no nie mam z tłumikeim , a to że sworzeń siadł to jasna sprawa ze starości ( był od nowego) dodam że nie odrazu jeszcze przejechałem ze 50K
byłe dwie wersje drążka z i bz
Printable View
Witam trochę z innej beczki i może mnie pokrzyczycie ale czy trudno wymienić dolny wachacz z przodu ? i jeszcze maglownica też pytanie ile zachodu z tym ? alfa 159 2,4 200km sw
Jeśli masz dobry ściągacz do sworzni i minimalne zdolności manualne, to z wymianą wahacza sobie poradzisz. Pytanie tylko ile czasu Ci to zajmie i ile cierpliwości będzie Cię to kosztowało. Mnie wymiana dolnego, jeśli dobrze pamiętam zajęła jakieś 1,5h, ale samochód stał tylko na kobyłkach. Na podnośniku powinno być o wiele wygodniej.
Maglownicy sam nie wymieniałem, zleciłem mechanikom.
Zdolności manualne posiadam sporo rzeczy robie sam wiec pewnie dam radę. A magiel rzeczywiście chyba oddam w ręce mechanika bo się trochę boje. Dziękuję
Odkopię stary temat bo po co nowy zakładać.
Mianowicie kupiłem poli tuleję tylną wahacza przedniego dolnego i pytanie jest takie, czy da się ją wyjąć bez odkręcania wahacza np. tak jak tu youtu.be/LQKIomuJnLw?t=135 czy w alfie to nie przejdzie i jechać na warsztat.
Czyli się da? tam jest torx czy zwykła sruba?
Zajrzałem z ciekawości pod auto i tak jak kolega mówił, bez pneumata śruby są nie do ruszenia. Znaleźć od reki chętnego mechanika też było niełatwo bo "łopanie to trzeba zawieszenie rozbierać" ale w końcu raz na zawsze mam spokój z szarpaniem podczas przyspieszania :)
Chciałem się w najbliższych dniach zabrać za wymianę tylnych tulei na obydwoch wahaczach więc z racji, że dzisiaj miałem podniesiony samochód spróbowałem ruszyć te śruby. I nie poluzowalem żadnej wchodzącej w cukierek. Na lewarku ciężko też o dłuższą dźwignię. Pneumat sobie załatwię ale przecież tam nie ma dojścia na klucz. Z jednej strony poducha silnika, z drugiej skrzynia. Macie na to jakiś patent czy dla świętego spokoju oddać to mechanikowi, który ma podnośnik?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Oddać mechaników
Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka
Będę się powoli przymierzał do wymiany tylnych tuleji wahaczy przednich stąd pytanie jakiej firmy wybrać i jakie koszta i gdzie kupione.
Przed założeniem nowego wątku używamy wyszukiwarki.
- magil
Przy wymianie wahacza dolnego przedniego trzeba demontować zwrotnicę, coś jeszcze czy da się wyciągnąć sam wahacz bez demontażu niczego więcej z zawieszenia. W eLearn demontaż zwrotnicy z półosią itd. Zastanawiam się czy to konieczne i nie da się bez tego wyciągnąć i włożyć wahacza??? Trzeba zaznaczać pozycję wahacza dolnego zawieszenia przedniego w stosunku do ramy zawieszenia przedniego, jest tam jakaś możliwość przestawienia tego?
Na opuszczonym aucie to górne się dokreca
Jak są wahacze nieoryginalne czyli maja klasyczne silentbloki - to tak
Jak są oryginały to nie ma znaczenia kiedy się dokręca
Witam, ostatnimi czasy słyszałem z zawiasu dziwne skrzypienie i na przeglądzie wyszło, że mam rozwalona tuleje wachacza ta tylnia, czy to może być powodem skrzypienia czy przygotować się na wymianę całego wachacza?
Chodzi mi o wachacz lewy przód jest wywalona tuleja wachacza i nwm czy wymienić tylko tuleje czy cały wachacz odrazu
Cały wahacz, na forum jest gościu który zajmuje się wprasowywaniem tulei, ale podobno straszny szajs. Kupuj oryginal ew. Mayle HD.
PS. na pierwszy montaż szly TRW ale podobno AR miało inne wahacze bo gołe TRW nie wytrzymują tyle co OEM TRW. Trochę to dziwne ale rzeczywiście tak jest.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Zalezy w jakim jest stanie i ile jest na nim przejechane.
Racja, akurat wahacz dolny nie występuje w wersji HD. Tak czy inaczej pozostałe części jak najbardziej i warto na nie rzucić okiem.
Mam ori tylny wahacz i skrzypi :rolleyes: oczywiście poniżej -5*C. Nasmarowałem chemią i jest w porządku. Skrzypiały gumowe tuleje.
O czym dokładnie mówisz? Chodzi Ci o ten element na zdjęciu?
Załącznik 266518
Na spokojnie wymienisz, chociaż nie wiem ile musisz rozebrać z zawieszenia. Jeżeli rzeczywiście tylko to jest do wymiany to nie potrzeba całego wahacza: Nr Meyle:
15-14 610 0004 - prawy
15-14 610 0005 - lewy.
Sprawdź czy rzeczywiście pasują do Twojego samochodu. Ja bym wymienił z obu stron, bo pewnie jak wymienisz nowy to stary, z drugiej strony zacznie szwankować.
Moze chcesz regenerowane z orginalu? Trwalosc jak orginal
400 za szt plus zwrot orginalu
[QUOTE=Omkaaa;2219106]O widzisz dzięki za odpowiedź, wymienię z obu stron zobaczymy czy ucichnie
ja miałem oberwana polowe gumy i nie skrzypiało ,tylko latała po drodze jak pijana
Nie polecam tych tuleje z MOOGa. Wymieniłem i zaraz juz były pekniete
Jasio79 jakie tuleje wklada do dolnych wahaczy?