75W
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Można wlać olej przez odpowietrznik skrzyni, trzeba wyciągnąć ten plastikowy grzybek, i nalewać przez cienki wężyk. Trochę to trwa, ale jest dużo wygodniej.
Pytanie z posta 11:
Odpowiedź z posta 12:
Pytanie z posta 48:
Odpowiedź z posta 49:
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] to jak to w końcu jest z tym Fuchsem?
Ja 40kkm zalałem Fuchsa Sintofluid 75W i ogólnie jestem średnio zadowolony - przy niższych temperaturach, zaraz po rozruchu, 1ka i 2ka ciężko wchodziły/haczyły. Jak olej się zagrzał to wchodzą idealnie.
Teraz stoję przed wyborem:
1. Fuchs 75W80 GL5 + 200ml AR9100
2. Castrol Syntrans B 75W + 200ml AR9100
Czy jeszcze coś innego? :confused:
Dlaczego kombinujecie. Przeciez Tutela 75W +AR9100 jest bardzo dobrym połączeniem. Na zimno tylko przez chwilkę jest gorzej z 1 i 2.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Problem zimą może wynikać z niskiego indeksu lepkości oleju 75W rzędu 119 tylko i lepkości w -40C 75000 mPas. Trzeba czasu aby zaczął dobrze pracować pewnie. Ich 75W80 to zupełnie inna bajka na zimno.
Czym niższa lepkość i niższa temperatura graniczna płynięcia to w czasie mrozów lepsza praca.
Załącznik 275268
Załącznik 275269
Ja mam taki zestaw i jest b. dobrze. Na zimnym nie ma problemu z jedynką.
Załącznik 275270
Wlałem 2l Fuchsa Sintofluid 75w80 + 200ml AR9100 i bez najmniejszej różnicy w stosunku do 1.8l Fuchsa Sintofluid 75W. Przejechałem na nim 40kkm i mechanik powiedział, że olej wyglądał 'świeżo'.
Parę dni temu wymieniłem olej w skrzyni C635 (AR 159, ostatni miesiąc produkcji) - należało się po 117k km przebiegu. Za namową sprzedawcy zalałem Millers Oil EE Transmision 75W90 w ilości 2,1l. Po odbiorze autka zauważyłem, że skrzynia jakby ciszej chodzi (na plus) ale za to wrzucenie pierwszego i drugiego biegu jakoś tak z wysiłkiem trzeba wykonać. Nie wiem czy po rozgrzaniu się oleju w skrzyni to ustępuje (przejechałem od wymiany może z 15 km). Jakieś opinie o tym oleju? Przeczytałem wątek i ktoś już zalewał ten olej i było OK. Czy jak po rozgrzaniu się skrzyni objawy z wrzucaniem pierwszych biegów znikną albo przynajmniej zelżą to darować sobie wymianę oleju na coś innego czy zmieniać, np. na Fuchs'a? Przewertowałem zagraniczne fora i zasadniczo problem z pierwszymi biegami jest znany i dosyć częsty i ludzie sobie tym nie zaprzątają głowy za bardzo.
Witajcie. Mam problem ze swoją C635, jeśli chodzi o wbijanie pierwszego biegu to czytałem ze normalny problem, ale zgrzyta mi czasem też czwórka, a po rozgrzaniu skrzyni biegi w ogóle ciężko wchodzą. Zalana jest motulem (poprzedni właściciel) ale chcę to badziewie zlać (miałem kiedyś w AR147 i wylałem po miesiącu) czym ją zalać, przeczytałem wszystko i juz sam nie wiem
Fuchs SINTOFLUID 75w?
Tutela Geartech 75w85?
Millers?
Fuchs 75W chyba najlepiej nie działa.
Dodaj AR9100 i będzie jak należy
Ok, dolać Ar9100 czy Ewentualnie XADO 1 Stage Maximum Transmission? Pomoże cokolwiek na tą zgrzytająca czwórkę? Podobno jak jest ciepło na zewnątrz to nic nie zgrzyta i wszystko śmiga gładko,
Edit. Ogólnie u mnie nie ma półśrodków, chce zacząć najpierw od najprostszych rzeczy, czyli coś co może pomoże, a może nie. Jak nie poprawi się to kupuje nową skrzynię i tyle, nawet w BCS mi powiedzieli ze to niezajebywalna skrzynia i nie ma awarii, no jak widać ja mam pecha
Tylko teraz
Tutela Gearforce 75W czy Tutela Geartech 75w85 (podany jest w książce serwisowej)
Cześć,
a czy ktoś z Was ma doświadczenie z MOTUL MULTI DCTF, olej jest sugerowany przez ich wyszukiwarkę i wg. karty produktu spełnia wszystkie wymagania opisane również w Tutelli? Do tego zamierzam oczywiście dodać AR9100.
Ze 2 temu zmieniałem olej w skrzyni na Motula 75W90 (chyba). Skrzynia żyje, ale przy chłodnym oleju trudniej wchodzi 2 bieg, przez jakiś czas słyszałam również hałas ale obecnie jest cisza więc to chyba nie skrzynia.
Mam u siebie taki w skrzyni - zgodnie też z rekomendacjami osób, które używają i odczuwały wyraźną poprawę :) Czy odczułem diametralną zmianę? Nie. Czy jest lepiej - trochę jest ;) Planuje jeszcze dodać wspomniany AR9100 za jakiś czas - buteleczka już czeka.
Apropo 75W90 to nie jest to najlepszy olej do tej skrzyni, z tego co pamiętam rekomendowany jest 75W ;)
O
Panowie, szybkie pytanie.
Jak być pewnym, że mam prawidłowy poziom oleju w skrzyni C635? Jest jakiś otwór przelewowy? Jest do niego dostęp bez kanału?
Jest
Raczej nie
Czy ktoś może wrzucić dwa zdjęcia gdzie jest konkretnie korek wlewu oleju i korek spustowy, ewentualnie poradzić co trzeba krok po kroku zrobić, żeby wymienić olej w skrzyni.
PS Za radami na Forum kupiłem Fuchs TITAN SINTOFLUID SAE 75W-80. Przebieg to około.. 245kkm i ze skrzyni zaczyna dobiegać delikatne syczenie - mam wrażenie, że po wrzuceniu 6'tego biegu. Nie jest to uciążliwe, ale jednak słychać.
Skrzynia manualna, 6 biegowa, 120PS z instalacją LPG.
Na tej stronce masz opis i zdjęcie gdzie są korki w tej skrzyni:
https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie...-typ-c635.html
Korek wlewu patrząc od przodu silnika jest za wybierakiem biegów trochę na lewo. Korek zlewowy jest w najniższym punkcie skrzyni, mniej więcej na poziomie sanek. Jak przeglądniesz te fotki na powyższej stronce to bez problemu zlokalizujesz.
Jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem u siebie olej w skrzyni. Najgorzej jest z odkręceniem korka wlewowego, jak nie masz odpowiedniej ilości przedłużek, to jest tam ciasno, żeby samym imbusem zerwać śrubę. Warto zdemontować część dolotu przed przepustnicą, wtedy robi się tam trochę więcej miejsca.
Można nalać olej przez odpowietrznik, trochę to trwa ale jest wygodniej.
[MENTION=75104]RalfPi[/MENTION]
Tak, wężyk i lejek załatwił sprawę, ale możesz faktycznie spróbować z tym odpowietrznikiem, jest chyba lepszy dostęp, tylko szczerze mówiąc, to nie wiem dokładnie gdzie on jest :D Osobiście wlałem w sumie 2L, ok. 165ml Archoil 9100 i resztę dopełniłem olejem Tutela 75W. W tym wątku przewijały się posty, że warto zalać trochę więcej niż wg. instrukcji. Niektórzy pisali o zalaniu 2l oleju i całego Archoil 9100 (200ml), ale wolałem nie ryzykować ewentualnego wywalenia nadmiaru oleju przez odpowietrznik :) Subiektywnie po wymianie biegu wbijają się na zimno trochę lżej, ale co ważne, przed wymianą miałem problem, że po rozgrzaniu, przy szybkiej zmianie z 5 na 4 często występowało delikatne zgrzytnięcie, teraz tego nie ma.
Dzięki. Zrobiłem kilka fotek - korek wlewu nie jest prostopadle nachylony do grodzi silnik = może nie być tak łatwo odkręcić.
Odpowietrznik jest w zasadzie "na wierzchu" - ostatnie zdjęcie.
Załącznik 280425Załącznik 280426Załącznik 280427Załącznik 280428Załącznik 280429
Korek wlewu faktycznie nie jest najwygodniejszy bo z tylu skrzyni i pod kątem ale posiadając zestaw kluczy nasadowych do ogarnięcia. Z pomocą przegubu cardana spokojnie da radę odkręcić i wkręcić z powrotem. Ja gorzej męczyłem się z odkręceniem korka spustowego bo między śrubą a podłużnicą jest mega ciasno. Finalnie odkręciłem jakimś płaskim, który nałożyłem na ampulową końcówkę pasująca w śrubę, ale musiałem go przedłużyć bo z początku szło trudno.
Ja w końcu zalałem Tutele 75W + AR9100. Skrzynia pracuje cicho a biegi wchodzą tak jak powinny. Ewidentnie to pasujący komplet, także polecam nie kombinować i zalać to co zaleca producent.
Mam Giuliette z 2011r. Przebieg 101 tys km. Czy w ogóle jest sens zmieniać olej w skrzyni manualnej ?
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Jak najbardziej jest sens, nie są to duży koszt, nic nie zepsujesz, a być może przedłużysz tym trwałość skrzyni. Często również w przedliftach udaje się tym zniwelować do minimum problemy z wbiciem pierwszego biegu. U mnie wymiana na Tutela 75W + Archoil AR9100 zauważalnie poprawiła pracę skrzyni.
Dwa oleje wlałeś? Ile litrów powinienem zakupić?
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
To nie są dwa oleje, a jeden + dodatek do oleju.
O taki zestaw:
Załącznik 280977
Koszt jest umiarkowany, a każdy olej ulega "spracowaniu" / zużyciu w niejszym lub wiekszym stopniu z czasem dlatego uważam również, że warto zajrzeć do oleju w skrzyni.
U mnie rewolucji nie było, ale zgodzę się, że jest milej w kwestii pracy skrzyni i powtórzył bym zabieg.
Do przelania tym zestawem jest jeszcze daleko.
Bodaj ilość jaką powinieneś wlać to 1.8l, ale zapraszam do sprawdzenia serwisówki żeby mieć pewnośc.
Wyleci ci najwyżej odpowietrznikiem:cool:
Instrukcja podaje 1.87L. U siebie zlałem 2L (165ml dodatku, reszta olej) i nic złego się nie dzieje :) Oleju nie wywaliło :)
Aczkolwiek łatwo zaobserwować w tej skrzyni pewną przypadlość niezależnie od ilości zalanego oleju - poci się u góry.
Przy wymianie spuszczone było ok. 2,5l oleju i myslałem, ze zalanie mniejszej ilosci rozwiąże problem.
Mam zalane 2l płynów i nadal występuje pocenie od góy.... zauważyłem przy poszukiwaniach, że to dość częste niezależnie od wersji silnikowej. TTTM?