wlałem mobil 1 5w30 3000 XE, taki mi polecili w warsztacie do silników z DPFem, zrobilem 2 tys km i tez jestem zadowolony. Nie wiem co było zalane wczesniej, ale widze różnicę przy porannym odpalaniu. Polecam
Printable View
wlałem mobil 1 5w30 3000 XE, taki mi polecili w warsztacie do silników z DPFem, zrobilem 2 tys km i tez jestem zadowolony. Nie wiem co było zalane wczesniej, ale widze różnicę przy porannym odpalaniu. Polecam
Zarówno do 8V jak i 16V wchodzi 4,6l.
to mi sie wydawalo ze 5,5.Nie wiem dlaczego
Panowie dzis przywital mnie komunikat "Change Engine Oil" w zwiazku z tym mam pytanie czy powinienem niezwlocznie wymienic olej czy moge jeszcze do poniedzialku przejezdzic ok.80 km i czy komunikat ten sam zgasnie po wymianie czy to jest wlasnie ta inspekcja olejowa ktora trzeba usunac w FESie??Na obecnym oleju mam przejechane ok. 13 tys km
spokojnie przejedź te 80km. tak, to jest ta inspekcja olejowa, którą trzeba skasować po wymianie.
dodam jeszcze ze miga mi na wyswietlaczu olejarka.Inspekcje mozna sobie ustawic na okreslona liczbe km. czy jest jakos okreslona na 15/20 tys km??W serwisie olejowym powinni mi usunac ta inspekcje czy raczej bedzie z tym ciezko??Dodam ze nie wybieram sie do ASO,a sam nie posiadam FESa
Jak mają kompa to usuną, jak nie to szukaj kogoś z FESem albo AlfaOBD.
Z tego co pamiętam, to chyba w AlfaOBD(nie wiem jak w FESie, czy tam MESie) można ustawić interwał wymiany oleju. Standardowo jest to 30kkm.
Czarny pytales o olej Valvoline wiec odpowiem Ci czesciowo na temat a mianowicie to ja zaraz po zakupie mojej 159 zmienilem wszystkie mozliwe plyny na Valvoline i jestem zadowolony.
Co do oleju to ja uzywam Valvoline SynPower ENV C2 5W30 zrobilem na nim juz 14kkm i za miesiac go zmieniam na taki sam. (olej zmieniam co 15kkm)
Jest to olej polecany przez Valvoline do naszych Alf z filtrem DPF, ja go akurat nie mam prawie od nowosci samochodu gdyz pierwszy wlasciciel usunal po 6 miesiacach od zakupu bez powodu bo srednie wypalanie bylo rzedu co 1012km ale moze mial zle doswiadczenia z przeszlosci wiec wolal dmuchac na zimne. Wracajac do tematu to olej ten nie tylko jest niskopopiolowy ale przez zmniejszenie tarcia ma obnizac spalanie i pomagac z problemem zimnego startu.
Gdy kupilem moja 159 byla swiezo po zmianie oleju i filtrow ale ja i tak zawsze zmieniam po zakupie bo nigdy nie wiadomo co kto zalal. Byla to zima i temperatury w granicach +5 - -4 i podczas porannego odpalania targalo silnikiem jakby chcial wyskoczyc (czesciowo zasluga tego jest za slaby akumulator "no name" jakies 54 na 460-czteroletni) no i przyszla zmiana oleju i tu nagle zaskoczenie bo poranne odpalanie juz nie bylo klopotem bo targanie silnika zmalalo o ponad polowe!!! Kolejny plus to silnik chodzi o wiele ciszej i tak plynniej niz na poprzednim oleju i moze niektorzy sie zdziwia ale musze powiedziec ze spalanie spadlo zauwazalnie (glownie zauwazalne na trasie).
Szczerze polecam ten olej bo odglos pracy silnika diesla stal sie o wiele przyjemniejszy :)
Nikomu nic nie wciskam tylko opisuje moje wrazenia:)
Acha warto go rowniez porownac z innymi olejami bo w karcie specyfikacji ma konkurencyjne parametry z najlepszymi tu wymienianymi przez was olejami.
Ja za miesiac znowu go zalewam:)
Pozdrawiam
Tomek:)
ja dzis zamowilem Valvoline DuraBlend 5W40 - cena z wymiana ok.160 zl i filtry Mann(Paliwa,Oleju,Powietrza) cos ok.180 zl. komplet czyli cos ok.350 zl wszystko.Ja DPFu nie mam wiec mysle ze taki olej wystarczy w zupelnosci,a jakie sa zdania kolegow??Tomek_KRK tez mi mowil ze moge laca nawet najtaszy tylko zeby byl 5W40.Ja robie przebiegi roczne ok.12 tys wiec wymieniam raz na rok olej
Jak będziesz wymieniał olej to zwróć fachmanom uwagę, żeby Ci skasowali tę inspekcję olejową. Jak nie będą mieli kabla, to daj znać jak kiedyś będziesz przejeżdżał przez Tarnów, to Ci to skasuję.
Dzieki Mariusz jak cos to wpadne ale mam na osiedlu speca z FESem-Ramzes II wiec moze On mnie wczesniej poratuje.Pozdrawiam
Czarny z tego co się orientuje to seria DuraBlend to oleje polsyntetyczne... Dlatego jest o wiele tańszy od seri SynPower
no cos tam widzialem ale jedni pisza ze to polsyntetyk a inni ze syntetyk.Oznaczenie ma 5W40.Ja sie na tym nie znam dokladnie.Zawsze radze sie Tomka.Tomek mi zalal Kager 5W40 i tez nie sadze ze to byl w pelni syntetyk.
Rodzaj oleju Specyfikacja
Olej mineralny 15W-40, 15W-50
Olej półsyntetyczny 10W-40
Olej syntetyczny 0W-30, 0W-40, 5W-30, 5W-40, 5W-50, 10W-60
http://www.iparts.pl/artykuly/oleje-...ymiana,10.html
Zalewałem Totalem (właśnie tym, o którym napisałem) m.in. motor z hydraulicznymi popychaczami. Odpalanie go na tym właśnie płynie to była czysta przyjemność w porównaniu do innych. Z innych były to silniki D4D i MZR-CD. Jak to znajomy mówi: "ideaaaalnie".
To niezwykła hipokryzja w Twoim wydaniu. Gdybyś się kierował szeroko opiniami ogółu czytałbym Twoje wpisy na forum Audi :)
Do tego w kieszeni i na biurku miał japko, pił tylko i wyłącznie Finlandię (swoją drogą blehhh), a jadał polecane na forum pierogi.
Ja mam spory dystans do opinii w internecie, a zwłaszcza tych odnoszących się do spraw technicznych i technologicznych. Zbyt dużo w nim (dosłownie) amatorów motoryzacji i nie tylko.
No i mam wybór, szansę do testów.
No właśnie kupię ten z lepszymi parametrami i nie na przekór Tobie :)
Szczęśliwie umiem czytać i wyciągać wnioski. Mam też wybór, z którego chętnie korzystam. No i zawsze w dyskusji, również na forum, jest coś do dodania.
co to jest japko??
nowa nazwa oleju hahhahahhahahah
A czy kolega zna znaczenie słowa hipokryzja?? Bo sądząc z tresci posta chyba nie za bardzo. Polecam słownik języka polskiego.
Japko... hmmm ortograficzny tez polecam.
Twój wybór. Zważ uwagę na to ze to co ma lepsze parametry nie znaczy ze jest lepsze, szczególnie jezeli mowimy o tak malych rozbieżnościach przy parametrach oleju. Za duzo mamy zmiennych, żywotnosć oleju, sposób eksploatacji auta, zmiennosć warunków atmosferycznych... itd itp.
To co producent na etykiecie napisze to jedno a opinie uzytkowników drugie.
W katalogach to alfa pali litr mniej niz srednia w rzeczywistosci....
i wymienilem olej ale dluzej niz dzis nikt mi tego nie robil.Pomalu opisze jak wygladala sytuacja.Pojechalem w sobote zamowic filtry i olej tak zeby nie bylo przypalu i nie robic nikomu problemu bo wiedzialem ze moga nie miec tych filtrow.Pani zamowila mi wszystkie filtry Mann'a w cenie ok.200 zl.Przyjezdzam dzis i tak sa hura.Pan wchodzi pod auto odkreca oslone,nastepnie wykreca filtr i okazuje sie ZONK bo jest to wkladka a oni zamowili caly filtr,wyciaga filtr powietrza i ZONK to nie ten, wyciaga filtr paliwa i ZONK Houston mamy problem to sa filtry do 156.Latanie sprawdzanie.Gosc jedzie po filtr oleju bo powietrza nie ma(nie wiem zapewne jakas hurtownia motoryzacyjna w miescie) no i jest przywozi Manna ale co to nie ten(jest to filtr do poliftowych 159) a wiec nagina jeszcze raz i HURA jest udalo sie.Filtr powietrza zamowia mi na jutro Knehta za 80 zl(poczatkowa cena 120 zl),a filtr paliwa bagatela 250 zl co najdrozszy na allegro 180 UFI wiec im mowie ze to jakies ceny z kosmosu.Zadzwonilem do Tomka_KRK powiedzial mi ze tyle filtr powietrza MANN'a kosztuje.W miedzyczasie po rozmowie z Tomkiem powiedzial mi zebym zalozyl filtrona bo i tak nie oplaca sie tyle dokladac i chyba musze sie z nim zgodzic.W ostatecznosci zgorzilem sie na filtr paliwa(160 zl) i powietrza(60 zl) FILTRONA bo juz mialem dosc tego wszystkiego, a jedyny oleju mam Manna (32 zl) bo juz nie popuscilem.Prawie 3 godziny stania i jak sie dowiedzialem ze jutro czy po jutrze bede musial znow przyjechac i beda mi wszystko znowu krecic to podziekowalem.Zalozylem Filtrona.Nie powiem ze ceny Manna o tym nie zdecydowaly bo nie usmiechalo mi sie za filtry i olej zaplacic 600-650 zl.Mysle ze w ASO bym taniej to zrobil.Zalalem Valvoline DuraBlend 5W40 i wydaje mi sie ze praca silnika jest o wiele lepsza niz na poprzednim oleju.Takie przygody i to jeszcze w moje urodziny :cool:.Serwis uwazalem za najlepszy serwis olejowy w Dębicy bo w sumie najbardziej znany i najwiekszy.Od niedawna maja rowniez serwis Bosha.
Czarny_28 - a nie lepiej samemu było sobie zamówić filtry - po nr katalogowych ? Przynajmniej byłbyś pewien, że dobrze wybrałeś. Szkoda czasu na amatorów.
no lepiej ale za wymiane trzeba tez zaplacic.Trudno.Nastepnym razem pewnie tak zrobie.Moze mi ktos napisac ile zaplacil za te trzy filrty(oleju,powietrza i paliwa) firmy Mann/UFI/Kneht.Mi za Manna policzyli 250 paliwa( po upuscie byli sklonni zejsc na 199 zl, powietrza 120/130 zl po upuscie wyszlo 80 zl i oleju 32 zl.Ciekawy jestem ile Wy palciliscie kupujac sami filtry tych marek ktore wymienilem
Ja kupowałem w listopadzie w Petrostar w Warszawie - filtr powietrza (Filtron, ok 65 pln) + oleju (Mann, jakieś 30-32 pln).
[QUOTE=Czarny_28;1103145]ile zabuliles za Motula??
nie tak duzo z filtrem i przesylka okolo 175
http://allegro.pl/motul-8100-x-clean...992714517.html
- - - Updated - - -
[QUOTE=mk_1980;1109037]to bylo pytanie do mnie??Ja nie kupilem Motula tylko Valvoline DuraBlend 5W40 za 160 zl.
- - - Updated - - -
a paliwa wymieniales juz czy jezdzisz jeszcze na oryginale??Jak tak to napisz co kupowales i mniej wiecej cene.Filtr paliwa powinno sie wymieniac cyba co 30-40 tys??Oczywiscie mozna czesciej ale chyba niekoniecznie??
W sierpniu wymieniałem filtry i płaciłem ( 2.4 JTDm):
filtr paliwa 131 zł, oleju 37, powietrza 52 wszystko Filtrona. Brałem w ASO Fiat, po rabatach ( brat :) ). Olej 6 litrów Selenia WR PE 280zł.
Filtr paliwa MANN do 1.9 jtdm 16v kosztuje w hurtowni motoryzacyjne 200 zł bez kilku złotych (cena hurtowa dla dużego serwisu - sprzed kilku miesięcy). Filtr oleju w okolicach trzydziestu kilku złotych. Faktem jest, że można kupić coś mniej renomowanego (np. wspomniany tutaj Filtron), ale są znane przypadki różnych drogich problemów z tanimi filtrami. Filtr paliwa nie wymaga wymiany co 10 kkm, tylko trochę rzadziej – ja zdecydowałem kupić drogi.
widze ze nie taki filtron straszny jak go maluja.
Pozwole sobie napisac ile ja place za czesci serwisowe w UK :
Filtr paliwa:
UFI - 175,68zl
Guttmann - 132,19zl
Filtr powietrza:
UFI - 50,68zl
Guttmann - 38zl
Filtr oleju:
Guttmann - 19zl
Filtr kabiny:
Denso - 44,92zl
Pozdrawiam:)
to dosc tanio masz filtry.Ja za filtrona dalem 160 zl to juz wolalbym dolozyc 20 zli miec UFI.W tym serwisie co wymienialem olej nawet nie znali UFI.Zdaje sobie sprawe ze to nie jest tak znana firma jak inne ale czy az tak bardzo??
Nie znali UFI bo do tanich nie nalezy a z reguly ludzie kupuja co tansze. Mozna kupic w UK te wszystkie filtry nawet dwa razy drozej, po prostu trzeba wiedziec gdzie kupowac... :)
Jak dla mnie to cena pelnego pakietu serwisowego jest smieszna... Za olej z tego samego sklepu Valvoline SynPower ENV C2 SAE 5W30 (4L+1L) place 266,25zl
:)
no ale MANNa znaja a tani nie jest i Knechta rowniez ale UFI to tak nie bardzo.Moze cos tam slyszeli.Niestety nie popisali sie przy alfie.Z innymi autami nie mialem tam problemu.Jutro jeszcze jade po fakturke i na skasowanie inspekcji olejowej bo dzis juz nie bylo kiedy-Zamknalem serwis z Panami bo tyle sie srali z moim autem :D
Ja wiem, ze filtr paliwa mozna zmieniac co dwa serwisy ale sam rozumiesz ze przy takich cenach to zmieniam co serwis czyli co 15kkm
Jesli chodzi zas o ceny czesci oryginalnych z ASO w Polsce a w UK to w Polsce sa o wiele tansze i ostatnio kolezanka mi przywozila kilka rzeczy z Polski bo leciala przy okazji wiec skorzystalem i zaoszczedzilem jakies 485zl. Zawsze jak dzwonie tu do Alfy i mowia mi cene to nie wiem czy mam parsknac smiechem czy zaczac wyzywac od zlodzei...:) a customer service wola o pomstwe do nieba :P
Pozdrawiam:)
Kpl. filtrów Filtrona (olej, powietrze, paliwo) do 2.4 JTDm, Wrocław, znany u nas na wsi sklep z częściami do włoszczyzny - 266 PLN (styczeń 2013 r.)
Ale miales przygody z tymi filtrami...z tego co pamietam w 159 1.9 byly montowane dwa rodzaje filtrow oleju (jak juz wiesz jaki masz to lepiej sie zorientuj, zeby nie bylo bonanzy next time jak bedziesz zamawiac ;)
ja ost tez wymienialem kpl filtrow, pytales o ceny i to przyklad ze eksploatacja 2,4 nie musi byc drozsza :)
za filtry: powietrza UFI, paliwa Tecneco (made in italy, alternatywa dla ufi), kabinowy-weglowy Mistral, oleju UFI dalem 192 zeta
za olej 5 + 1 Motul x-clean do dpfa mimo ze nie ma juz dpfa w sklepie 181 zyla
za olej do skrzyni biegow tutela cos tam 134 klockow w ASO ;)
wymiana ww. 100 kafli (poza kabinowym i paliwa, ktore sam wymienilem dla zabawy :)
calosc wyniosla 607 zlociszy (wszystko na fakture) plus moja praca w garazu pol godziny wyceniam na jakies 100 Euro + vat ;)
mam juz numery filtrow,Faktuke i skasowana inspekcje.No widze widze ze niedrogo wyszly Cie te filterki.Taniej niz moje i to caly komplecik(u mnie bez kabinowego).Mam juz szewi numer tego filtra oleju Mann wiec mysle ze juz nie bedzie takiej akcji na nastepny raz ale nie powiem bo pierwszy raz na wymianie filtrow mialem taka jak to nazwales bonanze:D,a warsztat nie jakis tam garazowy tylko znany w okolicy