AR 156 na taxi? Brawo za odwage
Printable View
To odgrzeje temat.
Wymieniłem sprzęgło i wysprzęglik, dwumasa nie ruszałem bo mechanik powiedział że dobry i nie trzeba a auto nadal drży.
Dwumas ok sprzęgło nowe poduchy wymienione w przeciągu ostatnich 6 m i koło pasowe też. Co jest? Już mnie ch... bierze, strasznie mnie to denerwuje, nie mogę ruszyć normalnie bez gazu bo cały przód drży. Na postoju drży kierownica i deska.
Ma ktoś jakieś propozycje.
Przyzwyczaj się. Ten silnik w tym aucie nie będzie "aksamitnie" pracował :)
A drgania przy ruszaniu to może być objaw padniętych przegubów wew na półosi. Tak mi się zdaje że mają luz i lekko postukują przy ruszaniu na skręcie.
a ja u siebie wywalczyłem drgania!! :D teraz czuć już tylko prace diesla... ale do przeżycia ;)
okazało się u mnie, że jakiś ambitny mechanik spieprzył nieźle montaż centralnej poduchy... w środku poduszki jest gwint, w niego wkręca się śube od ucha przymocowanego do skrzyni... oczywiście pierdoła pewnie jakimś cudem zerwał gwint i przewiercili tą poduche na wylot i dali długą śrube, efektem takiego działania poducha była ściśnięta na maxa i dzieki temu nie było żadnej amortyzacji... przerażają mnie w swej bystrości nasi mechanicy...
Panowie nie ma się co spinac:) Siedziałem dziś w Fronterze kolegi w której jest silnik 2.2 diesel i też czuc drgania na kierownicy, tak samo było w golfie 4 1.9tdi znajomego więc raczej i tak mi się wydaje, że u mnie jest to na niższym poziomie niż u konkurencji z podobnych lat:)
Może warto w 1.9jtd podnieść obroty biegu jałowego jak radzi cinek, w tedy to nasze bryczki niby lepiej pracują. Podniesienie obrotów w granicy do 100rpm.
mi pomaga jeżdżenie z włączoną klimatyzacją, wibracje są wyraźnie mniejsze
mam pytanie do tych co powymieniali poduszki pod silnikiem czy wymieniali je na oryginały czy jakieś podróbki. Kiedyś byłem w serwisie u kumpla bo mnie też denerwują drgania ale powiedział mi że nie jest źle ale to napewno poduszki pod silnikiem ale jak będę chciał wymieniać to tylko na oryginały bo podróbki mają inną twardość i mogę mieć nawet gorzej niż mam a co do kultury pracy silnika to te nasz jtd tak mają a fiat czy lancia w swoich eleganckich samochodach montują silniki z francuzów bo one pracują łagodniej.
A nie zastanawialo cie nigdy dlaczego ducato, boxer i jumper wygladaja identycznie bo fiat sie dogadal z psa i i silniki 2.0 hdi wystepuja we grupie fiata a ducato fiat produkuje dla psa.