Czytałem instrukcję, wiem co i jak ;) (cytuję: OSTRZEŻENIE: Urządzenie można włączyć tylko przy prędkości w przedziale pomiędzy 30 i 190km))
Printable View
Czytałem instrukcję, wiem co i jak ;) (cytuję: OSTRZEŻENIE: Urządzenie można włączyć tylko przy prędkości w przedziale pomiędzy 30 i 190km))
Bez osiowania działa, tylko nie ma kontrolki i info na wyświetlaczu (tzn. samo osiowanie nie wystarczy, trzeba jeszcze aktywować kontrolkę). Tak jak kozi pisze, działa od pewnej prędkości (bieg olewa u mnie w automacie, mogę przełączyć na tryb manualny).
Rozpędź się do 60-80 km/h, włącz tempomat przestawiając ten dynks w pionie, potem daj + czyli manetką w górę, powinien jechać sam jak dźwignia działa. A czy działa to najlepiej sprawdzić w FESie bo tam wszystko widać (w parametrach ECU).
Kolega pisze ze nie ma kabla. A szkoda bo może coś ze stykniemy od hamulca
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Ktoś w Krakowie chyba ma kabel :)
No właśnie dokładnie tak sprawdzałem jak piszecie i niestety tempomat nie działał. Odnośnie wtyku o który wcześniej pisałem to zamontowałem tak jak było elearn, ale jako że problematyczne styki dotyczą + i - to rozumiem, że nawet jeśli je na odwrót zamontowałem to tak samo na odwrót będzie działała manetka. Jutro jeszcze raz sprawdzę wtyczkę manetki. Jeśli kupię kabel to można tam zrobić w FES lub MES diagnostykę manetki tempomatu? Np sprawdzać czy dane kliknięcia działają?
Tak można, łączysz się z komputerem silnika (ECU Bosch) i tam w parametrach masz stan tempomatu (cruise control). Jedno pole pokazuje czy jest włączony (przełącznik On/Off), drugie pokazuje żądanie (+, -, Reset, słownie jakoś tam opisane).
OK, dzięki wielkie. Dziś powinienem mieć kabel i spróbuję to jeszcze ogarnąć.
Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie wtyki. Nabyłem kabel, połączyłem z kompem. Sprawdziłem działanie manetki tak jak na obrazku poniżej. Wszystkie akcje wykonują się porawnie. Aktywowałem kontrolkę tempomatu, zrobiłem osiowanie proxi. Zrobiłem też test kontrolki i wszystko przebiegło elegancko.
Na jeździe testowej jednak tempomat w ogóle nie reaguje! Kontrolka na desce się nie aktywuje, prędkość nie utrzymuje. Fakt że nie jeździłem po autostradzie i próbowałem na 3 i 4 biegu na stosunkowo krótkich odcinkach, ale nie chce mi się wierzyć, że choć raz by się nie udało :( Porażka, nie mam już zupełnie pomysłu o co może chodzić.
Załącznik 208703 Załącznik 208704
To jest poprawne połączenie styków 5 i 6. Schemat z elearna wrzucony kilka stron wcześniej jest zły (?)
11 --- 5 (- )
10 --- 6 (+ )
Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości jak numerowane są piny, to 1 wypada od strony drzwi kierowcy, a 6 od strony pasażera (patrząc na kierownicę).
EDIT:
Chyba mnie olśniło. Zacząłem czytać o zasadzie działania tempomatu i natknąłem się na takie info:
Parametrami wejściowymi układu sterowania prędkością jazdy są czujniki położenia pedałów przyspieszenia, hamulca (czasami również sprzęgła), a także sygnał zawierający aktualną prędkość pojazdu i sygnały z przycisków tempomatu umieszczonych w kabinie.
Wtedy przypomniało mi się, że przecież widziałem u siebie w MESie błąd czujnika hamulca. Do tego nie reagował w teście choć co ciekawe nie mam problemów ze światłami stop. Tak więc natknąłem się na ten wątek:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...u_hamulca.html
Prawdopodobnie to jest przyczyna, wymienię ten czujnik i zobaczymy czy pomoże.
Nie wymieniaj tego czujnika tylko go wyczyść, idzie go rozebrać przeczyść styki drobnym papierem ściernym i parę złotych będziesz mieć w kieszeni.
Tak przy okazji, problem z czujnikiem hamulca jest również przyczyną samoczynnego wyłączania się tempomatu.
Pisałem kilka postów temu o tym styku. Pamiętam jak w 166 robiłem tempomat i musiałem wymieniać czujnik bo był jednostkowy. Początkowo wsadziłem przekaźnik dodatkowy ale mnie ciągły odgłos klikania denerwowal
Pisałem kilka postów temu o tym styku. Pamiętam jak w 166 robiłem tempomat i musiałem wymieniać czujnik bo był jednostkowy. Początkowo wsadziłem przekaźnik dodatkowy ale mnie ciągły odgłos klikania denerwowal
Sukces! Rozebrałem czujnik pedału hamulca, przeczyściłem styki. Po zamontowaniu szybka diagnostyka w MES i wszystko OK, reaguje tak jak trzeba. Po załączeniu tempomatu na postoju już wiedziałem że jest OK, bo w końcu pojawiła się zielona kontrolka na desce rozdzielczej i info na wyświetlaczu. Potem jeszcze testowa jazda i gra gitara :) Dzięki wszystkim za cenne wskazówki. Generalnie kabel jest mega użyteczny w diagnozie tego typu problemów.
Witam, próbuję dołożyć tempomat do wersji 159 Progression, która tempomatu nie miała. Wiązki od ECU fabrycznie nie było. Dokupiłem właściwe piny i 4 żyłowy kabel podciągnąłem pod kierownicę, zgodnie z informacjami z forum i elearna. Złącze żeńskie do manetki zaadaptowałem z komputerowego (numeracja pinów rosnąco 1-6 patrząc od drzwi kierowcy). Napięcie 12V podciągnąłem bypaseem z bezpiecznika 35. Uruchomiłem w FES kontrolkę na wyświetlaczu i przeprowadziłem osiowanie. Przeczyściłem styki czujnika położenia pedału hamulca. Niestety nadal kontrolka tempomatu i sam tempomat nie działa. Dodam że kontrolka jest sprawna bo zrobiłem test w FES. ABS, VDS działa. Jeszcze trochę raczkuję w użytkowaniu programu diagnostycznego, może mi kolega lukosław łopatologicznie wytłumaczyć jak zdiagnozować prawidłową pracę czujnika hamulca? Wiem że zapalająca się kontrolka tempomatu na postoju świadczy o prawidłowym działaniu układu elektrycznego - w przypadku tempomatu musi zostać spełnionych kilka warunków aby urządzenie uruchomiło się. Możecie coś doradzić? Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne uwagi.
Tempomat działa i bez kontrolki aktywowanej w ogóle. Podłącz się FESem do ECU, tam masz parametry dot. tempomatu - sprawdź, czy komputer widzi sygnał włączenia tempomatu oraz żądania (+, -, reset) kiedy wciskasz odpowiednie przyciski. Kontrolka to tylko dodatkowa pierdoła i po podłączeniu (prawidłowym) gałki tempomat działa bez osiowania.
Dziękuję za cenną wskazówkę. Na razie okazało się że wersja FESa, którą miałem nie działała poprawnie (rozłączało przy uruchamianiu testów). Zainstalowałem MESa 3.1 i prawdopodobnie gdzieś nie ma styku na pinach, bo nie ma żadnej reakcji na ruch manetki tempomatu. Czujniki sprzęgła i hamulca dają prawidłowe wskazania. W wolnej chwili posprawdzam jeszcze raz te połączenia.
Witam :)
Od jakiegoś już czasu zbieram się do założenia tempomatu, teoretycznie wszystko mam, oczywiście najbardziej odstraszało mnie przeciąganie kabli bo nie mam wtyczki pod kierownicą, sprawdzałem jakiś czas temu wtyczkę d001, i doszedłem do wniosku, że muszę kable ciągnąć z ecu, i w końcu (po prawie roku przystąpiłem do rozebrania wtyczki od ECU, tej większej bo mniejsza wtyczka ma chyba 60pin a większa chyba 90 wiec na logikę przyjąłem, że w tą wtyczkę się wpinam) no i z ecu wszystkie piny tempomatu w instalacje wychodzą, w d001 brakuje już +, - i res (jeśli dobrze pamiętam, jeszcze dokładnie spawdze i dopisze) a jest on/off, +12v i masa, no a pod kierownicą już nic nie ma... myślę że z numeracją się nie pomyliłem, piny w kostkach są ponumerowane, a przy d001 to nawet patrzyłem, że w którą strony bym nie liczył to mi sie te piny i tak zgadzały, a no i oczywiście są tak samo po dwóch stronach kostki ... nie wiem specjalnie co teraz z tym zrobić, bo pod d001 mogę podpiąć tylko część kabli no a resztę pod ecu ? no i wyjąć teraz piny i wsadzić drugie od tempomatu, czy dopiąć się równolegle :) Spotkał się może ktoś z taką sytuacją ? dodam, że zmieniałem u siebie fotele z alfatexu na skórę z pełną elektryką w wersji europejskiej wtyczki były zamontowałem, podpiąłem, osiowanie proxy,regulacja, podświetlanie przycisków, pamięć ustawień działa, no ale grzanie już nie działa, bezpieczniki całe (maty sądzę że raczej też bo fotele są w idealnym stanie po lewym widać lekkie zużycie natomiast prawy był jak nowy, no a nie sądzę żeby w tak dobrze wyglądających fotelach były przerwane maty) żeby nie było że off top z fotelami to tak się ostatnio zastanawiam czy nie mam czegoś namieszanego we wiązkach składając do kupy fotele i tempomat. ew, gdzie znajdę numer wiązki, żeby sprawdzić co powinno być ?
Przy okazji chciałbym się przywitać bo to chyba mój Pierwszy post na tym forum, chociaż często je odwiedzam :)
Mam pytanie - czy taki przewód będzie odpowiedni do połączenia kostki tempomatu z d001?
http://allegro.pl/przewod-kabel-ster...163954991.html
Na 5. stronie tematu jest info o kablu 6x~0,8mm, więc taki jak ten wyżej powinien się nadać, prawda?
Odświeżam kotleta.
Powiedzcie mi koledzy mam piny w D001 ale za cholerę wtyczki przy kierownicy nie mogę znaleźć rozkręciłem dolną pokrywę pod rozłącznikiem zespolonym i NIC :confused: .
We wtyku i gnieździe niby wszystko gra. Alfina z 2006r. ktoś spotkał się z takim czymś ?
Załącznik 242011
Załącznik 242012
Ja miałem dokładnie tak samo - potrzebujesz wtyczki wpinanej w tempomat, ze dwa metry kabla 5 czy 6-żyłowego i kilku konektorów, które obsadzasz w d001 od strony kierownicy.
Tylko problem w tym że w miejscach 10,11,14,15,32 odchodzą przewody w stronę kabiny (1 zdjęcie) tylko wtyczki nie ma do tempomatu przy kierownicy. Chyba że ją ukryli pod górną obudową.
Aa, w ten sposób. Z tego co pamiętam jak studiowałem temat dokładania tempomatu to wtyczka może być ukryta właśnie pod górną obudową kolumny.
Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj podejście drugie rozkręcania :))
W eLearn`ie znalazłem że wiązka z tempomatu nie idzie przez złącze D001 a bezpośrednio gna na M010. Ktoś coś wie na ten temat?Załącznik 242073
eLearn pociągnąłem z linku na forum.
- - - Updated - - -
a tutaj z internetów podłączenie tempomatu
Załącznik 242074
Pytanie czy w eLearn są schematy z przed liftu ( moja Alka jest z 2006 ) a po lifcie tempomat jest podłączany za pomocą "pośredniczącego" złącza D001 ?
Po rozkręceniu górnej obudowy kolumny okazało się że wtyczka siedzi przyklejona głęboko w kolumnie kierowniczej. Jak widzicie coś przyklejonego go innej wiązki kablowej to odklejcie to. W moim jakiś makaroniarz zakleił wtyk w folii z bąbelkami i dodatkowo taśmą bezbarwną i umieścił głęboko.
Załącznik 242113Załącznik 242113
Załącznik 242114
zrobił tak, pewnie żeby się nie tłukło.
eLearn jednak nie działa jak trzeba.
- - - Updated - - -
Koledzy, jeżeli już mam wtyk i gniazdo w rozłączniku na wciśnięcie manetki od tempomatu rozumiem że jak dostane samą manetkę to będzie działać ??? czy alfa szykuje kolejne zaskoczenie ?
Będzie działać od razu. Jak chcesz żeby deska pokazywała info o tempomacie to musisz aktywować MESem.
Jeszcze osłonę dolną kierownicy potrzebujesz inną jak dokładasz tempomat, bo Twoja nie będzie miała dziury na manetkę.
anAlfaBeta : osłona zamówiona. MES na pokładzie :)
W MES'ie musisz włączyć kontrolke tempomatu i zrobić osiowanie proxy.
Bez tego manetka też będzie działać po wpięciu, ale bez kontrolki.
Pamiętaj że tempomat działa powyżej pewnej prędkości (teraz nie pamiętam czy 30 czy 40km/h). Możesz zrobić test i sprawdzić czy działa. A później włączyć w MES.
Super chłopaki. Osiowanie itp to wiem o co chodzi. Wytłumaczcie mi tylko proszę rozbieżność pomiędzy eLearnem :)
- - - Updated - - -
mateuszszar. Wiem doskonale. Że nie działa na 3 i poniżej 30 :)
Jaka rozbieżność?
Ja mam eLearn od Brery i działa bardzo dobrze.
mateuszszar
mój post #144
Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie.
Skoro masz jednak kostkę, to myślałem, że pytanie nie jest aktualne. Możesz pójść po instalacji - i sprawdzić dokąd prowadzi.
Nie wiem, jak jest w 159... ale w instrukcji od Brery czytam: "Urządzenie można włączyć tylko przy prędkości w przedziale pomiędzy 40 i 190 km/h". Od 30 chyba działało w 147.
- - - Updated - - -
Poza tym eLearn też może mieć błędy. W eLearn do Brery jest info, że PDC-tył wyświetla grafikę tylko dla tyłu. A nie ma takiej opcji. Można włączyć grafikę dla PDC tył+przód, tylko że nie ma ani jednej seryjnej brery z PDC z przodu... Więc jak widać, błędy też są w eLearn.
Po instalacji to latam w projektach i na uruchomieniach :) ale w rozdzielnicach. Niskie prądy są obce dla mnie. Ale schematy sa przydatne, jak są dokładne :)
To jest alfa. Zagadki co kawałek ;) nawet w eLearnie hehe
i tego sie obawiam
Witam,
Posiada ktoś może do odsprzedania dolną obudowę (osłonę) kolumny kierowniczej z otworem pod tempomat AR 159- kolor jasny szary ? Nie mogę namierzyć nigdzie w necie używki. Chyba że ktoś ma dojście do tanich nowych oryginałów to proszę o cenę.
Kiedyś sprawdzałem w ASO i takie obudowy kosztowały około 110-115zł. Pytanie, czy są nadal dostępne... No i musisz znać dokładny nr produktu, bo w moim przypadku ASO nie potrafiło stwierdzić, który rodzaj mam zamówić (chciałem czarny), a jest ich sporo. Skończyło się na używanym z allegro.
Przeczytałem wątek i mam pytanie. Mam wtyczkę w stacyjce wpiąłem w dźwignie tempomatu ale jest echo. Czy jest możliwe by czegoś więcej brakowało ?