termostat masz zawieszony w maksymalnym otwarciu bądź majstrowany :) nie wierz wskaźnikowi na desce tylko w FESie sprawdź
Printable View
Witam wszystkich srdecznie
Znajomość niestety zaczynam od prośby o info.Wczoraj kupiłam Alfe 156 2.0 jts z 2003 i po przejechaniu 10 km z komisu temp wzrosła do 110 st i dalej rosla wie zatrzymalam sam, w zbiorniczku nie bylo prawie nic. po dolaniu plynu i ostudzeniu silnika nic sie nie dzialo przez kolejne 40 km potem niestety temp zaczela skakac od 90 do 110 i znow 90 potem stanela na ok 100. co to jest ?niestety dla mojego autka jestem plci zenskiej i zrob to sam nic nie pomoże;)
Ja bym wrocil do tego komisu i pogadal o tym . Jezeli usterka nie jest grozna ( np problemy z termostatem , zwykła nieszczelnosc w ukladzie chlodzenia itp i stalo sie to niedawno to pogadalbym o uczestnictwie komisu w kosztach naprawy )
Gorzej jezeli to grubszy problem i np ktos juz wczesniej tak jezdzil i przegrzewal silnik ...
Wentylator chłodnicy ruszył przy tym wzroscie temp w ogole ?
Po dolaniu plynu juz go nie ubylo ?
dzieki za szybka reakcje...wrocilam do chlopa i powiedzial ze mozna sie dogadac...a wiatrak sie zalaczyl ale niestety z max plynu pozostalo ponizej min:(.
Zrób nią jeszcze trochę kilometrów bo teraz to jeszcze mogło powietrze skądś wygnać ale jeśli nadal będzie w takim tempie płyn ubywał to może Cię to trochę kosztować.
Ale zrób nim jeszcze trochę kilometrów i zwróć uwagę czy oleju nie przybywa i czy go nie gubi gdzieś na ziemię (zagadaj przy tym z ludźmi z komisu żeby potem nie gadali że tak jeździłaś).
Mi dziś przy jeździe około 120-130km/h przez kilkanaście kilometrów wskażnik zaczął pokazywać tak samo około 110 stopni. Zajechałem na stacje otworzyłem maske by sprawdzić czy wentylator dmucha i dmuchał. Wracając tak samo wskazówka wskazywała ponad +/- 100stopni, potem przy prędkości około 90-100km/h pokazywało 90+/-.
Co jest nie tak?
Oczywiście że coś jest nie tak.... Masz chłodnicę do wymiany
Chłodnica jest ok. Co jeszcze może być przyczyną tak wysokiej temperatury, która leci w góre tylko przy wyższych obrotach. W mieście w korkach temperatura jest ok.
poziom płynu jest ok, po podłaczeniu kompa 1szy i 2gi bieg wentylatora się włącza. gdzie jest drugi czujnik?
wklejam w załączniku moją temperaturę silnika JTD 16V, czy jest prawidłowa? nagrywana dziś FESem przy temperaturze +26C, mam nową chłodnicę (miesięczną) i płyn.
http://www.piotr.home.pl/Alfa/11.csv
http://www.piotr.home.pl/Alfa/111.csv