Dzisiaj robiłem serwis klimatyzacji, maszyna odessała 540g i nabiła 550g + olej + ozonowanie. Wszystko działa idealnie a w środku na LO nie da się wytrzymać.
Printable View
Dzisiaj robiłem serwis klimatyzacji, maszyna odessała 540g i nabiła 550g + olej + ozonowanie. Wszystko działa idealnie a w środku na LO nie da się wytrzymać.
Witam,mam trochę inny problem a mianowicie chodzi mi o chłodzenie.Klima dmucha tylko powietrzem,nie chłodzi a wiadomo,że powinno dawać jak z otwartej lodówki.Ptoszę o pomoc. Alfa 159 S-wagon "MY WIFE" :-)
Mam pytanie czy klimatyzacja wydmuchuje resztki zimnego powietrza po wyłączeniu, ponieważ we wcześniejszym samochodzie jakim była vectra c to po wyłączeniu samochodu i wyciągnięciu kluczyka przy użyciu jednego przycisku klimatyzacja wydmuchiwała resztki schłodzone powietrza. Trwało to zależnie od czasu jak długo pracowała klimatyzacja, przy trasach ok.15km było to ok. 30sec. natomiast przy trasach ok.50km trwało to nawet z 3minuty albo więcej.
jak pozostawisz wlaczona klime i wylaczysz auto to raczej bedzie tak jak opisujesz , generalnie powinno siewylanczac klime pare km wczesniej i dac jej chwile do momentu az zacznie dmuchac samym powietrzem .
grzybek836 a moze masz cos z chlodnica klimy ? moze ci nie wchodzi na bieg , najlepiej sprawdzic u jakiegos elektryka , powinien byc w kompie blad od wentylatora , a gdy wlaczasz przycisk klimy to sie swieci ? i jak dasz na auto tez nie dmucha zimnym ? , sprawdz tez pod maska gdy wlaczysz klime 2 srebrne rurki po lewej strony podszybia czy sa zimne i skrapla sie woda
no tak jezeli wyciagniesz kluczyk to nie bedzie dzialal , wiadomo tez ze klima jest zalezna od silnika wiec na wylaczonym nie bedzie dzialac , lecz gdy kluczyk jest w stacyjce mozna zalaczyc sama dmuchawe i moze oto chodzi koledze 'kamal' ze w takim przypadku przez sama dmuchawe wydmuchuje mu jeszcze zimne powietrze przez jakis czas
Dzisiaj byłem w serwisie i nabito mi dokladnie 550g czynnika i 20g oleju
Wszystko hula aż miło :)
ja dobijałem wczoraj i nabił mi 460g
..chodzi mi o to czy jest jakiś klawisz który uruchomi klimatyzację/dmuchawę mimo braku kluczyka w stacyjce.
Nie ma.
Witam
Mam taki problem z klimą
W poniedziałek nabijałem klimę i było wszystko w porządku we wtorek już nie działała . Pojechałem na reklamację w środę i od nowa nabili chyba 460 i działała w szystko w porządku . W czwartek znowu nie działa zajechałem w piątek znowu i pan stwierdził ze mam nie szczelność sprężarki ale dopiero w czasie pracy jak jest zgaszony silnik i sprężarka nie pracuję podobno jest wszystko w porządku. Może mi ktoś podpowiedzięć czy to może być przyczyną bo nikt jeszcze o takich objawach nie pisał. Proszę o pomoc Z góry dzięki
Jeśli czynnik ucieka w jeden dzień to nieszczelność powinna być wykrywalna najprostszym testem barwnikiem UV. Wtedy własnym okiem będziesz mógł zobaczyć czy i gdzie jest nieszczelność.
Mój problem zamknięty-wina chłodnicy.Dzięki.
Witam.
Miałem dzisiaj taką sytuację...podczas powolnej jazdy nagle dobiegł głośny stuk, a po chwili spod maski wydobyła się kupa dymu. Panika, silnik od razu wyłączyłem.
Po chwili odpaliłem i silnik pracuje normalnie i wszystko jest okej. Nie działa tylko klimatyzacja. Padła sprężarka czy może coś innego?
Z góry dzięki za pomoc.
Myślę, że musisz poszukać skąd się wziął ten dym. Prawdopodobnie uszkodzeniu uległ jakiś przewód klimatyzacji i po prostu nagle się rozszczelnił pozwalając czynnikowi nagle uwolnić się do atmosfery. Może to też być przedziurawiony skraplacz (chłodnica klimy). Sprężarkę klimatyzacji pozostawiłbym na ostatnim miejscu. Tyle udało mi się wywróżyć ze szklanej kuli. Reszta w Twoich rękach (oczach). Uszkodzenie powinno być na tyle duże, że z łatwością je zobaczysz.
Ja mam inny problem z klimatyzacją, kiedy postoi na słońcu w najbardziej upalne dni nie chce mi się włączyć klimatyzacja, mam manualną. Zdarzyło mi się to raz w zeszłym roku i dwa razy w tym, ostatnio dzisiaj. Co ciekawe przez przypadek zauważyłem, że nie chce się włączyć też ogrzewanie tylnej szyby. Dzisiaj po przejechaniu 30 km, pod domem klimę udało mi się włączyć, ale nie była już potrzebna. Co może być przyczyną takiego problemu. Na co dzień nie ma problemu z jej włączeniem.
Dziś zapaliłem belle i cyferki na wyświetlaczu znikły klima działa diody świecą a cyferek nie ma :confused: . Może miał ktoś już taką przypadłość 159 sw 1.9
Poszukaj. Było trybadylion razy!
Świetna podpowiedz:(
mi padł tylni wyświetlacz mam błąd "brak sygnału" nie wiem co z tym począć
naprawić kabel
Sam tak miałem dwa razy ;) TTTM
Panowie,
szukam dobrego serwisu klimatyzacji w Wwa-mozecie kogoś polecić? Dzięki!
Witam
Koledzy mam pytanie czy 550g to właściwe dane dla Wszystkich Alf 159.??? Ja mam 2.4 JTDm i nie wiem czy są jakieś zmiany??? Wiem , że w 156 2.4 było inaczej niż w 1.9??? Jeżeli ktoś się orientuje to bardzo prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam
550 g wchodzi gdy masz kompresor "Zexel". Musisz sprawdzić jaki masz kompresor. Niestety w naszych Bellach nie był montowany jeden typ kompresora.
Sprawdzenie tylko naoczne?
Tylko wizualnie po vin-ie za wiele się nie dowiesz.
Szukam dobrego serwisu klimatyzacji w okolicach Katowice-Kraków.
Czy Panowie/Panie mogą kogoś polecić.
Jestem już umówiony na serwis klimatyzacji i wiem, że należy nabić dawką 460g, ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany filtra kabinowego.
Czy filtr kabinowy należy wymienić przed ozonowaniem czy po ozonowaniu wnętrza?
Oczewiście po. A skąd wiesz, że Ci wchodzi 460g ? jaki masz kompresor ?
Rok temu nabili mi 460g i klimatyzacja działała bez problemów, natomiast dwa lata temu niewiem ile miałem czynnika bo wyrzuciłem wydruk, ale miałem problemy z parowaniem szyb a później był objaw brzęczenia.
Parowanie to od filtra, najlepiej dać węglówkę. Brzęczenie to jak najbardziej może być za dużo lub za mało czynnika. Najlepiej nabijać u kogoś kto ma max trzyletnią maszynkę bo takie zazwyczaj uwzględniają jaki masz zamontowany kompresor i odpowiednio ile trzeba dawkują czynnika. Niestety w naszych Alfach były montowane różne kompresory.
Brzęczenie było spowodowane małą ilością czynnika, natomiast parowanie - z tego co wyczytałem to użyciem za dużej ilości środka chemicznego na parownik. Filtr był akurat nowy, wymieniany miesiąc przed serwisem klimatyzacji.
W najbliższym czasie zamierzam jechać na przegląd klimatyzacji i albo się wybiorę do http://auto-klimat.com/ lub http://www.auto-klima.pl/
Miał ktoś może doczynienia z w/w warsztatami lub może coś polecić w rejonie śląsk - małopolska?
Panowie pomóżcie. Jutro będe mieć robiony serwis klimy w 159 SW 2009r.
Już czuje że klima brzęczy, więc wole zadziałać zapobiegawczo na serwis.
Klima dwu strefowa -> ile tego czynnika ma być 460g czy 550g ?
Wątek jest dosyć rozległy ...
Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. U niektórych 550 g jest odpowiednią ilością (np. u mnie). U innych nie. Podobno zależy to od zastosowanego kompresora. Jeśli przy nabiciu takiej ilości klimatyzacja dość szybko się wyłączy to należy zmniejszyć o 90 g. Dotyczy to klimatyzacji dwustrefowej.
A jak jest w przypadku trzy-strefowej?
Ostatnio miałem też dylemat ile nabić. Podobno jakiś bardzo dobry program do obsługi klimatyzacji pokazywał, ze trzeba nabić 460 a ja coś pamiętałem, że wcześniej nabijali chyba 550 i w końcu nabiliśmy 480. Podobno klima ma pewną tolerancje pojemności czynnika. Jeżdżę już 2 miesiące i jest wszystko ok. Brzęczenie charakterystyczne dla zbyt małej ilości czynnika ustało.
Nie powinno być różnicy. Różnica między dwu- i trzystrefową to tylko panel sterowania i dodatkowy motoreduktor (w dwustrefowej na tył leci powietrze wysterowane motoreduktorem zgodnie z jedną z przednich stref, w trzystrefowej motoreduktor w tym samym miejscu potrafi dodatkowo domieszać zimne/ciepłe powietrze).