Wiem :) Ja mówię tylko że opcja w konfiguratorze jest bardzo tania w stosunku do jedynie nakładki.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Dawno mnie tu nie było, wątek się rozwinął widzę :)
Zamówiłem ragazzona wydech końcowy i środkowy z przelotem, koszt niecałe 5k (z adapterem łączącym).
Liczę, że w przyszłym tygodniu uda się go zamontować i też mam ochotę zrobić jakieś ładne porównanie, które można by wrzucić na YT.
Ozi, brawo! Czy dobrze rozumiem....srodkowa rura od Ragazzona ale nie ta z tlumikiem? Ja juz od dawna sie na tosamo szykuje ale nie umiem zdecydowac...hehehe a takze nie wiem czy srodkowa rura bez czy z tlumikiem? Jak doszedles do wyboru?
Giorgio, środkowa bez tłumika. Co prawda nie ma ona homologacji tak jak wydech końcowy ale mam to gdzieś. Nawet się specjalnie nie zastanawiałem, bo skoro wydaję około 5k to chcę wycisnąć za tę kasę jak najlepszy dźwięk, stąd też nie miałem problemu z wyborem ;)
No i o słuszności tego przekonał mnie też gościu z ragazzona, który powiedział, że sama końcówka aż takiego szału nie zrobi co z przelotem.
Szkoda, że po złożeniu zamówienia i opłaceniu go nie odpisuje na maile i nie odbiera telefonów :P
Motocyklem jeżdżę z pustym wydechem, który fabrycznie miał 2 db killery i tutaj wychodzę z tego samego założenia, pusto = lepiej.
Poda ktoś adres serwisu we Wrocławiu który z polecenia dystrybutora montuje to ponoć sprawnie w 1.5 h?? Sprawdzę dojazd
- - - Updated - - -
Na niemieckiej stronie Ragazzona jest zestaw do Stelvio ... 2.2 D :) nawet można odsłuchać efekt.
Dzisiaj miałem wymianę. Powiem tyle, bajka! ;)
Póki co mam tylko nagranie z telefonu, z zewnątrz kiedy auto rusza na pełnej do trzeciego biegu. W najbliższych dniach postaram się lepszym sprzętem coś nagrać i podzielić się z Wami.
Pozdrawiam!
Wrzuć filmik :)
Co było zmieniane, sam tylny tłumik, czy coś więcej?
Ok dzisiaj Słyszałem ragazzon w Veloce
Nie jest źle :)
Chciałem wrzucić link do filmu na insta ale jestem zbyt młody tutaj :D
Oszukam trochę system, wybaczcie moderatorzy :)
instagram.com/p/BnCVhc4nNTy/?taken-by=motofreaksv
Wymieniłem tylny i środkowy (przelot, bez puszki).
Hmm nie uważacie że manual zawsze lepiej brzmi? Tzn jak jest większa przerwa przy zmianie biegów?
W trybie D jest fajne szarpnięcie , wyczuwalna chwila wbicia biegu. Pewnie szybciej ale i odczuwalniej niż w pozostałych trybach.
Aha - w piatek lub poniedziałek dojdzie do mnie kurier z ragazzona
Tak naprawdę to strzelanie z wydechu to dzieje się tylko w momencie przełożenia biegu, samo przejście w tryb M nic nie da bo nawet jak się go wkręci na max obrotów i przeciągnie na biegu to silnik równo trzyma obroty. Dopiero zmiana biegu powoduje wystrzały. Gdyby to była klasyczna manualna skrzynia to nie mam pojęcia jakby to brzmiało ;)
Gdybyś na automacie miał 5 lub 6 biegów to zejście z obrotów byłoby większe i lepiej by to brzmiało. A tak przy 8 biegach to takie wachlowanie... spróbuj zmienić o dwa biegi na raz, może zrzuci na tyle szybko, że nie będzie tego pośredniego biegu, obroty zejda i zabrzmi fajnie :)
Ja przy czterech biegach na Sportronicu nie widzę problemu :D
przydałby sie jakis filmik samego ragazona koncowego i srodkowy + koncowy ;)
Mam i ja :)
odebrałem Stelvio z wydechem Ragazzona.
Wrażenia na szybko, piewsze z kilku km i postoju.
Pierwsze najważniejsze - jeśli ktoś liczy na efekt ala A AMG - to nie, tak nie jest. Może MG Motorsport w wersji z aktywnymi klapami jest bliżej tego, ale Ragazzon - nie.
Co nie znaczy że nie jest lepiej. Jest. Na zewnątrz bez porównania, popierduje fajnie, przegazowane i odpuszczone - strzela.
W środku - dobre wyciszenie Stelvio robi swoje. Na N słychać że jest to inna klasa niż seria, ale nie natarczywie. Słychać też opróćz tyłu świst z przodu - powietrze w przelotowej przedniej częsci daje znać o sobie. Przy kreceniu w górne rejony i zmianie biegu strzał z wydechu pewnie fajny na zewnątrz w środku jest bardziej jak uderzenie z tyłu gdzieś.
Na D dochodzi podbicie (u mnie przynajmniej) co razem z tyłem daje już naprawdę duża zmianę i spory "hałas" - ale nawet razem to się nie gryzie i daje efekt.
Podsumowując - nie będę sciemniał, liczyłem na ciut więcej. Jest lepiej, wyraźnie, ale ... Ale.
Pojeżdzę więcej to dam znać jak wrażenia
A jechałeś 150-160 kmh, jest głośniej?
Ok czyli jak widać z tego silnika nie wydusi się żadnej ładnej nuty chyba, że przelot :D
Słyszałem Ragazzona w Veloce i jest nieźle ale jak to mówią "dupy nie urywa". Ja zostaję przy fabrycznym :)
pewnie jakby ostatni tez był przelot to by było znacznie lepiej ;) a ze ma certyfikat to nie może być za głośno ;)
Mam: " przez tłumik środkowy w wersji przelotowej N-grupowy" plus dalej końcowy i końcówki . Jeździłem na razie 110. Jutro będę lecial A2 i A1 to się okaże jak będzie .
Myślę, że nie będzie odczuwalne na autostradzie, przy jeździe ze stałą prędkością na wysokim biegu ten wydech w środku brzmi jak seryjny. Budzi się głównie podczas hamowani (basowe buczenie) i podczas dynamicznych zmian prędkości.
Jako że mam już skompletowany zestaw tuningowy w postaci dyfuzora oraz tłumika Ragazzon, pytanie do osób mieszkających w okolicach Bielska-Białej: czy znacie może kogoś lub warsztat, który podjąłby się w najbliższym czasie takiej wymiany?
do usuniecia
A supersprinta ktoś zamontował?
Są w sieci około 3 filmiki.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
to proste jak sikanie.
1,5-2 h.
kazdy mechanik ogarnie. mnie sasiad za 200 machnął, buczy aż miło :)
Mi dzisiaj mechanik wymienił dyfuzor i tłumik za 50zł :)
No właśnie, buczy trochę, nie sądziłem, że będzie tak głośno (wymieniony tylko tylny tłumik). Z zewnątrz jest super, myślałem, że w środku będzie ciszej. Muszę się może przyzwyczaić :)
[MENTION=53721]michał[/MENTION]35 i jakie wrażenia po dzisiejszych przejażdżkach? podjadę do Ciebie może we wtorek lub środę wieczorem posłuchać tego cudeńka :)
może lepiej jak ja nagram podczas spotkania z Michałem, od razu też mój stanadrowy Veloce i będzie porównanie w tych samych warunkach nagrane tym samym telefonem - bardziej miarodajne.
Wrażenia mam na razie troszkę mieszane, ogólnie jest wszystko fajnie, na pewno głośniej, tylko nie podoba mi się trochę zbyt mocne buczenie/dudnienie w kabinie. Najbardziej odczuwalne jest to po uruchomieniu zimnego silnika na wolnych obrotach ("na ssaniu") oraz przy większych obrotach w czasie jazdy. Głośność w czasie jazdy autostradowej jest akceptowalna, nic nie przeszkadza. Nie podoba mi się tylko do końca samo brzmienie, kojarzy mi się z wydechem przelotowym w Subaru Imprezie kolegi (ale jego to słyszę już jak jest 0,5km ode mnie :) ) To taki dźwięk bardziej w stylu rajdówki niż pięknego brzmienia AMG czy Maserati :)
Ogólnie wszystkie Abarthy mają lepszy dźwięk. Na pewno nie będę montował środkowego tłumika przelotowego :)
michał35, rozumiem, że zostawiłeś sobie zderzak z Supera i kupiłeś aftermarketowe wypełnienie a'la veloce?
Możesz wrzucić też zdjęcie (najlepiej w wątku o dyfuzorach) dyfuzora? jak wygląda kwestia zmiany wypełnienia zderzaka na gwarancję?
Kolejne podejście i mieszane wrażenie. Imho nie bez powodu fabryka zdecydowała na "cichy" wydech :)
polecam zakup głośniczka imitującego super dzwiek ;) mamy w firmie traktor Mitsubishi L-200 diesel, który po właczeniu głośniczka imituje dzwiek potężnego V8!!! Nie ma osoby na ulicy, która by sie nie oglądnęła :D
To nie głupie jeśli dźwięk by był praktycznie nie do rozpoznania (po kilkunastu filmikach na yt nie jestem jeszcze przekonany) to ja jestem za.
Mieć pod maską 2.0 i ok 300km Spalanie już od 8l a dźwięk V8 lub nawet V12 na życzenie albo kompletna cisza jak się chce.
Nie jestem mechanikiem i nie grzebię w silniku. W sumie to nawet go w Giulii nigdy w całości nie widziałem oprócz schematów. Mi by to pasowało. Oczywiście pod powyższym warunkiem.
Lepiej wyślij jak to brzmi :D