U mnie identyczny problem rozwiązała pełna zaślepka EGR-u.Ta z otworami poszarpywań nie eliminowała. Co Ci szkodzi dać na próbę pełną blachę i sprawdzić czy silnik nie szarpie.
Printable View
Spróbuj odłączyć czujnik ciśnienia paliwa. ten po prawej stronie na listwie i zapal i się przejedz.
Zobacz brak szarpnięć ;)
W każdym razie ASO nadal nic nie wie . Pajace
a ja wymieniłem moją przepływkę...auto przestało szarpać a zapalił mi się check engine :(
- - - Updated - - -
a ja wymieniłem moją przepływkę...auto przestało szarpać a zapalił mi się check engine :(
Podłącz pod komputer skoro check jest :]. Może odwrotnie przepływka założona?
Turbo rozebrane wyczyszczone chociaż czyścić za bardzo nie było co, luzów na wirniku brak, łopatki w stanie idealnym itp. Sam demontaż/montaż dość prosty cała operacja ok 5h. Poprawy brak auto dalej przymula na niskich obrotach i ma wahania w przyspieszaniu.
Dziś oficjalnie ASO wywiesiło białą flagę. Ich wersja jest taka - "Proszę pojeździć i dać szanse aby EGR się autoadaptował a najlepiej gdyby Pan pojechał gdzieś w trasę i auto by dostało trochę, wtedy najszybciej szarpanie ustanie" :D
Wymienili mi EGR a auto szarpie jak szarpało - nawet nie wiem czy nie bardziej :) Pany co robić?
Zaślep całkowicie EGR i się przekonaj.
Obejrzyj turbinę, może kierownica zmiennej geometrii się zacina? Nie zaszkodzi wyczyszczenie jej
Kurde, ludzie, nie szukajcie dziury w całym. To szarpanie to jest problem który występuje w dużej części JTDm-ów. W Alfach, Oplach, Saabach. Zamiast knuć z turbiną i innymi rzeczami robi się najprostszą rzecz pod słońcem - zaślepić cholerny EGR. Czas - 20 minut. Koszt - 20 PLN za zaślepkę. Jeśli zadziała - soft do zmiany i tyle. Po temacie raz na zawsze. Gdybanie "a może turbina", "a może babcia z wąsami" można sobie darować.
Tomek a dlaczego soft do zmiany jesli zaslepka pomoze,masz na mysli wywalenie EGR programowo?
Czasami sie wydaje ze ludzie tu piszą byle by sobie popisać, i nie czytają co im się sugeruje i co obeznani w temacie alfoholicy piszą. :offtopic:
Kupiłem coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=3252762756 + to http://allegro.pl/show_item.php?item=3252763227
I to są w/g Ciebie pełne zaślepki?
Tomuś żeby zaślepić EGR trzeba wyłączyć go programowo a to nie wchodzi w rachubę.
A czemu nie? Skoro ASO nie umie usunąć defektu, a zaślepienie EGR pomoże - to najwyraźniej nie zostaje Ci nic innego, tylko wyłączenie zaworu programowo. Co więcej - nie musisz nawet zakładać tej blachy - i konia z rzędem temu, kto wyczai w ASO, że masz programowo wyłączony EGR...
Serce mnie boli, że wydałem 9 stówek na nowy egr który zaraz wyłączę programowo ;)
Troche mnie dziwi dlaczego zaplaciles serwisowi(bo tak mniemam ze wlasnie im zaplaciles)za wymiane EgR jesli to nie to
Misia za robotę byś się wziął ;) ASO do tej pory utrzymuje , ze to egr - kazali mi tydzień pojeździć i jeśli nie będzie lepiej to mam przyjechać na kolejne manewry ale widzę , ze sobie z tym nie radzą...
Nie będzie lepiej. Nie Ty jeden z tym problemem walczysz i ASO nie ma procedury, która jest tania i skuteczna. Jeśli to nie EGR - to niech go sobie zabiorą i oddadzą Ci 900 PLN. Bo to znaczy, że źle zdiagnozowali problem. Nie rozumiem płacenia za takie usługi - będą wymieniać poszczególne elementy do skutku, a Ty będziesz za wszystko płacił? Skoro założyli nowy EGR i sytuacja nie uległa zmianie - to znaczy, że stary był dobry i należało go klientowi z powrotem zamontować i potem dopiero "rozkładać ręce" i mówić, że się nie umie naprawić auta.
Tomek masz w 100% rację i wczoraj te same słowa powiedziałem kierownikowi serwisu. Odpowiedział, że auto jest w 100% sprawne a szarpanie to kwestia autoadaptacji zaworu egr i najlepiej jak zaleje dobre paliwo i pojadę w dłuższą podróż :D
Uśmiałem się obrzydliwie ale jestem bez 9-tki już prawie 2 m-c więc stwierdziłem, , że nic nie stoi na przeszkodzie aby spróbować. Jadę w trasę i zobaczymy co będzie. Jeśli nie da to efektu a jestem prawie pewny, że nie da to auto odstawie z powrotem do ASO. Zresztą już się umowiłem profilaktycznie do Marka Mastersa na diagnozę ale to dopiero po weekendzie.
Tomek, nie mówię bezpodstawnie swoich teorii, ideą for o takiej tematyce jest wymiana informacji i doświadczeń. Przeprowadzałem manewry z zaślepkami - nic, egr wyczyszczony, przepływomierz sprawdzony i wyczyszczony.
Montowałeś pełną zaślepkę?
A moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego jedni maja z tym problem a inni nie? Jesli bylaby to wada konstrukcyjna to powinny miec to wszystkie silniki.
Chyba, ze objawia sie to dopiero po jakims przebiegu.
oops2k myślę,że wszystko przed Tobą :)
Ja mam 2.0 wiec moze mnie to nie dotyczy? :)
oops2k żebyś za jakiś czas nie zrobił ooooooooooooppppssssssss ;)
Powiem szczerze, ze wkurza mnie takie podejście ASO do klienta:mad:. Ja wymieniałem u siebie samodzielnie EGR i nie musiało się nic adaptować. Wykasowałem błąd przy pomocy FES-a i wszystko grało. Jak można brać kasę za nienaprawienie usterki….i to około 400 zł. (EGR kosztuje 500)
Kiedyś miałem opla astre i przekłamywał wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej na desce rozdzielczej. Oddałem samochód do ASO Opla. 5 godzin chłopaki kombinowali i nie doszli do tego co jest popsute…. ale kasy nie wzięli…. kupiłem im po dobrym piwku;). Problem rozwiązał dopiero miejscowy autoelektryk.
Na twoim miejscu zażądał bym zwrotu swojego sprawnego EGR-a i kasy.
Żeby tylko potem nie powiedzieli, że kasy nie zwrócą, bo ten wymieniony EGR będzie przecież używany :P
A na poważnie, to
już dawno takiej ściemy nie słyszałem.Cytat:
Odpowiedział, że auto jest w 100% sprawne a szarpanie to kwestia autoadaptacji zaworu egr
- - - Updated - - -
Tak sobie czasem myślę, czy może to szarpanie nie jest spowodowane nagromadzeniem się syfu ze spalin w kolektorze... ale o tym się przekonam przy okazji wywalania klap. Co, nawet jeśli okaże się prawdą, będzie świadczyć i tak na niekorzyść pseudoekologicznego zaworu.
Szarpania jak by mniej ale nowy problem- morze oleju pod autem - tak jakby spod akumulatora coś. ...
Tomek byłem - znowu mam zastępczą Pandę :) Na jutro jestem umówiony z szefem serwisu celem zwrotu EGR-u który jest niesprawny.
Podłączę się pod pogaduchę. U mnie objaw jest następujący - podczas stałej jazdy na np. 3 lub 4 biegu z prędkością obrotową w granicach 1700-1800 i wciśnięciu gazu jest jakby chwilowa zawieszka i zaraz przyspiesza normalnie, nie dzieje się to zawsze. EGR wyczyszczony, zaślepiony blaszką z otworami. Dzisiaj go jeszcze raz wymontowałem, elektromagnes chodzi płynnie, tak samo sam zawór. Przepływomierz wymieniony. Nie wiem gdzie jeszcze szukać przyczyny. Poradźcie :)
PS. Silnik 1.9 Mjet 8v
Przyczyny szukaj w ASO - od dwóch miesięcy z tym walczą
Zapomniałem napisać, że dzieje się to tylko kiedy jest na dworze więcej niż 13-14 stopni C.
Przeczytałem cały wątek i nurtuje mnie jedno pytanie: przecież ten silnik (czy te silniki, bo problem nie dotyczy jednego egzemplarza) wcześniej działały prawidłowo. Z EGR-ami, DPF-ami, bez żadnych zaślepek, z kolektorami posiadającymi klapy. Czyli naprawa w ASO, polegająca na zamontowaniu sprawnych elementów (jednego lub kilku) powinna przynieść efekt. Czy to oznacza, że błąd zostaje popełniony na etapie diagnostyki? Jestem w stanie zrozumieć, że ASO nie ma ochoty na podstawienie sprawnego kolektora, bo jego wymiana to dobrych kilka godzin dla sprawnego mechanika. Ale wymiana EGR-a nie jest już tak czasochłonna, żeby nie można było jej wykonać "na próbę".