bierz diesla bo tylko wydaje Ci sie ze bedziesz robił tylko krótkie odcinki,jeśli trafisz na zadbany model bedziesz pchał sie za kółko nie po to żeby gdzieś dojechać ale dla samej frajdy z jazdy - mówie Ci 166 uzależnia,bierz diesla
Printable View
bierz diesla bo tylko wydaje Ci sie ze bedziesz robił tylko krótkie odcinki,jeśli trafisz na zadbany model bedziesz pchał sie za kółko nie po to żeby gdzieś dojechać ale dla samej frajdy z jazdy - mówie Ci 166 uzależnia,bierz diesla
Do aksan :wrzuciłbym to ogłoszenie na bezwypadkowe.net, ponieważ trochę się naczytałem na temat aut z Płocka i okolic (wszystkie bezwypadkowe i z małymi przebiegami :D - wg. info z tamtej stronki większość zdjęć aut robiona tak, by ukryć wszystkie wady...), dlatego może lepiej tam zapytać :)
Pozdrawiam ;)
---------- Post dodany o godzinie 22:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:22 ----------
Jak każda Alfa ^ ^ :D
Witam. Dorzuce od siebie male conieco jesli mozna :) Tak wiec co do aukcji to rowniez nasluchalem sie o handlarzach z plocka i to natyle ze nawet nie patrzylbym na auta stamtad... (wiem ze mam dosc skrajne podejscie ale coz...). Jak chcesz kupic dobre i oszczedne auto bo sadzac po tamtej aukji tak jest to moim zdaniem bierz 2.4jtd. W dziale "sprzedam auto" jest wiecej niz jedna JTD z tego co sie orientuje i domyslam sie ze wszystkie beda lepsze niz to auto z plocka. Wiadomo ze cena auta w dieslu jest troszke wyzsza niz 2.0TS ale sam samochod bedzie lepszy. Pozdrawiam.
A co myślicie o tym:
http://moto.allegro.pl/item970211465...ful_opcja.html
Wydaje mi się byc bardzo interesujaca.
A co do poprzednich postów. Wiem, że uzależnia, bo jescze jej nie mam, ale mam 166 powodów by chcieć ją mieć:cool:
Ciągle szukam, jestem też w kontakcie i na etapie wstepnych umów z jednym z forumowiczów, z którym byc może się dogadam. Problem tylko taki, że dopoki nie sprzeadm Audicy, mogę tylko oglądać i chcieć.
Proszę o opinie dot. modelu z pow. linku.
Pozdry
Jesli chodzi o ten link to auto widzialem bodajrze juz w styczniu do sprzedania, nie wiem czy nie stoi dluzej bo wczesniej nie patrzylem na alfy... Tak ze moim zdaniem rewelacjii na zywo nie bedzie :)) Pozdrawiam.
autko wygląda ciekawie ale na zdjęciach wszystkiego nie widac,poza tym przebieg jest troche sporawy - ja zanim kupiłem swoją 166 zjeździłem kawałek kraju (czestochowa,opole,wrocław,zakopane,poznań) trudno znaleźć zadbany model - za autko z 2002 roku dałem 20000zł i byłem świadomy że jeszcze troche dołożę bo turbina już głośno gwizdała(za nową dałem 4000zł),do tego rozrząd(obie rolki i pasek),filtry,akumulator no i z robocizną uzbierało sie około 7tys. W tej chwili nie żałuje ani grosza wydanego na Niunie bo wiem co mam,że autko jest dopieszczone i nie sprawia od dwóch lat żadnych problemów...trzymam kciuki za udany zakup ale uważaj na zbyt niskie ceny bo zwykle coś sie za tym kryje
Wydaje mi się że wcale tak tanio nie jest, a przez to podejrzanie to nie wyglada. Do tej ceny (16500zł) trzeba doliczyć jescze koszty rejestracji, czyli razem z akcyzą wyjdzie ok. 3tys zł. Później jescze koszty ubezpieczenia, koszty startowe, typu wymiany płynów itp.
Oczywiście to są koszty które ponoszę ja i sprzedajacy sie tym nie martwi i zapewne będzie spal spokojnie, ale chyba ma świadomość, że kupujący musi sie z tym liczyć.
Na razie mam dużą nadzieję (żeby nie pisać "łudzę się"), że po zakupie nie przyjdzie mi pakować w auto ekstra 5 tys. Musiałbym zlikwidować i tak słabo pracujacy fundusz inwestycyjny:mad:
W przyszłym tygodniu może podjade zobaczyc osobiście, zrobie więcej zdjęć, spiszę VIN, może cos uda mi się wtedy sprawdzić i ocenić.
Mam zamiar pobrać VIN i w serwisach może dowiedzieć sie czegos na temat auta. czy ktoś z was juz to praktykował? Wiem że w przypadku VW jest to możliwe.
Witam,
Co myślicie o tym. A może ktoś nawet widział ten samochód:
http://moto.allegro.pl/item984894010...avi_clima.html
tam cos było lakierowane albo drzwi albo przód bo sa inne kolory, ciekawe jak druga strona bo już fotki brak.. wśrodku fajnie wyczyszczona..
ogólnie za 15tys cieżko znaleźć zadbaną jtd, wiem jak szukałem rok temu i zjechałem pół PL zeby w końcu całkiem przypadkiem znależć moją od pierwszego własciciela w oryginalnym lakierze rosso proteo;)
dla mnie podstawą jest oryginalny lakier, potem mechanika bo ją się zawsze jakoś zrobi..
blaksan:D trzeba było od Cromika Alfe brać a tak to do Lublina pojechała:(
http://www.forum.alfaholicy.org/samo...km_388_nm.html
zrobiła średnie pierwsze wrażenie bo była troche uj#@%$#ana od sierści:D:P
a tak na poważnie to nie chcę tak obniżonej, żeby za każdym kolejnych progiem i zimowym śniegowo-lodowym kartofliskiem nie psuc sobie nastroju i przyjemności z jazdy autem;)
do tej pory moją audicą to nawet i po lesie się jeździło (bez skojarzeń panowie, nie wjeżdżałem tam w poszukiwaniu ssaków leśnych ani żadne grzybobranie:P)
poza tym migracja jest dobra, jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to niedługo w Zielonej pojawi sie Alfa 166 z drugiego końca Polski i tym sposobem odświeżymy zasoby miasta na tego typu pojazdy:D
pozdrawiam
PS
a z Cromikiem to ja juz inny deal robie:D
tylko ze cromika miala brzydki kolor ;)
ja niedługo bede swoją sprzedawał, stan idealny, bezwypadkowa - oryginalny lakier na każdym elemencie nadwozia, jestem drugim włascicielem
Powiem wam że ten kolor jednak nadawał uroku Alfie. Nigdy nie chciałem zielonego, to wybór Cromikowej. Nawet nie za bardzo chciałem po nią jechać. Ale jak już pojechałem i zobaczyłem to kupiłem. Po za tym ten kolor jest najmniej spotykanym wsród 166 :)
Kolor super ja chciałem zielony ale nie było:confused:
moim zdaniem są tylko dwa słuszne kolory w 166, rosso proteo i czarna sliwka ;)
i Verde minerva :) :P
Witam Panowie zastanawiałem się nad kupnem 156 ale mnie jakoś bardziej podoba się 166 :) mimo, że kompletnie nikomu z mojego otoczenia 166 się nie podoba :) jednak to auto dla mnie i to mi ma się podobać a nie innym :) mam takie pytanie :) mój budżet nie jest za duży... czy za 12tys zł kupie taką alfe? czy lepiej nie podchodzić z taka kasą do mniej bo kupie grata?
Alfa 166 to nie tylko koszty zakupu, ale i eksploatacji, a te są odpowiednio wysokie. Mając 12 tysięcy szukaj raczej Alfy za 8 tys.
Witam,
Co myślicie o tym. A może ktoś widział ten samochód:
http://moto.allegro.pl/item101833275...6_2_4_jtd.html
witam wszystkich :)
obecnie zajmuje sie poszukiwaniem dla siebie AR 166 2.4JTD z rku okolo 2001.
znalazlem cos takiego:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12953179
czy ktos moze zna to auto lub ogladal je?
Witam wszystkich forumowiczów. Skusiłem sie wkońcu napisać i wybrałem chyba najlepsze z możliwych miejsc, z tego wzgledu iż tutaj nikt mi nie odradzi a juz napewno nie napisze bajeczek na temat Alfy. Także szczerze ufam waszym poradom, ktore mysle napewno okażą sie pomocne;)
Do rzeczy, chodzi mi konkretnie o zakup 166 (2000,2001) i wiem ze jestem zdecydowany na niego w 90% jednak tutaj jestem chyba w kropce, bo wiem ze chce ten model ale nie wiem ktory silnik wybrac. Wasze (juz teraz nasze ;) )forum przeglądam od ok. 3-4 miesiecy, czytałem naprawde sporo artykułów oraz inne fora. Nie potrafie sobie odmowic zakupu w/w auta i nie docierają do mnie złe słowa na jego temat;p To sie chyba nazywa zauroczenie?
Pytania brzmią nastepujaco:
- Czy 2000, 2001 rok za cene 15 -16,000zl to bezsensu fatyga i lepiej sobie odpuścic czy te auta sa naprawde w takich cenach i mozna coś wybrac ??
Proszę o dość obiektywna ocenę, z góry dzieki
Dodaje przykładowy link ogłoszenia:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11883621
a czytałes chociaż ten dział, czy odrazu z pytaniami się rzuciłeś? mógłbyś popatrzeć że temat o 166 już jest.
polecamy to auto ale po FL, ze zmienionym przodem. Model sprzed FL można w lusterku wstecznym pomylić z olbrzymią, mechaniczną myszą.
Czy ktoś mógłby podać link lub ew. wypisać listę ulepszeń jakie przeszła 166 w roku 2001? Czytam o tym modelu od ponad pół roku, gdzieś kiedyś rzuciło mi się w oczy, że zmian było dużo i znacznych (oczywiście w sensie technicznym). Teraz nie mogę tego znaleźć tak żeby było przejrzyście napisane.
I mam jeszcze jedno pytanie porównawcze. Zadbana JTD z rocznika 2001+ to koszt około 15.000-17.000. Wersja po FL kosztuje około 25.000-27.000. Czy warto zapłacić więcej za inny przód, nieco ładniejsze wnętrze i trochę mocniejszy silnik? Dokonano jakichś istotnych zmian technicznych?
Interesuje mnie tylko 2.4 JTD + chip. Miałem okazję przejechać się z jednym z forumowiczów i nie wyobrażam sobie innego samochodu mieszczącego się w moich kryteriach wyboru.
To moje pierwsze pytanie na forum, ale liczę na to, że znajdą się pasjonaci którzy podzielą się informacjami.
Z tego co sie nie myle to lista tych ulepszen jest niewielka... Po 2000 roku weszly chyba fotele skorzane wentylowane oraz pamiec do nich ale to wszystko za doplata... silnik 140 koni ktory w 2002 roku byl zastapiony 150 konnym i dalej juz produkowanym do dzis 175 koni. Cos tam jeszcze bylo ale nie pamietam wiecej, moze ktos mnie poprawi, dopisze jeszcze cokolwiek. Niestety za te 27 tys ktore zalozyles post wyzej ciezko bedzie dostac auto po liftingu. Mowie oczywiscie o dobrym stanie samochodu bo wiadomo jak w polsce jest... wiekszosc aut na sprzedaz to padla. Jesli stac cie na wydanie powyzej 30 tys zl na samochod to moim zdaniem warto kupic polifta. Masz wtedy silnik JTDm 175 koni czyli jeden z najlepszych diesli ever. Oczywiscie nie mowie ze 140 konne byly zle no ale moim zdaniem jesli cie stac to warto doplacic. Dam Ci przykladowy link do wersji poliftowej... Jesli nie przeszkadza ci cena, i skrzynia to jedz ogladaj i kupuj bo alfateam to sprawdzona firma.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1077919351
Na auto przed liftem trzeba szykowac okolo 20 tys. Zarowno w aucie przed jak i poliftowym pasuje sprawdzic porzadnie tylnia zawieche bo jest tam wielowachacz i to czesci dosyc drogie. Generalnie wiadomo ze jak z kazdym autem za 20 tys w gore... Lepiej podjechac gdzies do jakiegos punktu, aso czy cos zeby oni sprawdzili zeby pozniej nie bylo rozczarowan. Linkow do przedlifta nie daje bo mi osobiscie nie podoba sie ani jeden egzemplarz ktory jest dostepny na allegro czy tam otomoto. Hehe wybredny jestem troszku... sam szukam przedlifta tyle ze 3.0 manual i od lutego jeszcze nie znalazlem nic co by mi sie spodobalo... Nawet auta z mobile nie spelniaja moich wymagan. Oczywiscie sa takie ktore spelaniaja ale wtedy znow sa nie na moja kieszen... Osobiscie polecam jesli masz mozliwosc to jechac do niemiec i tam na bank znajdziesz cos lepszego niz w polsce. Druga dobra opcja to dac ogloszenie na forum moze klubowicz bedzie chcial sie rozstac ze swoim autkiem i ci sie uda... Mam nadzieje ze choc torche pomoglem. Pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedź. Co do listy zmian to chyba poprawiono też zawieszenie, a dokładnie amory (chodzi o zmiany w roczniku 2001). Zauważyłem też, że samochody z tych lat mają ładniejsze felgi z większymi kółkami które znacznie je odmładzają. Oczywiście liczę się z kosztami przy zakupie, w tematach znalazłem natomiast tylko jakieś ceny w ASO itp. Zaraz po zakupie chciałbym kompleksowo zrobić cały zawias. Podpowie mi ktoś gdzie użyć poliuretanów, gdzie zamienników z czegoś innego, a czego lepiej wcale nie dotykać? Na forum te info są także porozrzucane przez co nie ma konkretnego poradnika dla kupującego 166. Byłbym przy tym bardzo wdzięczny za rozpisanie cen elementów całego zawieszenia. Z tego co czytam w necie to właśnie przez zawieszenie Alfa ma tak wielu przeciwników także chciałbym je zrobić profilaktycznie i udowodnić, że Alfą można jednak wygodnie i bezawaryjnie jeździć.
Wersja której szukam koniecznie musi mieć klimę (to chyba standard w 166), wentylowaną jasną skórę, felgi z tymi dużymi kołami we wzorze, nawigację oraz najwyższy system nagłośnienia (na forum są sprzeczne info, jedni piszą, że to BOSE inni Harman Kardon). Co do kolorów to jest pięknie wygląda połączenie jasnej skóry z czymś co wygląda jak bordowy metalic (Alfa jakoś ładniej go nazywa) lub chciałbym coś przypominającego brąz. Też niestety nie znam nazwy, widziałem może 2x na ulicy i jest po prostu prześliczny.Taki egzemplarz sobie wymarzyłem :)
Jeszcze pytanie techniczne: Czy fabryczny zestaw audio (ten z navi) posiada wyjście AUX?
Heh powiem ci ze jesli masz az tyle wymagan to moze byc naprawde ciezko :) Wiem z autopsji bo ja tez mysle podobnie... za wyjatkiem felg bo i tak wpakuje jakies ladne 18 :) Polaczenie jasnej skory naglosnienia i swietnego stanu to zadkosc... Na tyle ze ja jeszcze nie trafilem na auto kotre by mnie urzeklo. Moze z dieslem bedzie latwiej bo w sumie polska to kraj diesli i wiecej tego sprowadzaja... Faktycznie przez zawieszenie alfa ma wielu przeciwnikow ale zeby bylo ciekawiej to wielowachacz w audi VW czy innych autach VAG jest owiele mniej wytrzymaly... ale na to posiadacze tamtych aut nie zwracaja uwagi... Generalnie jak kupisz dobry zadbany egzemplarz to raczej nie bedziesz dokladal...
Ta skóra, o której piszecie to chyba raczej dziurkowana, bo wentylacji wymuszonej, to raczej w żadnej Alfie i fiacie nie ma niestety. A szkoda bo to super sprawa, a skóra bez tego to udręka w takie temp jak ostatnio.
Ten kolor to roso sienna ? albo roso rubino ? fajne połączenie z jasnym beżem wewnątrz!
Witam. Jestem na etapie poszukiwania 166-ki. Samochód urzekł mnie swoim wdziękiem czemu się w sumie nie dziwię bo w końcu to włoskie auto. Mam jednak dylemat- jaki silnik wybrać? W grę wchodzą diesle oraz benzyniaki. No i tak: 1) 2.0 V6 turbo czy 3,0 V6 a może 2.5 V6? 2) Jakie jest realne spalanie w trasie 2.4jtd przy spokojnej jeździe? Proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam.
Dla mnie opcje są tylko dwie:
- prawdziwa 166 czyli 3.0 z manualna 6tką - w mieście licz się z 16-18l/100km średnio
- lub wersja econo - poliftowa z 2,4jtd 20V - 8-9l/100km
3 litrówką śmigam więc jak coś mogę parę słów o silniku i eksploatacji, kosztach naskrobać, wskazanego dieselka przeze mnie ma kolega, czasem nim jeżdżę, fajny silnik mimo że klekot a traktora :D
DESANT na forum znajdziesz informację o spalaniu tych silników
ja mam 2.5 i jak bym mógł to bym szukał 3.0 Spalanie trasa jadac spokojnie 10l, miasto ok 15-17l. Mój typ 3.0 + manual.
Jest dokładnie tak jak kolega napisał, krótko i zwięźle.
Pytanie czy chcesz auto do lansu? Tzn. czy Ci się Alfa 166 po prostu podoba? Bo jeżeli chodzi tylko o wygląd, to wtedy wersja z dieslem nawet z tym przed liftem 2.4JTD jest najlepsza. Ludzie bardzo sobie tą wersję chwalą i zauważyłem że zostaje w rodzinie na dłużej ;)
Czy też lubisz i masz potrzebę czasem poszaleć na drodze i zgwałcić kodeks ruchu drogowego. Czyli potrzebujesz prawdziwej 166, to szukaj 3.0V6 z manualem.
3.0, 3.2 lub 2.0TB, koniecznie w manualu, for fun. JTD jeżeli stawiasz raczej na pozytywne doznania przy dystrybutorze. Widełki to jakieś 18l benzyny dla V6 w mieście i 5l ON w trasie dla JTD (120kmph @ 2000 obr/min).
Witam
Z opinii użytkowników słyszałem, iż jeśli rozważamy 2.4 JTD to warto poszukać egzemplarz z 6 biegową skrzynią.
ave Ja i reszta, piszę do was ponieważ przymierzam się do zakupu 166'tki i potrzebuje porady. Na start chciałbym pod lupę wziąć silnik 2.4 jtd, czy on daje radę uciągnąć tak wielką bestie? Co prawda włoszka ma służyć tylko transportu mnie do szkoły i krótkodystansowych wyjazdów. Później bym chciał żeby ktoś wyraził swoją opinie na temat motoru 3.0, czy jest on paliwożerny i awaryjny? Jak wygląda automat w tych autach? czy jest on opłacalny? szczerze mówiąc wole zwykłe manualne skrzynie. Podczas przeglądania ofert sprzedaży każda 166 ma bardzo zadbaną skórę, tak więc wnioskuje po tym że jest bardzo solidnie wykonana mam racje? Nie miałem styczności z tym autem, jedynie co to tylko podziwiam sylwetkę tej włoszki na ulicy. Zawsze tylko niemieckie auta, które tak naprawdę nie są bezawaryjne-posiadam passka b6 i pompowtryskiwacze musiałem już wymieniać;/ auto ma przebieg 130tys z hakiem i było użytkowane w miarę normalnie. Z góry dzięki za odpowiedzi i jak tylko zakupię włoszkę to oczywiście się pochwale a może nawet na jakimś zlocie się pojawię- przeglądałem zdjęcia z ostatnich zlotów i muszę przyznać że dają rade
PS. 166 ma napęd na tył? takie dość oczywiste pytanie, ale nigdy nie brałem tego auta pod uwagę tak więc się nie interesowałem co w nim siedzi
Witam kolego,co do 166-tki ma ona napęd na przód.Co do silnika 2.4 jtd,to on naprawde daje rade i świetnie brzmi jak na diesla,zależy też jaki rocznik auta bedzie,ale nawet 136-konne jednostki na wirusiku dobrze latają,nie mówiąc już o mjet-ach.Skóra jest bardzo wytrzymała i jak jest dobrze pielegnowana to wygląda jak nowa-skóra Momo.Co do silnika 3.0 sie nie wypowiem,może jakis użytkownik tego silnika coś więcej napisze.O dieslu moge powiedzieć ze poza eksploatacyjnymi rzeczami-bezawaryjny i jak go zrobisz pod siebie to można fajnie latać,silnik ma potencjał.Fajnie sie tez jezdzi po naszych drogach jak wymienisz amory na b6 bilsteina, gdyz auta do 2000roku mialy za miekka charakterystyke amorow,pozniej to zmieniono.Ogolnie jak dbasz tak masz.Pzdr.
Aha, szkoda że nie jest napędzana na tylną oś, ale widocznie nie można mieć wszystkiego, rocznik raczej 99-00, nie chce za dużo kasy pakować w te auto, ponieważ ma mi wozić 4litery do szkoły. A takie amortyzatory jak się cenią? a co do automatycznej skrzyni biegów? jak to wygląda? daje ona rade czy lepiej poszukać egzemplarza z manualną skrzynią? chodzi mi o to czy jest elastyczna, oszczędna oraz bezawaryjna- z tego co mi się wydaje jest to 5biegowy automat więc spalanie będzie o jakieś 1-1,5l na 100 większe.
mój dobry kolega przez ponad rok użytkował 166 2.4 JTD 140 KM w manualu ( 2002r.) następnie postanowił polepszyć sobie i przesiadł się do poliftingowej z 2005 roku z silnikiem 175 KM w sportronicu i narzeka ,że nie czuje tej mocy , konie gdzieś uciekły :D ,że za wolno zmienia biegi ,że lepiej mu się jeżdziło słabszym manualem .