-
Zapytam jeszcze. Czy może ktoś wie czy ODCZYT PARAMETRÓW w FIAT ECU SCAN to faktyczny przebieg?? Bo u mnie to wygląda następująco:
ODCZYT PARAMETRÓW:
Licznik przebieg: 99552,6 km
-
Miałam problem z odkręceniem śruby od czujnika servo hamulca. Poddałam się tylko, dlatego, że wiem dlaczego nie mogę jej odkręcić. Jak wiem to już nie drążę tematu.
MES pokazuje poprawnie przebieg w moim TS. Ja mam zgodny z licznikowym.
Ja chcę spróbować z ELM327, aby połączył się z innymi modułami, ze względu na to, że poprzez KKL nie mogę złapać kodów zapytań i odpowiedzi po 1, 3 i 9 K-line. Program źle dekoduje, ponieważ przy użyciu kabla Y, wykrywa za małą prędkość transmisji szeregowej. Akurat to mnie ciekawi i tylko dlatego. Z liniami K mam problem, bo za mało jest czasu, aby złapał wszystko. Mam niby scanaPlus, ale jeszcze nie testowałam, ze względu na to, że walczę z interruptami i takimi tam. Teraz będę miała więcej czasu, to może podgonię. Nie wiem jak się sprawdzi, bo tam jest stała częstotliwość 100MHz i trzeba kombinować, aby podłączyć adapter.
Bo tak, to mi nie przeszkadza, że muszę się łączyć innym interfejsem z pozostałymi modułami, robię to rzadko. Najczęściej łączę się z silnikiem, a poprzez ELM327 jakość połączenia mam lepszą.
-
Ja mam vag kkl bo mam jeszcze inne auta i mi się przydaje. Jedyne z czym sie męczę to aby połączyć sie z air bag lub klimatyzacją to muszę mostkować piny drucikiem lub przewodem. Ważne, że działa sprawnie.
Majka, ale widzę ogar w tobie niezły. Jesteś informatykiem, czy elektronikiem czy co?
-
Nie jestem elektronikiem ani informatykiem. Jestem użytkownikiem JTSa. A życie serwisowe nauczyło mnie, że trzeba inwestować w wiedzę i przyrządy pomiarowe, a nie w bezskuteczne naprawy. Korzystam z tego czego nauczyli mnie koledzy z forum, bubu321 i euroscan. I po prostu lubię oglądać przebiegi rozmaite, widać jak coś funkcjonuje, itd. Trochę mnie to ciekawi. Poza tym jak mam wszystko zarejestrowane łatwiej szukać usterki, gdy coś się zepsuje, albo skuteczności, bądź braku wykonania naprawy… Wierzę w badania parametrów, zjawisk elektrycznych w układach i dlatego… i parametry mnie interesują.
- wiedza to jedno, lubię badać różne rzeczy, w sumie badam co się da. Ale to nie wszystko to się przekłada na umiejętność serwisowania samochodu starego, umiejętność oceny parametrów, umiejętność wyegzekwowania reklamacji usługi, a więc na koszty jego eksploatacji.
Dla JTSa elearn nie podaje wielu rzeczy zresztą. Nie umiem także czytać za bardzo schematów, więc muszę sprawdzać sygnały empirycznie.
Aktualnie padł mi kolejny EL327 czytający moduły CAN w JTS, dlatego nie mogę sprawdzić urządzeń w samochodzie. Czekam na nowy.
Nie wiem, też dlaczego nie mogę połączyć się przez adaptery dla linii 1 i 3 z Viakena z TSem, mimo, że czyta mi linię 7 poprzez ELM327. Dlaczego?
-
A mostkujesz je ? Możesz zmostkować je drucikiem lub kablem :) od tyłu kostki obd2.
-
Po to właśnie stosuję adaptery dla linii 1 i 3. Mogę skorzystać też z multipleksera. Ale adaptery powinny działać. A jak mam dużo rzeczy podłączonych -interfejs, multiplekser i do niego inne, to już i tak nie ma tego, gdzie trzymać. A wszystko musi być stabilne, bo chcę zrobić test w jeździe w JTS. VSS po CAN pokazuje chocopoły. Chcę zobaczyć dlaczego, czy to sprawka napięć, czy nie.
-
Możecie mi powiedzieć jaki jest bezpiecznik od złącza obd2 w AR. GT 1,9 jtd?
Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka
-
Witam, mam problem z połączeniem się z ecu AR GT 1,9 itd. Sytuacja wyglądała następująco. Łaczylam się interfejsem wiele razy, po wymianie akumulatora już się nie połączyłem. W trakcie próby łączenia na wyświetlaczu radia pokazuje się napis cancheck, wskazówka poziomu paliwa spada do zera, kontrolka rezerwy mruga, znika wartość temperatury zewnetrznej z wyświetlacza, zapalają się kontrolki abs, hamulca ręcznego i poślizgu . Mój interfejs viaken stn1110 Elm 327v2. Proszę o pomoc,http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2016/08/3.jpg<br />
http://www.forum.alfaholicy.org/imag.../2016/08/4.jpg<br />
<br />
-
Sprawdź, czy db zapiąłeś klemy. Wypnij i zapnij jeszcze raz.
-
Wszystko z aku jest ok sprawdzane wielkokrotnie