Napisałem maila do Krosna, żeby mi dobrał takie siłowniki, jak oryginalne do 159, tylko z większą siłą Fi.
Podejrzewam, że wtedy będzie ok. Jak mi dobierze, to założę i dam znać.
Printable View
Napisałem maila do Krosna, żeby mi dobrał takie siłowniki, jak oryginalne do 159, tylko z większą siłą Fi.
Podejrzewam, że wtedy będzie ok. Jak mi dobierze, to założę i dam znać.
Wracam do pytania. Założyłem MM dzisiaj i klapa jakby ją jakąś mocną sprężyną wypchnął, to by otwierała się sama. Klapę się zamyka o wiele ciężej niż dotychczas. I największy problem to fakt że te siłowniki nie mają tłumienia na górze. Klapa leci do góry pięknie, ale mocno huśta całym autem (sic!) na końcu. Skończyło się na montażu 1 MM i zostawieniu starego siłownika, który fajnie wyhamowuje klapę.
Dokładnie takie samo zachowanie jest przy słownikach z Krosna. Brak tłumienia na górze.
Ja mam jakieś niby oryginały ale raz, że muszę łapać klapę, bo mi zawiasy urwie jak nie złapię (u góry) a dwa, że bardzo ciężko zamknąć klapę (od połowy sama leci w górę i jedną ręką nie da rady jej złapać)
Zamawiam sprężyny oraz jakieś siłowniki i modzę :)
co do automatycznego otwierania klapy. nie wiecie czy dałoby się zastosować siłowniki elektryczne z innego modelu ?
np. Citroen c5 miał auto otwieranie i zamykanie.
Niestety za mało miejsca jest, nie obyłoby się bez klepania karoserii
Pytanie o montaż siłowników - miałem jakieś tam zamienniki zamontowane "grubym w dół", natomiast na innych widziałem, że ma być "grubym do góry" (od strony klapy) - jak jest u Was w przypadku oryginalnych siłowników?
Powinieneś miec grubym do góry:)
Czyli tak jak myślałem, dzięki :)
Taka mała przestroga dla potomnych:
Dziś odebrałem ze sklepu siłowniki "oryginalne" (wyraźnie zaznaczyłem to jak zamawiali) i dostałem do ręki wytwór firmy "POLCAR". Wygląd, fakt, jak oryginały - te zamienniki na T co mam aktualnie to mają zupełnie inne końcówki i jakieś takie dziwne zawleczki zamiast blaszek - ale po zamontowaniu okazało się, że tylko wygląd mają wspólny z oryginałem - brak hamowania i klapa tak waliła w zawiasy, że auto aż się bujało. 39zł za sztukę tego cudu techniki.
Oczywiście oddałem, zamówiłem Magneti Marelli od italtechnik po 50zł za sztukę i to tyle jeśli chodzi o zamienniki tego akurat podzespołu.
A sprężynki leżą i czekają...
Daj znak czy z MM będziesz miał tłumienie u góry. W moich nie było...
Jak nie będzie to :mad::angry::suicide2::hang3::suicide:
Tak jest, najpierw się zastrzelę, potem się powieszę w potem jeszcze raz się zastrzelę.
Jeśli nie będą miały tłumienia to będę musiał dorobić jakiś amortyzator bo klapa mi w końcu urwie zawiasy. Już po ostatnich kombinacjach z siłownikami się przestawiła i przy zamykaniu zerwało mi lakier na lewym rancie klapy, koło lampy :angry: A cała klapa była malowana ledwo miesiąc temu :motz:
Czekam na przesyłkę.
Z tego co widziałem u siebie całą energię hamowania skupia na sobie silownik. Po prostu rozpręża się na maxa i sam łapie klapę/blokuje. Dlatego zostawiłem 1 oryginał i jestem póki co zadowolony. Też czekam na sprężyny.. kupiłem jedne ale okazały się za grube.
Zamontowałem przed chwilą otrzymane od italtechnik siłowniki Magneti Marelli. I dupa, nie hamują klapy. :mad:
Założone po jednej sprężynie 2S26025 na stronę powoduje całkowite otwarcie klapy (szkoda, że nie hamuje, byłoby idealnie!) ale takie płynne, nie gwałtowne.
Ostatecznie dałem z jednej strony 2S (niebieską) a z drugiej 1S (zieloną) i klapa otwiera się tak gdzieś do 1/3, w szczękę nie dostanę ani zawiasów nie wyrwie...
Duży minus - ze sprężynami klapa mocno odstaje i słabo to wygląda, nie licuje się w okolicy lamp ani po obrysie szyby. Obawiam się też w tym momencie o jej szczelność, ale za ciemno żeby teraz się temu przyglądać.
Przykro to stwierdzić ale trochę się cieszę z twoich obserwacji MM. To dowodzi, że moje są takie jak trzeba. Polecam zostawić 1 oryginalny silownik do hamowania u góry. A co dotyczy sprężyn. Ile kosztowała Cię ta zabawa?
Nie mam "oryginalnego" siłownika. Miałem dwa jakiejś firmy na T z innym systemem montażu (zawleczki z drucika), bez hamowania. Te MM to niby miały właśnie być oryginalne a tu taki ch**.
Sprężyny są tanie, wychodzi około 10zł za sztukę wraz z przesyłką. Ja zamówiłem trzy sztuki, wyniki zabaw poniżej:
Zielona: 1S26025
Niebieska: 2S26025
Niebieska jest twardsza od zielonej, co daje jej większą siłę otwarcia klapy, ale też wymaga większej siły, aby zamknąć klapę.
Nie polecam montowania tylko jednej sprężyny na jedną stronę - powoduje to przekoszenie klapy i u mnie doprowadziło do uszkodzenia rantu klapy po stronie bez sprężyny, w okolicy lampy (zerwało lakier).
Siłowniki posiadam takie:
https://drive.google.com/file/d/0B7M...hMbTIxbVE/view
Działanie klapy z zestawem 1x niebieska + 1x zielona:
https://drive.google.com/file/d/0B7M...pEUE5JUDg/view
https://drive.google.com/file/d/0B7M...RNeEhYc0U/view
Działanie klapy z zestawem 2x niebieska:
https://drive.google.com/file/d/0B7M...dLVUJHczA/view
https://drive.google.com/file/d/0B7M...NJSkpCX00/view
Dwie niebieskie wymagają już sporej siły do domknięcia klapy. Na którymś filmie pokazałem również jak u mnie klapa odstaje ze sprężynami - bez sprężyn ładnie się licuje.
No kiepsko to wygląda. Chodzi mi o to odstawanie. Ciekawe jak to się ma w sedanie. Nie musi być tam hamowania, jak w SW
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Mam już pomysł jak temu zaradzić, jutro hycam na giełdę po części i zobaczymy co się uda wymodzić :)
Mam też pomysł jak rozwiązać brak hamowania w siłownikach, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam dokładnie takie same MM. Czy faktycznie ma to znaczenie w którą stronę są zamontowane siłowniki? Masz założone obydwa siłowniki MM na wideo? U mnie o wiele mocniej kołysze autem na górze. Jako że nie mieszkam w PL ze sprężynami jestem skazany na jakieś chińczyki z ebaya. Okazało się że muszę mieć "niebieskie" o długości 20mm - jak zamówiłem 25mm to max ściśnięta sprężyna była wciąż za długa. Bardzo mi się podoba efekt niebieskiej + zielonej. Zauważyłem też że Twój zamek o wiele łatwiej łapie klapę niż mój (trzaskam jak drzwiami w maluchu). Dzięki za wideo - dzięki temu wiem dokładnie czego potrzeba.
Przypuszczam, że ma. W środku może być mała ilość oleju, smarująca uszczelniacze tłoka. Jeśli dasz "grubym w dół" o olej spłynie na denko i cześć. "Grubym do góry" powoduje spływanie oleju na uszczelniacze, które rozmazują go z powrotem po cylindrze. Czyli na moje "grubym do góry" da dłuższą żywotność siłownika. Chociaż w sumie jak przy otwartej klapie jest "grube do góry" to przy zamkniętej jest "grube w dół", a tak spędza znakomitą większość czasu. No ale tak kazali montować, to Kali tak montuje :D
Tak, dwie identyczne nówki sztuki wczoraj założone. Wcześniej miałem takie coś:
https://drive.google.com/file/d/0B7M...NScDhGelU/view
I w zasadzie ta wymiana nic mi nie dała (tylko portfel o 120zł chudszy).
Na poprzednich siłownikach również mocniej waliło klapą u góry, na tych też potrafi pizgnąć czasem (patrz pierwszy filmik z dwiema niebieskimi).
Poza tym mam wyjechaną prawą dolną kulkę, do której montuje się siłownik - na filmiku zresztą słychać jak stuka gdy klapa dochodzi na górny koniec. Przez to też jest to takie odbicie klapy na górze.
Może to zasługa tego, że jakieś 3 miesiące temu próbowałem naprawić podświetlenie bagażnika i wypłukałem sporo syfu z zamka przy pomocy WD-40. Podświetlenie nadal nie działa :)
Impex nie wyśle Ci za granicę? Te ich sprężyny są fajne dlatego, że są z drutu o przekroju prostokąta, przez co "lepiej się składa". Znaczy ich - to nie są ich, tylko firmy Bordignon. Może znajdziesz gdzieś u siebie jakiegoś dystrybutora.
Aktualizacja, wczoraj i dziś mimo założonych dwóch niebieskich sprężyn, klapa otwiera się tak jak na filmikach wyżej z zestawem zielona+niebieska, tj. tylko kawałek. Nie wiem czy to kwestia temperatury (sprężyny powietrzne inaczej pracują) czy któryś siłownik szlag już trafił.
Panowie, czy ktoś jest w stanie z małopolski zamontować odpłatnie coś takiego w mojej 147?
nawet przy dwóch lewych dasz rade. Problem, jakbyś ich w ogóle nie miał :P
No więc jednak po krótkim czasie użytkowania jestem zdania, że sprężyny 2S26025 czy 1S26025 się nie spisują. Są za krótkie, siłownik ledwo ledwo co ściska sprężynę i jedynie przez ułamek zakresu pracy siłownika sprężyna może przekazać klapie energię.
Trzeba użyć jakiejś dłuższej sprężyny, która będzie łagodniej ale przez dłuższy czas przekazywać energię do klapy. Na oku mam sprężyny 1S i 2S19045, 2S rozciągnięta ma 44mm, ściska się do maksymalnie do 25mm. Pozostaje zmierzyć, czy na pewno 25mm się zmieści na siłownikach MM, potem zamawiać i montować... 1S19045 ściska się do 20mm więc to na pewno wejdzie z bezpiecznym zapasem, ale nie wiem czy da radę podnieść klapę.
Możliwe, że idealne byłoby combo jednej krótkiej sprężyny 2S, która da początkowy impuls, a drugiej długiej i miękkiej, np. 1L19050 o długości swobodnej 51mm i długości minimalnej 21mm.
Mając zamontowane dwie 2S26025 klapa czasem podnosi się na samą górę, czasem ledwo co (chyba różnie się sprężyna układa) - wygląda na to, że jak jest gorąco to otwiera cię całkowicie, a jak jest ~11 stopni to tylko ok. 1/3. Sprężyna z mniejszym gniazdem będzie poza tym lepiej leżeć na siłowniku.
Zamawiam również sprężyny do modyfikacji odbojników klapy, bo z pomiarów wynika, że można tam upchnąć jeszcze parę (-dziesiąt) ładnych Niutonów.
PS:
informacje odn. oryginalnych siłowników klapy (to nie są Magneti Marelli):
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1696703
Od dłuższego czasu śledzę ten wątek i tak się zastanawiam. Czy któraś z mocniejszych sprężyn czerwonych zamiast niebieskich z firmy IMPEX-READY nie załatwiłaby sprawy z automatycznym podnoszeniem klapy bagażnika w SW? Co myślicie o takiej opcji?
Przypuszczam, że nie. Czerwona jest z grubszego drutu, więc nie dobierzesz czerwonej sprężyny o długości minimalnej 25mm.
Rozwiązaniem raczej będzie to, o czym pisałem post wyżej - dłuższa sprężyna o mniejszej długości minimalnej ale większej długości swobodnej. Na razie jednak nie mam czasu tego testować.
Poza tym nawet jeśli dopasowałbyś czerwone sprężyny to efekt przede wszystkim byłby taki, że klapa by odstawała jeszcze bardziej niż przy niebieskich i dodatkowo trudno byłoby zamknąć bagażnik.
anAlfaBeta, działałeś coś w temacie doboru tych springów?
Chyba nie...sam szukam rozwiązania dla swojej 159tki
Działałem ale przestałem, sklep przestał odpisywać na maile (pewnie im się nie chciało dla paru małych sprężynek zwłaszcza jak klient kombinuje) i ja przestałem się tym interesować. Temat przegrał z tzw. "życiem codziennym" :P
panowie zamiast malych kolorowych moze cos takiego
youtube.com/watch?v=_B8DAK-2pIE tylko poczatek adresu dodajcie
Podejrzewam że problemu ze zrobieniem otwierania/zamykania by nie było. Na otwieranie zastosować można sprężyny jak już większość kolegów wie, natomiast na zamykanie (i tu zaczyna się zabawa).
1. Dołożyć krańcówkę (odpowiedzialna za to czy klapa zamknięta/otwarta)
2. Podpiąć się pod sterowanie otwierania centralnego klapy
3. Przerobić sterownik by działał przemiennie (krańcówka zwarta otwieranie/ rozwarta zamykanie)
4. Silniczek 12 V , linka, bęben na który linka będzie nawijana
5. Silniczek musiałby posiadać sprzęgięłko aby puszczał linkę po zamknięciu klapy
I koszta wcale nie takie straszne ;)
Panowie ktoś już coś działał z sedanem?? Ja jestem chętny do testów tylko jakby mi ktoś napisał jakie sprężyny kupic które jeszcze nie były testowane w sedanie a mogły by zadziałać. Czy te dłuższe o numerze 1S19045 zmieszczą sie??
Sam przerabiałem temat z dołożeniem sprężynek niebieskich pod siłowniki klapy w 159SW i zauważyłem że po montażu i zamknięciu klapa odstaje więc sprężynki wykrzywiają mocowania zawiasów skróciłem je o połowę i klapa przestała się odkształcać odskakuje na tyle że można tam włożyć palce i się nie ubrudzić.
teraz myślę o zrobieniu tego w sw bo to pod marketem jest mega wygodne tu projekt z przed xx lat 10 chyba pamiętam jak naciągałem drut sprężynowy (połamał mi wtedy zebra ;-P ale poskładane dało efekt :-) dodałem tylko 2 dodatkowe długie sprężyny podczepione do klapy i mechanizmów dźwigni byle podnieść te 8 - 15 cm klapy ze spojlerem później leciało już na oryginalnych sprężynach
https://youtu.be/d_F8E7eT5dw
dla 159 dalej nic się w temacie automatyki klapy nie ruszyło ?
U mnie dopiero latem najpierw muszę siłowniki wymienić puzniej gumy na odboje w klapie i będę kombinował dalej narazie założyłem sprężyny na siłowniki żeby choć trochę klapa odskoczyła żebym mógł paluchy wsadzić pod krawędź i to się udało
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Wpiszcie na Alledrogo "automatyczne otwieranie bagażnika"
Będę się przymierzał do kupna tych siłowników :), Kwestia zapytania się czy będą pasować, filmiki są na każdej aukcji to wglądu i wygląda to obiecująco.
allegro.pl/listing?string=automatyczne%20otwieranie%20bagażn ika%20&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-aut-1-1-1003