OK, to rozumiem. Bo na wideo bardzo głośno jest.
Printable View
Z tymi gumami to ja się borykam od lat. Mam niski zawias i jak tylko mi się guma trochę wyciągnie to mi stuka po belce. W efekcie mi już klamoci jak tylko trochę się wyciągną. Aż któregoś razu tu na forum ktoś zapytał o wieszaki do tłumików ponoć ORI. Co się okazało? Te ori nie są tylko gumowe tylko ewidentnie wzmocnione po obwodzie jakąś opaską. Może metalową. Dlatego zaraz poszedłem do swojego auta w którym mam zaledwie kilku miesięczne gumy i już tłumik mi na nierównościach puka o belkę. Wziąłem lewarek, podniosłem tłumik do nominalnej wysokości i ścisnąłem każdą gumę po obwodzie dwoma grubymi trytkami. I to jest to :) gumy się nie rozciągają ale amortyzują. Zrobiłem to już dość dawno i dalej na tym śmigam. Wszystko super. A ostatnio od paru tygodni jeżdżę dzień w dzień do roboty 166 więc nie powiecie mi że stoi :P
Teraz wiem że przy następnej okazji (zender i tłumik) kupuje ori albo wymyślę coś w tym stylu ale np z metalową opaską. Zwykłe gumiaki wyciągają się za szybko i trzeba je zmieniać przynajmniej dwa razy do roku (jak nie częściej).
Przyszła kolej i na mnie. Tłumik końcowy wymieniany przez poprzedniego właściciela padł po czterech latach i 80tys km. Paragon opiewał na kwotę ~800zł (sam tłumik bez roboty) więc nie najtańszy a i tak za długo nie pożył... Przerdzewiało łączenie jednej rury z końcówką aż ją w weekend gdzieś w trasie zgubiłem. Środkowy też nie lepszy, jest już rasowo :sarcastic: więc trzeba oagarnąć temat.
https://allegro.pl/oferta/tlumik-sro...ppa-8024897013
https://allegro.pl/oferta/tlumik-alf...2-0-8264529863
Wyżej widziałem że ktoś jeździł na środku + końcowym Asso, jak panowie wrażenia po czasie? Komplet to okolice siedmiu stów jak widać wyżej więc cenowo całkiem sympatycznie. Niekoniecznie zależy mi na oryginalnym dźwięku, może być inny :). Trochę średnie końcówki ale jakoś to przeżyję. Myślałem też nad wywaleniem środkowego i może końcowego, ale to loteria a za głośno też nie chcę aby było... Ragazzon poza zasięgiem finansowym.
Taki tłumik jak z drugiego linku ma kolega [MENTION=71344]SHADOW73[/MENTION], jego zapytaj o wrażenia. Nie wiem, czy przypadkiem nie sprzedaje go teraz poprzez FB, sprawdź.
Osobiście założyłbym taki: https://m.olx.pl/oferta/tlumik-konco...ition=5&page=1
że względu na to, że końcówki przypominają serię, czego nie można powiedzieć o tym Asso.
No właśnie o nim też myślałem z racji tych końcówek, no ale Asso to niby jest jakaś firma a tu noname w sumie... I nawet nie za bardzo wiadomo kto to robi :P
Całkiem fajny ten z olx. Ja bym się nie szczypał z tymi końcówkami bo można sobie ładne dokupić i zamontować (są nawet skręcane).
A nie masz funduszy na custom?
To zależy ile custom by kosztował bo kompletnie nie mam rozeznania ;)
To już musisz pojeździć i poszukać. Ale w kilku stówach to się nie zamkniesz :) parę osób chyba już z kwasówki robiło. Na pewno tomaz. Warto to rozpatrzyć jak się chce mieć już spokój.
Custom końcowy nierdzewka możesz znaleźć za 1200. Możesz też dobrać coś z magnaflow, poszukaj na stronie, czasem są promocje i w dobrej cenie latają :)
Mam u siebie ten czarny z olx i środkowy z kappy, wrażenia dźwiękowe na pewno bardziej basowo Ale wiem że to też wina że nie mam kata i tłumika przed kątem . Człowiek co robi te tłumiki sam przyznaje że jest troszkę wyrazniejszy od ori Ale dopiero powyżej 4 -5 tyś obrotów. U mnie niestety efekt basu jest czasem już przy 3 i nizej zależy jak spaliny się rozprowadzą. Generalnie za tą cenę polecam , tłumik dobrze wykonany wszystko pasuje , prawie go nie widać za autem [emoji6]
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Mam zestaw ASSO tłumik środkowy i końcowy. Generalnie nie jest źle, dźwięk jest zbliżony do oryginału. Ja nie mam ori kata i tłumika za katem wiec naturalnie troszke głośniej u mnie. Generalnie na seryjnym ukladzie ten zestaw powinien być cichy. Do Warszawy macie daleko to pewnie nie przyjedziecie posłuchac, ale [MENTION=71319]Krzemol[/MENTION] jak jestes zainteresowany to moge Ci sprzedac końcowy ASSO w dobrej cenie
To jak się Kris_Nero666 pozytywnie wypowiedział o tym z OLX to chyba na niego się zdecyduję + środkowy Asso. Nie chcę ciąć końcówek, kombinować itd. A jak będzie ciut bardziej basowo ale bez przesady to tym lepiej :). U mnie katy na miejscu, ale nie wiadomo czy tak zostanie (słynne grzanie się tylnej głowicy w CF3, "wada fabryczna" :sarcastic: ).
Za custom środek + koniec to pewnie 2tys pęknie jak Tomaz pisze o końcowym za 1200. Opcja do przemyślenia ale raczej tego nie udźwignę. A może zimę się jakoś przeturlam i na wiosnę pójdę grubiej... :confused:
No bo kurde te końcówki z Asso brzydkie są :unsure:
Jutro zrobię foto jak to u mnie wygląda, przy okazji obejrzę go po niecalym roku użytkowania
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Bez przesady, nie ma tragedii z nimi :P
Na necie sa do kupienia "nakladki" chromowane wciskane na mniejsza rure. Czyli P&P. Np od vw
Ostatni post był z sierpnia 2019, więc może odświeżę temat :P Jak tam wasze tłumiki po takim czasie? Robiliście z nimi coś jeszcze? Jak się trzymają?
Pytam, bo w listopadzie będę wymieniał środkowy + końcowy w mojej 166-tce z V6. Kto śledzi mój temat ten wie. Niemal zdecydowałem się na zestaw z Ostrowa (730 zł z wysyłką), ale widzę, że można trafić też na ten z ASSO. Wychodzi drożej, bo około 1100 złotych i zastanawiam się czy warto dopłacać. No i pojawił się jeszcze Ulter, bo znowu trafiłem na ten filmik co niżej. Dźwięk może jest za bardzo sportowy i ryczący, ale podoba mi się jak pracuje na niskich obrotach i jak wyglądają końcówki - nie wystają i są fajnie wpasowane w wycięcie w zderzaku.
https://www.youtube.com/watch?v=LVpgwtUHPA8
Ten Ulter to w porównywalnych cenach? na filmie brzmi b fajnie, ale wiem co można z dźwiękiem silnika zrobić na filmie ;)
ASSO brzmi raczej zwyczajnie. U mnie od kiedy tu pisałem dziur nie ma , zaśniedziały końcówki. Ale ile kilometrów to mineło nie wiem, nie zapisuję a nie pamiętam. Napewno dłuższy przebieg niż każdy z Imasaf'ów któeych kilka miałem.
Ten Ostrów moze nie głupi wcale, nie mam żadnego porównania.
Jaka cena z końcowy ULTERa ?
Uważaj na takie tłumiki. Widać (słychać), że on jest mocno przelotowy. Oznacza to bardzo duże podbicie basu w okolicach 2tys obrotów - jest to cholernie męczące na dłuższą metę.
Z takimi tłumikami fajnie się lata >3tys i ogólnie tak dla funu. Ale regularna jazda tudzież dłuższa trasa to już mocno średnio.
Przerabiałem ten temat u siebie. Dołożyłem dodatkowy tłumik środkowy (mam 2) + wyrzeźbiłem rezonator strojony na odpowiednią częstotliwość - teraz jest znośnie, ale ty tego w komplecie nie dostaniesz ;)
Swoją drogą to w Vkach najfajniejsze są wrażenia z dolotu. Nie jest to ITB ale coś w tym kierunku. Wydech to dla widzow z zewnątrz, dla kierowcy dolot. Mam porównanie z ITB i wspólnej przepustnicy w R4 forda zetec 2.0 blacktop w kitkarach i kurde robotę robi dolot. Tzn przy częstych zmianach obrotów przy stabilnej jeździe jak Tomaz pisze raczej.
Budżetowo chyba trzeba brać najtańszy i tyle. Imasaf omijać bo ani wyjątkowo nie brzmi ani trwaly nie jest a kosztuje
Jak auto ma zostac to kwasowka i tyle.
No właśnie, mi po pierwszym przedwcześnie przerdzewiałym imasafie też tak radzili, ale je się uparłem bo to "dostawcaa na Iwszy montaż dla Alfy Romeo" - jakże mógłby taki produkt być marny ? ;) no i nierdzewny to grubsze pieniążki mimo nietaniego imasaf. Głupi byłem i brnąłem w nie jak w Alfy ;) a jakbym od razu wtedy założył, ba w ogóle po zakupie 166 przed pierwszym to by dużo taniej było. Tylko to trzeba wykonawcy szukać , najlepiej co już robił dla 166 itd. Chyba ze są gotowce jakieś.
Oczywiscie ze sa gotowce renomowanych zachodnich firm ale jest tez kilka na naszym rynku jak MG Motorsport ,El-Tec i wiele innych.Przezylem juz X2 Imasaf i teraz od 10 lat mam Ragazzona kompletny plus portki od El-Teca i wszystko wyglada po tym czasie bardzo dobrze,jedynym minusem jest cena.
No tak, przyoszczędziłem, zresztą wtedy ( i trochę teraz ;) ) nie mogłem jakoś zaakceptować takiej ceny za jakieś rurki tylko trochę bardziej błyszczące ;) , a i tak tego bez kanału i podnośnika nie widać to "nie no, tyle to nie" ;)
Ale będąc drugi raz w tamej sytuacji teraz bym wydał. Albo jeździł z najtańszymi możliwymi, tylko robota co jakiś czas
Swoją drogą te tłumiki markowe to są takie z przegrodami czy "repackable" - takie z dziurkowaną rurą centralnie i watą tłumiącą wokoł , którą można wymieniać ?
(Do usunięcia - pomylony wątek)
Kogo możecie polecić do wykonania tłumika środkowego do V6 ?
El-tec brak kontaktu.
Jacyś inni polecani wykonawcy ?