-
Przeczytałem kilka stron w temacie i zastanawiam się co jest u mnie nie tak, wypalanie DPF występuje średnio co 250km czyli na jeden zbiornik paliwa mam 3 cykle wypalania(159ti 2.4 210km). Średnie spalanie wg.komp. to 7,4l a na stacji po tankowaniu wychodzi 6,9l( tak tak, komp zawyża u mnie spalanie) Wtryskiwacze miałem sprawdzone na maszynie 20tys.km temu. Powiedzcie mi czy nie za często wypala się u mnie filtr i ile właściwie można zaoszczędzić paliwa po wycięciu filtra? Codziennie przejeżdżam 100km w trasie z prędkościami ~110km/h
Jak u Was zmalało spalanie po wycięciu?
-
Podłączyć się pod kompa i sprawić stan zapchania po wyoaleniu.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
-
A co ze spalaniem po usunięciu filtra, jest znaczny spadek?
-
Raczej znikomy spadek będzie w całości bo wypalanie filtra bardzo podbija średnia przez czas wypalania czyli 6-8 minut. Ale uważaj bo na filtry nagonka i biorą się za nie była nawet akcja na Śląsku z tym więc nad usunięciem też się trzeba dobrze zastanowić [emoji41]
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
-
Właśnie zależy mi na dpf, teraz mam usuniety egr i klapy oraz remap więc chyba skłonie sie w stronę regeneracji jesli koszty nie beda zawyzone
-
Widocznie jest zapchany i nie jest w stanie się wypalić całkowicie. Możesz spróbować jakiś dedykowany dodatek do paliwa, może coś da - koszt niewielki, szansa też niewielka, ale zawsze jakaś. Jak nie pomoże to albo wyjęcie DPFa i przedmuchanie z kompresora albo procedura serwisowa wypalania filtra (odpalana z kompa).
-
Czytam Wasze wypowiedzi i zastanawiam sie co u mnie jest nie tak. Rok temu mialem problem z dpf, musiałem go wypalac przy uzyciu komputera. Od tamtej pory ani razu nie mialem podwyższonego spalania czy innych sytuacji o ktorych piszecie. Trochę mnie to niepokoi, bo większość czasu jezdze po mieście, trasy sporadycznie i te zasyfienie zaworu na pewno jest wysokie. Czy jest to możliwe, że dpf sie nie wypala? Mam tez spore spalanie bo wychodzi mi ok. 10l/100km (1.9 jtdm 150KM 2006 rok) . Pozdrawiam
Wysłane z mojego GRACE przy użyciu Tapatalka
-
Spalanie masz normalne, ja miałem w swojej podobne w jeździe miejskiej. Spalania chwilowego możesz nie zauważyć, podobnie jak w czasie jazdy możesz przeoczyć wypalanie DPF, jeśli nie jesteś szczególnie wyczulony na jego objawy. Najłatwiej jak stoisz na światłach to zauważyć - trochę głośniej chodzi, z wentylatorem na maksa i trochę nierówno, do tego wskaźnik turbo pokazuje więcej niż zwykle na postoju a obroty jałowe ciut wyżej niż zwykle. W czasie jazdy za to odwrotnie, jak puścisz gaz to boost szybko spada na 0 (normalnie nigdy nie jest 0).
-
Notoryczny check
Podłącze się do tego tematu. Mam pytanie. Auto kupiłem niecałe dwa tygodnie temu. Alfa 159, 2008 r. 136KM. Po przejechaniu około 200 km pojawił się check engine i objawy takie jak już były tu opisywane chwilowy spadek mocy itd. Po pracy podłączyłem i sprawdziłem pod komputerem - błąd P1206 i 101 % zapchania DPF. Skasowałem, wypaliłem i wróciło do normy. Pojechałem w trasę łącznie około 470 km i około 60 km przed domem pojawił się znowu check engine i to samo co poprzednio, spadek mocy itd. Dojechałem do domu podpiąłem - błąd P1206 i 30 % zapchania, czyli się wypalił podczas jazdy, spasowałem ponownie błąd. Wyjechałem dziś do pracy (tylko 2 km), postawiłem auto i w czasie pracy musiałem gdzieś wyjechać, po odpaleniu i jakimś kilometrze zapala się check engine. Jak dojadę do domu to pewnie pojawi się P1206. Co proponujecie?
-
Ten błąd może pojawiać się w związku z np błędnym odczytem czujnika ciśnienia. Ecu pokazuje, że filtr jest zapchany w 70% bo oblicza to na podstawie ilości km i zużytego paliwa, a czujnik ciśnienia przekazuje do ECU sygnał "odetnij moc filtr zapchany"
Może być oczywiście tak, że filtr już jest fizycznie zapchany (uszkodzony) i wypalanie to tylko odhaczenie w ECU czynności, która nic nie dała.