ewentualnie 4 nowych to TS
Printable View
Uroki diesla :) chociaż ciekaw jestem jak wygląda kosztowo remont "nowych" benzyniaków.
A co do oleju jakim zalewasz silnik po remoncie, to nie tak jak kolega powyżej, że pierw minerał a potem dopiero przechodzisz na lepszy ? Ja też jestem aktualnie w trakcie remontu, i myślę, że po remoncie zaleję od razu Motulem X-cess 8100 5W40, jakoś dobrze mi się na tym oleju jeździ.
Co Wy na to, będzie ok, jak zaleję od razu silnik olejem docelowym ? Ale chce go wymienić już po jakiś 3-5 tys km, i dopiero potem jeździć na oleju 10tys.
ja planuje zalać docelowym 10w60
zabawa postępuje coraz dalej, silnik został złożony
Załącznik 194017
i wstawiony na swoje miejsce
Załącznik 194019
głowica dostała nowe prowadnice i polerkę, błyszczy się jak psu .....
Załącznik 194020Załącznik 194021
no i na koniec dnia browarek.
plan jest żeby odpalić w poniedziałek wieczorem
Mój TS już po generalnym remoncie, chodzi super :) Tylko niestety pozostał mi błąd P0420-Katalizator. Po wykasowaniu szybko wraca. Sonda przed katem wymieniana w sierpniu, z resztą katalizator też. Mógł się zasyfić od tego czasu już olejem i stąd ten błąd? Co go powoduje w ogóle?
Jak Wy chcecie docierać ten silnik? Mądrzejsi jesteście od fabryki? Wydać kasę na remont a później zalać zly olej.... Na poczatku moze i oleju nie będzie wcinal silnik,jednak moment spalania oleju nadejdzie szybciej niz sie spodziewacie ;)
Zalej go zwykłym tańszym półsyntetykiem 10w40 i po ok. tysiącu kilometrów zmień.
O, tak mi się przypomniało dla przykładu: http://sklep.millersoils.pl/docieran...ocierania.html link do produktu to tylko przykład oleju i co proponuje producent.
A co do docierania to moge jezdzic na gazie ?
Bez różnicy.Byle tylko nie zamulac silnika.
zrobił się mały poślizg w pracach. sporo czasu zeszło się z docieraniem zaworów, dobrze, że nie było ich 24 szt. W każdym razie głowica na swoim miejscu:
Załącznik 194427
przy okazji montażu osprzętu okazało się, że napinacz paska rozrządu ma luzy na łożysku (po ok 10 kkm), więc poszedł do reklamacji.
Do montażu pozostało: podpora silnika i rura od kolektora wydechowego do trzeciego katalizatora, wałki itd.
z braku czasu prace muszę zawiesić do czwartku.
Po wielkich bojach i dwóch tygodniach z niewielkimi przerwami, udało się odpalić. Oto efekt końcowy
https://www.youtube.com/watch?v=V2X5...ature=youtu.be
No i fajnie, teraz czekamy tylko na info w sprawie spalania oleju :) Btw. jakim olejem zalałeś silnik ?
silnik zalany olejem Valvoline 10w60
a na marginesie mam nauczkę na przyszłość i przestrogę dla wszystkich nie oszczędzajcie na uszczelkach. Poskąpiłem 65 zł na uszczelkę obudowy pompy oleju (dostępna tylko oryginalna) i niestety cieknie olej, więc po świętach mam robotę z jej wymianą. Zabawy jest sporo trzeba zdjąć pasek osprzętu, rozpiąć rozrząd zdjąć podporę silnika.
PS
po remoncie silnik zrobił się zdecydowanie żwawszy. Nie pisałem wcześniej o stanie starych pierścieni w których szczelina na zamkach wynosiła 1,1mm pierścienie olejowe w dwóch tłokach nie miały rowków odprowadzających olej.
Czesc, przyszly mi sruby do glowice ale nie mam instrukcji z jakas sila i w jaki sposob je dokrecac. Macie jakas instrukcje ? Podeslecie zdjecia czy cos ?
Elerna znajdziesz w sieci
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Omen - jakbym miał czas szukać to bym nie pytal na forum.
1. 20Nm
2. 40Nm
2. +90 stopni
3. +90 stopni
4. +90 stopni
Załącznik 195190
pierwsza śruba jest od przodu samochodu
Dzieki za pomoc
a tak przy okazji do uszczelki pod głowicę (Erling) dołączona jest instrukcja dokręcania wraz z siłami
Własnie miałem dodać że moment dokręcania jest przeważnie z uszczelką. Ale może Nemiks nie ma czasu wymieniać uszczelki i zmienia same śruby, :o jak nie ma czasu 2 minut klepnąć w net "moment dokręcania głowicy 1.6TS" ;)
Cześć!
Dobijam powoli do 1000km po remoncie i trzeba będzie zmienić olej już na docelowy. Który z tych będzie lepszy? Motul 10W40 6100 Synergie czy Valvoline 10W40?
Valvoline
Wbijalem w necie moment dokrecania i znalazlem nawet filmi, ktory umiesilem wczesniej. Ale niestety na mo8ch srubach ani uszczelce tski momentów dokrecania nie ma. Kolejne pytanie mam jak remomtowaliscie glowice to mierzyliscie moze krxywki na wlakavh rozrzadu ? Bo u mnie okazalo sie ze jednej lrxywki na qalku wydechowym prsktycznie nie ma... firma ktora mi robila remont glowice mierzyla krzywki innej alfy i powiedzili ze moje sa o 2mm krotsze ... nie wiem co o tym sadzic ? Czyzby tak sie starly ? Mozna takie zakladac ?
- - - Updated - - -
Wbijalem w necie moment dokrecania i znalazlem nawet filmi, ktory umiesilem wczesniej. Ale niestety na mo8ch srubach ani uszczelce tski momentów dokrecania nie ma. Kolejne pytanie mam jak remomtowaliscie glowice to mierzyliscie moze krxywki na wlakavh rozrzadu ? Bo u mnie okazalo sie ze jednej lrxywki na qalku wydechowym prsktycznie nie ma... firma ktora mi robila remont glowice mierzyla krzywki innej alfy i powiedzili ze moje sa o 2mm krotsze ... nie wiem co o tym sadzic ? Czyzby tak sie starly ? Mozna takie zakladac ?
u mnie było dokładnie tak samo. Na wałku wydechowym nie było praktycznie jednej krzywki. Musisz dokładnie sprawdzić kanały olejowe czy wszędzie dociera olej...
za ścinanie krzywek odpowiadają popychacze hydrauliczne. a czy przypadkiem warsztat nie mierzył krzywek od 1.8 lub 2.0 TS bo z tego co się orientuję to w tych silnikach wałki wydechowe mają większy wznos to samo tyczy popychaczy hydraulicznych są dwa wymiary 24 i 26 mm.
- - - Updated - - -
a czemu nie 10w60 valvoline?
oleje 10w40 w porównaniu z 10w60 mają konsystencję zbliżoną do wody
Czy wałek wydechowy jest taki sam z 1.6 ts 105 km ? nie ważne to czy AR 147 czy 156 ? (chodzi o wymiary krzywek - bo chyba budową to się różnić nie będą). Bo dzwonie i pytam na alledrogo to każdy gada coś innego ...
Z tego co kojarzę to z 1.8 i 2.0 są inne.
do 1.6 105KM jest inny wałek jak do 1.6 120KM 1.8 i 2.0.
Cześć, sprawa z wałkiem załatwiona :)
Rozrząd założony, nowy wariator również, niestety pojawiły się dziwne dźwięki przy przekręcaniu rozrządu, w filmiku poniżej.
Proszę pomóżcie co to jest, czy tak ma być (myślałem, że to może być wina nowego wariatora, który jeszcze nie ma oleju)
https://www.youtube.com/watch?v=nYlqTJG7lB4
Nie wiem czy dobrze widzę, ale zdaje mi się ze wałek ci skacze, tak jakby był za słabo przykręcony do wariatora. Szczególnie widać to pod koniec filmiku. Moze za słabo przykreciles wariator do walka ?
popychacze nie mają oleju stąd ten dźwięk. Zakręcisz i jak popychacze dostaną oleju to będzie git. Pamiętaj żeby przed założeniem pokrywy polać krzywki olejem...
Panowie, kolejne niespodzianki...
https://www.youtube.com/watch?v=Vj9dScxAY4s
Szczerze mówiąc był wymieniany wałek wydechowy na nowy bo na starym była starta cała krzywka, ale po tym wszystkim wstawisliśmy stary wałek i nadal to samo...
Napinacze próbowaliśmuy nowy i stary i dalej to samo, macie jeszcze jakiś pomysł co może być przyczyną takiego luzu na pasku po wyłączneiu slinika ?
A może tak ma być ?
Czy wariator musi być jakoś konkretnie przykręcony czy po prostu wystarczy przykręcić go do wałka bez jakiś konkretnych wymagań ?
Pasek mam taki sam jak stary czyli 163 zęby.
Na blokadach robiony? Kola byly luzowane?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Za mocno przykręcony napinacz... max 25 Nm
Kola i blokady - tak.
Aco ka do rzeczy moc dokrecenia napinacza w tym przypadku ??
To, że znacznie spełniać swoją funkcję
[emoji6]
Kurde wydaje mi sie ze jest napiety 25 nm. Ale tak jak na filmiku widac napinacz praeidlowo chodzi gdy jest wlaczony silnik tylko gdy sie go wylacza to jezyczek napinacza leci do gory i sie luzuje pasek.
Wyskakuje mi jeszcze blad p0340 wiecie czym moze byc spowodowany ?
a nie uszkodziłeś czasem czujnika pod kołem wałka? albo po prostu nie jest podłączona wtyczka?