uhm, daj znać czy zrobili :)
Printable View
uhm, daj znać czy zrobili :)
czy nie denerwuje was w waszych Alfach pozna reakcja na gaz ? czy to przy mijaniu czy to przy ruszaniu. Mnie to trochę irytuje. Jeżdżę różnymi autami w pracy i w większości nich reakcja na gaz jest natychmiastowa czego strasznie brakuje mi w mojej Veloce...
Denerwuje. Normy. Przy mijaniu nie jest aż tak źle w porównaniu z innymi. Ale przy ruszaniu przydałby sie kompresor podrzucający moment od zera obrotów :-).
Nie jeździsz aby hybrydami gdzie elektryk wspomaga kopa?
Potwierdzam, wcale nie czuje się tej mocy. "Auto zastanawia się czy ruszyć, bo może kierowca zrezygnuje i nie trzeba się będzie męczyć :) "
Też jestem tym rozczarowany.
Z zatrzymanego dynamiczniej Yarisem odjeżdżam ze świateł niż Stelviem...
Coś mi się wydaje, że ten temat gdzieś się już pojawiał i że to najbardziej czuć w awd po fl. W rwd ruszanie jest ok, gorzej trochę z kick downem podczas spokojnej jazdy, ale normalnie, jak to z turbo, tragedii nie ma. Może to składowa napędu i momentu, który w awd (280KM) jest dostępny wyżej, później
MY23 ma dodatkową zmułę w reakcji na pedał gazu - raz kawałek się przejechałem takim stelvio i jest zdecydowana różnica - może jednak jak w Tonalce która mam też, wystarczy więcej wcisnąć akurat na to gaz. A temat laga to już coś innego. O ile ja doświadczyłem powiedzmy na krótkich przejażdżkach do/z garażu z ok 200aut jakie miałem u siebie na retrofity w latach 2019-2021, to Q4 EU najgorszy lag. RWD i USA(również Q4) zauważalnie żwawsze w ruszaniu. Mam tune w ECU, standardowy nic nie dał na to, ale potem zostały mi poprawione jeszcze 2 rzeczy w kierunku USA - westgate i opóźnienie w mapie turbo. Na ruszanie imho to nie pomogło, ale przy braku zmian samego programu auto podczas jazdy reaguje znacznie szybciej na dotknięcie pedełu gazu.
Sądzę że ten lag jest zaszyty może być w samym kodzie ECU (albo wymuszany przez firmware DTCM lub TCM) i tuner nie ma na niego sposobu (chyba że nie mają tego obczajonego w damosach z których korzystają)
Czyli stara prawda że dobrze to już było... Im nowszy samochód to tym większy kibel dodany.
Strach się z samochodem rozstawać bo następny będzie gorszy.
Eco. następne modele jakie wypuszą to minimum hybryda, więc tu mozna liczyć na brak laga przez silnik elektryczny, więc akurat pod tym względem może być lepiej
To racja (jak zresztą pośrednio napisałem wyżej). Hybrydy łatają eco dziurę w odejściu dość skutecznie. Wydaje się że choćby najprostsze MHEV załatwiło by sprawę.
Niestety pod innymi względami raczej lepiej nie będzie. Zaraz wejdzie następny stopień pilnowania prędkości,. Ciekawe kiedy automatyczne mandaty po zadenuncjowaniu przez własny samochód - jestem przekonany że to kwestia naprawdę niedługiego czasu.
Nie tylko hybryda i elektryk wiaodmo one mają zryw natychmiastowy. Ale np taka cupra formentor albo jakaś skoda superb poprostu wyrywa się po lekkim nacisnienieciu pedału gazu. Pedał box raczej nic nie pomoże ? Jest sens kupować to i sprawdzić? Niby ludzie piszą że jest lepiej ������
To dziwne, 300 konny Arteon wcale nie taki zrywny, a lag przy 60km/h jak depniesz to aż się ludzie śmieją na YT, koło 3-4sec zero reakcji i dopiero wtedy odjazd (fakt że niezły, sam doświadczyłem). Wiec nie wiem skąd ta Skoda ma być taka zrywna raptem. Nie mam pojęcia jak Cupra.
Ruszenie z hamulca niweluje efekt laga przy starcie. No ale to jest średnio wygodne przy codziennej jeździe (chyba, że ktoś zawsze jeździ na 2 nogi).
To jest jakiś dramat z tym lagiem. Prawie każde inne auto podobnej klasy spod świateł odjeżdża szybciej, bo komputer w Alfie musi pomyśleć. Alfa się super prowadzi, ale to, że nie można poprawić tak podstawowego problemu z pedałem przyśpieszenia, to się w głowie nie mieści. W grupie VW można podnieść moc, poprawić reakcję na pedał gazu, zmienić limiter obrotów dla zimnego silnika, ograniczyć prędkość maksymalną i dodać popcorn z wydechu, a tutaj blackbox. Nic się nie da zmienić. Nikt nic nie potrafi, tylko trzeba użyć jakieś prowizorki w postaci pedalboxa, który laga nie redukuje, tylko maksymalizuje reakcję na wciśnięcie gazu. Może chociaż inny komputer do sterowania silnikiem, czy coś? Wielka szkoda, bo w nadwoziu drzemie potencjał, tylko ta fatalna elektronika....
Dziwne rzeczy piszecie. U mnie żadnego laga przy ruszaniu nie ma. Auto rwie spod tyłka aż miło :)
Ja też nie zaobserwowałem u siebie jakiegoś szczególnego laga. Auto sprawnie rusza spod świateł. Hamuję zawsze lewą nogą, stąd też czas przejścia z pedału na pedał jest w gruncie rzeczy pomijalny, jednak przy praktycznie nie naciskam obu pedałów jednocześnie - z tej strony zysku brak.
Nie wiem jak jest w Giulii, ale w Stelvio IMO nie ma dramatu.
Testując różne samochody przed kupnem, tutaj jest podobnie (BMW X4) albo lepiej (A4, A6).
Tak samo porównując do mojego byłego Infiniti w hybrydzie, jest zdecydowanie na plus.
Praktycznie każdy nowy samochód jest teraz mniej lub bardziej zmulony softem.
Dobra pytanie z innej beczki . Co ile wymieniacie filtr powietrza i kabinowy ? Zauważyłem w tym okresie jesiennym po każdej podróży w przeciągu pół godziny całą przednia szyba zaparowana... Auto kupione w marcu przebieg 30tys km . Wydaje mi się że filtr kabinowy nie był wymieniany od nowości xd chyba warto co roku wymieniać przy przeglądzie? Bo jaki może być inny powód ? Jedynie chyba filtr kabinowy+ czyszczenie klimy ?
Mi wymieniają przy każdym przeglądzie wg jakiejś tam ich instrukcji. Za jakieś chore pieniądze ale jak gwara to nie ma chyba nawet opcji żeby nie chcieć.
Siema. Wcześniej nie zwróciłem uwagi czy przy odpaleniu samochodu powinna wyświetlać się ikoną akumulatora ? Wyświetla się dosłownie przy odpaleniu i po chwili już jej nie ma . Nie zwróciłem uwagi czy wcześniej też się pojawiała teraz mi się rzuciło w oczy. Chyba że to problem jakiś z aku choć narazie oznak żadnych nie widzę. Jest gdzie na wyświetlaczu pokazane stopień naładowania bądź coś w tym stylu ? Pozdrawiam
pojawia się jako kontrolka i ma - w kazdym aucie, każdej marki na świece. tak samo jak kontrolka silnika, ciśnienia oleju czy airbaga lub ESC. za chwilę mają gasnąć, niektóre jak ładowania po odpaleniu silnika jeśli jest wszystko OK
I jeszcze kontrolka ciśnienia opon, tak samo pojawia się na chwilę i znika o ile wszystko jest git.
Siemka. Powiedzcie mi czy przy 40k km muszę już myśleć o wymianie oleju w tylnym dyfrze? Napęd na tył.. Oraz jak często wymieniacie olej w skrzyni? I jaka wymianą statyczną czy dynamiczną? Pozdrawiam