a mi spali tyle ile przycisne, w zaleznosci od nastroju wlasciciela 8-12L/100 - 1.6 ECO :)
Printable View
a mi spali tyle ile przycisne, w zaleznosci od nastroju wlasciciela 8-12L/100 - 1.6 ECO :)
Panowie czy to możliwe...??
W zeszłym miesiącu podczas tych mrozów wyszło mi średnie spalanie około 12l w mieście.
W tym miesiącu też cały czas po mieście wyszło mi nie całe 9l!!
Już pisze jak to obliczłem....
Miałem wyzerowany licznik...zatankowałem za 300. Jak tankowałem litr był za 5.75 = jakieś 52l. Do wczoraj zrobiłem prawie 500km, przed wczoraj zaświeciła mi się rezerwa, załózmy, że zostało te 5l w baku. Czyli spaliłem 47l....47/500*100=8,5l. Możliwe to to? Co prawda jeżdzę obwodnicą, ale czasami też w korkach stoje i świateł jest w piz....:)
47/5 = 9.4l... ;)
poza tym lepiej zatankować, aby wiedzieć ile litrów zostało, bo rezerwa to mi się nieraz zapala jak jeszcze mam z 6-10l w baku...
Aaaa no i już mi sie zgadza...matematyk ze mnie słaby ;D Na zapalonej rezerwie zrobiłem jeszcze jakieś 40 km, wiec tak licze te 5 l. Wiec i tak nie jest źle w porownaniu z 12 w te mrozy ;)
gdzies czytalem ze rezerwa zapala sie przy 7 litrach, gdzies w instrukcji czytalem.
z ostatniego tankowania do pelna: na kompie 5,5, a przy wlasnych obliczeniach 6,7 :D nie wiedzialem ze az tak komputer oszukuje :) spalanie oczywiscie zadawalajace :P
ksiazelasic - u mnie tak samo jak i u Ciebie. Spalanie z komputera zawsze w okolicach 5,5l a z obliczeń własnych wychodzi do 7litrów :) Dlatego nie rozumiem podawania wyników z komputera, no chyba że ktoś sprawdził i nie odbiegają mu te wyniki zbytnio od siebie. I tak jak mówisz wynik zadowalający jak na nieoszczędzanych 140KM :D
Nic nie rozumiem. Mi zawsze komp zawyża.
Ja zauważyłem, że mój komp najmniejsze rozbieżności ma po przejażdżkach w trasie, tak do 0,5l zaniża. Natomiast jeśli chodzi o pomiar z jazdy po mieście to tutaj może pokazać 6,5 - a będzie 8l po zatankowaniu ;D
mi też zaniża pokazuje 6 a wychodzi 6,6 średnio cykl mieszany ale p zalaniu chu.... paliwa pokazywał komp 6,5 a wyszło 6,8 tak że komp jest pod kiepskie paliwo alfa była trochę zamulona
niewiem czy tow normie ale moja 147 ts 150KM palo 12,4 l leje do 2 dni po 60 zł :(
co ty masz gaz non stop w podłodze?
to uważaj bo ci wyjdzie i zacznie po drodze haratać ;p
Wczoraj zrobilem trase 200 km w 5 osob z pelnym bagażnikiem.drogi głównie poza obszarem zabudowanym, troche przejazd przez miasta. Jazda nie za spokojna ale tez bez szalenstw. Srednie spalanie 8l/100km 1.6 TS 120km