Ok dzięki, czyli coś mnie bajerował :)
Printable View
Ok dzięki, czyli coś mnie bajerował :)
Panowie, dopiero co doradzaliście mi olej do diesla ale nie zdążyłem wykorzystać tej rady bo przesiadłem się do 1.4 MA 170km. Wg instrukcji dla tego silnika do lania jest olej selenia star pure energy 5W-40 natomiast tu wszyscy wskazują na olej 0W30. Możecie mi to wytłumaczyć? Bo jestem świeżo przed wymianą i planowałem kupić selenie ale po przejrzeniu tego wątku się chwilowo wstrzymałem
Dzięki wielkie za odpowiedź, rzeczywiście w nowej instrukcji jest inny olej. Wg książki serwisowej do końca ASO lało 5w40, jeszcze na przeglądach w zeszłym roku - najwyraźniej do nich ta informacja jeszcze nie dotarła
Z drugiej strony widzę, że zmiana na 0W30 jest zalecana dopiero dla silników z normą euro6, czyli po 2013, ja mam 2011, więc chyba jednak 5w40?
Mam już penrite 0w30 i czeka na wymianę, teraz tylko proszę o opinię czy w przypadku samochodu (1.4MA 170km), który od początku jeździł na 5w40 i przejechał tak 160k robić płukanie przed zmiana na 0w30? Zawsze wydawało mi się, że przy większych przebiegach płukanie może zaszkodzić i ,wypłukać zbyt wiele' ale może to tylko jakieś ludowe mądrości bo osobiście nigdy tego nie stosowałem, więc nie chcę powtarzać zasłyszanych głupot
Płukankę stosuj przed każdą wymianą oleju. I w tych silnikach obowiązkowo trzeba zaglądnąć do filterka turbo i multiair.
Cześć, mam krótkie pytanie odnośnie oleju. Jaki wlać do Giulietty 1.4 TB 16V 88kW (120PS) rocznik 2015? Z tego co rozumiem jest to wersja bez MultiAir. Ostatnio był wymieniany aż 3 lata (25 tys. km) temu. Dotychczas była to SELENIA STAR P.E 5W40. Tutaj wyczytałem, że powinienem wymieniać olej częściej (co rok?) i że podobno Selenia nie jest dobrym wyborem, dlatego chciałem dopytać. Z góry dzięki za odpowiedź.
Pytanie było już powielane X razy. Giulietta 1.4 TB Multiair 170 KM, rok 2011, przebieg 100k km. Poprzedni właściciel wymieniał olej co roku, nie więcej jak 10k km. Pierwsze wymiany na gwarancji oczywiście Selenia 5W40 potem Castrol 5W40. W 2019 przy przebiegu 87k km wymieniony multiair. Czy po 2014 roku jak instrukcja mówiła o 0W30 coś w silniku się zmieniło? Co zalewać? Zostać przy 5W40 czy przejść na 0W30? A może nawet 0w40?
Moje typy to:
Motul X-Clean 5w40 C3
Fuchs Titan Supersyn C3
Eurol Fluence 5W40
Castrol Edge 5W40 C3
Shell Helix Ultra ECT 0W30 C2/C3
Castrol Edge 0W40
A z tych co podałem coś się nadaje?
Pierwsze kilometry od nowości na Selenii, potem przy 7500 km pierwsza wymiana oleju na Motul 8100 X-CLEAN 5W-40. Wymiany pomiędzy 12 a 15 kkm.
Przy 88 000 km przeszedłem na Shell Helix Ultra ECT 0W-30.
Interwał wymiany skróciłem do 10-12 kkm.
Na dzień dzisiejszy zero problemów z MA, przebieg prawie 118 000 km.
Więc chyba oba wyżej wymienione można śmiało stosować.
Panowie pilne pytanie :) do tej pory był 5w40 Selenia olej i tak czy zmiana na Penrite Enviro 5w40 będzie ok? czy lepiej zostać przy Seleni? chodzi mi raczej o głośnosć pracy silnika bo pisało gdzieś,że oleje PMO lepiej chronią silnik ale jest głośniejsza praca
Witam.
Gdybyś dokładniej opisał na czym polega problem można było by coś podpowiedzieć sensownego. Niestety napisałeś to tak bez sensu, że nie wiadomo o co chodzi tak naprawdę.
Może opisz problem szerzej i coś doradzimy.
Jaki silnik, jaki przebieg, co się dzieje, a czego oczekujesz.
silnik 1.4t 120km 88kw przebieg 69tys km rocznik 2012 od nowości zalewana selenia 5w40
i mam dwa typy jeden to selenia k pure energy 5w40 drugi penrite enviro 5w40 jeszcze gdzieś myślałem o amosil 5w40 ale tutaj 3.8l 250zł
bardziej chodzi mi o to czy zalewając taki penrite 5w40 uzyska się lepszą kulture pracy niż na selenii? (poprzednie bmw przykład 2.0d diesel zalewany motul 8100 5w40 potem valvo synpower 5w40 i ewidentnie na valvo cichsza praca silnika na wolnych obrotach
Panowie czy ktoś do julki 1.4 MA lał olej Gulf Formula LEF 0W-30? Z tego co widzę spełnia parametry Fiata tak jak Selenia.
Można go zalać?
Był Penitre, Ravenol czas na PMO wszystkie z aprobatą producenta i zawsze z dodatkami i płukanką Archoil.
Prawie 122 tys nalotu i jak do tej pory się nic nie dzieje.
Ważna regularna wymiana olejów i filtrów oraz śruby turbo z filterkiem i filtra MA.
Załącznik 285733
Zbędne wydatki te dwa ostatnie , filtr turbo wywaliłem jakieś 10 lat temu bo robi więcej szkody niż pożytku, filtr MA wyciągam i czyszcze co 40-50kkm on się nie zużywa. Obecnie 212kkm nalotu na ori turbo i module MA tym samym od 10 lat (wymieniony przy 29kkm zrobionych oczywiście na selenii )
Są dwie możliwości, albo kupujesz śrubę bez sitka dokładnie taka jaka jest po drugiej stronie tego metalowego przewodu zasilającego olejem turbo tzn na dole (numer jej był podawany nie raz ale pewnie szybciej znajdziesz w eperze ), albo można wyszarpać samo sitko - wpierw trochę rozwiercalem plastik a resztę dokończyła opalarka żeby nie uszkodzić metalowego stożka w dolnej części
Ponawiam pytanie:
Panowie czy ktoś do julki 1.4 MA lał olej Gulf Formula LEF 0W-30? Z tego co widzę spełnia parametry Fiata tak jak Selenia.
Można go zalać?
kurde bo zastanawiam się czy w ogóle to usuwać.. przebiegi moje to ookoło 10/15tys km rocznie.Olej będę zmieniał co 10k
PS OD razu spytam zlałem dzisiaj olej z silnika 1.4t 120km i o dziwo do banika 4l po prestone weszło mi prawie wszystko... razem z płukanką archoil (250ml) a ponoć stan MAX na bagnecie to 3.25l to ktoś przelał?
Do tych silników naprawdę wchodzą różne ilości oleju, zależnie od tego jak dokładnie olej zostanie spuszczony.
Podczas wymiany odsysamy olej z postawy filtra oleju, jak również korek w misce jest zakręcany na samym końcu, i przeważnie oleju wchodzi więcej niż podaje producent.
kolego a spytam jeśli zalałem do selenii płukankę ar 2820 to teraz jak będe zalewał penrite enviro 5w40 to czy jak robię mało km 6-10tys rocznie zalezy to płukankę oilsyn ReleaseTech Power Cleaner LL, warto dodać chodzi mi o to,że np jak ktos zrobi 5tys w 3mc ok ale jak mi wyjdzie 5tys w 10mc to czy tyle ta płukanka tam może być.. czy lepiej zrobić np 2-3tys w około 4,5mc i wtedy zlac? i czy jeśli przykładowo do silnika wchodzi 3.25 i stan na bagnecie to max a płukanka ma 250ml to należy przy wlewaniu ując te 250ml oleju na rzecz płukanki? bo przy stanie max jak doleje 250ml to będzie powyżej max zapewne
Jeśli masz zalać płukankę długodystansową, to wypadało by odessać odpowiednią ilość oleju, aby nie przekraczało MAXa.
Jeśli masz mocno zasyfiony silnik to na pewno warto zastosować taką płukankę.
oki dzięki to jeszcze jedno kolego ta płukanka oilsyn pisze,że jest na 3-10l olejów to wlać całą to 1.4t 120km? gdzie pojemnosc układu niby to 2.9/3l ale jak widać ja zlałem prawie 4l.Olej tam był selenia 5w40.Auto ma 69tys km przebiegu i 10lat lecz olej zmieniany zgodnie z zaleceniami aso czyli co 30tys :) więc jak i u innych co pokazywali zdjęcia są takie jakby skwarki więc myślę czy jej całej nie zalać.Bo jak płukanka zacznie czyścić.. to niby syf zostaje w zawiesinie.. ale czy wierzyć temu? dlatego tak pytam czy np nie zrobić mniej km np 2,3tys i zlać syf niż ma krążyć w układzie
bo pisze 1 butelka starcza na 3-10litrów a butelka ma 250ml
więc 125ml połowa powinna być 3 do 5litrów? więc już połowa była by ok.. dlatego myslę wlać równe 150ml bo przy 250ml stęzenie już duże będzie skoro 1 butelka starcza nawet dla układu co ma 10litrów a mój ma 3 :)
ja wiem :) bedę zmieniał co max 10tys tylko teraz mi chodzi o to że 250ml oilsyn jest na 3-10litrów oleju i czy np bezpieczniej nie będzie wlać te 150ml jeśli układ ma około 3litrów pojemności? :) połowa wychodzi 125ml i to by było na 3-5l oleju ale myślę jak wspomniałem wlać równe 150 bo 250 to już jak na 3l będzie duże stęzenie? jak myślicie?
ja wlewalem dlugodystansowe plukanki na 10tys km tylko do Mazdy i wlewalem ok 125ml do silnika. najpierw olej wlewalem sprawdzalem stalką jak bylo w polowie stalki to dolewalem plukanke
Selenia to przeciętny olej w niezrozumiale wysokiej cenie, dodam, iż stosowanie go wg. zaleceń producenta powoduje przedwczesne zużycie modułu MA.
Lata temu TSy zacierały się z tych samych powodów, kiedy to olej Selenia 10w40 był wg. producenta wymieniany co 20 kkm ,co powodowało zacieranie się silników i nadmierny pobór oleju.
Panowie jaki olej polecacie poprzedni wlasciciel zalał millersa 5w40 c3 auto to Giulietta QV 235KM 2013r. i zastosowałbym płukankę do starego oleju ARCHOIL AR2820 potem zaląał wlasciwym olejem jakim?? czy zostac przy millersie tylko ktory to c3 professional, trident, premium,XF, Longlife do nowego oleju doałbym AR9200 V2 LL oraz plukanke dystansową OILSYN ReleaseTech Power Cleaner. Doradzcie.
W tych silnikach najlepiej spisuje się Millers Oils EE Performance 5w40 C3.
Sprawdzone wielokrotnie na wielu takich silnikach.
Dodam, iż zalewamy go również do silników 2.9 BiTurbo Giulia/Stelvio
P.S. Aktualnie jestem w trakcie ustalania oferty promocyjnej na pakiety serwisowe dla AR ;)
Witam. Ostatnio kupiłem Julke 1.4MA 170km. 2010r..
Zamierzam właśnie wymienić Olej i sprawdzałem w Książce Serwisowej .
Był lany 5w40 i później 0w30 .
I mi namieszało w głowie , to który teraz Olej wlać ?.
Pomożecie?