Też mam już dość tych teoretyków.
Co do diesla w Alfie, nie ma lepszego silnika.
A akumulatory faktycznie Fiat mógłby poprawić.
W Alfie sam sobie wymieniłem na Varte
Printable View
Cześć, dopiero udało mi się zakończyć sprawę, więc wracam do was z informacją jak poszło.
Na wstępie odradzam wszystkim serwis Bołtowicz w Warszawie, próbowali mnie zmusić do wymiany kół bez rekompensaty, wyłudzali nieistotne w sprawie dokumenty, a na koniec się okazało, że 3/4 innych wad które im zgłaszałem nie było nawet zgłoszone w systemie. Miałem te same przejścia z nimi w przypadku Mazdy, już nie mam tego auta prawie rok, a cały czas teoretycznie mam "otwarte 3 zgłoszenia, które weryfikują z producentem". Zmieniłem ASO, skontaktowałem się z producentem i okazało się, że wszystkie zgłoszenia można załatwić w 2 tygodnie... (m. in. błędne wskazania czujnika temperatury zewnętrznej po myciu, piszcząca kierownica i zanikająca pamięć lusterek).
Wracając do felg, po kontakcie z producentem okazało się, że jednak muszę wykonać akcję serwisową inaczej ASO nie będą mogły rozliczyć innych napraw gwarancyjnych (podobnież). Po wymianie 1 maila z centralą zadecydowali, że Dealer od którego kupiłem samochód jest zobowiązany wymienić 2 felgi tył (z 255 na 225), 4 opony letnie na nowe oraz 2 opony zimowe tylne na nowe, oczywiście takie same jak kupiłem. Dodatkowo Dealer wystawił korektę do FV za auto na wartość pakietu + różnicę w cenie opon zimowych (255 były trochę droższe od 225). Dealer od którego kupiłem auto załatwił całą sprawę w 1,5 tygodnia.
Z jednej strony szkoda tych kół 255, z drugiej mam poczucie, że sprawa została załatwiona całkiem uczciwie i po odcięciu Bołtowicza już było profesjonalnie.
A to ciekawe, nie można mieć 255 na tyle? Mechanizm roznicowy się sypie?
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
sprawa dotyczyla tylko 18" bievpamietam czy wszystkich wzorow/et czy tylko niektorych. bylo bodajze ~ 330 tylko tym dotknietych, byla lista vin ktore podlegaja akcji, kilka szt z polski o ile pamietam. ja mam szeroki tyl 19 i nie ma akcji/problemu, z reszta za nic bym icj nie oddal.
[MENTION=81448]Eldialion[/MENTION]. to moze dystanse na tyl. wchodza bodajze od 15 lub 16mm eibachy z kolnierzem. bedziesz mial wystawienie felgi tylko 3 lub 4mm wiecej niz miałeś(miales et34?) w zaleznosci ktory dystans wezmiesz. rozumiem ze te szersze miałeś wlasnie 18x9 et34 (pytam bo byly tez na alkegro pojawialy sie wersje szersze z et44.5, no chyba ze sprawa tych drugich dotyczyla?)
jak sie dowiesz to napisz co zrobili z tym piszczeniem przy kreceniu kierownica, bo jakos u mnie sobie aso niezbyt radzi - 2 razy juz pryskali sprayem, pomoglo na 2mce.
Dystanse to ciekawy pomysł, pomyślę nad tym w wolniejszej chwili :) Dzięki za podpowiedź. Co do szczegółów felg, to szczerze nie mam pojęcia :(
Jeśli chodzi o piszczenie, to nie spodziewam się długotrwałego efektu - panowie "przesmarowali" podobnież, więc może być dokładnie tak jak piszesz.
moze zalezy gdzie i czym przesmarowali. w pierwszej 159 tez mialem podobny dzwiek, ja pryskalem, potem moj mechanik, i wracalo, az w koncu kazalem mu nad tematem bardziej posiedziec, z tego co wiem strzykawka z jakas igla wpuscil gdzies bardziej staly smar (a nie spray) i problem zniknal i od lat nie wrocil (nawet kilka dni temu jechalem ta alfa, bo mam kontakt z kupcem. roznica byla taka ze tam piszczalo gdzies z okolic przepustu osi kierownicy przez grodz, a w giulii wydaje mi sie gdzies od strony kierownicy - moze cos przy kolumnie, jakies uszczelnienie? cos mi sie wydaje ze trzeba zdjac kierownice i tam tez wpuscic porzadny smar strzykawka. moze sam to zrobie bo i tak nagrywam kierownice z Q
Byłem dziś w ASO, wyskoczyły updaty ECU/PAM/LBSS/RBSS (ostatni raz updatowałem na początku lutego) po ich zrobieniu wyskoczył jeszcze update BCM. Z updatem LBSS (lewa martwa strefa) coś jest problem: wgrywa, pisze że OK ale zostaje na starej wersji i dalej pokazuje ten sam update (prawy zaktualizował się OK do wersji 2201, a lewy ciągle na 2102). Były próby wgrania go kilka razy, był rozłączany aku, diagnosta próbował nawet resetu konfiguracji auta i proxi, nic nie pomaga. Sprawa zgłoszona do TESEO. Do tego po updatcie pokazuje mi cały czaz błąd w PAM (parktronik), najpierw myślałem że czujniki nie działają - były zdeaktywowane po włączeniu stacyjki - świecił przycisk deaktywacji i nie dało się go włączyć, jednak w trybie jazdy już działają (jak przełączę R lub D) - może coś zmienili trochę logikę i teraz nie będą piszczały jak auto jest na Park (co ma sens)? Przyobserwuję to wieczorem - już i tak byłem spóźniony mocno do pracy.
Jak narazie nie wyskoczył niestety update do BSM z poprawką dla ACC (ja nie mam ACC ale liczyłem że update wyskoczy i będzie tip top po dołożeniu ACC). NIe wiem czy to spowodowane jest tym że nie udało się zakończyć updatu LBSS, czy tym że nie mam ACC, albo tym że wyświetlało błąd niekasowalny w PAM.
Ticket TESEO otoworzony, mam dzwonić za kilka dni, może coś się dowiedzą i dokończą updaty.
Przy okazji daję znać że jest update dla nowego typu radia do wersji 085.000.046. Jest na to service news wg którego ten firmware jest na:
ZGŁASZANA USTERKA
Klient zgłasza jedną lub więcej następujących usterek:
Samoczynne blokowanie się/ponowne uruchamianie się systemu (reboot) podczas jazdy.
Aktywne powiadomienia o fotoradarach, nawet jeśli nie korzysta się z nawigacji.
W momencie przełączenia połączenia z radia do telefonu radio nie wyłącza się (po przeprogramowaniu, wskutek przeniesienia połączenia na telefon radio wyłącza się po otwarciu drzwi).
Powiedziałem że mi się zawiesiło parę razy i mają wgrać (bo oporowali) - o ten update trzeba się prosić - dać im znać bo to nie wyskakuje w Witechu.
Cholera, przepraszam, że tak zapytam, ale z tym wszystkim masz problemy w samochodzie, czy aktualizujesz bo coś wyszło? Są jakieś wymierne korzyści z tego, znaczy że w znany sposób dany sterownik, układ ma lepiej działać, czy co?
Chyba tak aktualizacje mają działać ze poprawiają działanie;) jak jest opcja zaktualizować to czemu nie.. akurat w radiu to wydaje mi się fajny update którego Ci nie wygrają o ile nie powiesz że coś Ci się dzieje z autem ;)
Ja się dziwię że aktualizacje nie są dostępne jak aktualizacje map do radia
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
aktualizuję bo jest. z resztą te updaty firmwarów przez OBD (z Witech-a) i tak ASO wgrywa samo z automatu przy podłączeniu kompa, więc nawet jakbyś ich nie chciał (przynajmniej na gwrancji) to i tak dostaniesz (no chyba ze zrezygnujesz z gwarancji?).
Poza tym różne rzeczy poprawiają, chyba po to je robią, nie uważasz? Np ta poprawka dla PDC - sprawdziłem jak byłem na dymku, wreszcie jak tylko włączę stacyjkę to PDC się nie uruchamia, czekasz na kogoś chwilkę ale jesteś na Park, nie piszczy. Nawet takie mini poprawki cieszą.
Co do updatu firmwaru radia, to po wymianie radia (pierwsze radio było problematyczne, gubiło ustawienia, zrywała kamera cofania, były problemy z połączeniem się z telefonem (kilka próbowałem) z android auto) nowe już w miarę OK, choć kilka ewidentnie softwarowych niedoróbek jest.
w nowszym radiu zginęły mi strzałki nawigacyjne jak korzystam z nawigacji google maps przez Android Auto - to akurat dla mnie jest niefajne, bo jak dziecko śpi to mam wyłaczony głos z nawigacji, wcześniej ciągle kuła po oczach strzałka na wyświetlaczu pomiedzy zegarami, od czasu nowego radia niestety nie. liczyłem że może nowy firmware to przywróci, jednak nie. w nowym radiu (ale w starym też) czasem jak z AA słucham Spotify i zrobię rozmowę telefoniczną, to nie zawsze przywraca muzykę na głośniki, czasem zaczyna grać mi telefon w kieszeni (tak się dzieje na 2 różnych telefonach) - rozwiązaniem jest wybranie jakiegokolwiek numeru i od razu rozłączenie - przywraca muzę na BT i głośniki. Taki niuansiki, ale też fajnie by było gdyby np nowy firmware to poprawił. Ten który wgrali na pewno nie poprawia pierszej wymienionej rzeczy, ale moze drugą - będę testował.
tak dokładnie uważam, i do tego też nie rozumiem czemu aktualizacji nie dają przez net - w BMW podobno wszystko tak dostępne, każdy sam moze sobie aktualizować różne moduły przez USB
czyli zgadzasz się ale nie do końca:) no wiesz, powinni to tak zrobić żeby się nie wysrało, a jak się wysra to powinien być ich problem.
wklejałem przecież info z serwice newsa, widać potencjalnie może się starsza wersja zawieszać albo resetować, do tego inne 2 problemy.
No to wyłączanie radia po wyjściu z samochodu i przełączenie na telefon po otwarciu drzwi by się przydało. Miałem to w poprzednim samochodzie, a tutaj dalej na radiu trzeba ręcznie na telefon przełączać. Co do sonarów parkowania to jak wezmę na P to sonary wyłącza automatycznie
sprawdze czy to dziala z ciekawosci po powrocie do domu.
a widzisz, a ja tak nie mialem - w garazu wlaczalem stacyjke bo np chcialem cos sprawdzic czy ustawic sobie trase i sensory wyly niepotrzebnie, teraz bedzie fajnie. u mnie dopiero dzisiaj wskoczyl soft zaczynajacy sie 1.33 do PAM (PDC), w lutym nie wyskoczyl mi ten update - masz tegoroczne auto?
Rocznik 2018. Kupowałem w lutym tego roku. Podobno przy sprzedaży wgrywają i tak najnowszy dostępny soft. Poza tym byłem już na wymianie oleju i akcji na tempomat adaptacyjny więc nie wiem czy przy okazji tego też coś nie wgrywali, ale pdc wylaczaly się od zawsze jak pamiętam w położeniu P. No ta funkcjonalność z automatycznym przełączaniem rozmowy na telefon i wyłączaniu radia by się przydała
no, to Tobie się widać udało ominąć przyjemność z większością updatów. w lutym wyszło dużo poprawek (wynika to z kilku service newsów które pojawiły się ok połowy lutego), właśnie min. PAM (PDC), L/RBSS, więc pewnie się załapałeś - ja byłem w pierwszych dniach lutego i załapałem się na udpate IPC (licznik), BCM i RFTM. Update licznika to było ponad 2h, inne to po minucie/kilka minut + czasem jakaś kalibracja. U Ciebie one pewnie wpadły przed wydaniem auta, a po na akcji pewnie dostałeś tylko BSM, może max nowy update do ECU.
Gorzej jest jak coś nie pójdzie - tak jak u mnie dzisiaj ciągle nie chce wgrać sie update do lewej martwej strefy (a do prawej się wgrywa OK) - zmarnowane dodatkowe 2h i tak muszę wracać do serwisu.
Ja mam auto wyprodukowane w lutym 2019, odebrane na początku kwietnia i już też jest ta funkcjonalność PDC (na P nie działają). Niby przed wydaniem robią aktualizacje,ale ile w tym prawdy...
Soft wersja: 081.000.004
no nie działa to w ten sposób jakbyś chciał, tzn samo się nie wyłączy radio i nie rozłączy BT - sprawdzałem. myślę że chodzi o to (ale jeszcze nie sprawdziłem) że jak przełączysz się ręcznie na telefon (w radiu lub na telefonie) i otworzysz drzwi to wtedy radio się wyłączy - widocznie wcześniej się nie wyłączało.
teraz kilka spraw. ja korzystam a Android Auto po WiFi za pomocą drugiego telefonu, apki AAGateway i jeszcze dołożonych flow-ów Automate żeby ładnie włączało/wyłączało hotspot na tym telefonie-bramce-hotspocie w aucie a na moim telefonie żeby uruchamiało spotify i puszcząło muzę. wczesniej mi to działało super, jakoś teraz po updacie co chwilę coś się nie łączy samo i muszę kombinować. przyobserwuję to jeszcze ale jak to będzie dalej tak działać to przywracam poprzedni firmware radia 080.000.047.
- - - Updated - - -
z tego co czytałem procedurę przed wydaniem auta, to nie ma słowa o robieniu updatów, tylko o odblokowaniu trybu normalnego (z logistycznego), bodajże sprawdzeniu czy są kampanie czy usunięciu transportowych zabezpieczeń. natomiast pewnie wielu dealerów robi aktualizacje z Witecha przy okazji bo to i tak wyskakuje, wystarczy zatwierdzić i trochę to nadzorować. w lutym wyszła poprawka dla PAM(tak się nazywa moduł od PDC) a soft 081 był gdzieś od jesieni 2018 w radiach i do niedawna o nowszym nie słyszałem.
Giulia produkcja 07.2018, zakup 03.2019 i jest np. tak:
- PDC wyłącza się automatycznie przy wrzucaniu P
- nie ma update'u grafiki wyświetlacza przy zegarach
- multimedia startują zawsze na radiu (FM / DAB, zależnie co było używane), nawet jak opuszczałem auto z grającym BT, natomiast na ekranie jest sekcja Media i wystarczy puknąć kontroler, żeby aktywować odtwarzanie z urządzenia
Czy były jakiekolwiek aktualizacje robione przed wydaniem auta - nie mam pojęcia, nrów wersji też nie znam.
Przy okazji pytanie: można jakoś sprawdzić jakie aktualizacje / akcje serwisowe nie są wykonane bez wizyty w serwisie?
Nn o właśnie teraz mam tak, że jak gadam przez telefon, wyłączę silnik, wychodzę z samochodu, otwieram drzwi, a radio jest włączone a rozmowa na BT
daje znac, jakies tam problemy z lacznoscia AA w nowym firmwarze radia okazaly sie nie po stronie radia - akurat Automate na mojej glownej komorce sie zupdatowal i cos sie zchrzanilo - we flow ktory sobie napisalem do wymuszania polaczenia WiFi z routerem auta (ktory jest bramka WiFi dla Android Auto bez kabla) - cos sie dodalo w polaczeniu WiFi i flow sie wywalal i przestawal dzialac. usunalem artefakty z tego flowa i wszystko smiga dobrze.
generalnie roznicy w dzialaniu 080.xxx.xxx a 085.xxx.xxx nie zaobserwowalem, no ale wg opisu ma ten nowszy jakies poprawki na stabilnosc radia.
Wydaje mi się że mam w miarę aktualny soft, natomiast po zatrzymaniu samochodu otwarcie drzwi kierowcy skutkuje u mnie natychmiastowym wyłączeniem systemu infotainment - muzyka, ekran - wszystko out. Otwarcie jakichkolwiek innych drzwi nie zmienia nic, muzyczka gra dalej. Czy tylko ja tak mam? bo jest to trochę frustrujące...
Jedyne co zauważyłem to nowe ikonki na wyświetlaczu między zegarami i radio DAB mniej zrywa, ale może to efekt placebo.
przeciez pisalismy ze tak jest i bylo. zmiana dotyczyla wylaczenia radia gdy prowadzi sie rozmowę, zrobi to dopiero jak przelaczysz w telefonie na sluchawke czy głośnik telefonu.
wersje softu sobie mozesz sprawdzic jest w menu aktualizacji.
A czy to nie jest ustawiana opcja?
Strona 245 instrukcji:
System
Aby wejść do funkcji „System”, należy
wybrać ją, obracając pokrętłem Rotary
Pad i włączyć poprzez naciśnięcie tego
pokrętła. Gdy wybrana jest ta funkcja,
można wprowadzić zmiany
w następujących ustawieniach:
Automatyczne Włączanie Radia;
Opóźnienie wyłączania;
Aktualizuj oprogramowanie;
Aktualizacja map;
Usuń dane osobowe;
Przywróć ustawienia.
Zalogowałem się dzisiaj na stronę Moparu, a tam:
Załącznik 260670
Miał może ktoś z Was coś podobnego (Giulia 2017)?
U mnie nie ma nic takiego.
EDIT, zalogowalem sie przez profil googla a juz myslalem ze cos nie tak z serwisem FCA (ciekawe dlaczego). nic nie wyskakuje. z domu sprawdze jakie to kampanie ostatnio dodali
Jest kampania na przewód hamulca w okolicy pompy i druga na tempomat.
to chyba jakieś starocie, pewnie te 8231 i 8238
patrze teraz i w Alfie wyskakuje jeszcze nowość 8242 coś na Body Computer ale w żadnym języku nie ma jeszcze słowa opisu a po polsku jeszcze nawet nie ma na liście (sprawdzam jesze angielski i włoski bo tam najpierw się pojawiają). widocznie dopiero jest placeholder i wkrótce coś tam wpiszą. oprócz tego te co były wcześniej, z tych kilku ostatnich to 8232 (lusterka zew), 8233 (koła tylne), 8335(filtr paliwa diesel) i 9239 (prowadnice siedzeń).
A ja właśnie dzisiaj zostawiłem auto w ASO na wgranie 4 aktualizacji, które pokazały się po podłączeniu komputera kilka dni temu przy okazji przeglądu przy 15 tys. km. Zamiast 4 widocznych w systemie aktualizacji, ASO wgrało mi tylko jedną, bo trzech pozostałych nie dało się pobrać bez pisanie uzasadnienia, jaki problem występuje w aucie, a ja żadnego problemu nie zgłaszałem, bo żadnego problemu nie mam. Jedną z tych 3 niedostępnych dla mnie aktualizacji jest właśnie 8242, która dodatkowo zawiera informację "kampania nie w pełni zrealizowana" i nawet szef serwisu nie wiedział, o co chodzi i obiecał oddzwonić, jak się dowie, o co kaman. Daj znać, jak będziesz wiedział coś więcej na temat aktualizacji 8242, bo mnie też ona intryguje.
Moja maszyna jest od tygodnia w serwisie, drugie podejście, poprzednio stał dwa tygodnie i niewiele zdziałali. Po skanowaniu wszystkich centralek, praktycznie każda zgłasza problem z siecią CAN. Dodatkowo podczas ciągłej jazdy 6-7 h zakleszcza sie zawór rozprężny klimatyzacji. No i najważniejsze, fotel kierowcy miażdży nogi pasażera na tylnej kanapie, tu należy problem zgłaszać na telefoniczną linie AlfaRomeo, w Czerwcu miała być poprawka dot. fotela.
Dostałem informacje ze producent na bieżąco wykonuje aktualizacje, a serwis wgrywa do mojej maszyny i testuje. Na dzień dzisiejszy nic im nie wychodzi.
Jako zastępcze dostałem BMW SERIA 5 G30 LIMUZYNA 520D 190KM ze Stycznia tego roku. Już kilka razy nie zadziałały czujnik parkowania i o mały włos rozwalił bym zderzak. Informacja o korkach nie działa, wybieranie głosowe dostępne ale nie w j.polskim. Generalnie jak macie jakiś problem to zgłaszajcie na infolinie producenta, przyśpieszy to wykonanie aktualizacji.
Zgłoś to na zielona linie AlfaRomeo ( zgłoszenie do aso skutkuje tym, ze patrzą na cienie jak na UFO )
7-8 h w moim przypadku autostradowa ciągła podróż. Zamarza przewód niskiego ciśnienia ( powrotny od zaworu rozprężnego do kompresora )
Nawiew wentylatora wkręca sie na max i dmucha temp. otoczenia. Trzeba sie zatrzymać postukać w zamarznięta rurkę, zawór stuknie i klima działa.
Hmm brzmi dokładnie jak moja "przygoda" tyle, że ja poszedłem na obiad na dłuższy czas i może po prostu wtedy odmarzło czy coś w tym stylu.
Czy serwis się jakoś ustosunkował do tej konkretnej usterki? Tzn czy powiedzieli że to naprawią czy "muszą sprawdzić"?
Nie wiem czy to "znana" usterka czy przejadą się i stwierdzą, że wszystko działa. Zgłaszałem to jakiś czas temu ale oczywiście "wszystko działa". Od tamtej pory nie miałem ciągłej kilkugodzinnej trasy ale niedługo mi się taka szykuje i nie uśmiecha mi się znowu gotować.
Na tą chwile walczą z problemami sieci CAN.
Zgłoś to na zielona linię
Dzisiaj byłem na serwisie ze względu na rozłączanie się multimediów a w szczególności AA i okazało się, że jest na to kampania serwisowa 8242