Uważaj na "TRW" z napisami QAP na aluminium. W tamtym roku były pakowane w oryginalne folie Fiata.
Żaden dystrybutor TRW nie sprzeda wahacza w takiej cenie bo za to są kary.
Printable View
jakie bys nie kupil na dziurowe drogi bedzie stukac, alfa ma slabe zawieszenie , na polskie drogi polecam poloneza w LPG
a ja od 2 tygodni szukałem i szukałem co mi znowu stuka... dopiero na stacji diagnostycznej zauważyliśmy, że po 5 miesiącach i 4,5tys km górny wachacz lewy delphi z allegro lata jak by wogóle nie był dokręcony... czyli cholerne gumy rozwalone :/ normalnie załamany jestem...
Lewy górny (Oryginalny ALFA ROMEO TRW rok produkcji 2001) wczoraj wymieniony, był luz na sworzniu, przebieg 205tys km. Wymieniony został na TRW, ale już bez znaczka Alfy. Prawy górny oryginalny jeszcze dobry.
no no rekordowo,ale u ciebie też być może dużo robi niska masa auta/silnika.
U mnie przy 2.4 jtd górne wahacze wytrzymały 220 tys. licznikowo, i tragedii nie było jak je wyjąłem.
ja na górnych i dolnych TRW wymienianych w tym samym czasie przejechałem już ponad 30k i brak jakiegokolwiek stukania
nie wiem skąd 24 głosy na fast-a :)
przed zmianą na TRW włożyłem fasta na górę (nie mam pojęcia czym się wtedy kierowałem :)) i po 10 tys musiałem wymienić oba! kiedyś właściciel jednego z warsztatów mówił mi, że jak komuś montuje fasta to jest pewny, że za parę miesięcy zarobi na robociźnie, a zdarzało mu się nawet, że przy montażu okazywało się że są wadliwe i trzeba wymieniać w hurtowni
Ja założyłem na dół fasta i jest ok, na górę bym nie założył bo się szybko wysadzają, dolne wytrzymują spokojnie ponad 30 tys.
Jakich firm są dostępne tuleje górnego wahacza? Bo u mnie jest co najwyżej Mogg, tedgum. Moje kwalifikują się do wymiany. Szkoda mi 187zł/szt na kompletne TRW :)
Góra TRW - Ok
Dół VEMA- luzy na sworzniach do wymiany
założone w tym samym czasie 1,5 roku temu 44 tyś.
Żeby nie śmiecić gdzie indziej to zapytam tutaj.
Temat jest o wahaczach ale piszecie tylko o przednich. A jakie na tył?
Mam luz na poprzecznym i na Allegro TRW brak. Tylko jakieś egzotyczne marki.
Zamówiłem w autosklepie TRW ale czy te inne się nadają?
A co do przednich to ja górne wymieniłem przy przebiegu 134 i 150tkm.
Założyłem TRW i na razie przy stanie licznika 164 tkm cisza.
a ma ktoś wahacze SWAG i jak się sprawują?
witam!ja praktycznie od zawsze jeżdżę na górnych wahaczach od VEMy.jeżdżę dużo,nawet bardzo dużo (codziennie od poniedziałku do piątku po 150km)
wahacze starczają na ok 40 tyś.km. średnio na cały żywot wahacza zużywam dwa komplety tulejek.oczywiście zanim zamotuję wahacz to obowiązkowo wybijam tulejkę i daję swój smar (grafitowy albo zwykły).
mam zamontowane poliuretany na stabilizatorze przednim.przyznam że to świetna sprawa z cyklu zamontuj i zapomnij!!!
przejechałem na tym ok 100 tyś.km i wciąż cichutko.
zastanawiam się czy nie odżałować i nie kupić tulejek do górnych wahaczy.myślę że spokojnie przetrzymają dwa komplety ...
pozdrawiam!
ja wczoraj wymienilem wahacze gorne byly jeszcze oryginalne TRW ze znaczkiem od alfy i data 2005r. auto ma 160kkm stukalo juz z 5tys km temu. Stare wahacze mialy luzpomiedzy tuleja a guma, przyczym wyczuwalny dopiero jak cos dluzszego w tuleje powsadzalem bo reka luz niewyczuwalny. Zalozylem TRW ale watpie zeby tyle wytrzymaly.
Praktycznie tak, są tam wszędzie zwykłe gumowe tuleje (w wzdłużnych są takie trochę ażurowe) a metal to metal. Większy problem to wymiana. Przy poprzecznych trzeba wybić 30-to centymetrową śrubę, często nie ruszaną 10-15 lat, nakrętki w saniach się zrywają, te z podkładkami mimośrodowymi kosztują 43zł szt. i konieczność ustawienia zbieżności w dobrym warsztacie.
Średnia półka i jest OK.
Witam. Panowie co zrobić? W mojej 156 po 14 latach zaczęło odzywać się zawieszenie przednie. Na dobrą sprawę to luzy są już teraz wszędzie,,, =/ Konieczna jest wymiana całych wahaczy, czy lepiej coś takiego http://allegro.pl/tuleje-poliuretano...tml#tabsAnchor pomontować?? Kompletnie się na tym nie znam, ale skoro wahacze nie są połamane, to chyba nie ma sensu od razu ich wymieniać. Jak się ma sprawa cenowo, co się bardziej opłaci, włącznie z robocizną?
Z góry dzięki za pomoc.
PS. Jeżeli nie napisałem gdzie trzeba, to przepraszam, ale dopiero odnajduję się na forum, a tutaj odnalazłem życie.
Muszę niestety zrobić update - wahacz TRW przedni, dolny, strona prawa. Niecałe 15 tyś. km i luz na sworzniu. Zobaczymy czy uda mi się reklamować. Po stronie lewej też siedzi TRW... tyle, że założony 2.5 roku temu i mający 35 tyś. km, zero luzów, gumy w dobrym stanie, zużycia nie widać.
reklamuj
sporo ludzi odpuszcza "bo nie warto , szkoda zabawy" - a oni tylko na to liczą
nie ma zmiłuj
no chyba,że się z alle... kupuje to jeszcze większe zwłoki w czasie z reklamacją :/
Ja zastanawiałem się nad tym chyba z 4 miesiące jezdziłem na maksymalnych już luzach dzisiaj odwiedziłem warsztat gdzie powiedziano mi 4000zł kupiłem fast-y za 700 kpl przód góra i dół lewy jak i prawy oraz 4 tylne ponieważ jedynie do mocowania wzdłużnego kupiłem tulejke za kilka złotych i czekam na paczuszke z zabawkami założe sobie sam i redukcja kosztów o 3200zł mam nadzieje ze pośmigam ze 2 lata musiałem się tym podzielić pozdrawiam
Pytanie, jak czesto robi sie tylne zawieszenie w alfie 156,147... Pytam bo myslalem ze jest to wynalazek bezobslugowy, a conajmniej raz na 200 tys?
Tył? Moja ma jakieś 250kkm, zmieniłem 4ry tuleje wahaczy poprzecznych i obie strony tuleje zwrotnic. Poza tym - wszystko ok :)
4 Tysiące za wahacze ? Kogoś chyba poj**** ;D
ja do tej pory kupowałem przednie Vemy. Teraz do nowego auta kupiłem również dwa dolne Vema u sprzedawcy autoprado: http://allegro.pl/wahacz-dolny-lewy-...287699148.html , i nie jestem zadowolony z ich wykonania. Gumki osłaniające swożnie pospadały podczas montażu, potem trudno było je założyć. Jakby spręzynki je trzymające były za słabe.
Zmień warsztat bo skasują Ciebie 2 tysie za sama wymiane :D
Ja na test kupiłem górny Lemfordera, zobaczymy co z tego będzie ;)
Mam OCAP górne przód wytrzymały ok 25 tyś obecnie są do wymiany na coś innego pewnie dla próby.
Drogi różne jak to w Polandii, myślę że za te pieniądze swoje wytrzymały, o dziwo nawet zimą mi nie skrzypiały.
Na alledrogo znalazłem taką aukcję:
WAHACZ WAHACZE Górne ALFA ROMEO 147 156 KOMPLET (3291013807)
Cena 190 zł
Więc piszę do gościa co to za wahacze a on mi na to że Włoskie FAST ewentualnie może mi zaproponować DELPHI za 295 również komplet.
I co wy na to bo cena jest wręcz śmieszna. Chyba że ja czegoś nie wiem.
Jeśli masz kupić Fasta to polecam swoje skromne usługi :cool:
z rabatem na AH wychodzi 183 zł kpl
http://autosklep24.pl/pl/p/Wahacz-go...awy-FAST/11639
jednak polecam wahacze przynajmniej Vemy bo Fasty górne wytrzymują około 10 tys
U mnie w sklepie co tylko , sprzedają części do włoskich aut, powiedział że lepiej kupić Fast niż Veme bo bardzo spadli z jakością , oczywiście pytałem się o dolny wahacz.
na góre dają rade vemy z kalamitkami , więc poszukaj ich , no albo tylko TRW
No a ma ktoś te Lemfordery u siebie? Podobno niemieckie.
Ja mam wahacze górne Lemforder kupiłem od RAIDO komplet wahaczy. Na sworzniu jest wybita literka "L" a pod nią jakieś cyferki. Jeśli chodzi o tuleje to szczerze mówiąc nie zwróciłem aż takiej uwagi ale chyba nie były to Mooga tulejki.Jeśli chodzi o produkcje to jest na folii napisane "made in ITALY".
Przejechałem na nich już paręnaście tys km i na razie żądnych luzów nie ma na sworzniu ani nie piszczą tulejki.Więc na razie dla mnie porównując cenę wahaczy Lemforder a wahaczy TRW to jest spora różnica oczywiście przy zakupie u RAIDO. A jakościowo jak do tej pory nie odbiegają od TRW.
Zamówiłem już Lemfordery, zobaczymy jak będą się spisywać, cena za sztukę 160 u mnie na miejscu w Zduńskiej, kolega ma sklep autoczęści i jak dla mnie załatwi w takiej samej cenie jak kolega RAIDO, odpadają mi koszty przesyłki.
A co sądzicie o takim komplecie do 147? I cóż to za wynalazek te kalamitki?
http://allegro.pl/wahacz-kalamitki-a...368540969.html
http://allegro.pl/wahacz-kalamitki-a...368540952.html