Pytam bo ja mam prawie nowe przednie też KYB może ze 2 tyś. przejechane mógłbym Ci odpalić za przysłowiową czapkę gruszek i miałbyś komplet pod warunkiem że nie masz 2.4 lub tym bardziej 3.2jts. Pozdrawiam
Printable View
Pytam bo ja mam prawie nowe przednie też KYB może ze 2 tyś. przejechane mógłbym Ci odpalić za przysłowiową czapkę gruszek i miałbyś komplet pod warunkiem że nie masz 2.4 lub tym bardziej 3.2jts. Pozdrawiam
To dawaj na priv i ustalimy jak zrobić aby znalazły się u Ciebie.
Panowie!
Czy możecie jasno określić, jakie (prócz oryginałów) sprężyny polecacie aby samochód nie siadł? Mam do wymiany wszystkie 4 (mam 2 pęknięte po ukosie). Mechanik stanowczo odradza KYB z uwagi na to, że w zasadzie każdy samochód w jakich montowali te sprężyny przysiadł. Wychodzi na to, że sprężyny są troszkę krótsze. Jakie macie doświadczenia?
Pamiętam że ja jak założyłem nowe Kayaba plus nowy amortyzator tej samej firmy Bella poszła dużo do góry jak dla mnie było to za duzo,ale komfort na duży plus nie za miękkie w sam raz.
Zakładałem do swoich samochodów sprężyny różnych producentów ,ale najlepiej spisywały się Lesjofors. Dobre na tył są polskie D&D.
Ehhh, spóźniłem się... Muszę tu częściej zaglądać.
Potwierdzam że na kayabach samochód siada. Tak się stało u mnie w SW i corolli E10. Za to faktycznie, kiedyś w jednym Hyundaiu po zamontowaniu lesjofors auto "wstało". Strasznie mnie to wkurza że tył u mnie siadł. :( Miałem jedną pękniętą, gdybym wiedział to kupiłbym inne, albo używki.
Wysłane z Tapatalka
No i moja Bella straciła tylną sprężynkę. Stąd moje pytanko ,czy sprężyny na tył różnią się w wersjach silnikowych ,bo domyślam się ,że sw i sedan mają inne.
Witam, to w końcu jakie sprężyny na przód do 1.9 16v automat?
Polecam Kayaba. Jakościowo to samo co Sachs, a cena niższa
Ja finalnie zamówiłem Lesjofors do 1.9 16V z Q-Troniciem. W weekend montaż także dam znać w przyszłym tygodniu.
Bdb wybór.
Jestem po wymianie sprężyn i amortyzatorów z przodu oraz z tyłu wszystko Kayaba. Jak dla mnie na plus poprawił się komfort i auto stoi trochę wyżej.
[MENTION=77386]Grisza1976[/MENTION]
Cześć, mógłbyś podać numery tych sprężyn? Mam teraz wymianę wszystkich sprężyn i zastanawiam się między Sachsem i KYB właśnie. Wg. katalogów wychodzi, że Sachsy są ciut wyższe:
Sachs:357mm przód (grubość 13,95mm) 354mm tył (grubość 12,05mm) parametr=CC
KYB:348mm przód (grubość 14,00mm) 350mmm tył (grubość 12,25mm) parametr=E
Jak widać KYB są krótsze i grubsze. Co ciekawe, Sachs ma przednią sprężynę dłuższą w stosunku do tylnej.
Pytanie, co to jest ten parametr CC i E?
Mam pytanie czy ktoś montował do tyłu sprężyny firmy GH-Parts lub Jamex?
Trochę odkopę temat, moją 159 SW dopadło to samo co większość, przy wymianie klocków i tarcz z tyłu zauważyłem pęknięcie lewej sprężyny, w sumie nie objawiało się to niczym dopiero teraz gdy się przyjrzałem faktycznie stoi po tej stronie delikatnie niżej. Zastanawiam się jakiej firmy sprężyny kupić, miałem brać Kayabę albo Billsteina, ale po przeczytaniu tego tematu zacząłem się też zastanawiać nad Sachsem ewentualnie dołożeniem do Lesjofors. Kombi jak wiadomo jest samo w sobie dość ciężkie, mi na dodatek zdarza się czasem ciągnąć przyczepę, wybrać coś z tamtej trójki (około 120-130 zl/szt) czy lepiej jednak dołożyć do Lesjofors (ok 160 zł/szt)?
Ja mam TI, więc tylko oryginał albo Eibach. W poprzednich autach stosowałem Lesjoforsy i nigdy nie narzekałem. Mam dobre doświadczenia z tą marką. BMW 5 oraz 3.
Amory KYB nie narzekam. BDB.
ja mam u siebie sprężyny marki spidan - i o dziwo auto bardzo fajnie sie na nich sprawuje. W poprzedniej alfie zmieniałem na kayaby i nie byłem zadowolony z ich pracy...
Hej. Kupował ktoś sprężyny lesjofors do 159 SW na tył? Czy auto się podniosło po ich zamontowaniu? Różne opinie słyszałem i się zastanawiam, czy się nie podniesie bo wolałbym nie...
Ja akurat kupiłem niedawno sprężyny ten firmy. Wydaje mi się, że tył wysoko stoi ale nie pamiętam niestety jak było wcześniej. Jeśli mnie pamięć nie myli jest to obecnie 72 cm od podłoża do najwyższego punktu nadkola.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Tydzień temu wymieniałem na kilen auto się podniosło o 2cm wg pomiaru
- - - Updated - - -
Wcześniejszy pomiar na pękniętej sprężynie,dupa nie co siedziała,więc teraz wygląda wporzadku
Montowałem Lesfjors w 2012 do SW na tył. Wtedy były w porządku :)
A możecie jakieś fotki dodać swoich?
Aktualnie mam tak i nie chciałbym żeby było wyżej po zmianie sprężyn:
Załącznik 255965
Zakładałem Lesjofors na tył ,wysokość się nie zmieniła.
To co masz pęknięte że chcesz wymienić ??
Widać na pierwszy rzut oka na foto że prześwit na przodzie jest większy niż na tyle. Zapakujesz na tył dwie osoby to już wogole będzie siedział jak kura na jajkach
- - - Updated - - -
72 cm powiadasz ?? To na jakich felgach go masz,bo musi to ,,szkaradnie,, wyglądać.. mi pokazuje 68cm felgi 16
Tylko eibach pro
To ile ci pokazuje na tych eibach 2cm mniej
Robiłem przy okazji swap na duże brembo więc 16 idą w zapomnienie ;)
Nie mierzyłem ale moje stare były tak wygniecione i połamane, że na eibachu +17" stoi wyżej. Na lato wpadają 19"
37 cm od środka koła do błotnika na oryginalnym zawiasie ,sprężyny Lesjofors ok. półroczne.Mowa o tyle.
To ja mam tyle na kilen. Sprężyny 2 tygodnie
Ma może ktoś używana sprężynę tylna do sportswagon 1.9 jtdm? Lub namiar do kogoś kto może mieć?
Witam, pacjent 159, chciałbym ściągnąć amortyzator z przodu bo podejrzewam że poduszka jest do wymiany i chciałbym to sprawdzić. Z 2 tygodnie temu wymieniałem sprężyny z tyłu ( stara pęknięta ) i jakoś poszło najgorsze było ściągnięcie sprężyn, ściągacze mam. Chciałem się zapytać czy z przodu podobna procedura czy też sprężyny trzeba ściągnąć na aucie żeby wyjąć amorka? Z tyłu był fajny foto tutorial na forum na przód nie widzę :/ Ściągacze mam zestaw kluczy mam i chciałbym to w wolny dzień zbadać. Za wszystkie wskazówki i porady dzięki. Tym co mają pisać żeby oddać do mechanika jak się nie umie, podziękuję z góry nie marnujcie czasu i przejedźcie na dół. Pozdrawiam :)
Z przodu są węższe i mocniejsze sprężyny. Zwykły ściągacz to samobójstwo.
Zresztą zaczniesz robić to się dowiesz.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka