Czyli WIX > OEM?
Printable View
Czyli WIX > OEM?
Na pewno WIX prod. PL nie jest zły/kiepski ale myślę, że na ten świetny wynik popracował też olej o znacznie (ponad dwukrotnie) wyższym poziomie detergentów/dyspersantów co znacznie poprawia skuteczność odprowadzania brudu do filtra + dokładne umycie silnika wcześniej.
Tak pokazują wyniki ale tak jak pisałem - obecny olej ma o wiele więcej dodatków (TBN>12) co też może mieć na to wpływ. WIX na pewno nie jest zły a jeśli rzeczywiście to on lepiej filtruje od OEMa i Sędziszowa to zdecydowanie nie odbija się to negatywnie (że niby ewentualny gorszy przepływ itp) na zużyciu silnika, który jeździ na krótkich odcinkach i ma sporo rozruchów na każde 100km.
Purfluxa nie mam na półce jeszcze.
no własnie jesli chodzi o sędziszów to ja po wymianie tylko samego filtra bez wymiany oleju od razu zauważyłem że silnik dłuzej sie nagrzewa do tych 80st- czyli przepływ oleju chyba większy na zimno i olej szybciej zaczyna krążyć i smarowac układ . Wczesniej miałem OEM bodajże 2 tyś od wymiany i na nim silnik szybciej sie nagrzewał -czy można wnioskować że to z powodu dłuższej pracy " na sucho" ?
Lepszy przepływ to nic złego i stąd ta różnica w czasie nagrzewania. Szybsze nagrzewanie to raczej nie od tarcia na sucho przy filtrze oleju po 2kkm a raczej od trochę wolniejszego krążenia zimnego oleju.
Target sprzedaży rzecz święta... a koniec roku blisko :D Skoro tak polecają tego Castrola (Castrol rekomenduje Edge 5W-40 C3 turbo diesel do tego silnika... więc to jednak diesel a nie TB MA :blink:) to ja bym się zapytał czy przypadkiem nie są związani umową z dystrybutorem tej marki oleju na obrót w tys. litrów... w zamian za sprzęt a może nawet hale serwisowe :confused:
Swoją drogą medal dla biegłego w sądzie, który dowiedzie, że jakość innej marki oleju mogła być przyczyną jakiejkolwiek awarii silnika jeśli parametry tego innego oleju rażąco nie odbiegają od rekomendacji producenta :rolleyes:
Ja bym bezzwłocznie zawiadomił UOKiK o rażącym naruszeniu praw konsumenta gdyby ktokolwiek zagroził mi utratą gwarancji po mojej odmowie zalania Selenii, której reklama widnieje w manualu albo innego oleju, który wciska serwis bo ma na nim setki % marży...
Strach pytać bo jeszcze dopiszą, że teraz i benzynka tylko Nitro+ bo niby dla Ferrari więc i dla AR będzie cool a jak z innej stacji zatankujesz to po gwarancji ;)