Malutka różnica... :D ktoś zamiast 17 dał chyba 15 z przodu, albo te mentosy jakieś zmutowane
Printable View
1630 kg ponad połowa diesla w baku.
Też zważyłem swoją 2.4 SW, tył 668 kg, przód 1111, wychodzi 1779 kg z kierowcą w środku. W baku rezerwa
jasio w ten sposób nie waży się samochodów, właściwie nic się tak nie powinno ważyć. Samochód musi być zważony na raz, a nie na raty. Wszystkie koła muszą być na wadze w tym samym momencie.
Sickboy, dlaczego? Przecież obciążenie osi się nie zmienia gdy samochód stoi na płaskim.
Wejdź jedną nogą na wagę a drugą na ziemi. I z drugą zrób to samo. Z sumuj wynik to się dowiesz.
Zadymił diesel!
Z czlowiekiem to jest kwestia zlapania rownowagi. Samochod sie nie chwieje :)
Ciężar będzie taki sam pod warunkiem, że cokolwiek co ważymy będzie stało pod takim samym kątem.
Dwie podpory jakimi są dwie osie samochodu będą "dźwigać" swoją część. Nie ważne jest więc czy zrobimy to w jednej chwili, czy "na raty"- wynik będzie taki sam.
Wystarczy, że ktoś rozwiąże belkę na mechanice to zrozumie dlaczego tak jest.
AR 2.4 210 2008r po lifcie. 1650 kg w tym 35 litrów diesela.
Haha :) A co ma nachylenie poszczegolnych elementow samochodu wzgledem siebie? Ważne żeby auto było cały czas pod takim samym kątem.
Jak stoi samochod na płaskim (lub nawet jakimś kątem, ale stałym) to przednia os naciska powierzchnie z sila powiedzmy 10000 niutonów... a tylna 7000 niutonow... wiec w sumie bedzie 17000 niutonow. Waga to przelicza na mase i koniec.
Jak stanie auto obiema osiami na jednej wadze to bedzie takie samo wskazanie jakby stanelo na dwoch wagach.... a wiec idac dalej bedzie taka sama suma jesli zrobi to "na raty".
Na logike... skad mialyby sie wziac dodatkowe lub ujemne kilogramy we wskazaniu? Siły nadprzyrodzone?
AirAjti ma rację, chociaż "na chłopski rozum" powinno być inaczej, ale fizyki Panie nie oszukasz ;)
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. miał ktoś z Was wątpliwą przyjemność być ważonym ciągnikiem siodłowym z naczepą przez ITD? Ważą dokładnie tak samo - po osi i sumują...
Macie jakiś artykuł na ten temat bo jestem ciekawy tej kwestii fizyki. Się douczę :)
Jeśli ktoś chce zgłębić temat to są mądre książki z mechaniki pana Misiaka. Belki polecam przejrzeć.
Na chlopski rozum nie moze byc inaczej :)
Już było o tym i tu i w necie. Różnica będzie na granicy błędu pomiaru. Ktoś podawał wzory, robił wykresy i wyszło co wyszło :)
ja swoją zważyłem , troszkę mniej niż pół baku miałem, 2,4, berlina, przed lift - 1800kg :D, ze mną na pokładzie - 1895kg
To chyba coś nie tak... prawie 150-200kg różnicy?
może kwestia wyposażenia? na to by wychodziło :)
No jeżeli na wyposażeniu dodatkowym masz cegły to ok... jakie masz koła?
ważyłem ją na pobliskim złomowisku,gdzie ważą tiry przed wyjazdem ze złomem w świat.
moja stoi na 17" felgach i jest z pełnym wyposażeniem, skóry, navi, bose, dwa murzyny w bagażniku żeby popchnąć w razie awarii :D
W takim razie możesz jechać i wyśmiać tą wagę... więcej jak 1700kg auto nie może ważyć przy takim wyposażeniu.
No chyba, że masz tyle szpachli! :)
podjadę na kontrolę do ITD jak będą gdzieś stali na mojej trasie i spytam czy mi auto zważą :D
Ja ostatnio zajechałem na wagę i razem ze mną GT 3.2 pokazało 1470kg.
Orientujecie sie moze jak wyglada rozklad masy w 9? Tak pi * oko.
Tak pi razy oko zależy od wersji silnikowej.
Przód jest cięższy- to na pewno. W 2.4 z kierowcą wychodzi na moim przykładzie 60/40 (procentowo)
Około 150 kilo w wersji 2x4 i manualem
http://www.carfolio.com/specificatio...ar/?car=129393
http://www.carfolio.com/specificatio...ar/?car=129008
Ciekawe, jaki rozkład masy ma 159 z 1.75TBi - z danych (z niezależnej strony) wychodzi, że powinna ważyć 1431kg (vs 1679kg 2.4 JTDm).
Najprościej pojechać na stację diagnostyczną... powinna mieć funkcję wazenia każdej osi :)
Ja np. w ASO Nissan we Wrocławiu na Psim Polu swoją ważyłem.
Odświeżam temat.
Po nabyciu 159 2.0 JTDm TI sedan postanowiłem ją zważyć, bo rzekomo wersja po lifcie więc ma być lżejsza...
Waga pokazała 1605kg z prawie pełnym bakiem, czyli bez paliwa wyszło by jakieś 1550kg. Zatem dieta cud niezbyt się udała... Moja 159 przed liftem waży niewiele więcej.
Pozdrawiam.
- Rafał
A nie jest tak, że podawana waga w katalogach jest wagą "suchą", tj. bez oleju, płynów itd?
Ile waży Twoja przedliftowa?
Moja przedliftowa berlina 2.4 z mechanikiem w środku ważyła jakieś 1700kg.... chłop mógł ważyć tak z 70kg bo "wypasiony nie był"... paliwka było tak z 1/3 baku.
Przedliftowa pokazała 1610-1615kg.
Pozdrawiam.
- Rafał
W ramach ciekawostki - ważyłem moją Brerę TBI, i bez diagnosty, pusta (ale z pełnym bakiem), ważyła 1700 kg, zamiast deklarowanych 1430. Ale oczywiście nie mam pewności, że waga działała dobrze, choć diagnosta na moje wątpliwości stwierdził, że była świeżo po przeglądzie.
Moja 159 1.9 Q-Tronic z około 15l diesla w baku wyszła niecałe 1700kg. Mam założony hak Westfalii, więc +/- 25-30kg dodatkowej wagi trzeba wziąć pod uwagę.