A teraz pytanie takie. Czy demontowal ktos polke tylnia kiedy w bagazniku siedzi butla? Butla jest wlasnie pod polka.. :/
Dd
Printable View
A teraz pytanie takie. Czy demontowal ktos polke tylnia kiedy w bagazniku siedzi butla? Butla jest wlasnie pod polka.. :/
Dd
W bagażniku trzeba tylko odkręcić dwie śruby które trzymają półkę (są dobrze widoczne jak zajrzysz) a reszta jak wymontujesz tylną kanapę.
To spoko. Dzieki.
Dd
Zakupiłem DSP o którym mówiłem. Jak zrobi się ciepło zrobię fotorelacje i poradnik z montażu DSP przedliftowego do polifta.
Panowie sluchalem jak gra Dsp no i porownania nie ma do zwyklych glosnikow czego spodziewac sie mozna bylo. Natomiast wdg mnie do Bosse z Lancii niestety sie nie umywa. Chociaz moze da sie to jeszcze jakos podjechac w ustawieniach, ale d.... nie urywa.
Dd
Weź pod uwagę że 90% DSP pewnie już jest wypierdziane. Wstawienie nowych głośników sporo zmienia. Nie mniej jednak z tego co czytam nie jesteś jedyny z takimi wnioskami.
Dokładnie tak! Jak po raz pierwszy usłyszałem DSP, to miałem te same odczucia. Jednak po zmianie głośników jest duża poprawa i jeżeli komuś wystarcza jakość MP3 320kb (bo takie max odtwarza Audiostrada/Loudlink) to uważam, że z lepszymi głośnikami DSP jest OK i wystarczy. Gdyby jednak puścić tam czysty dźwięk wysokiej klasy (FLAC, CD) to niestety system już będzie średni.
Prawda jest taka, że w czasie jazdy, mimo że jestem audiofilem (i mam do czego porównać ten dźwięk), te 320kb mnie nie razi. Na postoju i owszem, ale ile się tego audio w samochodzie na postoju słucha? A jak już mnie jakość zdołuje to przełączam na Busso ;)
podwójny post - do skasowania
No trochę tak... ale ustaw na Hi-Fi, podkręć nieco wysokie i odrobinę tylko bas, ustaw pozycję na left (czyli na siebie) i będzie lepiej. Ale tylko z lepszymi głośnikami - te ori są słabiutkie, a już wysokie tony chyba najgorsze z tego, a one właśnie odpowiadają za przestrzeń :)
Głośniki od DSP są lepsze niż te zwykłe, ale to nadal jest poziom głośników z allegro za 50zł. Nie, nie wygłuszałem drzwi u siebie - 166 wygląda pod tym względem nie najgorzej. Aczkolwiek, jak rozkręciłem kiedyś audio tak na poważnie, to pierwsze nie wytrzymały właśnie drzwi (w sensie pojawił się rezonans i zaczęły brzęczeć). Normalnie nie używam takich poziomów głośności, więc odpuściłem temat ;)
Może kiedyś...
Pytam bo kiedyś jak czytałem tematy o naszych Bellach to zdawało mi się że ktoś wygłuszał drzwi ale może mi się coś już pomieszało:D Ja wygłuszenie mam zamiar zrobić na lato plus wymiana głośników w drzwiach na lepsze. Ostatnio jak wygłuszałem w poprzednim aucie to aż byłem zaskoczony jak po tym zabiegu zagrało oryginalne audio.
Nie wiem jak roczniki 2000>>>2003 wygladały z wygłuszeniem, ale moja z 99 nie miala nic poza tymi "bialymi foliami". Ja wygłuszałęm u siebie matami filcowymi i jest o wiele lepiej. Ciszej w aucie sie zrobiło. W trasie nei słychac nawet przejezdzajacych obok tirów. No i DSP+ wygluszone drzwi u mnie gra rewelacyjnie. Rewelacyjnie jak na moje potrzeby bo kazdy czegos innego oczekuje, ale kazda osoba ktora wioze chwali sobie DSP. Moze Ci co narzekają ( poza Tomazem bo on jest audiofilem) maja coś nie tak z głośnikami w polce jak marek pisał. Sam system bez dobrego wyciszenia nic nie da.
Może faktycznie różnie było z tym wyciszeniem. Moja poprzednia miała DSP fabrycznie i w drzwiach była gąbka. Taka mata czy coś tam. W obecnej nie wiem, ale jak masa pisze że ma tylko folię to może z pakietem DSP też było wygłuszenie?
A czy może ktoś polecić jakiś komplet głośników, który pasuje w fabryczne miejsce i gra lepiej niż głośnik stary seryjny (bez dsp)?
Musiałby ktoś jeszcze z fabrycznym to potwierdzić bo może u mnie ktoś coś dorabiał. Nie wiem czy to było fabryczne czy nie. Ale to nie była sama folia.
Nie ma co sie ludzic, gora wali w dsp piaskiem po uszach, srodka nie ma, a bas jest tylko z tylu z subow, glosniki w drzwiach praktycznie w ogole nie daja basu. Co nie zmienia faktu ze jak na audio z tamtych czasow to gra dobrze, ja u siebie mam suby nawet na -2 bo glosno slucham muzyki i wtedy za mocno nawalaly :)
Marek jeżeli ta gąbka o której piszesz była szara to może być to fabryczna opcja która wsadzali przy dsp. Gdzieś widziałem rozebrana alfe i miała ta gabke.
wysłane z WC
Tak, była szara taka kilku milimetrowej grubości gąbka. Na całych drzwiach. W obecnej nie pamiętam. Kiedyś zdejmowałem tylny boczek i coś mi świta że miałem tylko folię. Ale nie pamiętam.
Czyli może być tak że dsp miało dodatkowo gabke w drzwiach. A wersję bieda tylko folię.
wysłane z WC
Dobrze by było żeby ktoś się jeszcze wypowiedział kto ma oryginalnie założone DSP żeby to jeszcze potwierdzić.
Na to wygląda. Poniżej moje drzwi z tą gabką - mam ori DSP.
Załącznik 154142
Oczywiście to nie to samo, co maty wygłuszające bezpośrednio naklejone na blachę od wewnątrz, ale zawsze coś :)
No to chyba już wszystko jasne :) Tomek a napisz mi jakie włożyłeś głośniki w przednie drzwi chodzi mi o firmę:)
Przód mam DEGO (ST600 zdaje się) zestaw dzielony (midbas + tweeter), z tyłu Infinity 2-drożne z załączonym podbiciem wysokich (+3dB regulacja na głośniku). Zarówno bas z tych głośników, jak i wysokie są duuuużo lepsze od ori.
A czy są gdzieś do dokupienia dystansy MDF dedykowane do drzwi 166?
Zeby dobrze wygłuszyć i zamontować głośnik są chyba niezbędne.
Nie kupujesz dedykowanych do 166, tylko dedykowane pod średnicę głośnika (16cm) - papierem ściernym/pilnikiem dopasujesz do drzwi - jak tak robiłem z przodu. Z tyłu udało mi się kupić głośniki, które weszły w ori miejsca i schowane są pod ori maskownicami (głośniki muszą mieć głębokość montażową ok. 42-45mm o ile dobrze pamiętam).
Aha - dystanse do kupienia na alle tudzież w sklepach internetowych audio.
Z tą gąbką to nie wszystko jasne, mając dwie 166 każda z nich miała gąbkę i folię, a żadna nie miała fabrycznego dsp.
Też mam gąbkę i brak DSP więc to nie wyznacznik. Raczej gąbka świadczy o tym, że nikt tam łap nie pchał po jakiś naprawach np.
Adrian my tu mówimy o przedliftach. Co makarony wciskali do poliftow to już inna sprawa.
Możliwe że te z początku produkcji tego nie mają a potem to kładli. A może i same odpadły ale żeby na 4 drwuach tego nie było to dziwne. Niby po co ktoś miał by to odrywać od tej folii białej. Jakiś ślad by musiał zostać a tu nic.
wysłane z WC
Normalnie jutro pójdę i zdejmę boczek z tyłu żeby być pewnym. Bo jakby była ta gąbka i ktoś majstrował to na pewno jakiś ślad po niej został.
Mam DSP fabryczne w swojej 166 z 2000r. gąbka jest na folii we wszystkich drzwiach.
Jest jeszcze opcja, że w CF3 dołożyli tą gąbkę już do wszystkich wersji. Ogólnie CF3 jest lepiej wyciszone IMO niż CF2 (porównywałem moje 166).
rozbierałem parę przedliftów i niezależnie czy z DSP czy bez nigdy nie spotkałem się żeby nie było gąbki.