Brawo odważna decyzja jak to zrobisz będziesz mógł spokojne kolejne kilometry połykać. Co się stało z kolektorami i listwa że je wymieniałeś.
Brawo odważna decyzja jak to zrobisz będziesz mógł spokojne kolejne kilometry połykać. Co się stało z kolektorami i listwa że je wymieniałeś.
No świetna decyzja. Szczególne przy przebiegach na poziomie 15 tys rocznie.
TAXI jest tańsze.
[MENTION=59606]quba[/MENTION] - a mimo wszystko i tak wybieramy alfy, mimo, że nie zawsze cenowo się opłaca ;)
Samo posiadanie 10 letniego auta tej klasy się nie opłaca, więc ten temat należy przemilczeć :)
"nie wszystko co się opłaca - warto, i nie wszystko co warto - opłaca się..."
W przypadku alf najczęściej się nie opłaca, ale warto :)
Dokładnie, posiadaczy 159 można podzielić na dwie grupy: tych którzy chcą mieć 159 i wiedzą na co się decydują i tych którzy myśleli, że kupią ładne auto za stosunkowo małe pieniądze i będą nim jeździć bez kosztownych napraw. Tak w ogóle to głowica została wymieniona na używaną od 159 czy od 156/166 ?
ja tez mialem 159 jtdm i zrobilem w 6 lat 90tys.teraz ma ja moj brat i zrobił w 1.5 roku 10tys. a zony giulietta w zeszlym roku zrobila (i to z moja 50%) pomoca 3tys, dzis 3.5 letnia ma przejechane 17.5tys. mam motor 2 letni i ma 3.7tys dopiero nalatane.
i co z tego ze to jest ekonomicznie bez sensu? ja mialem kaprys na 159 i motor, zona potrzebowala fajnego kompakta, kupilismy sobie i jezdzimy ile nam pasuje. dzis nie ma pogody jade 159, jutro pojade motorem a jak bedzie mi sie chcialo to nastepnym razem rowerem (mam 2, crossowy i mtb, wiec tez bez sensu?)
Zgadzam się ;-)
Wygoda, przyjemność z jazdy, wrażenie 159 na drodze mnie powala!, prestiż ( dla jednych to może być Maybach a dla mnie 159). Głowica do 159 w bdb stanie.
Jeśli auto przejechało na prawdę 7tyś i ma 10 lat (ale załóżmy że tak jest) to i tak przy kupnie będzie miało nabite 180 tyś aby się sprzedało xD
Co do tego jestem w 100% że to robota ASO TUR w Bytomiu. Sprawa jest świeża, to nie były ślady jak po roku jazdy samochodem, tylko świeże, inaczej było by tam wszystko zasyfione, a informację otrzymałem że poprostu zarysowania są od śrubokręta bo ktoś nie umiał założyć paska wielorowkowego i musiał to zrobić całkiem niedawno - a taki miałem zmieniany luty/marzec 2017.
Ja nie bardzo kumam o co chodzi z tym paskiem wielorowkowym i zrywaniem. Zrywały się bez przyczyny?
No nie wiem czemu ale u mnie pasek jest ścinany wzdłuż krawędzi. Przed wymianą w aso pasek był cały (w styczniu patrzałem) i nagle (20 luty) pod domem jak uruchomiłem silnik to pękł. Mam fotki ale ciężko sie tam czegoś doszukać. Może ktoś ma jakieś pomysły ?
Załącznik 228198Załącznik 228199
A czy łożyska w rolkach bądź napinacz nie miały luzów poprzecznych? Lub jakiś luźny element ocierał o pasek albo ciało obce dostało się do komory silnika. Innych możliwości nie ma.
Pisałeś też, że ten zerwany pasek przestawiał rozrząd. Dobrze kojarzę?
Tak. Pierwszy raz jak mi się zerwał ten pasek to przeskoczył pasek rozrządu. W lutym jak sie zerwał to się nic nie stało, straciłem tylko ładowanie. Zero błędow na kompie. Pojechałem do aso i tam zmienili pasek, wyjechal szefu z serwisu i po 5m auto zdechło. Kazałem im wymienić odrazu pasek rozrządu ale olali i ostatecznie i to zmienili a przeciez tłumaczyłem co chcę mieć zrobione. Chciał odemnie zlecenie wymiany paska rozrządu ale odmówiłem i powiedziałem że skoro ja przyjechałem autem to takim wyjadę, jeśli nie to mają przywrócić autko do stanu sprzed naprawy, skończyło się tylko kosztem wymiany paska rozrządu bez robocizny. Nic się nie uszkodziło - tak twierdzili, niemniej nie zauważyłem niczego niepokojącego.
Teraz się okazało że napinacz poszedł do wymiany. Podejrzewam że już przy pierwszym zerwaniu powinno to być zrobione ...
Autko odebrane cisza jak nigdy dotąd. I nowy klekot będę musiał się przyzwyczaić. Jeszcze są drobne mankamenty ale nic wspólnego z remontem silnika.
Dzięki [MENTION=34058]KaaC[/MENTION] za namiar na [MENTION=143]QBA[/MENTION] i Maćka bo wykonali chłopaki naprawdę kawał świetnej pracy no i przede wszystkim wielkie podziękowania dla tej dwójki!!!
To tera przysłowiową flachę wisisz (żart) tak jak gadaliśmy, że będzie 100% git :)
Pozdrawiam
Akil,
to dobre wiesci, teraz masz glowice ze 156 2.4 20v ?
Duzo radosci i oby jak najdluzej sluzyla bezawaryjnie :)
Jak będzie możliwość to żart się spełni tylko Mikołaj musi być w pobliżu
https://youtu.be/4vfSP1HUHXo
Dorwalem głowice stan bdb do 2.4 .