Ten sam zakładam, nie lubię po śliskim jeździć w zbyt szerokich papciach
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Ten sam zakładam, nie lubię po śliskim jeździć w zbyt szerokich papciach
https://www.youtube.com/watch?v=G3RpIukjotc
Giulia Veloce + Bridgestone
https://youtu.be/F65rXOlS2f8
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Run flat ma tylko jedną przewwagę nad klasyczną oponą. Można przejechać do 80km z małą prędkością do serwisu i na tym koniec zalet. Wady: droższa, brak wyboru w rozmiarach i przeznaczeniu opony, cięższa o 25%, gorszy komfort i beznadziejne prowadzenie auta (moje subiektywne odczucia w porównaniu do michelin pilot super sport ale potwierdzone opiniami profesjonalistów). Teraz trzeba zadać sobie pytanie jak czesto łapie się kapcia i czy warto znosić te wszystkie wady RF dla tego jednego dnia, kiedy po kilkudziesięciu tysiącach km, w końcu złapiemy kapcia...
Panowie jakie ET mają felgi 19x9 (tył) z wersji Veloce. Chodzi o te "podkowy" praktycznie identyczne jak w QV:
http://pertyn.com/wp-content/uploads...7/IMG_0206.jpg
Podobno ET34, ale musze mieć pewność.
Róznią się chyba tylko tym, że Veloce ma p/t 8/9, a QV 8,5/10.
Chcę takie 19x9 dac do Stelvio na zimę :)
W UK nie ma 4x4? WTF? Przecież tam pada cały czas, myślałem że tam spory rynek jest dla tego napędu
pada ale deszcz a nie snieg. w niemczech 4x4 to ok 1/4 czy 1/3 rynku, tam jest nawet oferowany diesel 180hp super z q4. odnosnie uk pewnie rynek jest maly na 4x4 i dali sobie spokoj.
- - - Updated - - -
nie jestem pewien czy wersja ti w usa to rwd czy rwd z q2 w standardzie czy q2 jest opcja z pakietem performance. pisze oczywiscie o prawdziwym q2 czyli lsd a nie tym eq2 ktore daja do zwyklych giuli(i bylo w 159 i jest w giulietcie) i ktore to jest to tylko troche bardziej rozbudowanym algorytmem w ukladzie abs/esp
Rynek w UK na 4x4 jest i bardzo się ciskają Anglicy, że nie mają w ofercie Q4.
na alfaowner bardzo sporadycznie czytalem zeby sie to komus tam nie podobalo, chyba czesciej u nas czytam ze nie ma wersji RWD Veloce. Wszystkim nie dogodzisz nigdy. Trzeba pamietac ze poza masa zalet, Q4 jednak doklada dosc sporo masy. W ostatnich cennikach sa bledy, I niby minimalnie jest tylko ciezszy od 200KM RWD, co nie moze byc prawda (tym bardziej ze masa podana do Veloce u nas odbiega o ponad 100kg od tego co znalazlem w necie dla tej wersji)
Ja mam super z wnętrzem veloce ale kołami 17-tkami. W dowodzie jest 1429.
Gdyby była w ofercie wersja z 280 kuni RWD rozsądnie wyceniona to bym się mocno zastanawiał.
no wlasnie, cos kolo tego podaja dla rwd, a veloce z q4 w necie gdzies znalazlem 1605kg, kolega wyżej ma podobnie w dowodzie. az tyle ten q4 by wazyl?
Pytanie jakie opcje ładuje się do veloce.
NP taki szklany dach może troche ważyć
Q4 ponoć miał dodawać ~80 kilo. Może nie ma w tym uwzględnionej przeróbki zawieszenia przedniego bo pewnie jest troche inaczej chociaż nie wiem co poza doprowadzeniem napędu.
nie wiem ile zmienia wielkość kół i hamulców.
Kuźwa ASO się uparło i nie chce mi założyć do Stelvio, a nawet sprzedac fleg od Giluli Velove/QV. Mówią bzdury, że to felga dedykowana do innego auta. Głupota, bo przecież te samochody mają z 8 wspólnych felg. Dedykowana jest co najwyżej w ten sposób, że najdroższą odmianę dają do konkretnego modelu, bo Stelvio też ma fele QV, tyle tylko, ze w rozmiarze 20 cali. A ja na zimę sie uparłem jednak przy 19.
a wiem, że w innych salonach robią to nawet w ASO, jak tutaj
szklany dach waży duzo,ale nie jest w standardzie w veloce, raczej jest zadkoscia ze wzgledu na cene, wage i podwyższenie srodka ciezkosci. w veloce oprocz q4 sa wieksze hamulce, elektryczne fotele i pare dupereli, ale takie rzeczy to zrobia roznice powiedzmy 30kg.
moze zalozymy watek o wadze roznych wersji, kilku forumowiczow podejdzie gdzies sie zwazyc np hurtownia z kruszywami czy stala albo zlom? musimy tez ujednolicic warunki pomiaru np pelny bak i kierowca wychodzi z auta. wszysto bedzie wiadomo, bo w katalogach moga byc bledy i jakies okrojone wersje wazone
Zmieniacie felgi/opony poza ASO?
Jasne właśnie dzis zmieniłem na zimowe nokiany
ja mam dzisiaj karkołomną zmianę na felgi MAK'17 z Giulietty i zakładam do nich nowe opony (Nokiany jak kolega powyżej). Włożyłeś V/XL czy po taniości?:) Ile kosztowały Cię czujniki (i jakie masz?)
Dokładnie włożyłem 225/45 R18 Nokian WR A4 V XL
czujników nie kupowałem bo przełożyłem na dotychczasowe felgi
to taki teścik jak ktoś lubi klikać slajdy ;)
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...zimowek/rp62p3
nokiany miękkie... wycierają sie szybko - z powyższego wynika
podsyłam foty Maków 17tek 225/50/r17 z nokianami
piękne to to nie jest, wiem, ale tak to już bywa zimą :) i kosztowo wyszło spoko bo felgi już miałemZałącznik 237424Załącznik 237425Załącznik 237426
Takie trochę kołpako-podobne ;)
Przynajmniej będzie koło za koło i mniej pierniczenia na przyszlość. Ja niestety robie w czwartek przekladkę tylko opon na ori 17" wzór sport
A propos czujników. Założyłem felgi z oponami 17 cali bez czujników i jednak mnie to na tyle denerwuje (kontrolka obok prędkościomierza), że postanowiłem je dokupić. Ktoś kupował i może polecić sklep lub chociaż model? Obawiam się późniejszych problemów z połączeniem czujników z komputerem w samochodzie. Już raz ten temat przerabiałem w innym samochodzie i wiem, że nie jest to takie proste do skalibrowania.
Czujniki kupione w ASO nie odbiegają cenowo od tych na aledrogo. Po zamontowaniu kół nie miałem żadnych problemów, wskazywały tyle ile było nabite (zbędna była kalibracja).
A ile za komplet? Same się aktywowały?
Ja zapłaciłem niecałe 500 PLN i same się aktywowały (bez jakiegokolwiek komunikatu) a z rozmowy w servisie dowiedziałem się iż przy zamiennikach konieczna była kalibracja.
Uwaga dla kupujących czujniki - komplet to czujnik i nakrętka mocująca (o czym serwis dowiedział się po moim zamówieniu) w EPERze występują jako osobne części.
Dla zainteresowanych podam numery czesci i orientacyjne ceny:
1. 50538465 - nakretka - 6.50
2. 50534183 - sruba kola - 4.06
3. 50547691 - zawor - 130.08
Widac ja nie dostalem rabatu :).
To masz dobry rabat. Ja usłyszałem u siebie 840,- :)
Samo życie, nie będę się licytował (faktura do wglądu) ale mam duże rabaty.
Ktoś dociekał, czym realnie róznią się felgi od Giuli Veloce i QV?
Co prawda do V mają szerokości 8 i 9, zas do QV 8,5 i 10, (no i ET ciut rózne) ale to nie uzasadnia jeszcze takich róznic w cenie.
Bo pytałem się w ASO, za ile mogę kupić np: 19x8,5 od QV o chcieli 2760 zł/szt.
zaś do V 19x9 to chcą 1560 zł.
Ceny bez rabatów.
Z wyglądu praktycznie identyczne :) więc cena pewnie zależna tylko od tego, że od QV wiedzą, że mogą bardziej skubnąć ;)
Załącznik 237491
https://i.imgur.com/VLHHV0f.jpg
Quadrifoglio
Front: 8.5J, ET34 - part code 156115200 - tyre size 245/35 R19
Rear: 10J, ET41 - part code 156115203 - tyre size 285/30 R19
Veloce
Front: 8J, ET33 - part code 156113555 - tyre size 225/40 R19
Rear: 9J, ET34 - part code 156119556 - tyre size 255/35 R19