Tam już dawno dzwoniłem i nie mają od ręki :/
Printable View
Tam już dawno dzwoniłem i nie mają od ręki :/
Dzwoniłem tam. Dostępne od ręki tylko teraz problem to cena, bo jest w kwotach 500-700zł, w zależności od typu skrzyni.. Całe szczęście że olej nie ucieka, to spróbuję to najpierw zaspawać/skleić i zobaczymy czy będzie trzeba wymieniać na nowe.. A miało być tak pięknie :/
Trochę przesada. Ceny z kosmosu.
Jestem po wymianie oleju w skrzyni. Zalałem tutele 75W-85, weszło 2100ml. Stary olej po 152.000 był czarny jak smoła. Wymiana profilaktyczna nie miałem do tej pory problemów ze skrzynią, natomiast po zmianie czuję że skrzynia pracuje bardziej zwarcie i precyzyjniej.
Ja wymieniłem tydzień remu.
Przebieg 258tys.
na tym oleju 70tys. km
2100 weszło. 75W85
Skrzynia jak prawidłowo działała tak dalej działa - nie zauważyłem żadnej różnicy po wymianie oleju ( nie taki był zamysł jego wymiany ).
Jestem po wymianie oleju, Tutela 75w85, dorwałem w cenie 30zł za litr w serwisie w Katowicach :)
Skrzynia chodzi płynniej i lepiej, jest "stabilniejsza" jeśli to tak można określić.
Witam
Czy ktoś sie orientuje jak jest z wymianą w Q4 ? Jaki olej i ile ? Słyszałem że olej zalewa tylko do skrzyni i jakimś magicznym sposobem dostaje sie do tylnego mostu i dyferencjału .... :confused:
chłopaki pamiętacie może jakim kluczem dokładnie odkręca się korek zlewowy oleju skrzyni?
Imbus 6 lub 8, nie pamiętam dokładnie.
Mi dokładnie weszło 2,5l. Co było za dużo to przez kontrolny się wylewało..
Jak to wygląda w przypadku 156? Też taki olej? Jakie ilości wchodzą? Nie widzę w jakim to dziale, coś tapatalk świruje
http://www.forum.alfaholicy.org/show....php?p=1408722
Jaki olej do skrzyni 75W80 czy 75W90
Aha - to dzial 159
I tapatalk dziala ok u mnie
To ty swirujesz :p
edit
Widze ze i tam juz pisales :-)
w instr. nie ma nic o tym o co pytasz?
Teraz zauważyłem. Jutro sprawdzę w instrukcji i zamówię.
Co do spawania skrzyni,miałem w 156 mocno uszkodzoną skrzynie (rozdarła się o krawężnik ) dałem do pospawania i nic się złego dalej z nią nie działo.
Mam następujący problem z moją Bellą(159 1.9jtdm 16v): Otóż od początku zakupu skrzynia chodzi dość ciężko, auto lubi szarpnąć (ale nie jest to regułą), generalnie jak ma gorszy dzień to nie lubi być gwałtownie traktowana gazem i sprzęgłem. Co zauważyłem od początku, to że pedał sprzęgła nie chodzi płynnie (stawia inny opór przy podłodze, a inny w miarę odejmowania nogi, Pan Marcin z Cinsoftu, powiedział, że prawdopodobnie auto jeżdżone przez kobietę, i sprzęgło można wymienić, ale dopóki jeździ to można zostawić). Generalnie bardzo ciężko zredukować bieg żeby autem nie szarpnęło. Na autostradzie, przed gwałtownym przyspieszaniem, nie jest to problem, wyrównuję gazem - i tak auto ma przyspieszyć. Inaczej sprawa ma się w mieście. Gdy hamuję silnikiem, to przed redukcją, po naciśnięciu sprzęgła muszę uderzyć na moment w gaz, żeby wyrównać obroty. Jeżdżę autem już pół roku, ale redukcja na dwójkę to loteria - szarpnie albo nie szarpnie niezależnie od cudów jakie wyprawiam gazem i sprzęgłem.. Co ciekawe to zauważyłem, że drugi bieg ma dość dziwny zakres obrotów - o ile na innych biegach mogę spokojnie redukować z 1.5 tys obrotów, żeby wbić na dwójkę z trójki muszę zejść do ok. 1250, żeby po redukcji do dwójki mieć 2tys obrotów.. Generalnie za najsłabszy punkt tego auta uważam skrzynię, która jest po prostu ociężała i z którą muszę się szarpać, co sprawia że jazda staje się ociężała, szczególnie w mieście.. Już mam w planie wymianę płynu w skrzyni i smarowanie linek.. Mogę doraźnie zrobić coś więcej, czy raczej w grę wchodzi remont/wymiana skrzyni + sprzęgło i dwumasa.
Problem może nie leżeć w skrzyni, chyba że dyferencjał się posypał. Prędzej obstawiałbym sprzęgło (koło dwumasowe, wysprzęglik). Sprawdzałeś luz na przegubach?
Olej możesz wymienic na jakis dobry na pewno biegi beda lżej chodzic i mniej haczyc. Co do szarpania to raczej wymiana oleju nie pomoze. Ja zalalem valvoline 75W90 i roznica bardzo wyczówalna. Nie żałuje tych 100 zl wydanych na olej.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Wymieniłem dzisiaj olej w skrzyni biegów. Odczucia po.. rewelacja.
Wcześniej od zimy już miałem problemy z pierwszymi 3 biegami, na mrozie ciężko wchodziły, teraz w lato zdarzała się potrzeba wrzucania biegu drugi raz. Haczenie i brak pewnego ruchu drążka.
Zalałem olej Motul Gear 300 75W90 i od razu wyczułem zmianę na duży plus. Precyzja ruchu, idealny opór, zero haczenia. Pojechałem "wyprostować nogi" Stilonowi i nie mogłem przestać zmieniać biegów. :)
Aha, przy wymianie mechanik zlał mi trochę oleju do kubka. Barwa czarna, nieprzejrzysty, ale bez opiłków metalu.
Opiłki przyciągnął magnes który jest przy korku spustowym.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
[QUOTE=riwo;1433459 Barwa czarna, nieprzejrzysty, ale bez opiłków metalu.[/QUOTE]
Przy jakim przebiegu wymieniłeś olej?
Przymierzam się do wymiany oleju u siebie i nie wiem jaki olej kupić. Widzę że zdania są podzielone między:
http://allegro.pl/olej-tutela-car-ma...629676802.html
i
http://allegro.pl/fuchs-titan-sintof...570394871.html
Dodano po 4 minutes:
I jeszcze jedno na allegro najtaniej za Tutele 43zł u Litwinów 31,35zł https://www.fiat-autoparts.com/pl/ka...x-75w85-gl4-1l
Gdzie Wy kupujecie?
U mnie do skrzyni poszedł Motul Gear 300.
Ja nie kombinowałem z olejem i w ASO kupiłem Tutelle
marcingoleniow, a jaki koszt w ASO jeśli można zapytać?
tej skrzyni nic nie zagwarantuje lepszej pracy :)
Chyba zdecyduję się na Tutele, dobra cena jest u Litwinów.
Za Tutelle dałem 52 zł za litr. Nie wiem czy Tutella jest lepsza czy gorsza od innych olejów ale jest dedykowana do tej skrzyni biegów przez FAP.
drogo, w porównaniu z https://www.fiat-autoparts.com/pl/ka...x-75w85-gl4-1l, bo chyba ten jest dedykowany.
No o to mi chodziło, złego słowa użyłem :)
Dokładnie ten. Tylko dolicz 30 zł przesyłki i odlicz 5% rabatu jak się zarejestrujesz.
Dodano po 18 minutes:
Jeżeli możesz polecić inny olej równie dobry bądź lepszy to napisz. Ja zastanawiałem się jeszcze nad olejem polecanym przez www.skrzynie.com.pl . Teraz nie pamiętam nazwy
Dodano po 3 minutes:
Tutaj jest link http://www.skrzynie.com.pl/#/product/4595
Zastanawiam się jeszcze nad Selenią StAR Pure Energy, też mają bardzo dobrą cenę za 2L, więc w sumie nawet nieźle wyjdzie.
Możliwe. Przynajmniej tak twierdza na skrzynie.com.pl . Pisza że jest lepszy od serwisowych
".....Po wielu testach i badaniach laboratoryjnych możemy autorytatywnie stwierdzić, że olej FUCHS SINTOFLUID 75W80 idealnie sprawdza się w mocno obciążonych skrzyniach biegów OPEL. Szczególnie polecamy go do skrzyń M20, M32, F40. Olej ten posiada prawie dwa razy wiekszą obciążalność niż oleje serwisowe co wykazały badania na aparacie czterokulowym...."
Po nowym roku chciałbym wymienić olej w skrzyni. Zdecydowałem się na Tutela Matryx 75W85.
Ma ktoś namiary na kogoś pewnego kto takie oleje sprzedaje w opakowaniach 1L?
Google wypluwa mało wyników i niestety w większość opakowania 4L :(