drugie tankowanie i ogólnie drugi raz zdziwienie.. komp zawyża o 0,6-0,7l /100km.. :eek:
w poprzednich autach to raczej zazwyczaj zaniżał.. dziiiiwne.. ale ogólnie się cieszę :)
Printable View
drugie tankowanie i ogólnie drugi raz zdziwienie.. komp zawyża o 0,6-0,7l /100km.. :eek:
w poprzednich autach to raczej zazwyczaj zaniżał.. dziiiiwne.. ale ogólnie się cieszę :)
Mam pytanie czy w alfie sportwagon 115km przy prędkości 140-150 spalanie 9-11l to normalne???
Zastanawiam się tuningiem na większą moc ponoć powinno obniżyć spalanie ale muszę ustalić czy teraz dobrze pali czy coś się dzieje.
Bardzo proszę o odpowiedzi.
Jesli jestes pewien ze tyle naprawde Ci pali to to nie jest dobry wynik a raczej niemozliwy! Wiem ze to SW i ze tylko 120km ale to i tak o wiele za duzo! Ja mam 187km 380nm w sedanie i przy predkosci 150-160km/h pali mi 7l/100km,
Pozdrawiam:)
Przy tej prędkości to mi nawet 2.4 mniej pali... około 8 litrów... i to jeszcze przed naprawami :) Teraz pewnie kapkę mniej.
Wszystko też zależy, jak długi odcinek monitorowałeś bo jeśli to co podałeś to chwilowe spalanie to żadna to informacja. Dużo zależy też czy jechałeś na tempomacie czy "manualnie". Na odcinku kilkudziesięciu kilometrów z taką prędkością ja z takim samym silnikiem mam 6,6 - 7,4l (spalanie średnie). Bardzo dużo zależy jak utrzymujesz tą prędkość, czyli jak obchodzisz się z gazem jeśli nie na tempomacie.
Ja wczoraj na trasie 130km z czego ok.70% autostrada i 30% miasto miałem spalanie 5,8l.
Silnik 1.9JTDm po sofcie, dpf wywalony, prędkość na autostradzie 140-160km/h, średnia prędkość 75km/h.
Witam serdecznie spalanie na odcinku 100km autostrada w jedna i drugą stronę 2 razy w tygodniu!!! Jak jadę 120- 130 km spalanie mam w granicach 7-8l
Ale od 140 wzwyż zaczyna palić dużo, tak jak pisałem przy 160km pali 9-11. Jeżeli chodzi o DPF to wypala się co 600-700km więc raczej w normie.
Jeżeli twierdzicie że to za duże spalanie to jaka może być przyczyna?
Tak jak pisałem mam alfe 159SW 115km.
Proszę o pomoc:(