Salatin i Emilio166 Mieszkam w niemczech na stale i mowie po niemiecku juz niestety lepiej niz po polsku :suicide2: to chyba wiem lepiej co mozna a co nie mozna. Znam sie tu troche na prawie w koncu zyje tutaj.
für alle [notranslate]Alfa[/notranslate] 166
Ragazzon Edelstahl Endschalldämpfer mit 2x70mm Endrohr
inkl. EG-Betriebserlaubnis (TÜV)
Pisze jak byk inkl. EG-Betriebserlaubnis (TÜV) jest to odpowiednik ABE ( Allgemeine Betriebserlaubnis ) Takie cos mozna sobie zamontowac i nie trzeba nawet nic w papiery wpisywac ale za to powinno sie miec ten papier w aucie.
Np. to tutaj
http://shop.alfisti.net/Tuning-Styli...ohr::4721.html
ohne TÜV, nur für den Motorsport (Gruppe N)
Tego juz ci nikt w papiery nie wklepie i jest to " nielegalne " sam mialem taka rurke w mojej alfie fakt brzmialo pieknie ale kiedys mnie w koncu zatrzymali i skonczyla sie zabawa. Teraz wole miec wszystko legalnie i miec spokoj. Z felgami czy oponami jest tak samo. Nie mozna sobie byle jakich rozmiarow opon zakladac jesli nie sa wpisane w papierach. Kiedys tutaj czytalem o 225/50/18 itd. Tutaj to by nie przeszlo. Ma to swoje wady i zalety. Ale jak Dareme89 napisal. Przynajmniej nikt ( no moze prawie nikt ) tutaj nie slepi ludzi hidami, ledami i innymi gownami albo tlumikami z v6 w dieslach i odwrotnie. Oczywiscie mozna co nieco po znajomosci albo liczyc na to ze na przegladzie sie nie polapia o co kaman ale np. zrobisz wypadek autem i zginie w nim kilku ludzi i bedziesz mial zamontowane ledy zamiast H7 a wyjdzie to po ogledzinach auta to jesli sprawa pojdzie do sadu i udowodnia ci ze np. przy normalnych swiatlach bys kierowcy nie oslepiel i do wypadku by nie doszlo to raz. Idziesz siedziec a dwa ubezpieczenie auta nie pokryje ci nic. Oczywiscie jest to extremalny przyklad ale cpodobna przygode mial moj znajomy na motorze.