nie kumam- zamiast tarcz 305 mm założyłeś 281 mm? Zaciski zmieniałeś?
Printable View
nie kumam- zamiast tarcz 305 mm założyłeś 281 mm? Zaciski zmieniałeś?
No właśnie... Ja też nie... widać pierwszy raz ktoś zmienił większe na mniejsze...
Nauka radziecka i takie przypadki widziała[emoji848]
Śmiejcie się Koledzy - ważne, że badanie TUV przeszła :)
Nic nie zmieniałem oprócz tarcz i klocków.
Nie mierzyłem poprzednich tarcz, bo wierzyłem, że nie są jakieś specjalnie duże - tj. zarówno przy feldze 17 cali, jak i przy feldze 16 cali (taka była zimowa jak kupiłem auto) też wszystko hulało.
Nie miałem czasu doglądnąć auta i wolałem bezpiecznie kupić mniejsze jak większe. Teść zrobił montaż. Po podróży patrzę... i myślę sobie.. ale numer - tarcze wyglądają nieco śmiesznie.
nie wiem czy j. \polski jest za trudny- napisz jak człowiek czy tarcze które były wcześniej zastąpiłeś tarczami o mniejszej średnicy?
Nie znam się na hamulcach, ale tak jak pisałem - nic nie zmieniałem oprócz tarcz i klocków. Sugerujesz, że do każdej średnicy tarczy są osobne zaciski?
PS
"ale numer - tarcze wyglądają nieco śmiesznie."
Wydaję mi się, że z mojego wpisu dość oczywistym wnioskiem jest... że nowe tarcze są mniejsze jak poprzednie.
fajne tam macie pomysły w Szczecinie nie ma co. Przebiliście słynnych cytryna i gumiaka z FB.
Za takie "pomysły" powinien być dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów bo właściciel raczej wyobraźni nie ma co robi.
ja bym z rowerka Wigry 3 takie szczękowe jak były na przodzie zamontował.
Podstawa przy wymianie tarcz to sprawdzenie co było wcześniej .... nawet na samochodzie po zdjęciu koła można mniej/więcej pomierzyć średnicę tarczy. Wyznacznikiem średnicy oczywiście jest zacisk i to jak blisko jest tarczy po obwodzie. Jeżeli ktoś bierze to co ma pod ręką i zakłada to życzę powodzenia , w sumie ja do swoich Brembo 330 mm mógłbym założyć 305 mm czy nawet 281 ale to grozi zerwaniem klocka i nieszczęście gotowe. Jeżeli przeszedłeś badania okresowe to diagnosta to dupa albo nie zwrócił na to uwagi tylko sprawdził na nowych hamulcach różnicę hamowania , która oczywiście powinna wyjść ok bo przecież założony nowy kpl.
Dla mnie takie działania na hamulcach to proszenie się o wypadek i tyle ... ale każdy jest kowalem własnego losu
Co sugerujesz tomkoziolek - kupno takich tarcz jak poprzednio i ponowna wymiana?
Jeszcze raz postawię to samo pytanie - czy są różne zaciski do różnych średnicy tarcz?
PS 1 Dzięki za porady.
PS 2 Wiadomo, że bezpieczeństwo przede wszystkim - dziwi mnie, że nikt w całym tym łańcuchu nie zwrócił na to uwagi (tj. sprzedający tarcze, Teść, mechanik, który robił regenrację i diagnosta...).
tak są różne!
Raczej większa tarcza nie wejdzie w zacisk od mniejszej, ale mniejsza tak. Klocki są na sztywno w zacisku, więc jak tarcza mniejsza to klocki mają nacisk na nią mniejszą powierzchnia. Nie nie chce być inaczej...
klocki na sztywno nigdy nie siedzą w zacisku- każdy ma lekki luz do tego jak założysz klocki na mniejsza tarczę to klocek będzie przylegał tylko na części powierzchni tarczy i przez to będzie brał nierówno względem tarczy - klocek musi zawsze być idealnie równolegle względem tarczy
Na sztywno tzn. nie przesuwają się w kierunku osi koła albo na zewnątrz od niej jak założysz mniejsza lub większa tarczę. Wiadomo, że klocki poruszają się razem z tłoczkami.
Decyzja należy oczywiście do Ciebie. Szczerze ja by wymienił na takie które są dedykowane pod te konkretne zaciski - patrz średnica. Możesz zrobić taki mały pomiar - zmierzyć odległość od osi piasty do wew powierzchni zacisku ( to będzie promień a z tego średnica ;-) ), trochę na oko ale to da Ci obraz którą z średnic tarczy dobrać a będzie najbliżej. Zazwyczaj odległość od krawędzi tarczy do zacisku to kilka mm. Nie ma co ryzykować z hamulcami.
nie lepiej Vin podać sprzedawcy części?
Szanowni Koledzy, czy ktoś z was może mnie odwołać do jakiegoś rzetelnego źródła, gdzie znajdę informację na temat doboru tarczy do zacisku ew. gdzie znajdę informację na temat potencjalnych problemów związanych z niedopasowaniem wielkości (średnicy) tarczy do zacisku?
zrób zdjęcie zacisku przedniego to będziemy mieli 1000% pewności jakie masz tarcze i co można polecić :-)
pytanko, czy wszystkie julki mają czujke od klocków? Bo z przodu u mnie oba przewody idące do klocka się przeciete, nie wiem czemu i po co i na co?
Polecam TRW w moim aucie były zamontowane fabrycznie i dobrze się sprawowały więc założyłem na przód TRW GDB 1648 , a na tył TRW GDB 1851 ,w mojej są tarcze powiększone tj.330 mm.
cześć
proszę o poradę. Giulietta z 2014r 1.4MA 170km
Z przodu tarcze 330mm i zaciski Brembo 4-tłoczkowe(chyba, tak na podst. porównywania zdjęć mi wychodzi..). Wg przeróżnych informacji do tego auta pasują klocki TRW gdb1648 i gdb1888. Ale one sie mocno różnią w wyglądzie. Te drugie mają takie wystajace dynksy cylinderkowe. O co tu chodzi? ktore klocki będą odpowiednie do opisanego auta?
Załącznik 265885
Załącznik 265886
Do julki z 2012 wchodzą oba rodzaje klocków. Do Twojej na pewno wejdą te bez tych cylinderków.
Koledzy, jedno pytanko: Julcia 2012, 1,4MA, 170 KM- czy jest jeden typ (rozmiarowo) klocków na przód, czy kilka? Tarcze średnica bodaj 330mm Najechane mam ponad 70 tys. i kontrolka zaczyna żarzyć, więc wymiana. Co polecacie?
Tarcze mają różne rozmiary - 330m to powiększone. Nie wiem, jak z klockami.
Polecam TRW w moim aucie były zamontowane fabrycznie i dobrze się sprawowały więc założyłem na przód TRW GDB 1648 , a na tył TRW GDB 1851 ,w mojej są tarcze powiększone tj.330 mm.
tylko oryginał - i nie patrz na to że na klockach może być logo TRW czy ferrodo
Pany zakładał ktoś z was coś takiego do Giulietty https://allegro.pl/oferta/tarcze-dar...0mm-9168854174
Ja montowałem ostatnio EBC black i też są spoko. Następne będą na 100 % EBC green
Nie wiem jak w Julce ale miałem założone we wcześniejszym samochodzie i polecam. Dużo znajomych na tym lata, świetny kompromis cena / jakość.
powiem tak - sprzedający to znany i renomowany sklep z hamulcami,
od kilku lat hamulce , do różnych samochodów kupuję tylko u nich, masz wątpliwości - napisz do nich, znają się na rzeczy, potrafią doradzić, niekoniecznie najdroższe rozwiązania, nie sprzedają szajsu , zobacz sobie ich sklep net.
pozdro
EBC to jedne z najlepszych tarcz dostępnych na rynku. Jakościowo biją na głowę ATE, Brembo i pozostałych czołowych producentów. Niestety, nie są też tanie.
a zakładał ktoś mikode? pytam z ciekawości, bo znam różne opinie, jedni chwalili że pomimo ciężkiego żywota sprawdzają sie spoko inni mówili że słabe, ale to jak zawsze jest, może ktoś tu zakładał ?
Czy wymieniając z tyłu tarcze lite o średnicy 264mm na tarcze o średnicy 278mm również lite (nie wentylowane) trzeba wymieniać zacisk, czy może jest ten sam i wystarczy tarcza o większej średnicy i odpowiedni do niej klocek hamulcowy?
Pozdrawiam.
Rafał
nie tylko tarcza jest inna ale i zacisk- żeby założyć większy musisz zmienić ..wahacz główny bo ma inne mocowanie względnie dorobić adapter.
dostawcy się zmieniają, zależy od roku, kiedy kończą kontrakty z konkretnym dostawcą, nie jest to jeden dostawca do wszystkich modeli.
na pewno to renomowani producenci - ATE, Textar, Ferodo itd, trudno powiedzieć kto w danym roku
i raczej bym się nie zakładał, że np skoro na pierwszy montaż produkuje np. ATE to kupując zamiennik ATE kupimy to samo co fabryka. Raczej nie.
trzeba pamiętać, że producent samochodu zamawia u dostawcy klocki wedle konkretnej receptury - składu mieszanki, która - zapewne - jest chroniona prawem i producent klocka nie może go wykorzystać przy produkcji swoich wyrobów. Oni maja swoje mieszanki, mało tego mieszanka np. Ferodo Premier do Forda Fiesty 1.4 będzie zdecydowanie inna niż do Subaru Imprezy.
PS. jak zmieniałem w mojej poprzedniej AR 147 to wyjąłem ori AR z logo Galfer, a np w Giulietta był chyba Textar a ostatnio w necie widziałem do dużych Brembo oryginalne z logo Ferodo.
Nie ma reguły.