ktoś się wypowie na powyzsze ???? help pls
Printable View
ktoś się wypowie na powyzsze ???? help pls
Było już na forum ze unidiag pokazuje 420kg/h zamiast 480kg/h.Mozna podejrzewac ze w unidiagu jest zle zdefiniowana definicja .Ja mam nowy przepływomierz to ci wieczorem sprawdze jak powinno być.Podaj jeszcze nr przepływomierza czy masz taki sam jak ja,a powinienes taki sam miec
Jak w unidiagu zobaczyć parametry adaptacyjne (FMA?) czy jakoś tak i jak się to robi?
http://img185.imageshack.us/img185/4...9164339nl8.jpg
tak jak na obrazku parametry tra,fra masz zaznaczone przenosimy je srodkowym przyciskiem do prawego okienka oraz na koncu klikamy przyciskiem który znajduje sie w lewym dolnym rogu ekranu.Oczywiście po uprzednim załadowaniu definicji oraz udany połączeniu z ecu silnika
Cytat:
Napisał rafal_n5
dzięki bede czekał na odpowiedź - a co do numeru przepływki to zakładam, że mam katalogowy z końcówka ..(cośtam).. 218 019
Przypomnieliście mi również o tych parametrach adaptacji - ok pomierze ale jak je interpretować - gdzieś mamy wartości graniczne ?
Rafal. Czy aby na pewno dolny przycisk na końcu? Ja w kazdym przypadku klikam na Read Selected Data Once.
ECU podczas pracy silnika sam sobie kontroluje parametry adaptacyjne, jeśli te wychodzą poza parametry graniczne ECU zapala błąd.
Zwykle FRA powinno być w granicach 0.8 -- 1.2 a TRA + / - do 20.000 usec.
Tak jest dla nowego silnika, starszy silnik musi być przez ECU korygowany.
Zobacz na parametry Lamda Regulation Row 1.
Ten parametr podaje ogólnie stan silnika , czyli tzw. sklad mieszanki , powinien być w granichach 0.97 -- 1.03 ale po wygrzaniu katalizatora, temperaturze oleju > 90 st c, itd.
Ja zwykle po resecie parametrów adaptacyjnych zostawiam samochód na biegu jałowym i kontroluję TRA, FRA, sondę lambda, lambda regulation Row 1 az do momentu nagrzania się silnika, czyli jak zacznie działać drugi stopień wentylatora.
Zwykle tego się nie przegapi. Jeśli są problemy w silniku to te parametry dość szybko się zmieniaja.
Prosze także nie zapominać że parametry adaptacyjne zaczynają być kontrolowane po przekroczeniu temperatury > +70 st c. Uszkodzony termostat nie pozwoli na korekcje parametrów.
Pomiar przepływności MAF robimy poprzez pomiar tylko napięcia, Unidiag i alfadiag mają ograniczenia nałożone na wykresy. Pomiar napięcia daje poprawne wyniki.
Pod jednym warunkiem, silnik nagrzany i gaz do podłogi , dość dynamicznie !!!
tak więc zrobiłem pomiar na praktycznie nowym mafie i przepływ powietrza dochodzi do max 370kg/h.Na starym przepływomierzu który był uszkodzony było tylko ok 50kg/h.Ale pewnie jest tak jak bubu pisze ze nie ma na to co zwracać uwagi
http://img67.imageshack.us/img67/983...9191310lr6.jpg
ten górny jest do odczytu chwilowego,a dolny odczytuje wartosci non stopCytat:
Napisał tomkap
a co do lambda regulation row 1 to ten zakres powinien miescic się na wolnych obrotach, czy tez podczas jazdy? .U mnie na wolnych obrotach jest OK,ale podczas jazdy już wychodzi poza zakres szczególnie podczas zwaniania i niewcisnietym pedale przyspieszenia,a podczas gwałtownego przyspieszania jest idealnie czyli 1
http://img513.imageshack.us/img513/5...nnnnnnnwk8.jpg
U ciebie jest idealnie, tylko podczas testów pamiętaj o jednym,
ECU pracuje w dwóch trybach : tryb otwarty ( OPEN ) oraz tryb zamkniety.( CLOSE) .
Tryb Open ( nie regulowany ) występuje podczas nagrzewania samochodu, przyśpieszania dynamicznego i chyba powyżej 5.500 obr/min. W tym trybie nie ma odczytu z sondy lambda i mieszanka nie jest kontrolowana. ( znany problem braku mocy jak jest silnik zimny ).
Tryb Close ( pełna regulacja ) występuje podczas pozostałych warunków pracy silnika , w tym trybie ECU odczytuje sonę lambda oraz kontroluje parametry składu mieszanki.
W tym tez trybie występuje charakterystyczny przebieg na sondzie lambda, sinusoida z okresem około 1 Hz.
Jak więc widzisz podczas przyśpieszania będziesz miał lambdę na poziomie 1.
Generalnie parametry podaje się podczas ustalonych warunków,
podkreślam przy temperaturze silnika powyżej + 70 st C.
--
adres artykułu: http://www.moto-one.com.au/performan..._loop_efi.html
poniżej wykres , pole trybu close w kolorze zielonym , auto porsche 916
ciekawe jak wygląda wykres dla alfy.
--
http://img209.imageshack.us/img209/2...loopcg0.th.jpg
Jeszcze chciałem Wam zwrócić uwagę na jedną rzecz na którą się natknąłem badając przepływomierz. Mianowicie w definicji \Def\UniDiag2000_AlfaTS_M155.def występuje 2 razy "Air flow rate" jedna wartość wskazuje u mnie tak jak we wcześniejszym poscie ok 420 kg/h a 2-ga nie wychodzi poza 51 kg/h ktoś się z tym spotkał?
Może z innej strony - która definicja najlepsza do 166 2.0 TS ???
Szczegóły na załączonym obazku
używasz starej definicji ale za to bez błedów.
w nowej definicji jest tak:
Kod:- 0x21, 0x67 Air flow rate up to 51 Cubic Meter per Hour
- 0x21, 0x68 Calculated air flow rate albo Required Idle air flow
- 0x21, 0x33 Air flow rate
- 0x21, 0x3D Air flow meter voltage
Witam!
A więc generalnie mało co udało mi się zrobić. :-( Program się strasznie wiesza– przynajmniej mi. Co chwila jakiś błąd, error. Używam definicji tej starej, niby bez błedów.
Generalnie mogę się podłączyć do ECU. Mogę odczytać przeważnie 1-2 parametry i pokazują się błędy. Przy włączonym silniku odrazy się pokazują, nic się nie da odczytać. Jakieś pomysły co do wywalania błędów?
To co mam przedstawia się następująco, przy samym włączonym kluczyku:
Self-adaptive TRA parametr - 5.059E4 usec
FRA factor (high loads) - 1.164
FRA factor (low loads) - 0.9141
Self-adaptive FRA parameter - 0.9141
Generalnie to trochę żle z tym programem.
Zakładam że to darmowy Unidiag.
Ten program produkuje także loga, jak możesz to go załącz, tam jest więcej informacji co się dzieje z laptopem, programem, pamiecią i linia K w aucie.
Generalnie jeśli notebook jest przymulony to i program będzie sie czkał.
Unidiaga próbowałem na laptopie z uP o 600 Mhz, działał dobrze nie mozna tylko było zapuscić parametrów on-line ale wszytkie blędy były odczytane.
A te twoje parametry to generalnie mieszczą się w normie.
nie wiem tylko czy ten TRA to ma + czy - , bo to dość ważne.
+ to mieszanka za uboga.
- to mieszanka za bogata i dość duże spalanie. ( a może ciekną wtryski .)
Tylko jaki parametr jest za to odpowiedzialny, chyba właśnie ten TRa z minusem na początku.
Generalnie parametr TRA byłby wtedy na poziomie > 400.000
Bubu,
dokładnie to UniDiag. AlfaDiaga chciałam kupić, ale nie odpisali mi na email czy jest inna metoda płatności niż paypal, bo nie mam karty.
Co to laptopa... to nie można o nim złego słowa powiedzieć, 4GB ramu to tylko jeden z jego WIELU atutów.
Dodaje logi, może coś Ci się uda znaleźć.
P.S.
Przypomniałam sobie, że przy zapalonym silniku nie tylko program nie działał, ale też silnik pomimo, iż wskazywał poprawne, stabilne obroty, to tak jakby trochę się trząsł.
Warszawiacy drodzy :) W okolicy polowy sierpnia bede w Wawie wiec mozemy sie jakos spotkac na testy aut Alfadiagiem ;)
Moniczka, może to wina portu COM. Trzeba go prawidłowo skonfigurować.Kolega wcześniej wkleił zrzut jak powinno być. Ja ponadto ustawiłem sobie na COM1, tak jak jest docelowo w Unidiagu i nie musze go zmieniać w programie.
Przetestuj także inne definicje.
Program dzieła mi dobrze na XP i tak samo na Viscie.
To rozjeżdzanie sie parametrów i gubienie transmisji to może być złę ustawienie buforu uart-a. Tak jak kolega zauwazył.
Ja bym jeszcze oprócz rekonfiguracji bufora spróbował zamiast FastInit wybrać 5 Baud init na stronie Connect programu Unidiag.
a w logu nic nie ma, oprócz tego że był samochód re-programowany.
Kod:0D 5A 91 46768470______Drawing
0D 5A 92 0261204948____Hardware
03 5A 93 00____________version 0
0D 5A 94 1037352594___Software
04 5A 95 46____________0.46 ver
08 5A 96 156_20________Homologation 932_20 ??
07 5A 97 FE 86 83 97 73__ISO code
0C 5A 98 464150524F5F0000 __Tester "FAPRO-0000"
06 5A 99 2000-04-07____Programming data
dla przypomnienia stronka autora Unidiaga oraz informacja jak ustawic bufor w UARt-cie.
-- http://home.wanadoo.nl/sanderqv/diag/
-- oraz informacja jak zmienic plik definicji dla napiecia sondy lambda pre-cat w M 1.5.5.def
Kod:
0x21, 0x41, "Lambda sensor voltage", 1, "Lambda sensor Pre-Cat", 1, "#scaling unsigned 2 (X*1000-54385)/204 mV";
mógłby jeszcze zmienić definicje temp bo pokazuje około 20 stopni mniej
formuła dla serwisu
jest taka sama , czyli taka jak dla termistora.Kod:0x21, 0x31, "Water temperature
0x21, 0x32, "Air temperature
Nie bardzo wiem w jaki sposób może być zaniżana ta temperatura az o 20 st C.
Zawsze mozna dodac do definicji +20 ale to raczej nie ma sensu.
Sprawdzę to to jeszcze napisze.
po porównaniu z alfadiagiem unidiag temperature silnika pokazuje ok 19 stopni mniej
takze otwieramy notatnikiem plik definicji i zamieniamy stara definicje temperatury na tą którą podaje poniżej
definicja sondy lambda podana wyżej przez bubu321 działa i też ją zamieniamyKod:0x21, 0x31, "Water temperature", 1, "Water temperature", 1, "#scaling unsigned 2 (-3.50108E-6)*(X**3)+(0.001259241*(X**2))+(0.520338731*X)-11.40431691 Deg./C";
Zapytam jeszcze temperatura cieczy która jest podawana w programach jest brana przez ecu z czujnika temp silnika?A co wtedy gdy on pokazuje błędną temperature?
Witam!
Na wstępie dołączę do licznego grona Bubu321! :-)
Dalej...
Po rekonfiguracji portu USB wszystko działa jak trzeba. :-)
Wyniki ostatniego testu daje wam do analizy, ale chyba wyniki wyglądają całkiem, całkiem. Nie gazowałam do odcięcia stąd nie ma max. powietrza, ale auto na wysokich daje sobie rade nieźle więc raczej nie ma z tym problemów.
Wyłączony, zimny silnik
odometer 1.945E5
Throttle minimum opening 28.12 deg/ang
Throttle valve absolute position 32.27 deg/ang
Self-adaptive FRA parameter 0.9219
FRA factor (low loads) 0.9219
FRA factor (high loads) 1.164
Self-adaptive TRA parameter 4.669E4 usec
Lambda sensor voltage -266,6mV
Air flow meter voltage 1.019V
Throttle valve relative postion 4.149 deg/ang
Spark advance 78deg/ang
Lambda sesor status bottom limit
Włączony (zimny)
Lambda sensor voltage 468,7 mV - stałe
Air flow rate około 17 kg/h
Air flow meter voltage okolo 1.49 vol
Lambda sensor integrator 1
Engine speed 880 rpm
Calculated air flow rate 21 kg/h (około 2 minuty po włączeniu)
Gorący (90 stopni) - jałowy
Lambda sensor integrator od 993 do 1,009
Lambda sensor voltage od 100 do 700
Air flow rate 11.2 kg/h (stałe)
Air flow meter voltage 1,372 do 1,485
Calculate air flow rate 18,4
Thfottle minimum opening 28,12
Throttle valve absolute position 32,27
Throttle valve relative position 4,149
Spark advance 9,75
Injection time 3,65 do 3,768
Injection time correction 0,68
Self-adaptive TRA parametr 4,669E4
Self-adaptive FRA parameter 0,9219
FRA factor high 1,164
FRA factor low 0,9219
Engine speed - 830 do 870 (wahanie)
Gorący - gazowanie
Lambda sensor integrator 973 do 1,044 (dwa razy po 0,881)
Calculated air flow rate normalnie 18 przy gazowaniu do 6000 obraotów 35
Air flow rate około 360 przy 7000 obrotów
Dodane później:
Właśnie zauważyłam na jednym z wykresów dziwną rzecz, ale to właśnie jest objaw owej „dziury”, która mnie spotyka przy około 2600-2800 obrotów. Przy dynamicznym wciskaniu gazu jej nie czuć, ale… tutaj wszystko widać. (wykres 1 na zielono). Inni też tak mają?
Witam,
dzieki waszym postom wreszcie zmusilem Unidiaga do polaczenia sie z moja nowa maszyna (Gtv 2.0 TS z 09/98). Zrobilem odczyt bledow i mam 3:
1. 0x1173
2. U1600
3. 0x0170
Ad 2. to imobilizer.
Moge je usunac?
Wymienialem ostatnio sonde lambda, bo starej nie dalo sie wykrecic z przerdzewialego wydechu.
Zrobie zrzuty ekranow to poprosze o pomoc czy warto resetowac ECU i parametry adaptacyjne.
Pozdrawiam
Klaudiusz
Nie resetuj ECU i nie resetuj parametrów adaptacyjnych jesli wszystko z obrotami masz w porządku.
Błedy oczywscie usuń bo niektore z nich mogą byc stare.
Zrob z 500 km i potem ponownie sprawdz jakie bledy sie pokazaly.
fred
Niestety z obrotami nie mam w porzadku, bo na nagrzanym silniku na luzie faluja (2-3 falowania pomiedzy 1500-500obr/min).
Pozdrawiam
Klaudiusz
Tym bardziej na razie nic nie rob. Najpierw znajdz przyczyne falowania a dopiero potem resetuj parametry adapt. Na początek czyszczenie przepustnicy i przejrzenie dolotu za lewym powietrzem... reszte znajdziesz w wątkach o falowaniu obrotow :mrgreen:
fred
PS. Super zdjecia na fotogalerii.. rewelacyjna perspektywa i kadr.. Widze tam jakąś stałke 50 mm i szerokokątny. Dobrze widze czy to PS ? :DDD
Hmmm, dobra, na razie wykasowalem wszystkie 3 bledy ale znalazlem inna upierdliwosc (nie dziala mi pierwszy bieg wentylatora chlodnicy, wiec rezystor do wymiany).
Na razie zostawie to jak jest, tylko w definicji zmienie sobie odczyt temperatury plynu chlodzacego, bo wetylator mi sie wlaczyl na II bieg przy 78st wg wskazania Unidiaga, a wskazniku w kabinie bylo ponad 90st.
Dzieki
Klaudiusz
P.S.
Z tego co pamietam to wiekszosc zdjec byla robiona 20/2.8 a PS to uzywam do oborobki po skanowaniu.
cos w tych wykresach kolezanki jest namieszane, chyba od błednej definicji.
wykres z lambda sensor integrator to jest raczej wykres od lambda Regulation Row 1, skład mieszanki.
Parametry TRA, FRA w normie, i nie ma żadnych innych blędów ?
.
A ten wykres z "dziurą " to może być efekt tuningu elektroniki, spotkałem sie z czymś podobnym po upgradowaniu ECU.
Cześć Bubu! :-)
Nie ma żadnych błędów w ECU. Definicje standardzik z Unidiaga, prosto ze strony, oczywiście dla M155.
P.S.
A co tu można tuningować? :-)
Pozdrawiam,
Monika
Tym razem KWP71diag i kabel po USB. Mam przelacznik pina 3 i 7.
Probuje sie polaczyc z ECU Airbag'a ale nic z tego nie wychodzi. Screenshot ponizej (konfiguracja COM'a jest poprawna bo Unidiag smiga az milo).
http://fotogalleria.info/AlfaGtv/kwp71_KF.jpg
Moze, ktos zmusil to cudo do polaczenia sie z AirBagiem.
Pozdrawiam
Klaudiusz
nie mogę sie połączyc wyskauja takie błedy
ktos wie o co moze chodzicCytat:
COM Port opened
Init started
Init Ready
Init OK, keybytes present
KeyBytes, count : 2
EF
8F
Send: Start communication
Start communication rcvd, keybytes : EF 8F
error rcv wait timeout
error rcv wait timeout
error rcv wait timeout
error rcv wait timeout
Thread terminated, COM port closed
Thread is empty, now delete it
Thread object freed
Strus, masz bledna konfiguracje COM'a.
Na stronie tworcy Unidiag'a jest screenshot jak poprawnie skonfigurowac prawdziwego COM'a i COM'a na konwerterze z USB (symulowanego).
Te same obrazki sa na grupie na Yahoo.
Pozdrawiam
Klaudiusz
dzieki za podpowiedź, nie wpadlem na to ...
widze ze mam podobne problemy...
w alfa diag wszystko wyglądalo idealnie ....
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2008/08/37.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2008/08/38.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2008/08/39.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2008/08/40.jpg
Rozwiazanie problemow z AirBagiem.
W moim aucie ECU AirBag'a jest pod adresem 0x00, protokol to KWP81?? i tak nalezy ustawic w KWP71 (pomijam poprawna konfiguracje COM'a).
http://fotogalleria.info/AlfaGtv/kwp71_KF_ok.jpg
Pozdrawiam
Klaudiusz
Adres ECu to 0x00, ale protokół to KWP81 , dobrze widze na tym obrazku.
a jak błedy i zrzuty z crasha.
Screen jest po wykasowaniu bledow AirBaga. Mialem typowa usterke w Gtv, czyli zapalajaca sie kontrolka poduchy, jak ktos przesunie fotel przy wlaczonej stacyjce. Obecnie zero bledow w obu ECU.
Protokol to KWP81, tylko cos soft blednie robi indentyfikacje, bo wywala krzaki zamiast normalnego zapisu.
Dzis jade zrobic troche mil i wieczorem sprawdze. Coraz bardziej mi sie podoba ten soft, choc bede musial sobie napisac program do czytania logow.
Pozdrawiam
Klaudiusz
Tak ten soft działa z poduszkami, trzymał transmisje prawie 15 minut.
Tylko komunikaty za krótkie.
Za to alfa diag daje prawie 3 strony loga.
kody błedów poduszek w 156 TS.
--Kod:
1 Airbag control unit
2 Airbag control unit supply voltage
3 Control light for airbag system
4 Earth connection to control unit housing
5 Display for deactivation of airbag, passenger side
6 Crash Signal
7 Crash Signal
8 Airbag ignition circuit, driver side
9 Airbag ignition circuit, passenger side
0B Seat belt tension ignition circuit, driver side
0C Seat belt tension ignition circuit, passenger side
0E Sidebag ignition circuit, driver side
0F Sidebag ignition circuit, passenger side
12 Resistance seat-occupied sensor, passenger side
14 Keylock switch for disabling passenger airbag
15 Driver side front side impact sensor
17 Passenger side front side impact sensor
19 Cable configuration
21 Ignition circuit, window bag, driver side
22 Ignition circuit, window bag, passenger side
28 Power supply
1A Warning lamp circuit
http://img529.imageshack.us/img529/3730/1108jx1.th.jpg
--
http://img529.imageshack.us/img529/8903/1100rf7.th.jpg
bubu321, Może byś tak wzią tyłek i ten komputer w garść i śmigną na zlot do Częstochowy tam można by było poeksperymentować
to bym się chyba utyrał na śmierć.
Przyjadę, ale tylko wtedy jak skończe mój komputerek pokładowy.