Wierząc temu oszukanemu to faktycznie Ital musi się mieć dobrze jak dofinansowanie za nic dostali :)
Ja nie dotarłem do odpowiedzi na zarzuty.
Printable View
Wierząc temu oszukanemu to faktycznie Ital musi się mieć dobrze jak dofinansowanie za nic dostali :)
Ja nie dotarłem do odpowiedzi na zarzuty.
maly_777 a czy ten człowiek może zrobić dodatkowe i ile by to kosztowało??:) Dostarczył bym zwrotnice i cały zestaw hamulcowy, trzeba by to tylko wymierzyć i zrobić adapter, szukam kogoś kto nie weźmie jak za zboże za, jakby nie patrzeć, 2 kawałki złomu.
ale do e38 czy calkiem inne?
Wal na PW
Może i ja się skuszę na te od BMW? Wtedy na zimę felga 16 spokojnie wchodzi. Jaki koszt całkowity mniej więcej?
Max 200zł. Koszt trudny do oszacowania bo zamówienie było duże a to był dodatek.
Postaram się doprosić o kontakt do firmy i pliki wynikowe do wykonania.
Proxim, na zaciski od 166 te mniejsze też 16 wchodzi tylko nie wszystkie.
Ok, zobaczymy po ile zaciski z bawarki i tarcze
Tarcze do 156 z gtv będę do siebie wstawiał jak zrobię adaptery. 305x28. Zaciski 300zł komplet.
Zaciski od 166 też można dorwać za 300pln, więc po co od bawarki?
http://allegro.pl/zaciski-4-tloczkow...896209534.html
Do 166 łatwiej dobrać klocki inne niż seryjne. A do e38 takiego dużego wyboru nie ma...
Ja od tygodnia polowałem i nie mogłem znaleźć :(
A jaka tarcza ?
A wie ktoś gdzie dostać napis "alfa romeo" na te zaciski oprócz samodzielnej produkcji?? Chciałbym przy nim pozostać - nakleić na białą farbę, potem docelowa i zerwać tak żeby napis był namalowany a nie naklejony, ewentualnie szablon żeby na już pomalowany zacisk nakleić i psiknąć.
j.w. tylko chce "Brembo" :)
Na allegro są takie naklejki.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
A czy w BMW są dokładnie zaciski pasujące na 330mm?
W e38 nie było tarcz o grubości 32mm, więc nie ma zacisku który pasowałby wprost, pod tarczę 330 z GTA.
A jakaś przeróbka czy coś wchodzi w grę, bez wiercenia tarcz czy innych cudów żeby upchać tarczę 330? I od jakich modeli E38 są zaciski pod 310? W V8 i V12? W R6 już nie tak?
W v8 czyli np 740i są brembo pracujące na tarczy 28mm czyli ta sama historia co w 166. Zacisk trzeba poszerzyć. V12 czyli 750i mają tarcze 324x30mm i zaciski ATE.
Tomek z forum zajmuje się naklejkami przecież
I jak jeżeli chodzi o efektywność? Toory z GT ET 35 bodajże w 18 calach powinny wejść? A na zimówki jakieś 17 będę szukał, prawdopodobnie selespeedy, lub telefony, jeżeli uda mi się znaleźć w dobrych pieniądzach.
Masz jakieś fotki jak to wygląda z felgą letnią?
Efektywność jakieś +40% w stosunku do serii. Generalnie co do felgi to trzeba zdecydowanie patrzeć na ET i konstrukcję, a nie na średnicę. Aha - zacisk z BMW jest jakieś 1,2 - 1,3cm. (ok. 15,3cm.) szerszy od zacisku ze 166 (ok. 14cm.). W Toorach brakowało 2-3mm. żeby się zmieściły, stąd dystans.
Załącznik 119495Załącznik 119496
Jeszcze raz powtórzę pytanie na jakie tarcze to założyłeś ?
no to akurat :) Na 305 - 5mm zapasu dodatkowego :)
Gdyby ktoś jeszcze myślał o zaciskach od e38, tak wygląda porównanie:
Załącznik 119601
W domyśle... Z zaciskami 166?
Nie, jest wręcz odwrotnie. Zwróć uwagę co napisał wyżej kolega savak.
Zacisk jest szerszy o prawie 1,5 cm co w świetle problemów z et felg i kształtem ramion praktycznie dyskwalifikuje 16-tki.
Sam mam "duży" zacisk na tarczy 305mm i mimo 17-tek zendera z bardzo wypukłymi ramionami musiałem spiłować 1mm zacisku żeby obyło się bez dystansów.
Paradoksalnie lepsze rozwiązanie to duże brembo i tarcza 330mm.
Najważniejsze pytanie jeśli chodzi o skuteczność tych zacisków - jak z rozmiarem tłoczków w porównaniu do 166?
I wracamy do punktu wyjścia ;)
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy ;)
Z tego co znalazłem:
166: 38 i 42mm
e38: 40 i 42mm
;)
Wymieniał ktoś pompę hamulcową na tą z 3.2 v6 po przejściu na Brembo?
Na jakim płynie hamulcowym jeździcie?
Motul RBF600 będzie ok, czy iść jednak w DOT 5.1 ?
Na płyn Motula uwazaj, bo któryś z nich(już nie pamiętam który) bardzo szybko tracił właściwości i w praktyce był do wymiany co pół roku lub co dużą pojeżdżawkę...
Ferodo racing. Niestety drogi.
A twoje uszczelki są gotowe na silikon? Wątpię..... pozostańmy przy dot 4.
Każdy "lepszy" płyn płaci za swoje właściwości większą higroskopijnością więc wymiana przynajmniej co rok zalecana.
A tak w sumie na torze w Poznaniu tarcze robiły się niebieskie a naklejki na zaciskach nietknięte, hamulec też nie puchł wiec nie ma co robić z naszych zabytków bolidów F1.
Tak masz racje, rozpędziłem się na widok tej 5-tki. Co nie zmienia faktu że nie jest to zbyt zalecane. Kontrowersje są podobne jak przechodzenie z olejów silnikowych różnych lepkości, jedni chwalą inni piszą o problemach. A i tak w Polsce dobrego i niezawodnionego dot 4 w prawie seryjnej alfie nie zagotujesz.
RBF660 nie udało mi się zagotować jeszcze. IMHO trochę overkill - po kilku miesiącach tester wskazywał całkiem sporą ilość wody w płynie więc przed nastepną pojeżdzawką napewno jest do wymiany.
dokładnie taką samą sytuację miałem w 147. po pół roku był do wymiany.