Nie ma katalizatora i to jest klucz do sukcesu [emoji41]
Środkowy wycisza ale tylko trochę.
Brak środkowego powoduje słyszalne strzały.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Nie ma katalizatora i to jest klucz do sukcesu [emoji41]
Środkowy wycisza ale tylko trochę.
Brak środkowego powoduje słyszalne strzały.
Jak już jesteśmy na DP to jaki jest w tym momencie wybór w gotowcach? Jest coś oprócz Ragazzona?
Dla mnie to i tak pieśń przyszłości bo na gwarancji nie będę się w to bawił, ale wybór zaskakująco mały...
Tylko ragazon póki co p&p.
Panowie, a słyszeli o firmie Inoxcar?
Jeden ze sklepów we Włoszech chwali,że mają lepszą jakość i performance od Ragazzona, są droższe jakieś 100e:
Jeden z argumentow, w którym niby firma jest lepsza jest to co napisali:
"The joints are also 102mm in comparison to 90mm of Ragazzon." Czy faktycznie to ze Ragazzon ma 90mm, a tam jest 102mm moze robic jakis lepszy zamęt?
90mm w ragazzonie to rozmiar końcówki w zderzaku - większe niż ten wewnętrzny wkład w serii, ale mniejsze niż to ozdobne wykończenie w serii, więc tutaj 102mm, to też pewnie rozmiar końcówki, która lepiej wypełni otwór w zderzaku i to wszystko. Sama średnica wydechu w ragazzonie, to 76mm.
Pytanie, czy faktycznie końcówka 102mm nie będzie przytapiac dyfuzora, no ale raczej powinno pasować bo jest ponoć dedicated for Giulia Veloce
- - - Updated - - -
Czy ktoś z Was ma może Ultera na końcu i np. przelot na środku zrobiony z Ragazzona? Zastanawia mnie jak to wtedy słychać
Pisałem już parę razy, napisze po raz ostatni. Mam ultera końcowy i ragazzona na przelocie. Do tego dp z katem 200cpsi. Brzmienie ok, filmiki gdzieś powyżej. kombinowanie z droższymi opcjami bez sensu lepiej nie będzie.
https://www.youtube.com/watch?v=jWPdk_zSXOc
Ktoś się skusi? :D
Ładny, niezbyt agresywyny. Ale wolałbym, żeby nie był "glossy" a na takiego wygląda.
Druga sprawa to że właściwie to nie podają do jakiego zderzaka pasuje ten kit. A jeśli dobrze rozumiem internety i wpisy tutaj na forum to zderzak zwykły i zderzak Veloce mają inne wymiary i kształty dla dyfuzora.
To jest dokładka do zwykłego zderzaka z wersji nie-Veloce.
Wiem że trafię tu na kompetentne osoby z alfowym smakiem.
Myślałem że nie zostanę czynnym forumowiczem,
niestety dopadło mnie - mam Giuliette kupiłem Giulie 2.0 280 KM z rozbitym tyłem z USA.
Chciałbym poprawić wydech na coś z pazurem. W moim wypadku wchodzi w grę wymiana również zderzaka na QV koszt części i naprawy porównywalny . Wymienić wydech i zderzak ? Czy to nie będzie profanacja ? czy ktoś już stał przed takim dylematem ? a może są już na rynku sprawdzone zestawy ?
Proszę o pomoc.
Zadajesz trudne pytania - ile osób tyle będzie opinii ;)
Co do samego zderzaka to jeszcze nie widziałem, żeby Giulia zrobiona na cztery rury wyglądała źle. Póki jest to OE to nie będzie "profanacja" dla części. Dla drugiej części już będzie. Ale od tego są tematy pt. "czy znaczek Quadrifoglio Verde na wersjie nie QV ma sens" to może się nie zagłębiajmy.
W zderzaku "Veloce" / "Ti" albo zwykłym z odpowiednią dokładką też możesz zmieścić wydech Q: https://www.forum.alfaholicy.org/giu...ml#post2218797 albo inny customowy https://www.youtube.com/watch?v=AFDDA-oEe3c
Jak widać kozak miał taki setup, a że dokładkę sprzedał to pewnie wrzucił zderzak Q. Ale tego nie jestem pewien, bo nie widziałem nigdzie, żeby pokazywał co poszło w zamian :D
Dźwięk: no to tutaj też zależy co dla kogo znaczy "pazur". Jednemu wystarczy wrzucić trochę głośniejszy końcowy, innemu cat-back a jak chcesz wyciągnąć jak najwięcej to turbo-back.
- Ulter z klapami możesz mieć miły efekt za niewielkie pieniądze i najmniejszym wysiłkiem (choć trzeba coś tam w plastikach docinać): https://www.youtube.com/watch?v=7M0LnVEps-U , https://photos.app.goo.gl/s5776VyugbENBGym9
- Ulter + przelot Ragazzon + cat 200cpsi jak u racepoola kilka stron wcześniej więcej roboty, ale efekt lepszy
- Nierezonowany cat-back np. Supersprint też coś pohałasuje https://www.youtube.com/watch?v=fZfhsSeTwAI
- Końcowy Q + przelot Ragazzon + cat 200cpsi (https://www.youtube.com/watch?v=amWD_oz2OqE) to opcja robiąca wrażenie ale trzeba się narzeźbić najwięcej.
No i jak to zwykł mawiać kozak: wszystkie brzmią tak samo, dopiero zmiana DP daje efekt :D
dzięki za profesjonalną pełną i subiektywną odpowiedź :)
Hej, jak by ktoś chciał to mam na sprzedaż odcinek końcowy wydechu z ragazzon. Kupiłem używany z myślą ze wrzucę do swojej giulii wraz z jakimiś ciekawymi końcówkami carbonowymi. Ale stanęło ze kupuje pełen wydech od MGMotrsport, wiec końcowy ragazzon sobie leży w garażu. Cena 2000 zł, wysyłka po mojej stronie, zapraszam na priv.
Czy możecie mi napisać czy końcówki w wersji Super są szerzej czy węziej rozstawione niż w Veloce ?
Dobra cena, 7000 za customowy wydech z klapami.... osobiście też się do tego przymierzam ale nie przekonuje mnie montowanie tego poza siemianowicami [emoji6]
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Z Krakowa do Siemianowic nie ma tak daleko w sumie. Jak pozakładacie to się pochwalcie :D
No ja to jeszcze chwilę, najpierw auto musi się wyklepać [emoji2957] a następnie zarejestrować ...
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Nie wiem co masz na myśli przez "customowy", oni tego nie kroją pod nikogo tylko raczej leci z wzorca. Sam montaż - to też nie jest rocket science, nie bałbym się robić tego u kogokolwiek kto zmienia wydechy na codzień ;)
U mnie jeszcze bez decyzji ale ciągle wracam do Ultera z klapami + kiedyś przelot Raga i DP jeśli będzie mi mało. No a że moja lista modów krótka nie jest to nie rwę się bardzo do rzucania PLNów :D
A jak tak właśnie się zastanawiam nad wydechem i już byłem blisko ULTERa, ale bardzo mi się spodobał Supersprint (tylko niestety jest bez klap), macie jakieś doświadczenie z innymi markami?
Cały temat jest o doświadczeniu z innymi markami. Musisz przebrnąć. Ja to zrobiłem kiedyś ;)
A czy ktoś zna wydech Ulter ale bez zaworów? Czy to będzie to samo co Ulter z klapami na zamkniętych klapach?
https://allegro.pl/oferta/tlumik-spo...rbo-8556119344
Szukam budżetowego rozwiązania zamiany jednej końcówki wydechu na dwie. Rozważam końcowy Ragazzona (ale czytam o buczeniu przy wyższych prędkościach) i tego Ultera (atrakcyjna cena, ale jak brzmienie?) lub ewentualnie używany ori z veloce (ale to będzie finalnie taki sam koszt jak nowy ulter zapewne). Klap raczej nie potrzebuję, brzmienie chcę poprawić tylko trochę, za to walający się pilot do którego nie będzie mi się chciało sięgać oraz modyfikacje elektryki postrzegam jako minusy.
Myślę że ulter bez klap jest jak zamknięty z klapami, ale ich możesz dopytać.
Używany Veloce myślę że kupisz w miarę tanio, mogę Ci swój sprzedać, ma przejechane ok 10 moze 12tyś km i leży sobie w piwnicy - zostawiłem na wszelki wypadek gdybym kiedyś sprzedawał a klient chciał ciche auto, ale właściwie to marna szansa że ktoś będzie chciał zmieniać więc leży niepotrzebnie. Tylko wysyłka tego to problem - duże to, w co spakować? Może kogoś w swojej okolicy znajdziesz, albo będziesz kiedyś w okolicy BB to zapraszam.
A Twój ulter jak jest zamknięty brzmi fajniej od stockowego? Jest w tym jakaś nutka rasowości, czy pomijalna różnica względem stock? I czy nie męczy w trasie (o ile tak jeździsz w ogóle)? :)
Dzięki za propozycje, ale też właśnie myślę że to więcej zachodu niż jest warte, zwłaszcza jeśli jednak jest jakaś różnica w brzmieniu na korzyść ultera.
Też mogę sprzedać stockowy od veloce z przebiegiem chyba 1200km
Tak, zdecydowanie, nawet bym powiedział że mogłby być zamknięty cichszy (tu myślę o długich trasach bo zamknięty mimo wszystko trochę buczy - nie dużo ale jednak), tylko że ja mam prototyp inaczej skonstruowany, nie wiem jak finalne.
to musiałbyś lokalnie gdzieś znaleźć, myślę że za parę stówek byś kupił. pytanie czy zależy Ci tylko na 2 rurach czy też na jakimś podniesieniu głośności, to decyduje czy dopłacisz te powiedzmy 1400 do ultera bez klap (lub 2400 z klapami) wg montowania na stockowym z 2 rurami
Chcę pomalować na czarno dokładke tylnego zderzaka a myślę o karbonowych końcówkach Ragazzona. Mat czy połysk? Co myślicie?
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] a Ty masz środkowy seria czy przelot?
seria
Gdyby ktoś był zainteresowany co Ulter może zrobić pod zderzak Veloce na cztery rury:
Przymierzali ostatnio atrapę z ichniejszego prototypu (pod dokładkę do zwykłego zderzaka) i wygląda to tak:
Załącznik 269677
Naturalnie trzeba by przypiłować otwór z uchwytów na zaślepki żeby to wyglądało. Do tego samą atrapę pewnie musieliby zrobić inaczej, żeby to bardziej siedziało w otworze. Niestety nie wiem jakie mają plany na to dokładnie.
Na foto widać też, że sama końcówka z tłumika musiała być odrobinę przesunięta (normalnie znalazłaby się w środku otworu a nie z lewej jak tutaj).
Do tego tutaj ze względów technicznych przy produkcji będzie atrapa jedną końcówką zaślepioną.
Druga opcja to coś z czym sam będę pewnie szedł dalej - zostawić im samochód w serwisie na 3-5 dni. Wtedy są w stanie zrobić wszystkie końcówki aktywne, średnica każdej coś około 80. Jest to większy custom, więc do kosztu samego tłumika trzeba będzie dorzucić 1-2 tysiące.