Cytat:
Napisał omen;
@Omen: Czy to nadal aktualne?
Printable View
Czy ktoś się orientuje czy w zestawie KIT vogtland -30mm są w zestawie poduszki amortyzatorów czy muszę sobie oddzielnie szukać?
musisz sam kupic oryginały ewentualnie zamienniki
Omen powtorze sie ale musze zapytac bo na pw nie moge liczyc. :)
Masz mozliwosc zalatwienia tego kitu vogtlanda?
nie juz nie mam sorki za brak odp na PW
jest mam mega kociokwik ;/
mam pytanie czy jest możliwość dostania sprężyn -30/25 przód/tył? czy tylko eibach pro kit -30/30 za 650zl? i w jakich cenach znajdę dobry komplet sprężyn?
1. Ja sie w przypadku 156 nie spotkałem z takimi parametrami. No chyba że gwint ale to inna bajka.
2. Nie tylko eibach bo jest cała masa innych producentów ale w 156 tylko 30/30 lub niżej oczywiście :P
3. Sam sobie odpowiedziałes na to pytanie w swoim poscie ;) Oczywiście pewnie taniej możesz kupic jakies MTS-y, Ta-techniki, jamexy itp itd.
chciałbym z tyłu mieć troszkę wyżej oraz aby cena nie była za wysoka, a jakoś dobra
Witam
dołączyłem do grona osób które postanowiły obniżyć autko. W moim przypadku jest to zestaw od MTS 35/35. Zmieniałem je sam, jakby ktoś chciał wiedzieć jak ten proces wygląda śmiało można pisać, w miarę możliwości odpowiem na pytania. Co do MTS pojeżdżę, przetestuje, swoje uwagi zamieszczę tutaj.
Pozdrawiam wszystkich "glebiarzy" ;)
ja mam mts 35 mm i powiem ze na rownej nawierzchni auto idzie fajnie. gorzej na naszych polskich dziurawuch drogach tu jest juz gorzej. bije juz kazda dziurke. w zakratac ciezko mi jest okraslic. na 15 jest dla mnie tak dziwnie jakby mi auto wychylalo ale zobacze na 17 wieksza oponka i wogole. dam opinie z tego
@Qlimax - a wahacze masz dobre? Oponki też? Bo u mnie takiego efektu nie ma, zaczyna być niebezpiecznie kiedy pokonuj bardzo ostry zakręt ze znaczną prędkością wtedy jest dziwnie. Tak nie zauważyłem jakiś nie prawidłowości. Fakt na dziurach jest mniej przyjemnie ale przecież oto chodziło żeby było niżej i twardziej.
Załącznik 93552Załącznik 93553Załącznik 93554Załącznik 93555
DaVeD, mógłbyś mi powiedzieć jaki masz prześwit a dokładniej od centrum koła do nadkola? W tej chwili mam Sportpack ale jest już trochę wyjechany i chciałem założyć Vogtland-a -40mm bo znalazłem w przyzwoitej cenie (298 funtów czyli okolo 1500pln) ale nie chcę żeby mi auto siadło za bardzo bo mam 2.4 i nie chce na każdej rampie miską zawadzać a tak to sobie zmierzę ile już mi siadł i ile jeszcze siądzie ;)
@jeżyk - Mogę zmierzyć Ci ile tam jest ale nie wiele :)
Odkopie temat stary, zamrożony, zapomniany temat.
MTS co to ustrojstwo jest warte? Ano wiele i jednocześnie tak niewiele. Posiadając auto 14letnie, które rocznie pokonuje około 10kkm, zużyte amortyzatory wykazywały że już koniec ich jest bliski, w marcu tego roku zdecydowałem się na wymianę amortyzatorów i sprężyn na firmę MTS. Minęły 3 miesiące. Od czasu zmiany zawieszenia doszły jedynie nowe opony. Dziś auto trafiło na przegląd techniczny. Test sprawności amortyzatorów pokazał że przednia oś posiada po równo 67% natomiast tylko po równo 77% sprawności. Zapytałem diagnosty jak to się prezentuje na tle innych aut. Otrzymałem info że nowe auto wychodzące z salonu lub po wymianie na nowe fabryczne amortyzatory osiąga max 80%. Wynik jest dobry i proporcja jakość/cena została zachowana. Auto nie jest jakoś magicznie sztywne, prowadzi się lepiej i jest pewniejsze. Z moich odczuć wynika znaczna poprawa. Polecam :)
Coraz bardziej mnie kusi ten MTS bo jest o połowę tańszy od tego Vogtlanda i za te pieniądze co mi by zostały porobiłbym inne pierdoły w aucie których potrzeba a jak sam powiedziałeś auto nie jest nowe i to zawieszenie Vogtlanda to 1/6 wartości auta... tylko właśnie obawiam się jakości, auto by jeszcze zostało u mnie z 4 lata i nie chcę wymieniać zawieszenia za 2 lata bo wtedy kupno MTS-a zeby zaoszczędzić mija się z celem :)
Test podczas badania technicznego jest totalnie niemiarodajny i zasada jest prosta - jeśli amortyzator jest zużyty, tj. nie ma tłumienia to ma to być wychwycone. I to w miarę działa, poza tym sama metodyka oraz przedstawianie wyniku tego testu to jest pomyłka, naprawdę.
Na zawiasie MTS (bez gwintu) jechałem kilkukrotnie w BMW E30 kumpla, myślałem wówczas o zmianie zawieszenia w poprzednim aucie. Po zapoznaniu się z tym ustrojstwem zrezygnowałem z zakupu nowego, taniego zawieszenia. Taczka bez tłumienia. Myślałem jeszcze później o zakupie markowych używanych amortyzatorów, np. bilstein B6/B8 na allegro i regeneacji + markowa NOWA sprężyna i to rozwiązanie polecam zdecydowanie bardziej ze względów bezpieczeństwa. Jak pęknie sprężyna to auto leci na ziemię, w razie problemów z amortyzatorem to jedynie problem z tłumieniem, auto nie zmienia swojego położenia w statyce. W końcu odpuściłem i auto sprzedałem na serii.
@kompot - BMW e30 to nie alfa 156... Różne auta, różne zawieszenie, nie wolno zrobić takiego porównania. Moja Alfa taczką nie jest. jest sztywniejsza ale nie przesadnie. Mam jeszcze Corrolke z 2004 roku ale ona wygląda przy alfie jak bus (dużo wyższa jest) i znacznie lepiej pokonuje nierówności ale zakręty to już różnica kosmiczna. Nie namawiam nikogo na zakup MTSa, również nie namawiam na innego producenta, ja po prostu relacjonuje swoje odczucia z posiadania takiego zawieszenia. Jestem zadowolony i mimo wszystko myślę że ten producent lipy nie robi. Zarówno ja i Nazar jesteśmy żywym dowodem na to że za te pieniądze można zmienić zawieszenie na całkiem przyzwoitej jakości zamiennik.
Dodam i ja swoje 3 słowa po raz kolejny.
W Swojej 147 miałem KW Variant 3.
Znajomy miał właśnie gwint MTSa.
Brak porównania. Nie ma o czym mówić. Ten sam samochod na MTSie jeździł jak postawiony na ceglach czy drewnianych klockach. Jest niżej i twardo. Nic wiecej zero tlumienia małych nierówności.
Jakie tego są efekty każdy chyba wie ;)
Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk
@Omen - Dzięki za porównanie gwintów :) wiemy że gwint MTSa jest znaczączo gorszy.
Ja oceniam kompetny zestaw MTSa tzn 4 amortyzatory + 4 sprężyny. Z gwintem nie mam nic wspolnego. Nie jest aż tak sztywny. Nie ukrywam że zakup MTSa w moim przypadku kierowany był finansami. Wiem że są znacząco lepsze firmy, ale dla auta 14letniego wartego 5k zł zakup zawieszenia za 3k zł jest bez sensu. Nie wiem czy jeżdząc ok 10kkm rocznie zabije zawieszenie MTS przez najbliższe 2 lata bo tyle jeszcze ten samochód ma mi posłużyć.
@DaVeD zmierzyłeś u siebie ten prześwit? Ja mam 15cm z przodu od samego zderzaka do ziemi (najniżej położona część zderzaka już w nadkolu a 17 cm od tego zewnętrznego rogu zderzaka) i 35,5cm od błotnika do środka koła. Na razie nie zawadziłem jeszcze wąskich ramp miską olejową i chcę żeby tak zostało a ty masz praktycznie nowy zawias ten MTS nie to co ja i wolę porównać z twoim prześwitem bo sprężyny są już 13 letnie sportpackowe więc pewnie niżej siedzą niż powinny ;)
@Jeżyk - jeszcze nie mialem okazji, ale niedawno już obtarłem zderzak o krawężnik i osłona pod silnikiem też obtarła o wystającą studzienkę. Zmierzę i napiszę ile jest prześwitu
Mi się też zdarzyło zawadzić zderzakiem o krawężnik pod Biedronką od razu po zakupie Alfy :P Akurat stała zaparkowana 156 ale z silnikiem 1.8 na standardowym zawieszeniu nad tym krawężnikiem i było ok a ja nie pomyślałem ze moja jest niższa no i ..., no właśnie :eek: No ale już się nauczyłem więc raczej mi to nie przeszkadza, bardziej się boję o miskę olejową bo w UK jest pełno tych wąskich ramp i w tej chwili nie zawadzam i niech tak zostanie :)
Nie chcę zakładać nowego tematu wiec odświeżę ten.
Ktora z tych opcji będzie lepsza?
1. Eibach pro kit + bilstein b6
2. Zestaw Vogtland
3. Jeżeli da się dostać gdzieś same amortyzatory Vogtland to:
eibach pro kit + amortyzatory Vogtland
3 opcja ma ten plus, ze eibach pro kit mogę kupić za kupony które mam do sklepu rallyshop.pl
ALE nie zważając na cenę, który z tych zestawów będzie najlepszy? Czy dostanę gdzieś same amortyzatory Vogtland?
Pozdrawiam
1-a opcja
Amortyzatory vogtland to wyrób koni..
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy ;)
No i co z tego?'twierdzisz ze koni sprzedaje koni pod marka Voigtlander za pół ceny? Ja twierdze ze jeśli nawet na liniach koni produkowany jest Voigtlander to nie jest koni.
Wlasnie to by była najlepsza opcja bo powinny kosztować około 1200 (?)
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Miałem vogtlanda i podejrzenie ze jeden amortyzator jest krzywy. Od producenta otrzymałem odp ze to produkt koni a oni samych amortyzatorow wtedy nie sprzedawali.
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy ;)
Witam. Jaki polecacie zestaw do 147? Czy te sprężyny : http://www.eibach.pl/search.html?sea...product_line=7 lub http://www.eibach.pl/search.html?sea...product_line=6 dadzą radę na standardowych amortyzatorach? Jeśli nie to jakie najlepiej dokupić?
Edit: Do tego takie amorki : http://allegro.pl/4-sportowe-amortyz...914984478.html
Czy może też kupić sprężyny z MTS do kompletu? :) http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-...917588316.html
Dzięki za pomoc z góry.
Z tego co wyczytałem na forum, to nie ma co obniżać na standardowych amortyzatorach. Najlepiej chyba dokupić bilstein b6(2000zł) albo może takie?(czyli teoretycznie prawie takie same jak w zestawie vogtland?):
http://allegro.pl/amortyzatory-sport...893156765.html
http://allegro.pl/amortyzatory-sport...979182901.html
1500zł
Właśnie tutaj moje pytanie. Lepiej amortyzatory koni + eibach pro kit czy zestaw vogtland?(teoretycznie różnica tylko w sprężynach(?))
Edit: Te amorki które podałeś są chyba DUŻO gorsze od tych które podałem ja, ale różnica w cenie też jest ogromna... Najlepiej żeby wypowiedział się ktoś kto wie więcej...
Mi po prostu zależy na tym żeby zamknąć się w cenie 1200-1500zł za amorki i sprężyny, a u Ciebie wychodzi tyle za same amorki :P
Zestaw vogtland kosztuje 1600 i będzie zapewne lepszy niż amortyzatory mts + eibach pro kit. Ja zastanawiam się nad kilkoma opcjami ponieważ mam kupony na eibach pro kit...
bierzcie vogtlanda naprawdę świetne zawieszenia miałem i polecam.
Wierze, ze jest to dobre zawieszenie i gdybym nie miał tych kuponów to bym sie nie zastanawiał...
Ale moge miec za 1600 vogtlanda, za 1500 koni + eibach(kupony), za 2000 bilstein + eibach(kupony)
Pytanie czy warto dopłacać do bilstein-a a jeżeli nie to czy koni + eibach nie bedą lepsze od vogtlanda
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Ja katuję Vogtlanda i bardzo polecem, przyjemnie zestrojone - na torze przy wysokich prędkościach pewne a na codzień nie uciążliwe (nie bardzo przynajmniej)...
Ja kupiłem niedawno bilsteina b6 na przód za 870zł z wysyłką. Nie miałem nigdy koni ale obiegowo przyjęło się, że b6 jest dobrym amorem. Warto zwrócić jednak uwage, że b6 na przód do alfy ma cienkie tłoczysko więc nie wiem czy jest sens pchać taką kasę za dwa amory na wąskim tłoku przez co koni może być równie dobrze wydajne. Inaczej sprawa ma się z tyłem(u mnie w 156 mam z przodu i z tyłu b6), bo tutaj bilstein zastosował szerokie tłoczysko a to już powoduje, że amortyzator ma lepszą charakterystykę tłumienia.
Noo dobrze ale czy ktoś jeździ na tych MTS'ach ? bo temat zboczył na inne marki :)
Miałem MTS'a kiedyś w innym samochodzie, żółte sportowe niby takie fajne.... Oddałem na gwarancje po 400km. Mój stary uszkodzony amortyzator bilstein (zółty) pracował lepiej od nich.
a co się stało z nimi ? / może ktoś z 147 jeździł ?
a co powiecie na temat marki AP? i takiego kitu? http://apshop.pl/pl/10212-Zawieszeni...-SP15-001.html jeździł ktoś na tym? Jakie odczucia?