zawór powinien otwierać sie przy 83 stopniach jak jest v6 to nie wiem ale w ts górny przewód to powrót z chłodnicy.
Printable View
Napisze mi ktoś w końcu od czego osłona prawego wewnętrznego przegubu pasuje??????? ePer mi nie działać zaczął.
Poszedłem do pierwszego z brzegu sklepu i ku mojemu zaskoczeniu mieli te osłonę.Wychodzi na to,że nie jest to jakiś deficytowy towar.Albo podaj im rozmiary i niech dobiorą od czegokolwiek.
ona ma ten metalowy kołnierz śmieszny a Ci zasrańce w olsztynie nie wiedzą nie mają i ch..... mnie strzela . Dlatego pytam od czego innego podejdzie bo Alfa przecież dla pacanów co mają tylko katalog to kosmos, a zapewne jest tak jak z tarczami od cieniaka i filtrem oleju op520 od poldka.
Trochę mnie zaskoczyłeś z tym kołnierzem,bo to co kupiłem kołnierza nie miało,stare też nie,tylko opaski takie jak przy zewnętrznym.Pewnie to też produkt zastępczy.A na tarczach od cc też się przewiozłem.
Impergom 28589 taką kupowałem w zestawie z metalowym talerzem od strony przegubu
reszta numerów alfa/fiat
700610
60507865
60507875
60548963
60748583
60805170
82232140
82282140
803407283C
33211105446
33211205816
33211207036
33211208443
33219067909
33219067911
4315444
4402237
7546869
1495776
1579855
72GG4697DA
414510
3435052
Michu1, pytałeś w Car Italia?
Jutro wrzucę zdjęcie tej osłony bo kupiłem sobie przegub wewnętrzny i faktycznie ma metalowy kołnierz, jak zaglądałem pod auto widziałem że stary też jest taki i guma odpadła.
Oj! Mój błąd.Pomyliło mi się z tym przegubem co jest na prawej półosi napędowej.Sorry.
Dzieki bardzo ogarnąłem temat, ePer nie działa i człowiek nie może nic zrobić.Dzwoniłem oczywiście nie ma absolutnie, nie do dostania, podałem numer i nagle się okazało że na jutro. Ja oni mnie wk...... co to za fachowcy skoro znają się tylko na vw i oplach bo są w katalogach. Tracę powoli cierpliwość, dobrze że się nie psują jakieś cholernie ważne elementy bo bym osiwiał.
łożysko do wymiany masz napewno
Teraz to i ja to wiem....
(mechanik prawdę Ci powie)
chłopaki co ma wchodzić w skład narzędzi w kole zapasowym? Ja mam niestety tylko koło i ten plastik i chciałbym sobie skompletować pozostałe rzeczy. Mile widziane fotki :)
znalazłem w eperze co powinno sie znajdować
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/11/135.jpg
ma może ktoś cały komplet na sprzedaż?
Ooo, a ja mam tylko lewarek:) Przydał by się ten plasticzek, a jak nie to ze styroduru coś wykombinuję.
ja nawet lewarka nie mam ;/
ja mam wszystko, ale nie na sprzedaż :)
ja posiadam tylko plastik ,lewarek ,śrubokręt,klucz do kół
A ja nie mam okrągłego plastiku tylko taki prostkątny itd. Zupełnie inaczej to wyglada :( ale nie mam nic do tego zestawu :P
Ten zestaw co pokazałeś to jak by z bravo bo ostatnio robiłem takiego to miał taki zestaw. Ja w 155 mam co wsadza sie w koło ale w nim nie ma lewarka tylko przy kole jest a w nim tylko są klucze.
http://img12.allegroimg.pl/photos/or.../39/1326393933
zauważcie tą dziwną wersje, głównie chodzi mi o tą okleine, czy to fabryczne? No i ta dziwna kiera
aukcja: http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...326393933.html
To nie jest oryginał widziałem takie coś na niemieckim ebay jakoś za 400 zł.
Łukasz dobrze prawi, ale za tą cenę to można sobie dechę z drewna wystrugać ;) http://cgi.ebay.de/ALFA-ROMEO-155-ED...2#ht_991wt_905
No cena jak za takie naklejki to kosmos.... Ja deche z drewnem kupiłem za 50 zl... i prawdziwe oryginalne a nie takie coś ;) W ogóle ta kierownica z drewna jest okropna z zdjęcia...
Witam :) w prawdzie nie przywitałem się w temacie "tu się witamy", ale pomińmy już to ;]
Do meritum.
Od dwóch dni jestem nabywcą AR 145 1.6 boxer (96 rok- jeśli to ma jakieś znaczenie), z LPG.
Jako że trąba ze mnie nie mechanik, zwłaszcza w temacie benzyny (całe życie na dieslach), zwracam się z pytaniem, ponieważ, dziś zaczęło mi coś jakby "dzwonić" w silniku.
Wydaje mi się, że to się stało kiedy zawracałem. Skręciłem koła do końca i wtedy usłyszałem specyficzne "cyk cyk cyk cyk cyk".
Samochód jedzie normalnie. Nie szarpie, przyśpiesza też normalnie, na benzynie jak i na gazie.
Mimo wszystko, niepokoi mnie ten dźwięk. Tak jak wspomniałem, jest to nowy nabytek i dopiero wychodzą z niego te wszystkie brudy. Oczywiście kupiony jako "igła" :D
Czy to coś poważnego? Podpowiedzcie coś, może z pomocą jakiegoś ogarniętego kolegi uda mi się to zrobić w warunkach domowych. Jeżeli to pomoże, mogę nagrać film z tym dzwoneczkiem jak pracuje silnik.
Dzięki za sugestie. Pozdrawiam starych wyjadaczy.
Nowy laik :)
Bardzo proszę. Jakością szału nie robi, ale cudów się spodziewajmy- to tylko telefon.
http://www.youtube.com/watch?v=5LKKLE2b1aw
Nie palony był dwa dni.
Wydaje mi się,*że ten odgłos idzie jakby z drugiego cylindra po lewej stronie. Trochę się przysunąłem z kamerką w to miejsce.
edit. najlepiej włączyć w 480p, jest znacznie lepsza jakość dźwięku, co istotne.
Wygląda na klepot z silnika (panewka)
Tak własnie też myślałem, że to panewka :/ Ciężko to wymienić? Dużo przy tym rzeźby? Nie wiem, czy zlecić to jakiemuś mechanikowi, czy zacisnąć zęby i robić samemu :) Panewki w gruncie rzeczy nie są znowu takie drogie.
Czyli odstawić auto do mechanika, niech zdiagnozuje i tylko powie mi czy ta droższa, czy tańsza opcja :D
Okej. Póki co dziękuję. Odezwę się jak już będzie coś wiadomo :)
Hej,
bardzo proszę o informację ile wchodzi płynu chłodzącego do 1.6 TS w Alfie 146 - czeka mnie wymiana, bo nie wiem co obecnie jest w środku, a nie mam pojęcia ile mam kupić; w książce znalazłam tylko o ilości oleju.
jakieś 8-9litrów
mam szybkie pytanie, otóż moja bella stoi już 3 miesiąc. W tym tyg mam dostać chłodnice. Czy po wymianie chłodnicy i płynu, podgrzać troche garaż piecykiem by się troszke alfa odtajała? Alfa stoi cały czas pod chmurką
Wydaje mi się że po takim postoju jeszcze w tym mrozie wypadało by ją podgrzać.