Przez czujnik.
Przez czujnik.
No i jak w większości przypadków skończyło sie na wymianie termostatu i za jednym zamachem czujnika.
No i na szczescie wszystko gra wskazania prawidłowe temp. również.
po tej mordendze stwierdzamze bez sensu jest rozpisywanie sie o przpuszczalnych przyczynach niedogrzewania itp.problemach z temperatura. Szybciej wymienic termostat i z głowy a wymiana jest prosta nawet dla mnie , trwała kolo 30 min.
pozdro i nie meczcie szarych komorek tylko wymieniajcie termostaty
Witam.Też muszę wymienić termostat,tylko na jaki bo po przeczytaniu tych wszystkich informacji trochę zgłupiałem i nie wiem jakiej firmy kupić.Czy tańszy Vernet,czy dołożyć i kupić Behr czy może Gates.Proszę o pomoc,żeby nie kupić i później żałować.Jedni piszą,że Vernet jest dobry a inni,że się nie nadaje do diesla.Mam AR 147 JTD 115KM 2002r.Jaki sklep polecacie,żeby było dobrze a zarazem jak najtaniej.Czy wymiana w moim przypadku jest możliwa u siebie w garażu czy muszę oddać do mechanika.Jakie są potrzebne narządzia,jakbym miał to sam robić u siebie i jak się do tego zabrać aby poszło sprawnie i bezboleśnie.Prosze o odpowiedź.Pozdrawiam.
a jaka temp powienien miec 1.9 JTD?? tak jak wskaznik pokazuje 90 c??
Bo dzisiaj podjechalem do kolegi i podpielismy kompa. Do niego mialem jakies 5km. Po przyjechaniu i zgaszeniu auta na ok 10 minut sprawdzilismy temp i pokazywalo 73stopnie i roslo . Przy jakiechs 78C wylaczylismy kompa i wracalem do domu. Dodam ze wskaznik pokazywal mniej wiecej tyle co komputer. Podczas powrotu do domu wlaczylem sobe nawiew na 2 kreske i temp spadla mi 1,5 kreski od 90 C
I teraz mampytanko czy wg was termostat jest walniety? bo mi sie wydaje ze chyba tak ale nie mam pewnosci ;)
A co da ci kontrola temperatury na wyłączonym silniku? Po 5km jazdy to cięzko JTD zagrzać do temperatury pracy. Jesli chodzi o temperatury otwarcia termostatów w silnikach JTD (a tym samym ich temperatury pracy) to sprawa nie jest do końca taka oczywista. Fabrycznie montowane termostaty firmy BEHR miały na początku produkcji temperaturę otwarcia 78-82C. W styczniu 2006 roku fiat wprowadził modyfikację termostatu i przy okazji podniósł ich temperatury otwarcia do 81-85C. Oferowane (głównie na allegro) zamienniki termostatów firmy Vernet mają teperaturę otwarcia 88C (86-90C). Sytuację mamy, więc następującą: prawidłowa temperatura silnika JTD może wynościć zarówno 78C jak też 90C, a o tym kto jaką ma temperaturę warto się przekonać nie obserwując niewyskalowany wskaźnik kabinowy tylko podpinając komputer i sprawdzając jaką temperaturę "widzi" ECU.
zagmatwalem troche swoja wypowiedz ;) po zgaszniu auta na jakies 10m bo sprawdzalismy kumpla alfe potem ponownie ja odpalilem ;)
a teraz nie wiem czy jest dobrze czy nie bo jak jade po miescie to temp wzrasta do jakichs 80C-85 jak jade w trasie to mam kolo 70C niby troche malo ale silnik prawde mowiac dosyc szybko sie nagrzewa. Po przejechaniu jakichs 2km na wylaczonym nawiewie wskazówka zaczyna mi sie podnoscic.
A wlasnie mialem kilka razy taka sytuacje ze wskazowka wachala sie i np bylo 90C a po sekundzie spadlo na 70C i tak latalo gora dół.
Też wachałem się z wymiana termostatu i powiem tak że nie ma co gdybać bo po wymianie wskazówka stoi na 90 i nawet nawiew może hulać na maksa i tak ani drgie sprawdzałem w trasie przy ok minus 5 stopni.
Co do tych kilometrów potrzebnych do nagrzania do pracy mam ok 10 km i w połowie jest 90 :)
A jak to sie ma do spalania??
potwierdzam to co kolega fiejtek twierdzi, a co do spalania to chyba troche mniejsze bo zrobilem tyle samo kilometrów co tydzien temu na tej samej trasie tylko zamiast jechac 100-120 to jechalem 130-150 ,a nawet czasami 170 spalanie wyszlo 6,0 liczone na kałkulatorze 3/4 to trasa:)
Panowie,
Mam AR 156sw 1.9 jtd 16v 140km. 2004r.
Potrzebuje kupic nowy termostat i znalazlem cos takiego
http://allegro.pl/alfa-fiat-lancia-t...411871381.html
ale nie wiem czy bedzie pasowal do mojej alfy bo przeczytalem gdzies(chyba na forum), ze powinienem zakupic z 2 czujnikami a ten jest z jednym i jak gosc mi sprawdzal po VIN`ie to powiedzial ze katalogowo mam z jednym czujnikiem.Nie znam sie na tym a nie chce wydac kase na marne jak ma to nie pasowac.
??
powinien pasować ale podaj VIN a bardziej obeznani w ePer'ze ci zaraz napiszą czy ten czy nie
Vin : Zar93200000256290
Ten nie bedzie pasowal: twoj nr wg epera to: 55189843
Oryginalnie do 1,9 16v 140 KM montowany był BEHR 55189843 z czujnikiem temperatury francuskiej firmy DAV. Obecnie oferowany (przez sieć sklepów fiat/alfa) do tych silników to również termostat firmy BEHR ale o nr 55202883 z czujnikiem temperatury firmy Vernet.
Panowie a nie ma może ktoś dojścia do takiego termostatu w dobrej cenie.
Bo w krk w sklepie który ma Behr`a powiedzieli mi 360zł i to jeszcze za 3 tyg dopiero mi go moga sprowadzic. Cos to jakies cuda z tym sa..
NAtomiast w sklepie alfa/fiat w krk PAN sie upiera że nie bedzie szukał i sciagal behra i kto mi kazał behra kupowac jak on ma VErneta i jest super! ;D no toż to cyrki sobie urządzają ;D
to temu PANu powiedz, że jest popi...olony jak chce wciskać na siłę gówno które ma...
poszukaj na allegro użytkownika tanifiat albo italtechnik którys z nich powinien mieć... są rzeczowi i jak podasz im VIN to na pewno dopasują ci taki jaki ma być na prawdę
Dzieki!
znalazlem jeszcze cos takiego
http://allegro.pl/termostat-alfa-rom...413959992.html
Chyba cena do jakosci odpowiednia? 334zł
lub
http://allegro.pl/termostat-fiat-alf...410059765.html
no niby tak ale czemu nie podał nazwy producenta i numeru części ???
Może nikt z nimi nie chce gadac i lubia tak pomarudzic z kims przypadkowym o numerze i firmie..
tutaj jeszcze cos takiego ale to juz w ogole nazwy nie ma i taki jakis 219zł..warsaw?
http://allegro.pl/termostat-alfa-147...444122170.html
TERMOSTAT JEST RENOMOWANEGO FRANCUSKIEGO PRODUCENTA VERNET
odpada...
W takim razie musze się liczyc ze 3 stowy nie moje i dzwonie po ktorys z tamtych 2.. ale wczesniej jeszcze troche poszperam
http://allegro.pl/listing.php/search...8886&country=1
pisz do taniegofiata, któryś z tych na pewno powinien pasować
Dzieki zonkil90 !!
juz napisalem.
Może i dobra ale bez przesady do sciagniecia za 3-4 tyg ! no to juz slabo.
Ale znalazlem juz http://allegro.pl/alfa-romeo-156-166...415965041.html
od reki.
no widzisz... takifiat ci zawsze pomoże :D
tak na przyszłość to zapamiętaj sobie jego nazwę na allegro, zapewne jeszcze wiele razy ci się przyda :D
Użytkownik Tanifiat to nic innego jak ASO z Suwałk które wyprzedaje zapasy magazynowe
witam wszystkich. Czy ktos by mi pomógł poszukać termostatu do Alfy romeo 156 1.9JTD (110) w dość dobrej cenie;p Bym był bardzo bardzo wdzięczny ponieważ szukałem w mojej okolicy w sklepach i cena mnie normalnie zwaliła z nóg;p. Może ktoś ma jakiś termostat na sprzedaż.
jak ktoś ma dobry to pewnie i tak ci nie sprzeda więc jedyną możliwością są sprzedawcy tanifiat i italtechnik na allegro.
Jak znajdziesz aukcję któregoś z nich to napisz e-maila albo "zadaj pytanie sprzedającemu" i od razu podaj nr VIN to ci przypasują taki jaki powinien być...
aha !!!WAŻNE!!! termostat tylko oryginalny firmy Behr!!!! żadne Vernety i inne wynalazki...
Cena pewnie w okolicach 300zł
a dlaczego tylko Behr???? te inne to lipne są jakięs????
w tych lipnych możesz trafić że będzie ci przez rok działał normalnie i się zepsuje a może być że od razu będzie ujowo działał i silnik nadal będzie niedogrzany...
ALFA TO NIE JEST AUTO DO ROBIENIA OSZCZĘDNOŚCI !!!
już nie jeden tu próbował dawać niby dobre zamienniki... i potem narzekał...
witam. Koledzy mam do was pytanie czy wasze belle trzymają wam 90stopni? bo mi teraz tak nie ciekawie pokazuje a przy -3 -8 czasami jest 90 ale przeważnie teraz mam tak może 70 nawet mniej czy to normalne?
U mnie niedogrzewał, jak było -10 to ledwo 60 stopni silnik osiągał, 80-90 tylko w korkach po mieście. Okazało się, że termostat zablokował się na otwartym. Wymieniłem termostat i trzyma 90 stopni na sztywno, żeby nie wiem co.
nic mi to nie pomaga a chce tylko wiedziec czy przy mrozach silnik może nie osiągać 90stopni lub ciężko mu do tych 90ciu dobic a tam co kazałes zobaczyć to milion różnych pytan
---------- Post dodany o godzinie 21:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:13 ----------
jaki jest koszt tego termostatu? i powiedz mi gdzie on sie znajduje i czy samemu można to wymienić
nawet przy -20 stopniach ma być 90 st, termostaty blokują się często w otwartej pozycji
u mnie też czy ma cały czas 90 stopni nawet przy mrozach.
Za termostat Behra (chińszczyzny podobno nie ma co wsadzać) płaciłem 137zł razem z przesyłką, o tutaj:
http://autosklep24.pl/product_info.php/products_id/613
...w ASO można oczywiście i ponad 200 zapłacić ;). Niestety, jeździmy limuzynami, więc coś co kosztuje do każdego innego auta max 50zł i robi dokładnie to samo, u nas musi kosztować ponad 100 :cool:.
Oczywiście można samemu wymienić, tylko trochę zimno jest, dlatego ja dałem przy okazji do mechanika :). Termostat jest przy górnym wężu od chłodnicy, bliżej silnika.Cytat:
i powiedz mi gdzie on sie znajduje i czy samemu można to wymienić
Jak wymienić, było np. tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/show...4&postcount=28