Albo jest opcja, że pojawiły się podróbki :)
Printable View
Albo jest opcja, że pojawiły się podróbki :)
Ja już mam dosyć kur... tego wymieniania, po zakupie auta jeździłem rok bez żadnych skrzypów, w końcu jeden zaczął walić ze starości i wymienili odrazu 2. I teraz przez pół roku wymieniałem już 5 razy na gwarancji. Po wymianie zawsze cisza po około miesiącu skrzypi, rozumiem że to zamiennik ale no k... Byłem ostatnio przy wymianie, wahacz zawsze jest przykręcany jak samochód jest na podnośniku, jeden majster trzyma wahacz w jakiejś tam pozycji a drugi dokręca. Mechanicy naprawiają sporo aut i naprawdę jest to dobry warsztat. Pierwszy raz mają taki przypadek.
Zawsze to samo: https://youtu.be/JcGcZRnA7kM
Górne wahacze - TYLKO oryginał do czegoś sensownego się nadaje (dłuższe przebiegi bez problemów), lub Lemforder z zamienników. Reszta to syf.
- - - Updated - - -
To się sypie z jednego, jedynego powodu. Tuleje w wahaczach są teflonowe, jedna tuleja obraca się w drugiej. Smar, który tam jest zastosowany, najwyraźniej nie przeżywa próby czasu, czyli przeleżenia długotrwałego na jakiejś półce w magazynie i robi się z niego bardzo dziwne coś, co ni cholery nie chce być śliskie i płynne (przypomina to kawałeczki białego plastiku, dość miękkiego, jednak nie na tyle, bym spodziewał się po tym jakichś rewelacyjnych właściwości smarnych). Więc jeśli nie ma odpowiedniego poślizgu - pojawia się skrzypienie. A po pewnym czasie tuleja wręcz staje w miejscu.
żeby nie zasmecać nowym wątkiem
zmieniłem sobie dolne wahacze ale nie robiłem geometrii po tym zabiegu, przejechałem się 100km i po wyjściu z auta..... sród spalonej gumy? zajrzałem pod maske, nic nie widze... a że śpieszyłem się na inny środek transportu to tak zostało, dopiero po czasie przyszło do mnie że może zbieżność, kierownica wyraźnie pociągała w jedną stronę w czasie jazdy, czy to możliwe żeby tak gume z opon przypalić jeśli zbieżność nie cacy?
Jeżeli koło pasowe to raczej nie pojedziesz. Sprawdź czy to na pewno to.
U mnie narobiło kawałek gumy wpadł do rozrządu i go przestawił. Jeżeli koniecznie musisz jechać to przetnij pasek pomocniczy. Nie będzie wspomagania ale da się jechać
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Ja 2 lata temu innym autem ujechałem 60km bez ladowania, na szczescie auto zdechło pod blokiem. Nie polecam dluzszych tras ;)
Po naładowaniu akumulatora i włączaniu świateł tylko w zabudowanym przejechałem 120km bez problemu. Ale to było w 156 1,9 JTD.
Chłopaki w K2-kierowców dwóch robili chyba kiedyś taki eksperyment, że jechali skodami bez ładowania i jeden oszczędnie, a drugi ze wszystkimi pobieraczami energii włączonymi. Niestety wyników nie pamiętam.
Znalazłem odcinek: http://player.pl/programy-online/k2-...E07,32582.html
nie wiem jak inne ale 159 2,4 sportwagon z pewnością nie jest lekka
Witam. Przymierzam się do 4 wymiany prawego górnego wahacza w ciągu 2 lat.
Za pierwszym razem wstawili mi w warsztacie Lemforder, on skrzypiał od samego początku, więc po 2 tygodniach w ramach gwarancji wymienili mi na nowy Lemforder. On przez pół roku był OK, po czym zaczął skrzypieć (lewa tuleja). W ramach gwarancji wymienili mi na Febi i on „aż” przez rok był OK, po czym też zaczął skrzypieć (tutaj prawa tuleja).
Czy jest jakaś w miarę sprawdzona marka wahacza, bo z tego co tu czytam na forach to są same problemy :/
A, może wystarczyło by tuleje spryskać jakimś środkiem smarującym?
Spryskiwałem smarem silikonowym i teflonowym. Bez rezultatu. Na moje ucho to od tygodnia skrzypienie się pogarsza.
Ale to jest dziwne, że pozostałe stare wahacze z dużym przebiegiem wszystkie się trzymają, a te nowe tak szybko padają.
Smarowanie tego nic nie daje.
Cóż, ja po zmianie profilaktycznej na lemfordera (chciałem tam nie zaglądać dłużej przy wymianie sprężyn), finalnie zmieniałem z powrotem na stare oryginalne z przebiegiem wtedy ok 260kkm po ok. roku. Oczywiście powód to skrzypienie - w lemforderach zardzewiała wewnętrzna metalowa część tulejki.
Wtedy zmieniłem w tych ORI tylko dwie tulejki na lewej stronie (skrzypiały) ale jakieś no-name kupiłem.
Od tamtego czasu wymieniłem raz tulejki na tych ORI wahaczach (jakiś miesiąc temu, w związku z geometrią ale wyglądały już serio źle te oryginalne przy przebiegu auta 300kkm).
Póki sworzeń masz OK (a to się nawet w tych badziewnych lemforderach nie zużyło) to bym kupił tylko tulejki z TRW i wymienił. Wychodzi naprawdę tanio (ok 120PLN 4 tulejki).
U mnie tylko Meyle HD.
W tamtym roku postanowiłem wstawić w obecnej komplet na przód Delphi (pomyślałem, że nie mogą być złe). Po pół roku jeden górny wymieniłem na wspomniany Meyle HD (Delphi zaczął skrzypieć niemiłosiernie), po kolejnym pół roku dolny również (ale w nim panewka sworznia się wytarła, czuć w palcach). Również założony Meyle. Do tej marki wcześniej miałem i nadal mam zaufanie, więcej nic innego nie założę.
Dzięki za odpowiedzi. Poszukam tych Meyle.
Dzisiaj zamontowany został Meyle. Jak na razie OK, zobaczymy jak długo wytrzyma.