał to turbo i właśnie tak złożył, jak widać.
Załącznik 84775 Jak widać na zdięciu gruszki są w innych miejscach. Żeby zabardzo nie kombinować przełożyłem do mojej nowej turbiny, aluminiowy element z gruszką. Są to takie same turbiny różnią się tylko miejscem mocowania gruszki- a dokładniej mówiąc jedną śrubą. Przełożyłem ten element i jak na razie wszystko gra- auto odzyskało wigor. Tylko jest problem tego typu że w róże wydechowej znajduje się mnóstwo oleju który niestety po rozgrzaniu tury paruje. Ale mam nadzieję że obędzie się bez demontażu całego wydechu.
Dam znać jak dalej sprawuje się ta turbina.
Przełożyłem turbinę i znowu to samo. Po przekładce turbo auto jeździło super i nagle straciła moc, kopci, ubywa oleju. Ręce opadają :( . O co chodzi, gdzie szukać winowajcy?
Trochę się zamotałem.
Napisz jeszcze raz:
- o jakiej przekładce turbo mówisz, że jeździło super?
- jaką masz teraz założoną turbinę? starą, czy nową? z wymienioną gruszką, tak? opisz proszę
- o jakim cieknięciu oleju mówimy? przy nowej turbinie znowu cieknie olej? skąd?
Zrób logi dynamiczne na komputerze (Fiat ECU Scan) - 3 bieg od 1 500 obrotów do 3 500 obrotów (wrzuć parametry: obroty + doładowanie).
Ponadto zrób logi przy normalnej jeździe, czyli od 1szego biegu, do 3ciego, przyspieszasz, tak do 3000 obrotów (wystarczy) - nie interesuje nas "przygazówka".
Od początku. Pewnego dnia pękła mi miska olejowa. Odkręciłem, pospawałem, skręciłem. Wszystko było ok, ale po kilku godzinach jazdy nagle padło turbo. Straciło moc, kopciło i wydawało dziwny dzwięk. Odkręciłem turbo, okazało się że puszczało olej ze strony gorącej- wirnik, łoźysko do wymiany. Fachowiec za regenerację krzykną 1200. W roku 2012 na alfe wydałem 3000, sprzęgło, zawieszenie itd. Także kolejny tak duży wydatek to jest dla mnie katastrofa finansowa. Tak więc na allegro zamówiłem turbinę stan bdb - taka sama jak moja, te same nr. tylko źe różnila się tym że wylot do intercolera był niżej i nie mogłem podłączyć rury ic. Tak więc przełożyłem ten aluminiowy element ze starej do nowej sprężarki. Wszystko działało. Teraz sytuacja się powtarza. Brak mocy, kopci, ubywa oleju. Gdzie szukać winowajcy?