Ja mam u siebie 195/65/R15 i jest OK - zimowe,,,,letnie mam 205/55/16 pozdr
Printable View
Jak mam lato 205/55/16 a na zime 185/65/15 to trfilem z rozmiarem prawda:-)?
W samą 10-tkę,wysoki profil i węższa opona na śnieg bardzo dobra.
Przepraszam za odkop, ale nie warto chyba nowego tematu zakładać... Poszukuję opon zimowych do 156 z 16-calowymi alusami. Wg instrukcji powinny to być opony w rozmiarze 205/55/16 91W. Problem w tym, że na oponeo nie ma w ogóle takich opon zimowych... Letnie i owszem, są, ale zimowych brak. Schodząc z indeksem o jeden stopień do V pojawiają się Nokiany, Kumho i Hankooki, ale są to pojedyncze przypadki.. Dopiero zejście do indeksu H pozwala poszerzyć wybór... Jak to powinno być, żeby wszystko było zgodnie ze sztuką? Najbardziej zależy mi na Pirelli, ale jeśli innych nie będzie (albo Pirelli okażą się bardzo drogie), to mogą być inne... Kupować z indeksem H (i tak takich prędkości rozwijać nie będę), czy jak?
W instrukcji jest 205/55 R16” 91V. Możesz kupić z niższym indeksem prędkości np. U (do 200 km/h) czy H (do 210 km/h) i po prostu nie przekraczać tych prędkości :)
Hmm w tej którą mam na kompie dla wersji 2,5 V6 (polift) jest wyraźnie 91W... może dla "wolniejszych" wersji silnikowych jest V :-) tak, czy inaczej, jeśli indeks prędkości może być niższy, to nie ma problemu :-)
Siemka. Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD posiada opony letnie 215/45 R17(alufelgi), stan lichy. Możliwość zmiany na 4 takie same ale 225/50 R17 i pytanie czy będą pasować?? Na tył na pewno, zmieniałem sprężyny na zwykłe do tego modelu bo stara pękła i jest ciut wyżej więc nie wiem jak z przodem ktoś na takich próbował jeździć??
Ta szerokość niektórym obciera, niektórym nie (podobno zależy od szerokości i ET felgi)
Pasować będą, zależy jak Tobie się widzą. Ja mam 225/45/17 na dystansie 10mm
Dzięki rozważam też 195/65 R15 na stalowych, tylko jakie powinny być parametry felgi stalowej do tej alfy??