A ja mam w dupie płacić za ubezpieczenie szyby. To samo wyjdzie albo i nawet taniej jak sam wymienisz niż jakbyś miał płacić co rok po te nie wiem 50 zł. No chyba, że komuś szyby lecą co chwilę
Printable View
A ja mam w dupie płacić za ubezpieczenie szyby. To samo wyjdzie albo i nawet taniej jak sam wymienisz niż jakbyś miał płacić co rok po te nie wiem 50 zł. No chyba, że komuś szyby lecą co chwilę
Po 10 latach płacenia bez wymiany to rzeczywiście wyjdzie na to samo ;)
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
heya!
Ma ktos doswiadczenie z szybami nordglass? Kupilem 159 i jest tak glosno w kabinie od szyby ze moja kobieta myslala ze jade 120 tymczasem byl wiatr czolowy a ja jechalem 80. Wydaje mi sie ze jest to albo kiepskiej jakosci szyba albo jakos zostala zle wklejona bo po stronie pasazera jest wieksza przerwa miedzy karoseria jak po lewej. Jadac 130 szum jest taki jak by na zewnatrz byl za kazdym razem mega silny wiatr prosto w szybe.
Zgłaszając szkodę z AC szyb, podczas rozmowy telefonicznej, dowiedziałem się że do 159 oprócz szyb z czujnikami zmierzchu i deszczu są rozróżniane szyby do benzyny i diesla. Miła ( na razie ) Pani od ubezpieczyciela poinformowała mnie o tym fakcie, nie ukrywam, ze wcześniej nie wiedziałem o takich różnicach. Nie wiem jakiej firmy mi założą ale teraz jestem ciekaw jak będzie wyglądała szybka jazda z tą szybą. Teraz Mam Pilkinktona ( wymieniałem 5 lat temu ) i przy dużych prędkościach nie ma problemu przy swobodnym komunikowaniu się wśród pasażerów ( przynajmniej tych z przodu ).
Różnica w szybie pomiędzy dieslem a benzyną? Nie ma żadnej różnicy.
Nie pamiętam jak jest w 159, ale w Fiacie 500 były różne szyby do DS i BZ, mało tego do 1.2 BZ inna niż do 0,9 BZ - ta inność polega na zastosowaniu jakiegoś dodatkowego elementu wyciszającego pomiędzy warstwami szyby.
Halas przy większej prędkości może wynikać z tego, że szyba została źle wklejona - wzrost szumów aerodynamicznych.
Też jestem tego zdania,że nie potrzebne jest mi ubezpieczenie szyb. Odpukać jeszcze nigdy nie musiałem wymieniać ....i mam nadzieję,że tak zostanie .
Dyskusja o dobrowolnych ubezpieczeniach, jest trochę dyskusją o niczym, bo jak się z niego nie korzysta, to faktycznie, staje się ono trochę bez sensu, tyle tylko, że o tym, czy będzie się z niego korzystać nikt nie wie, zanim nastąpi zdarzenie - to samo dotyczy assistance czy NNW, albo ubezpieczenia opon, o AC już nawet nie wspominam :)
z tymi ubezpieczeniami to jest tak ,że niby szkoda płacić.Natomiast jak już coś się stanie to fajnie mieć,:p taki od paradoks
W sumie jest 11 rysunków szyby przedniej: z czujnikami, bez czujników, ogrzewana pod wycieraczkami + ciemny pas u góry, do tego inna do 2,4 JTD.
Załącznik 277884
Ta niby dla diesla to z "uchem na piórku" przy znaczku. Taką mam teraz i taką mieli założyć...... mieli, bo Panowie z serwisu zgłosili do ubezpieczyciela "samopęknięcie" i ubezpieczyciel wycofał bezpłatną wymianę ( pomimo tego że zgłaszałam jakiego typu jest szkodzenie ). Poinformował tylko o tym warsztat. Meila jeszcze nie dostałem ale sam im napisałem " o co kaman "i czekam. Mają na to 30 dni - o zgrozo.
A, miałeś wcześniejszy protokół szkody od likwidatora ubezpieczyciela?
No, to obawiam się, że masz problem, który obecnie nie tkwi u ubezpieczyciela, ale u likwidatota szkody, który albo został ściągnięty do warsztatu, albo warsztat ma z ubezpieczycielem umowę, na likwidację szkód - dziwne jest tylko to, że nie zostałeś powiadomiony o tym, kiedy szkoda będzie opisywana i w tym nie uczestniczyłeś.
Od dawna, na szczęście nie byłem w takiej sytuacji, ale dobre kika lat temu, miałem tę nieprzyjemność, tyle, że oględziny odbyły się w mojej obecności, a likwidator przekazał mi swoje ustalenia i oczywiście dodał klauzulę o tym, że gdyby wyszło coś podczas naprawy, to on dokona dodatkowych oględzin.
Przyszła zima i nadeszły pierwsze problemy. Ile kosztuje taka szyba czołowa z sensorem i grzaniem strefy wycieraczek? Gdzieś tu czytałem, że koło 1100, ale zdania są podzielone. I oczywiście, czy jest sposób zamontować ją do auta, które takiego ogrzewania wcześniej nie miało? Jakiś warsztat w okolicach trójmiasta by się tego podjął?
Niestety mój egzemplarz był oryginalnie z Włoch i tam takiej opcji nie potrzebowali :P
Hmm, szczerze to ciężko mi określić jaka wersja wyposażenia to jest. Distinctive raczej nie, bo brakuje w nim również elektrycznych i grzanych foteli, jest zaś z 2008 z czujnikiem deszczu.
W przypadku jednak, jakby nie było wtyczki - czy jest sposób by taką zamontować, by podgrzewanie działało? Podejmują się czegoś takiego warsztaty?
Wg mnie każda 9 która była w wyższej wersji niż progression ma fabrycznie wttczke
Wysłane z mojego moto e6s przy użyciu Tapatalka
Dziwne, że ja nam progression i mam seryjnie czujniki parkowania przód/tył, lusterko fotochromatyczne i miałem wszystkie wtyki i wiązki do podpięcia foteli elektrycznych. Coś mi się wydaje, że masz kiepskie informacje i nie zależało to od tego tylko od tego kto co sobie domowil
Najwidoczniej nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie każda w wersji wyższej niż w progression co nie oznacza że do uboższych wersji nie można było tego dokupić.
Wysłane z mojego moto e6s przy użyciu Tapatalka
Czytać moze i umiesz ale ze zrozumieniem już gorzej. Napisałem wyraźnie że moim zdaniem każda 159 w wyższej od progression wersji wyposażenia ma wtyczke do szyby co zresztą nie wyklucza że do uboższych wersji nie można było jej domówić.
Ja mam wersje Elegante(odpowiednik distinctive) i np parktronika z przodu nie mam, ale wtyczka jest.
Wariantów wiązek centralnych w przedlifcie bo takiego jak wiem posiadasz naliczyłem 27, w polifcie jest tylko jedna przynajmniej wg ePERa więc może w tym tkwią różnice i odpowiedź kto ma lub nie wtyczke do ogrzewania szyby