Wyciąg akumulator i dostęp będziesz miał bardzo dobry
Wysłane z mojego C6602 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Tak zrobiłem, dziękuję...znalazłem od razu. Trytytka na razie załatwiła sprawę, ale trzeba to zrobić. Od czego ta końcówka w końcu pasuje ? Z jakiego auta dobieracie, czy używka ? Bo opinii na temat sporo...!
Fiat Grande Punto.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
[MENTION=75590]przemekbial[/MENTION]
Miales drgania na 3 i 4 biegu po zmianie koncowki z grande punto, ja tez mam, rozwiazales jakos temat?
cześć!,
z czasem jakby się nieznacznie zmniejszyły. jak jest cieplej na zewnątrz to są bardziej wyczuwalne na drążku. żeby je dostrzec musiałbym ciągle obserwować drążek. na razie z tym nic nie robię. pewnie kiedyś podjadę do mechanika żeby wkręcił/wykręcił parę obrotów. nie wpływa to na komfort zmiany biegów.
Witam
Odświeżę temat wymieniłem właśnie cięgno na to od citroena zapłaciłem 25zł. Pasuje idealnie w miejsce oryginału, ma te same wymiary tylko inną konstrukcję główki (chyba mocniejszą). Przy wymianie polecam delikatnie poluzować śrubę kontrującą (wystarczy ćwierć obrotu), a wcześniej zmierzyć dodatkowo odległość nakrętki od końca gwintu, aby utrzymać wymiar. Wkręcenie nowej główki to chwila i możemy się cieszyć nowym mocowaniem bez żadnych drgań i luzów. Moim zdaniem jeśli nic nie zmienimy z oryginalnych ustawień wszystko będzie OK.
muszę i ja kupić
wrzuć proszę fotkę końcówki jaką założyłeś u siebie ;)
Zamieszczę zdjęcie opakowania i zamontowanej końcówki, nie zrobiłem zdjęcia przed montażem. Końcówka wchodzi na trzpień dość łatwo wystarczy mocniej wcisnąć ręką, a w środku główki jest nawet odrobina fabrycznego smaru.
Witam.
W moim przypadku również oryginalne cięgno zmiany biegów dokończyło żywota. Po zapoznaniu się z w/w wątkiem (wszystkim dzięki - parę stówek w kieszeni) zakupiłem cięgno zmiany biegów do citroena/peugeota (koszt 32zł). Pasuje idealnie. Oczywiście po wymianie dokonałem serwisowej regulacji linek zmiany biegów. Samo cięgno przykręciłem na linkę bez nakrętki kontrującej. Wszystko chodzi idealnie, żadnych wibracji itp.
Pozdrawiam.
Załącznik 246904
Załącznik 246905
Załącznik 246906
Załącznik 246907
Witam,
Mogę prosić o podanie nr katalogowego tego cięgna zmiany biegów z citroena ? Gdzie to mogę kupić ? Jakoś nie mogę znaleźć. Mam ten sam problem jak na wyżej wstawionym filmiku. Dzisiaj bylem u mechanika i stwierdził, że wymiana linek nic nie da, ewentualnie można wymienić właśnie to "kółko/jabłuszko". Dodatkowo mam pytanie do forumowiczów: jak dokładnie wyglądała u was zmiana biegów zanim to "spadło" ? Mieliście problem z wrzucaniem i zrzucaniem biegów / haczeniem itp ? Pytam, ponieważ chcę się upewnić czy mam ten sam problem i czy jestem na odpowiednim wątku :D
pozdrawiam,
Czy to chodzi o to ?
https://e-katalog.intercars.com.pl/#...ny-biegow.html
- - - Updated - - -
Skąd kolega ma taki zajebiaszczy emblemat do kluczy :D :D (ten ze zdjecia)
cięgno z Citroen/Peugeot o nr TRI638.413 i porządnej regulacji brak jakichkolwiek drgań na żadnych z biegów
Wysłane z mojego C6602 przy użyciu Tapatalka
Ok, czyli dobrze myślałem. Muszę to wymienić jak najszybciej. Może ktoś opisać jakie miał objawy zużycia tego ?
U mnie mniej więcej wygląda to tak: przy wrzucaniu niskich biegów czuć "haczenie" przed samym wbiciem danego biegu. Najgorzej jest przy przejściu z 2 na 3 bieg. Nie sposób tego opisać. Jeden wielki zgrzyt i jakiś trzask. Cały ten mechanizm, o którym mowa i który był na filmiku, u mnie lata na wszystkie możliwe strony i jest mega luz. Czy coś poza wymianą cięgna oraz regulacją linek powinienem sprawdzić i zrobić ? Mechanik zasugerował, że sprzęgło może niedostatecznie rozszczelniać i stąd biorą się zgrzyty i haczenie.
1 listopada (data mówi sama za siebie) polegała i moja wajcha biegów. Nie mogłem wrzucić żadnego biegu (wcześniej zero objawów) jedynka była zapięta i do mojego ASO było 6 km ale szkoda mi było silnika, sprzęgła i skrzyni więc skończyło się lawetą z ASS.
Dzis odebrałem telefon z serwisu że luzy na końcówkach linek i trzeba wymienić. Oczywiście nie występują pojedynczo tylko w komplecie i teraz UWAGA CENA to jedyne 1.300 PLN i nie ma zamienników.
Wspaniałe ASO nic nie naprawiać tylko wymieniać, wymieniać i wymieniać. Zero podpowiedzi, chęci pomocy czy alternatywy.
Forum po raz kolejny przyszło z pomocą tylko nie wiem czy iść w końcówkę od Citroëna czy od Grande Punto. Po przeanalizowaniu całego tematu niby w końcówkach z Citroëna występują drgania i trzeba coś tam kombinować a będzie mi to robić ASO więc nie będą chcieli. A co z tymi linkami od Grande Punto czy to tylko kwestia plung&play? Proszę o radę i ewentualne namiary gdzie kupować te sprawdzone końcówki.
Miałem od Grande Punto i drgania były. Nie szło wyregulować. Wstawiłem używkę ori i działa już prawie rok. Jak padnie, to teraz spróbuję z citroenem, bo jest wizualnie bardzo podobna. To był chyba ten numer: TRI638.413
Dla przyszłych pokoleń...
A więc tak końcówka/ sworzeń od Citroena numer TRI638.413 (w IntetCars dostępna od ręki za 40zł) pasuje bezproblemowo nie trzeba nic przerabiać i kombinować nie występują drgania na żadnym biegu (sprawdzone po 3 dniach i ok 300 km od wymiany)
Może to kwestia regulacji linek. Czas wymiany to około godzina, koszt 50 zł.
Czyli wraz z częścią 90 zł a nie 1800 zł (org. linki 1300+500 wymiana). Można? Można wystarczy chcieć.
Można też kupić przegub kątowy (kulisty) za 15,00 zł i wymienić.
EDIT. Mam delikatne luzy na wybieraku ale bardziej mnie martwi stan tego przegubu. U Was też tak źle wygląda? O ile ciegno idzie dokupić to tutaj chyba jedynie zostanie oryginalna linka lub używka? :mad:
Załącznik 252597
Dzień dobry Alfaholicy!
Niestety, i mnie dopadła ta awaria :( Potrzebuję porady ponieważ przemieliłem cały wątek i nadal nie wiem co w moim przypadku będzie najlepsze.
Otóż jakiś miesiąc temu również straciłem wszystkie biegi, oddałem samochód do mechanika zanim zagłębiłem się w forum.
Autko wróciło po jak to opisał mechanik: 'Naprawie mechanizmu zmiany biegów + profilaktycznym zabezpieczeniu kul'
Biegi wróciły, ale czułem że wchodzą odrobinę ciężej niż przed usterką - szczególnie dolne.
Po jakimś tygodniu wsiadam w samochód, po kilkunastu metrach brak dolnych biegów - bardzo ciężko wchodziły, w ogóle nie wchodziły lub wyskakiwały.
Autko na parking po kilku godzinach wsiadam żeby dojechać do mechanika - wszystko wróciło do normy, wszystko wchodziło.
Po kilku dniach znowu powtórka z rozrywki, nie mam dolnych biegów :(
Ktoś może coś doradzić?
a to nie jest przypadkiem tzw "jablko" ?
ja tak mialem ze wypadly biegi. Kup "koncowka linki skrzyni biegow" i wymien. to wyglada jak taki okrag z wejscie na kulke. Moze ci wypada, mi tez wypadal.
tak to wyglada >http://www.forum.alfaholicy.org/zala...821_144124.jpg
10 zl uzywana z 160tys. i smiga :)
Czy ten element znajduje się tutaj? Jeśli tak to który numer jest do niego przypisany? Dziękuję za odpowiedz! http://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/03/222.jpg
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
wieczorkiem ci wysle zdjecie i filmik.
Będę bardzo wdzięczny!
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
https://www.youtube.com/watch?v=f1E9jhH1bKo
filmik z przed naprawy.
Moze tez to masz. warto sprawdzic zwłaszcza ze to tania cześć :)
wystarczy zakupić nowe te jabłuszko czarne i wlozyc w to kulke i powinno byc ok.
Witam serdecznie. Dziś pojawił się problem i u mnie. Spadła linka i skrzynia przestała działać. Pech chciał że na parkingu w centrum handlowym gdzie laweta nie wjedzie bo ograniczona wysokość. Całe szczęście zawiesiła się na jedynce i dałam radę wyjechać. Czołgając się 20km/h przez całe miasto, dojechałam na warsztat, gdzie magik wsadził rękę pod maskę i naprawił w 10 sekund. Teraz działa, ale czeka mnie wymiana linek od skrzyni i teraz moje pytanie:
na warsztacie twierdzą że same linki to koszt 1500zł plus wymiana ok 500 zł.
Co doradzacie? Może jest ktoś w stanie polecić zaufany warsztat w Szczecinie?
Jakie koszty tego typu problemu ponosiliście?
Dodam że sama nic nie zdziałam, nie wymienię itd. bo kompletnie się nie znam.
Błagam o pomoc.
Wszystko super. Ale nie mam nikogo kto by się znał. Byłam na pierwszym lepszym warsztacie
- - - Updated - - -
Jestem skazana sama na siebie i wasze porady.
Czyli nie wymieniać linek tylko samo mocowanie? Jak to wygląda i gdzie mogę kupić?
Post #145 tego wątku.
Naturalnie najlepiej po prostu obejrzeć co jest uszkodzone w Twoim przypadku żeby mieć pewność.
Czy do skrzyni F40 w motorze 2.0 JTDM pasuje tak końcówka linek z Citroena?
Zauważyliście zwiększenie precyzji wrzucania biegów, chodzi o to nieszczęsne haczenie biegów :/
Przecież to nie wina linek
W Intercars jest to
https://e-katalog.intercars.com.pl/#...szukaj/100001/
Czy to to się nada?
I który z nich?
Na 100% to to i żaden z nich nie będzie pasować! Samo tzw. jabłuszko musi być wyposażone w końcówkę z gwintem abyś mógł zamocować, przykręcić je do cięgna (linki). Pozdrawiam.Załącznik 273652
Więc co robić? Bo wychodzi na to że to jest niedostępne
https://m.intercars.pl/produkty/2913...-triclo-638413
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Najlepszym wyjściem jest zakupienie linki z Grande Punto. Jabłuszko jest identyczne. Wymieniasz. Dokonujesz regulacji serwisowej i jest malina.
http://aldar-czesci.pl/product-pl-43...IE13-MJTD.html
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Link...DE-PUNTO/19268
Zakupione. Dzięki:)
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka