Zapraszam na priv, mam gotowe komplety (valeo) z uszczelniaczami (corteco) półosi, wału i co tam jeszcze będzie potrzeba.
Printable View
Regeneracja koła dwumasowego ....... ktos robił ????
Była jakieś 2-3 tygodnie temu dyskusja na ten temat z głosami osób, które regenerowały. Ogólnie wyszło na to, że przy aktualnej cenie zestawów do 1,9 nie ma sensu bawić się w regenerację, ponieważ wytrzymuje zdecydowanie krócej. Chyba, że szykujesz auto na sprzedaż, co po ostatnich Twoich zapytaniach o najtańsze tarcze jakoś specjalnie by mnie nie zdziwiło.
Takie pytanie. Czy kpt sprzęgła pasuje z Vectry C z19dth ?
Mam na sprzedaż kolo dwumasowe do 2.4 jtdm w bardzo dobrym stanie po ok 40-45 tys. przebiegu. Pospieszylem sie z wymianą. Zainteresowanych zapraszam na pw.
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Panowie nie znam się. Wymieniłem komplet 2mase, sprzęgło, docisk, łożysko + nowy olej w skrzyni. Nie wiem jak powinien chodzić pedał sprzęgła czy lekko czy z wyczuwalnym oporem i czy ma brać wysoko czy nisko.
U mnie sprzęgło bierze dosyć wcześnie, i lekko to ono nie chodzi. Więc jak powinno to być? Biegi wchodzą normalnie, nic się nie ślizga. Po chwilowej przesiadce do laguny 3 kiedy nacisnąłem pedał sprzęgła to o mało nie wpadłem tak lekko chodziło. A gdy chciałem ruszyć to przyznam się było jak na nauce jazdy, wcale nie mogłem wyczuć sprzęgła tak lekko chodziło, a gdy je puszczałem to nie czułem że mam sprzęgło pod stopą.
Już dwa razy wymieniłem taki komplet w 159 i za każdym razem sprzęgło chodziło lżej. Powinno łapać wysoko.
Patrzyłeś czy czasem połówka sprężyny nie pękła?
Sprężyna ta co jest przy pedale i odpowiada za jego powrót? Jeśli o to chodzi to jest cała.
Tak, za jego powrót, a przy tym też lżej wciska się pedał. A wysprzęgnik jakiej firmy kupiłeś?
Wysprzęglik nie pamiętam jakiej firmy ale nie był to no name. Bardziej TRW, Valeo czy LUK ale stawiam na valeo.
Witam, mam pytanie - mam zdemontowaną zużytą dwumasę, czy mogę gdzieś ją sprzedać i czy jest coś warta? Mam też do tego sprzęgło w dobrym stanie i wysprzęglik. Części z silnika 2.0 170 km
Regeneracji 2-masy nie polecam. Przynajmniej u mnie się nie sprawdziło. Polecam kupić oryginał. Sprzęgło - nowy docisk, a tarczę można oddać oddać do wymiany okładzin na kevlarowe.
Odnośnie części oryginalnych polecam sklep: www.ricambi.pl
Oryginalna 2-masa do 1,9 16v kosztowała 1300zł.
W moim przypadku dwumasa wytrzymała 165tys, sprzęgło kompletne zamontowałem LUKa plus wysprzeglik i uszczelniacz na wał. Cena za części w De 1.200 euro.
Zgadza się, 1200 same części plus robota 400 euro. Niby można było by przywieźć z Polski części tylko ze mechos z góry powiedział ze robi na swoich częściach, wiadomo dla czego. Ogólnie w Polsce elementy sprzęgła do 2,0 Jtdm 125KW wcale tanie tez nie są. Pytanie ile nowe wytrzyma.
Jakie miałeś objawy dwumasy?
Postaram się wieczorem wstawić film jakie były objawy.
W wyszukiwarce YouTube wpisz sobie "szum 159" tam dodałem krótki filmik, słychać bardzo dobrze i widać.
Linka nie mogę wstawić, za mało postów na forum.
Podłączę się do tematu bo ostatnio robiłem kompletny remont skrzyni i może komuś się przyda mały kosztorys. Oddałem do regeneracji skrzynie (wymieniono łożyska i mechanizm różnicowy) 1780 zł, nowe sprzęgło, dwumas i wysprzęglik oraz olej do skrzyni 2300zł. robocizna dla mechaniora 450zł. Razem 4530zł i 4 dni roboty. Dodam że objawy jakie dały o sobie znać to szum łożysk w skrzyni, na początku tylko 5 i 6 bieg, szarpanie przy odpalaniu i drgania drążka zmiany biegów oraz szarpanie przy przyspieszaniu to dwumas. Cześci ze skrzyni sprawdzałem po wyjęciu faktycznie łożyska zmasakrowane a na mechanizmie róznicowym ponad 2 centymetrowej szerokości i na prawie milimetr głębokie wytarcie. A co do zmian po remoncie to są one zauważalne wszedzie..xD cisza, gładkie odpalanie, brak szarpania, brak drgań ..tak jak powinno być.
Kolego gdzie naprawiałeś auto? Masz jakiś sprawdzony warsztat? Ja robiłem rozeznanie to sam remont skrzyni robocizna + części 4200 quest-serwis z warszawy lub 3200 serwis fiata Volant w Kwidzynie. Różnica miedzy warsztatami ustalona przez telefon: quest robi regulacje luzów i stosuje najlepsze łożyska na rynku oraz daje 18 miesięcy gwarancji. Volant z Kwidzyna nie robi regulacji luzów, pakują nowe łożyska jak mi powiedziano sugerowane przez serwis Fiata w Polsce, pakuja stare podkładki regulacyjne i dają 24 miesiące gwarancji. Teraz dodatkowe pytanie- czy decydować się od razu na wymianę sprzęgła i dwumasy? Na razie wszystko działa dobrze, przebieg udokumentowany 130 tys km. Poza szumieniem 5 i 6 biegu nie widzę problemów. Pytanie do wszystkich- co radzicie ?
Ja robiłem skrzynie tzn. satelity + koronki mechanizmu różnicowego + dwa wałki atakujące +koło talerzowe + olej = 1950zł
brał ktoś komplet sprzęgło i dwumas z valeo ? 159 120km?
chyba że lepiej sachs albo luk?...;/
Po chipie (193/395) założyłem nowe sprzęgło Valeo. Po ok. 50kkm, przy niskich temp. przy "pełnym bucie" pojawił się lekki uślizg.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6913922933
Może być ? :)
Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Zabieram się powoli do wymiany kpl dwumas+sprzęgło+wysprzęglik. Moje pytanko jest takie. Czy ten zestaw będzie pasował do mojej belli? Ta sama skrzynia M32 więc myślę, że powinno pasować. Pomożecie?:)
http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-spr...139905630.html
Slyszalem juz o kims kto wstawial czesci z opla "bo taniej" a pozniej robil drugi raz juz na normalnych.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Swoją drogą ciekawe co wkładają posiadacze Opli ... :D
Podepnę się pod temat. Ktoś może wie czy w 159 z silnikiem 1.8 benzyna (oplowski) też jest dwumasa? Dziś wracając z pracy zauważyłem że przy gwałtownym dodaniu gazu obroty idą w górę a auto nie jedzie. Wyczytałem, że prawdopodobnie sprzęgło się ślizga. Dziwne bo nie dawało do tej pory żadnych objawów, rano jadąc do pracy też było ok. Pytam więc bo nie wiem mniej więcej na jaki koszt się nastawić. I może ktoś podpowie czy można z takim ślizgającym sprzegłem jakiś czas jeździć czy mogę coś uszkodzić bardziej? Pytam bo do mechaników w okolicy kolejki.
Witam
Mam takie pytanie może ktoś zakładał lub się orientuje czy zestaw dwumasy i sprzęgła od insigni 2.0 160 KM będzie może pasował do alfy 2.0.
Z tego co wylukałem w necie to insignia też ma skrzynię F40 więc może pasuje, jak myślicie?
To lipa mam stety i niestety F40.
A sprzęgła są też inne? Ciekawi mnie dlaczego się różnią jak to jest ten sam silnik i skrzynia kurcze:confused:. Coś czuję że chodzi tylko o naciąganie kasy za frajer z nas :mad:
Tutaj kpl. za 3200 do skrzyni F40.
https://m.ebay.pl/itm/LuK-Kupplungss...AAAOSwlndZCbuR
Niestety oficialnych zamienników do 2masy brak. Jak ktoś ma możliwość pomierzenia 2masy ale wraz z zaciskim np. od wspmnianej insigni w innych mocach to możnaby zaoszczędzić duzo kasy.
Teraz dopiero spojrzałem na link że to jest komplet więc cena jest całkiem dobra:rolleyes: no i że to jest w rajchu to dla mnie lepiej. A propo przesyłki to na szczęście mam familie w Niemczech więc jakoś to obejdę:o
p.s
Wszedłem teraz na stronę tego sklepu z ebye i niestety sklep ma praktycznie same złe opinie od helmutów tak więc niestety moja radość trwała krótko:fie:
Jakie cło ?