A jak go skasujesz i naciśniesz obieg wewnętrzny to nie wraca wtedy przypadkiem?
A jak go skasujesz i naciśniesz obieg wewnętrzny to nie wraca wtedy przypadkiem?
Panowie szybka prośba do kogoś komu wyświetla się "Momentary...".
Temat polega na tym, aby w MES'ie wybrać właściwą dla siebie AR166, podłączyć się do Insrument panel i odczytać błędy.
W nastepnej kolejności wybrać Lancie Lybre i tam podłączyć się do klimy i wtedy odczytać błędy. wskazania parametrów bieżących nie banglają, ale chodzi mi o same błędy, czy tak da radę.
Proponuję użyć ELM'a, bo KKL bardzo szybko zrywa komunikację przez zły kod ISO.
Może by napisać do twórców softu aby pochylili głowy w końcu nad tą nieszczęsną klimą :(
Czyli, że do klimatyzacji idzie się podłączyć, dobrze myślę?
P.s Damian wyloz bezpiecznik 30a na podszybiu to ci.pożądany błąd wyświetli
u mnie co jakis czas pojawia sie tez taki komunikat "air conditoner" itp. itd. Wtedy nie moge zmienic tylko kierunku nadmuchu(klimatyzacja dziala,chlodzi,sila nadmuchu i temperatura tez). Jesli nadmuch mam na twarz i pojawi sie ten komunikat to juz nie mam mozliwosci przestawienia nadmuchu np na szybę-musze wylączyc silnik i po ponownym odpaleniu moge sterowac kierunkami nawiewu...co to moze być?...zmienialem juz kiedys wentylator i gniazdo bezpiecznika w podszybiu a powyzszy problem co jakis czas wystepuje...moze jakis przekaznik jest jeszcze do sprawdzenia?
Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Witam,
Mam podobny problem. Momentary connection to air conditioner faulty. Po włączeniu silnika nadmuch działa z całej siły, nie można zmienić żadnych ustawień bo interfejs nie odpowiada na żadne przyciskanie. Sprawa jest też w miarę przypadkowa. Działa raz, raz nie działa. Działa parę dni. Nie działa parę dni.
Jakieś wskazówki?
tak sie zastanawiam czymoze to nie jest wina panelu pod ICSem. Moze tam jest jakas usterka a kiedys wyciagajac ICSa rzucil mi sie w oczy obudowany czarnym plastikiem podluzny panel zwiazany z klimatyzacją.Mam taki panel w drugim aucie wiec podmienie go,ktoregos dnia...moze cos z tego bedzie
Ktoś ma w końcu rozwiązanie o co chodzi? Ja walczyłem z czarnyn panelem pod ics przeczyscilem styki poprawiłem mocowanie i lipa nie działają mi nawiewy a czasami działają bez problemu więc już nie wiem o co chodzi ktoś ma jakieś info jak to naprawić?
Sprawdź wtyczkę od dmuchawy, może być luźna i pomyśl czy to nie zależy od zamykania maski czy od wertepów.
A gdzie szukac wtyczki od dmuchawy??
Prawy róg podszybia, przy dmuchawie. Całego nie musisz zdejmować, wystarczy kilka śrubek by się dostać.
zmienilem panel klimatyzacji pod ICSem- niestety problem dalej jest.Zmienie jeszcze panel z przyciskami od klimy,moze to cos da.
Cześć,
U mnie pojawił się ten błąd kilka dni temu.
Nie zależy od drzwi, maski.
Odpięcie aku też nie pomogło.
Co mogę jeszcze sam sprawdzić ?
Jest tyle stron juz wypisanych z tym problemem i w sumie nic konkretnego co wskazywaloby jednoznacznie na wystepowanie tej usterki.Jedni piszą wtyczki,inni bezpieczniki.Ja juz sprawdzalem wszystko co mozna przy okazji wymiany dmuchawy(wymienialem juz dwie dmuchawy w dwoch autach).W kazdym aucie mialem ten blad i komunikat tylko inaczej przebiegala usterka-opis kilka postow wyzej.
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Bo to jest ogólna informacja o błędzie. Jak chcesz poznać przyczynę to trzeba podpiąć kompa. Niestety FES/MES czy ALFAOBD tego nie ugryzą.
Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka
przeciez tego bledu nie powodują dziesiątki usterek a dam sobie reke uciać,ze mozna je policzyc na palcach jednej reki wiec chyba po tylu stronach wpisow powinno byc wiadome co jest na rzeczy z tym bledem...a jednak nie. Ktoś w ogole podlaczal komputer(jaki,jaki program) i sprawdzil o co chodzi? ...Ja sie naczytalem w tym temacie tylu rozwiązań ale zadne z tych rozwiązań jasno wprost nie mowi,ze pomoglo komukolwiek...ciezki orzech do zgryzienia z tym "faul.condit." W moim przypadku zmienilem dmuchawe,zmienilem gniazdo bezpiecznika,bezpieczniki,przekazniki,sprawdzilem, wyczyscilem wszystkie mozliwe wtyczki,zmienilem panel klimatyzacji,zmienilem ICS. sprobuje zmienic jeszcze calą listwe z bezpiecznikami i przekaznikami w podszybiu.przejrze po raz dziesiaty wtyczki i jak to nie pomoze to znowu bede myslał i czytal temat od nowa-usterka nie jest uciazliwa ale jest i dobrze by bylo zeby udalo mi sie ja w koncu wyeliminowac.
[MENTION=8622]gcredhot18[/MENTION] napiszę to banalnie. Jak się zapali lampka od silnika to wiesz co jest przyczyną ? Tematów o przyczynach też masz pierdyliard, jak to mówi mój młody. To samo jest z tym komunikatem. Z klima poza Egzaminerem łączy się kilka testerów z tzw. wyższej półki, czyli Launch, Texa, CDIF3. Nie wiem jak KTS, ale pewnie jakiś by się jeszcze znalazł. Ktoś na forum kupował i się łączył, bo nawet mi podsyłał zdjęcia jak to wygląda, ale ni uja nie potrafię sobie przypomnieć kto to był.
Check to juz cos bardziej zaawansowanego,bo i caly osprzet silnika moze byc winny.tam bez komputera to jak szukanie igly w stogu siana a z tym slynnym bledem z klimatyzacji powinno juz cos sie ruszyc tym bardziej,ze praktycznie u wszystkich osob,ktorych to dotknelo usterka jest chwilowa(pojawia sie i znika-niekiedy trzeba zgasic motor i odpalic ponownie zeby komunikat "faul.cond." sie juz nie wyswietlal).Ta usterka ma podobne objawy u wielu uzytkownikow wiec pole poszukiwan jest duzo zawezone,sam uklad klimatyzacjinie jest jakims wielkim rozbudowanym systemem.Pare razy juz przeczytalem ten temat i niestety nic o podloczeniu pod komputer nie znalazlem jedynie jak pisalem wyzej tylko luzne wtyczki,bezpieczniki itp.Teoretycznie zakladajac,ze mam mozliwosc podpiecia pod komputer jakie ew. bledy i usterki w ukladzie klim.moglbym zobaczyc? zaniki napiecia,cisnienie w ukladzie,bledy czujnikow(jakich)? co jeszcze? ...nie moze byc tego duzo wiec drogą dedukcji,prob i bledow,wymian na slepo teoretycznie powinno sie ten cholerny blad wyeliminowac tym bardziej,ze walczy/walczylo z tym kilkanascie jak nie kilkadziesiat osob. Tylko,ze tutaj teoria nijak sie ma z praktyką.
W szaraku komunikat o błędzie pojawiał się raz na jakiś czas. Klima działała. Komunikat zniknął na dobre po wiosennym serwisie klimatyzacji, kiedy facet dopuścił trochę czynnika.
Mój przypadek z momentary connection jest dosyć ciekawy. Też mi się zdarzało i przypadkowo wyczaiłem, że jak się pojawi to minimalnie cofnę kluczyk w stacyjce a komunikat znika i wszystko wraca do normy :eek:
U mnie komunikat pojawił się zaraz po pierwszych momentach włączania klimy, końcówka czynnika za tydzień jadę dobić więc zobaczymy czy zniknie. Wcześniej kiedy problem się pojawił przeczyscilem styki bezpiecznika już zmieniony na duży i zmieniłem Przekaznik i pół roku spokoju
Ciekawe to z tym czynnikiem i kluczykiem.Od razu sprawdzilem i u mnie to jednak nie dziala.Od ewentualnej malej ilosci czynnika ten blad u mnie tez sie nie pojawia,bo wywala go jak nawet sam nawiew jest wlaczony-w trybie economy(raz po minucie od odpalenia raz po 30 minutach a raz od razu).Najlepsze jest to,ze podczas tego bledu klimatyzacja dziala,da rade ja wlaczyc i wylaczyc,problem stanowi tylko brak mozliwosci regulowania temperatury-blad zapali sie gdy na blacie jest ustawione np. 22st. i nawet jak dam low to dmucha tymi 22 stopniami. W poprzednim aucie natomiast po wywaleniu bledu takze klima dziala ale nie dalo sie sterowac nawiewem-jak zapalil sie blad i nawiew byl na szybe skierowany to nie dalo sie go juz przestawic np. na nogi.dopiero po wylaczeniu silnika i ponownym wlaczeniu zaplony wszystko wraca do normy...ale o tym juz pisalem wczesniej. Pozostaje mi sprawdzic wszystkie bezpieczniki,centralki i przekazniki zwiazane z ukladem klimatyzacji i liczyc ,ze stanie się cud [emoji3526]
Przecież ten błąd może się pojawić nawet jak któraś z klap na sekundę przytnie. Najczęściej od obiegu wewnętrznego bo to najsłabszy punkt. Ale i od klapy sterującej ciepłem. Tak więc strzelanie i szukanie po omacku mija się z celem. Może to być dowolny czynnik mający wpływ na działanie układu wentylacji. Może być ich dziesiątki.
Ktoś kiedyś pisał, że niby odczytał co konkretnie jest ukryte w sterowniku gdy ten komunikat się pokazuje. Ale to było dawno i nie wiem czy examinerem się łączył czy jakimś innym oprogramowaniem z laptopa.
U mnie był spalony bezpiecznik service 10A pod kierownicą.
Wymieniłem ale błąd jak był tak jest.
W mojej błąd spowodowało najprawdopodobniej to o czym Marek pisze, czyli przycięcie się klap. Podczas jazdy w zimie nagle przestało grzać i było słychać, że nie przestawia nawiewu jak zmieniam kierunek. Ale to jakaś chwilowa fanaberia tylko, bo klapy się odcięły i śmiga teraz ok.
No to niezła kapa bo nie uśmiecha mi się jezdzić bez klimy i w ogóle niczego, ogrzewania szyb, wentylacji, etc...
No a u mnie jeśli jeżdżę bez klimy i wyskoczy ten błąd mogę regulować temperaturę siłę nawiewu i kierunek więc obstawiam jakiś błąd właśnie klapy sterującej tak jak marek pisał innej opcji nie ma chyba że to ten cholerny czytnik lub stary filtr kabinowy gdzieś czytałem że może on też mieć wpływ na ten błąd ale to naprawdę zabawa po omacku
A jesli to blad klapy sterujacej to co nalezy w tym wypadku sprawdzić? centralke,wtyczke,bezpiecznik,wiązkę? ja to wszystko juz kilka razy przegladalem,czyscilem,psikalem,mierzylem miernikiem itp. nawet odlaczalem wtyczke od klapy przy wymianie dmuchawy wlaczalem wtedy klimatyzacje,nawiewy i blad nie wyskakiwal wiec w moim przypadku rowniez to nie od klapy sterujacej.w moim przypadku podejrzewam gdzies niestykanie(brak kontaktu) jakiegos przewodu lub cos podobnego.po prostu moze nie przejrzalem dokladnie calej instalacji.moze bezpiecznik jakis luzny lub cos w tym stylu.ponownie metodą prob i bledow bede musial szukac...
Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Mnie też czeka przegląd wszystkiego raz jeszcze ale najpierw nabije klime zmienię filtr i zobaczymy co jest grane. Ale jak o tym pomyśle to aż się odechciewa
Właśnie.
Jak to zdiagnozować.
U mnie przed wymiana nagrzewnicy pojawiał sie sporadycznie ten bład ale po ponownym odpalaniu auta klima dzialala elegancko.
Podczas wymiany nagrzewnicy zauwazylem ze mam zsuniete cięgno silniczka z klapy regulujacej obieg wewnętrzny...Jakoś tak sie to dziwnei działo ze szyby mi nie parowały, ani nic. Ale to cięgno nie było połamane ale zdjęte z tej klapy... Założyłem jak ma być i działa ok. Nie mam od tamtej pory problemów z tym komunikatem.
Cały układ wentylacji to było cos czym AR sie chwalila. w tamtych czasach full ele sterowanie klapami z przycisków itp to było rzadko spotykane rozwiązanei high endowe. Pisali o tym nawet w "Podręczniku wyrobu".
Sam bład momentary dotyczyc moze wielu problemów ale raczej na 99% to jest związane z błedami jakie napitykają silniczki elektryczne sterujące kierunkami nawiewu, klapą wew-zew lub nadpalonym gniazdem bezpiecznika od wentylatora kabiny...
Gdzies kiedyś czytałem tu na forum ze te cięgna od silnika klapy WEW-ZEW często sie łamia i kilka takich przypadków juz tu było stwierdzonych...
Bez rozbebeszenia podszybia to można sobie IMo wróżyc z fusów...
Wiem, że ten jeden błąd może być spowodowany przez wiele przyczyn ale czy ktoś dopasował konkretne przyczyny do objawów.
Przykładowo jeśli mi nic już nie działa to co może być przyczyną ?
Wiem, że niektórym osobą nie działają tylko niektóre funkcje i wtedy przyczyny były inne.
Ale ICS jest chyba tylko wyświetlaczem. Nie odpowiada ze sterowanie czymkolwiek w ogrzewaniu.
Coś takiego:
https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...5-ID92zVr.html
To był skrót myślowy, on jest pod ICS ;)
W moim przypadku komunikat pali się od bardzo długiego czasu, a wszystko bez wyjątku działa :) więc podejrzewam, że co samochód to inny przypadek.
Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka
Oczywiście u mnie też co jakiś czas ten komunikat się wyświetla. Czasami do następnego odpalenia klima działa tylko w trybie manual (wszystko działa tylko trzeba ręcznie ustawić). Nic poza tym się nie dzieje więc nie drążę :D
Stało się nagle.
Może to ten sterownik.