tak się zastanawiam czy w jts-e te mocowanie łapy na lewym kielichu nie będzie problemem w zamontowaniu rozpórki ?
Printable View
tak się zastanawiam czy w jts-e te mocowanie łapy na lewym kielichu nie będzie problemem w zamontowaniu rozpórki ?
Nie otwiera mi się Twoje zdjęcie ale tak jak już pisałem, powtórzę jeszcze raz żeby potem nie było gadania: "pisałem jaki mam silnik a nie pasuje"
Do przymiarek będę miał V6 jak na zdjęciach, JTD oraz TSa. Reszta wersji silnikowych na własną odpowiedzialność!! Na prawdę nie jestem w stanie zgromadzić każdej wersji silnikowej z każdego roku żeby sprawdzić czy nie wadzi jakaś rureczka czy coś. I nie piszę tego złośliwie tylko dla własnego "zabezpieczenia" bo nie chcę żeby ktoś mnie potem nazwał oszustem czy coś. Oczywiście postaramy się zrobić rozpórki jak najbardziej uniwersalne ale zdaje sobie sprawę, że każdemu nie dogodzę...
Ale Łukasz to pisał na samym początku. Chyba kolego nie doczytałeś :)
Ja mam tylko nadzieje, że rozpórka będzie na tyle wysoka, że się zmieści nad wężem w silniku V6 z 2000r. Możesz zrobić zdjęcie obecnie zaprojektowanej rozpórki tak, żeby ukazało ile jest luzu między kolektorem ssącym a ową rozpórka?
Oświadczenie było pisane w temacie już kilka razy. Ale Koledzy nie przesadzajmy, potraktujcie je jak napis na redbulu żeby go z alkoholem nie mieszać a nie tak, że zrobię rozpórki i jak pasuje do jednego samochodu/silnika to mam Was w dupie...
Poczekajcie parę dni, po weekendzie będę miał gotową pierwszą wersję, już dobrze spasowaną i pospawaną. Wtedy będę mierzył do różnych wersji silnikowych i nanosił poprawki :) Zastanawiam się tylko czy jak podniesiemy rozpórkę (o ile będzie taka potrzeba) to maska się zamknie... Zmierzcie mi proszę tylko b. dokładnie ile ponad kolektor wystaje ta rurka. A jeżeli będzie problem to się coś do V6 z tą rurką wymyśli, jakieś lekkie "sklepanie" (podcięcie) rurki w tym miejscu czy coś. Oczywiście tak żeby było to estetyczne i nadal sztywne (zamknięte od dołu). Ale mam nadzieję, że problemu nie będzie :) Z resztą na prawdę chcę zrobić to tak żeby każdy z Was był zadowolony a te "oświadczenie" to takie zabezpieczenie gdyby ktoś "na siłę" robił problem.
A z JTSem nie powinno być problemu z tego co widzę :)
Ja problemów nie będe robił oswiadczenie czytałem a rozpórke i tak wezme bo jak nie będzie pasowała to ją odsprzedam koledze co ma jtd
Ja podobnie czytałem i wiem co i jak, a jak nie pasuje to komuś opylę i już, wysokość mogę zmierzyć ale dopiero w poniedziałek podam ile to bo dzis jestem po pracy a za kilka godzin znowu idę charować :)
Na jednym z moich zdjęć widać różnicę, niewielka w porównaniu do tewj małej przy prawym kielichu
Skoro chodzi o jedną rozpórkę inna, to albo tą jedna zrobic inna, albo wcale i oddać koledze zaliczkę.
Nie mam zamiaru uzytkować rozpórki ktora będzie np ocierać o wygluszenie maski albo metal. Zauważcie że im bliżej przodu auta tym maska bardziej opada.
Miejsce na sruby musi być jako rurki? Czytalem że do założenia oryginalnej rozporki potrzebne sa cienkościenne nasadki - ta "nasza" powinna dac sie przykręcić zwykłą a najlepiej również kluczem płaskim....
Takie moje sugestie...
Kolego, jak zrobisz taka akcje to możesz te rozpórki rozdawać za darmo i przyjmować zwroty np z powodu złego odcienia koloru czerwonego. Ja już nie raz coś takiego robię i przez początkowe podejście takie jak Ty sugerujesz mam teraz w domu kilka rozpórek które komuś nie spasowały bo coś tam(a były całkiem spoko bo inni nie mieli problemów) a ja oddałem zaliczkę... Nikogo kto wpłacił zaliczkę nie będę zmuszał do zakupu, wtedy jest "w plecy" 50zł a ja tyle schodzę z ceny i nie mam problemu ze sprzedażą lub bujam się z rozpórką chwilę ale jestem 50zł do przodu :)
A w ogóle to zastanawiacie się nie potrzebnie nad rozwiązaniem problemu którego nie ma jak narazie bo nie wiadomo czy to będzie kolidować czy nie i czy w razie czego da się to ominąć.
Powiedz mi jak sobie wyobrażasz przykręcanie rozpórki kluczem płaskim ? chciał byś przy kielichu płaskownik i do niego przyspawaną "sklepaną" rurkę od rozpórki ? Wybacz ale domyślam się, że reszta zainteresowanych chyba będzie wolała dokręcać to nasadką. I oczywiście w moją rozpórkę wchodzi zwykła nasadka z takim luzem, że przy odpowiednim podejściu do tego nie ma opcji nawet porysować lakieru.
A i mam prośbę do Kolegów:Chrzanu, Pedro i NISKI. Nie mam od Was wpłat i nie wiem czy wykreślić Was z listy czy Wpłaciliście np na poczcie i mi jeszcze pieniądze nie doszły ?
Cześć lukaszb. Nie było mnie chwilę i przegapiłem wpłatę. Jestem nadal zainteresowany, wieczorem puszczę przelew, jutro będziesz miał na koncie. Sorry za spóźnienie.
Skoro na początku obiecujesz że wszystko będzie pasować a teraz piszesz że może nie każdemu pasować (tak jak kolegom od GTV) to nie bardzo rozumiem Twojego podejścia...
Tej wersji się trzymajmy. Może jednak lepiej przesunąć rozpórke do tyłu? Jak ma to miejsce w oryginalnej? Wtedy ten wąż przy 2.5 V6 nie będzie kolidował.
A jak zrobiłeś do GTV? Na płaskowniku. Skoro jest na normalną nasadkę to spoko!
http://imageshack.us/photo/my-images...jcie0044e.jpg/
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/01/80.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/01/80.jpghttp://imageshack.us/photo/my-images...djcie0044e.jpg
No ja niestety na razie odpadam,moze 2ga tura,niestety remont silnika(poszedl rozrzad)
Niski, spoko aż tak mi się nie pali :)
JIMMY, pokaż mi gdzie obiecałem, że każdemu będzie pasować ? Bo mi się wydaje, że od początku pisałem jakie wersje będę miał do przymiarek i na pewno nie jest to każda wersja silnikowa. Przeczytaj najpierw cały temat a potem siej zamęt. Co do przesunięcia rozpórki do tyłu to zależało wszystkim żeby był dostęp do zbiorniczków bez zdejmowania rozpórki. Kwestie z V6 z tą nieszczęsną rurką jeżeli będzie z tym problem będę załatwiał z zainteresowanymi na PW(i obiecuje ze postaram się w miarę możliwości nie zostawiać Was z problemem, najwyżej te kilka rozpórek będzie innych i tyle:) ) bo mam dość już bicia piany tutaj. A jak chyba sam widzisz Do Gtv rozpórka jest zupełnie inna i jej konstrukcja pozwala na zastosowanie płaskownika i jest estetycznie. Przy 156 jakoś tego nie widzę... No i tak jak już pisałem, średnica wewnętrzna rurki jest taka, że pierwsza lepsza nasadka znaleziona w garażu pasowała więc nikt nie powinien mieć problemu z dokręceniem :)
Kolega Pedro w takim razie odpada, jeżeli do jutra wieczorem KolegaChrzanu się nie odezwie to też odpada.
1. Maciek2306-156, lakierowana, 2.4 jtd--------------------------WPŁACONO2. kylo1986- lakierowana,2.5 V6----------------------------------WPLACONO3. SCHNNAZZI, lakierowana (na czerwono),AR156 1.6 T.S 1998r.---WPŁACONO4. KID, lakierowana (na czerwono), 1.9 JTDm 2005r.---------------WPŁACONO5. Ex0, Lakierowana na czerwono doAR156 2.5V6 z 2000r.--------WPŁACONO6. Chrzanu 156 1.9 JTD-------------------------------------------??????????7. NISKI_ lakierowana na czerwonoAR156 3.2L GTA----------------OCZEKUJE8. Jimmy , czerwona, lakierowana, AR156 2.4JTD 20V---------------WPŁACONO9. Kamien007 , czerwona lakierowanaAR2.5 V6-------------------WPŁACONO10. Krusz, lakierowana, 156 1.8TS-------------------------------WPŁACONO11. hipolo (czerwona) 156 2.0 jts--------------------------------WPŁACONO12. lucek_ lukasz czerwona lakierowana , silnik 2,5V6------------WPŁACONO13. rolek, lakierowana na czerwono, 2.4JTD------------------------WPŁACONO14. Kilmer , lakierowana czerwona 2000r przed fl 1.9JTD-----------WPŁACONO15. Kilmer, lakierowana czerwona 2004 1.9JTD--------------------WPŁACONO16. Reks, lakierowana v6---------------------------------------------WPŁACONO17. coxu, lakierowana GTA-------------------------------------------WPŁACONO18. Kilmer, lakierowana-----------------------------------------------WPŁACONO
No właśnie, będzie pasować do tego co napisałem a nie Każdemu! Ale Ty się czepiasz tej nieszczęsnej V6 z rurką! Do JTD na 100% będzie pasować* i to nie podlegało od początku wątpliwości. No właśnie co ciekawe nikt z V6 nie robi problemów tylko koleś od JTD...
*będzie pasować na pewno bo o rozpórkę do 156 "nudził" mnie Maciek a On ma właśnie 2.4 JTD i siłą rzeczy do niego musi pasować. Przymiarka była na V6 bo taka akurat miałem możliwość bez problemów pożyczyć.
Ja zacznę marudzić dopiero jak okaże się, że do V6 z rurką nie będzie pasować:P
Ale tak poważnie mówiąc, myślę, że przed wykonaniem wszystkich rozpórek, jak dostaniesz wymiar odległości rurki od kolektora, w razie czego uda się nanieść jakąś delikatną poprawkę. Ale to czas pokarze, ja jestem dobrej myśli ;)
NIe ma co od razu stwarzać problemów , kto uważnie śledzi temat ten wie , cena nie jest wygórowana , nawet jeśli by nie pasowała to trudno ... ale zakładam że wszytsko bedzie "cacy":)
Tak, tylko jako że nie jest posiadaczem V6 i jako że sami posiadacze w większości przypadków nie wiedzą o tej różnicy, nie ma się co dziwić że nie wiedział o tej zmianie konstrukcyjnej, kurna nie wiem dlaczego coś ci nie pasi, masz odpowiedni silnik to ja powinienem trząść kolanami w oczekiwaniu na paczkę :)
Wymiar podam po 19 jak to jest z tą rurką i chyba przeróbka jeżeli będzie to będzie polegała na "pacnięciu młotkiem" na moje oko
Wpłynęła do mnie ostatnia wpłata więc finalna lista wygląda tak:
1. Maciek2306-156, lakierowana, 2.4 jtd--------------------------WPŁACONO
2. kylo1986- lakierowana,2.5 V6----------------------------------WPLACONO
3. SCHNNAZZI, lakierowana (na czerwono),AR156 1.6 T.S 1998r.---WPŁACONO
4. KID, lakierowana (na czerwono), 1.9 JTDm 2005r.---------------WPŁACONO
5. Ex0, Lakierowana na czerwono doAR156 2.5V6 z 2000r.--------WPŁACONO
6. NISKI_ lakierowana na czerwonoAR156 3.2L GTA----------------WPŁACONO
7. Jimmy , czerwona, lakierowana, AR156 2.4JTD 20V---------------WPŁACONO
8. Kamien007 , czerwona lakierowanaAR2.5 V6-------------------WPŁACONO
9. Krusz, lakierowana, 156 1.8TS-------------------------------WPŁACONO
10. hipolo (czerwona) 156 2.0 jts--------------------------------WPŁACONO
11. lucek_ lukasz czerwona lakierowana , silnik 2,5V6------------WPŁACONO
12. rolek, lakierowana na czerwono, 2.4JTD------------------------WPŁACONO
13. Kilmer , lakierowana czerwona 2000r przed fl 1.9JTD-----------WPŁACONO
14. Kilmer, lakierowana czerwona 2004 1.9JTD--------------------WPŁACONO
15. Reks, lakierowana v6---------------------------------------------WPŁACONO
16. coxu, lakierowana GTA-------------------------------------------WPŁACONO
17. Kilmer, lakierowana-----------------------------------------------WPŁACONO
Jeszcze dziś lub jutro się określę co z konkretnym wzorem i zacznę przymiarki do tylu wersji ile uda mi się znaleźć w okolicy :)
@lukaszb jak bedziesz mial prototyp finalnej rozporki to wrzuc zdjecie jak ona wyglada w V6 bo u mnie grany jest customowy(powiekszony) kolektor dolotowy i musze zobaczyc jak to bedzie wygladalo;)
Łukasz jak tam temat rozpórek i zaawansowanie prac? Moge przyjeżdzać na przymiarkę, czy zgarnąłeś zaliczkę i puszczasz ją z dymem na Jamajce? :D
haha na bilet by mu pewnie nie starczylo;)
Wymiary rury
Załącznik 44721
13 centymetrów do tego plastiku pod uszczelką, z drugiej strony jest 12 cm na wysokości wejścia drugiego mniejszego węża do okrągłego filtra
Załącznik 44722
Trzy z tej od kreseczek z drugiej strony (25 cm w lewo) 4,8 cm
Załącznik 44723
Trzy centymetry wysokość, potem ostro opada i tylko ten fragment sie chyba liczy
Coś więcej trzeba to pisać- sorry że dopiero dziś ale czasu nie było
Szablon do wykonania rozpórek mamy i pierwszą sztukę też :) Teraz tylko przymiarka tej jednej i jak pasi to jedziemy z tematem :) Maćku zadzwonię do Ciebie później i się jakoś umówimy na przymiarkę :)
A jak ona ma się do wymiarów podanych przez Kyla?
Dobra Koledzy, rozpórka pomierzona na samochodzie :) wszystko wskazuje na to, że będzie ok :) Wito, Maciek musiał podjechać bo Ty nie masz plastikowej "osłony" ale... wydaje mi się, że nie żałuje, że mnie odwiedził ;) "Produkcja" rozpoczęta, aby uniknąć "problemów" postaramy się wykonać kilka sztuk na szybko i wyślę je do osób z różnymi silnikami (kierując się kolejnością na liście) w calu konkretnego potwierdzenia czy jest na pewno ok :) myślę, że końcem tygodnia będzie jakieś info na ten temat:) (wszystko zależy jak szybko mi je polakierują)
Spoko
Czekam tylko na wiadomość i le i gdzie wpłacić
Wnioskuję ze jako jeden z pierwszych dostanę :cool:
Czekamy z niecierpliwością hehe
i jak tam jakiś update? Co kiedy i dalczego tak wcześnie :D
Odświeżam
Właśnie jest jakieś info w tym temacie - bo jakoś głucho tu ...???
mrozy są i lakier nie schnie :P
Pewnie, że jest tylko ja mam ostatnio w Ch... innych zajęć niż relaks przed kompem i siedzenie na forum niestety... No więc okazało się, że trzeba wszystkie rozpórki na raz dać do lakierowania żeby pozostała korzystna cena(za lakierowanie) i dopiero w poniedziałek będą wszystkie gotowe i zawiezione do lakierni. Jak tylko się dowiem w pon, kiedy będą do odbioru to Was poinformuje :)
Pozdrawiam
I super. Dzięki za info ;)
Odświeżam bo Nam się rozpórki zagubią w tym gąszczu xD
Wiadomo jak postęp?
Coś już to za długo trwa i robię się niecierpliwy, przydałoby się choćby jakieś info.
Tak :) Niestety muszę Was przeprosić bo w związku z zaj.. niskimi temperaturami u Nas temat się troszkę opóźni (ale już kończymy więc to tak czy tak kilka dni).
Za to dostałem pierwszą partię z lakierni i będę rozsyłał po kolei :) A może nawet i dobrze, że z lakierowaniem opóźnienie to wyśle komuś od TS od JTD i od V6 to będziemy wiedzieć czy pasują każdemu:)
http://img543.imageshack.us/img543/378/dsc0079wv.jpg
Jeszcze odpiszę co do przeciągania terminu. Na prawdę Koledzy przepraszam bo rozumiem, że podałem Wam jakiś termin i co Was moje tłumaczenie obchodzi ale przy mrozach po ponad -25 stopni w "warsztaciku" jest troszkę zimno i na prawdę ciężko ogrzać pomieszczenie tak żeby chociaż dało się tam pracować... do tego na lakierni też coś po przymarzało i dlatego jest przywalenie w ch... z terminem. Jeszcze raz przepraszam, jest już cieplej i walczymy :)