@ radosuaf -- Nie dziw się - to są prawidła rynku. We Włoszech mniej popularne są te modele.
Printable View
@ radosuaf -- Nie dziw się - to są prawidła rynku. We Włoszech mniej popularne są te modele.
Była akcja, dotyczyła tylko jednego wzoru w 18" i tylko felg tylnych 9". Szczegółów nie znam, coś było napisane chyba o braku homologacji o ile dobrze kojarzę.
Tu gość ma więcej wzorów/rozmiarów, więc z jakimiś akcjami bym tego nie wiązał. Może jakieś wyprzedaże po testach albo serie pilotażowe, albo coś 2 gatunku typu jakieś ryski, drobne wady lakiernicze itp?
Szkoda że już nie ma tych Sport w wersji 8" (nie wiedziałem że była taka oferta), bo za te pieniądze to bym żonie do Giulietty kupił - jeździ na 18" podkowach z mojej byłej 159 które już mają swoje lata i obtarcia a i tu lepsze ET33 by fajną robotę zrobiło.
Może szuka ktoś Pirelli P7 Cinturato do siebie na przód?
Mam na sprzedaż 2 sztuki w rozmiarze 225/45R18 91W Run Flat, homologacja Alfa Romeo.
Produkcja:
1 szt. 1 tydzień 2020 Made in Germany 7,75 mm (600 km przebiegu)
1 szt. 37 tydzień 2020 Made in Germany 8 mm (fabrycznie nowa z naklejkami)
Były 2 takie same DOT 0120, ale z uwagi na wibracje na układzie kierowniczym odesłałem obie po 600 km do fabryki Pirelli celem sprawdzenia przyczyny problemu. 1 szt. została oceniona jako wadliwa i zastąpiona w ramach gwarancji zupełnie nową.
W trakcie reklamacji musiałem jednak na czymś jeździć. Kupiłem kolejne opony a te dwie po powrocie od gwaranta odłożyłem jako zapas. Aktualnie nie są mi potrzebne.
Dla zainteresowanych - dzisiaj dotarła felga:
Załącznik 284559
Posiada wszystkie "legitne" oznaczenia i wygląda OK:
Załącznik 284560
Załącznik 284561
Po wewnętrznej stronie jest kilka drobnych uszkodzeń:
Załącznik 284562
Załącznik 284563
Załącznik 284564
Nie wiem, czy felga taka już była, czy uległa uszkodzeniu w czasie transportu (dół nie był zabezpieczony w żaden sposób, na górze cienka pianka), czy może to było podstawą, że Alfa jest odrzuciła i dlatego można je kupić w takiej cenie. Oczywiście, przy 80 EUR za felgę nie ma co narzekać, mnie nie robi różnicy, przód jak na moje oko jest idealny.
Waga felgi - 11,6 kg. Nic dokładniejszego nie mam - to różnica w moim ciężarze na wadze z felgą w rękach i bez felgi :). Jutro będę miał w rękach tę uszkodzoną (zamawiana w ASO), to porównam.
Temat powinie brzmieć „ Giulia- felgi opony i kołpaki ....:-)”
Ja niestety mam komunikat, że sprzedawca nie realizuje wysyłki do Polski
Trzeba napisać bezpośrednio. Mnie polski eBay w ogóle nie wyszukiwał tej aukcji.
EDIT: felga jest inaczej malowana niż kupiona niedawno w ASO - ta z ASO ma równy kolor na całej szerokości (tam, gdzie jest opona), ta jest malowana na froncie i w tylej części. W dodatku nie jestem pewien, czy na 100% ma ten sam odcień.
Mam pytanie, czy homologacja producenta czyli w naszym wypadku AR jest ważna przy kupnie opon? Czy można założyć opony o takim samym rozmiarze, nośności indeksie prędkości ale z inną homologacją np MO czyli mercedesa do alfy? Czy opona z homologacją AR różni się w jakiś szczególny sposób od opony z homologacją MO?
Czy można mieć problem z przeglądem technicznym czy ubezpieczenie,, jeśli na samochodzie są inne opony niż homologowane przez producenta?
Nośność opon nie może być mniejsza, tak samo jak index prędkości od opon dedykowanych do danego typu auta.
Jaki możesz mieć problem przy przeglądach technicznych czy ubezpieczeniu jak wymiar pasuje i głębokość bieżnika jest w normie.
Zakładaliście jakieś wielosezony na 19? Jeśli tak to jakie i jak wrażenia?
Witam,nosze się z zamiarem zakupu felg na zimę zamienniki 17 cali, obecnie fabryczne rownież mam 17
Prosze o informacje czy osadzenie jest właściwe i ewentualnie jak ktoś z obecnych tu na forum ma takowe o zdjęcia jak to wyglada na liveCytat:
Średnica: 17 Szerokość: 7.5 Rozstaw: 5x110 Głębokość osadzenia (ET): 32 Wykończenie: GM - gun meta
Nie lepiej zostawić fabryczne 17 na zimę, a na lato kupić 18? Ja tak zrobiłem i samochód nie tylko zdecydowanie lepiej się prezentuje, ale jeździ się nim dużo pewniej. Jak dla mnie przy 17 calach ścianka opony jest po prostu zbyt wysoka i jest gorsze czucie samochodu w zakręcie.
Heja....nie chce kombinować- fabryczne używałem dwa lata w zimę i widzę ze felgi dostają w dupe....wiec z tąd ta decyzja
( m.i.n nowe opony zimowe 17 cali) i sama wymiana coraz droższa........
Napisz do mnie, to dam Ci ofertę na te felgi i wszystko co będziesz do nich potrzebował - alfa-autopon@outlook.com
Potwierdzam, ofertowo kolega Kolpak jest the best ;).
Raczej jestem oszczędny ale taniej zestawu nie znalazłem i w efekcie:
mam na lato fabryczne 20" a na zimę 18" na drugich felgach - komplet właśnie od wyżej wymienionego!
Fabrycznie to chyba najwięcej 19...
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
No tak, Stelvio :).
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
Jak pamiętam, chyba kosztował mnie zimowy zestaw około 4tysi za Vredesteiny na felgach od Alfy, razem z czujnikami. I na tamten moment nie mogłem znaleźć ciekawiej (końcówka zimy też to była to ciężej było już z ofertami).
Dokładną cenę mogę podać po urlopie, ale to chyba bez znaczenia.
Celowałbym raczej w czarny.
Koledzy gdyby ktoś był chętny to mam na sprzedaż trzy komplety felg do Giulii. Felgi oryginalne Alfa Romeo
Nowe 19" 4x8", cena: 3800zl
Nowe 18" 4x9" cena: 2500zl
Używane 18" 2x9" i 2x8" cena: 2500zl.
Możliwa wysyłka.
Załącznik 285098
Załącznik 285099
Zapraszam na prv.
Pozdrawiam.
Rafał
Czy ktoś się orientuje czy te 17" pomieszczą duże brembo z Veloce?
Załącznik 285195
[MENTION=248]alces1[/MENTION] - napisałem wiadomośc odnośnie tych felg:
Nowe 18" 4x9" cena: 2500zl
Używane 18" 2x9" i 2x8" cena: 2500zl.
Na 99% tak.
zima idzie ;)
jakie zimóweczki do Stelvio 280 KM w rozmiarze 255/45/20 polecacie w tym sezonie ? :cool:
Jeśli chodzi o opony w rozmiarze 255/45/20 to pod uwagę brałem kilka modeli zimówek (niezłych wg testów, jeśli chodzi o właściwości jezdne - dla mnie to główne kryterium). I pewnie wybrałbym Goodyear UltraGrip Performance+.
Jednakże, biorąc pod uwagę strach o piękne telefony (czy nie zostaną porysowane przy wymianie, itp.) w mojej Alfie pomyślałem sobie, że kupię drugi komplet kół, o mniejszym rozmiarze.
Ostatecznie cenowo wyszło podobnie (niewiele drożej), felgi używane 18" z czujnikami + opony 235/60 R18 (tym razem wybór padł na Bridgestone Blizzak LM005, ale tylko dlatego, że w tym rozmiarze z zalecanym indeksem prędkości GoodYearów nie było/nie mogłem znaleźć).
Póki co jestem zadowolony, choć na razie zrobiłem na nich ledwie kilkaset kilometrów... więcej będę mógł powiedzieć pewnie po sezonie, ale wtedy to już pewnie swój komplet opon miał będziesz ;)
Załączę nawet zdjęcie (a, co pochwalę się swoją Alfunią) - nie wygląda tragicznie, ale jednak nie tak dobrze, jak na 20" telefonach - już za niecałe pół roku znowu zobaczę moje auto na ładniejszym komplecie felg :D
[MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] pytanie do Ciebie, ale również do innych, którzy podchodzili do tematu:
Czy średnica otworu centralnego w felgach PSW Dubai jest taka sama jak w felgach OEM i czy dekielki OEM będą pasować do otworów w felgach PSW?
Mam PSW od kilku sezonów i w końcu dokupiłem do nich dekielki OEM. Numer części 50541227, z tego co pamiętam to średnica wewnętrzna 58mm, a zewnętrzna 60mm.
Jestem jeszcze przed wymianą, więc wolę zapytać nim będzie za późno, a pytam, bo pamiętam, że przy pierwszej próbie wchodziły one bardzo ciężko... ale może to kwestia wyrobienia.
Jeśli to felga dedykowana pod AR, to pasują tak jak w OE
Przekładałem w weekend koła na zimówki i przy okazji zważyłem sobie całe koła. Już w rękach było czuć, że letnie koła są lżejsze i faktycznie były lżejsze o 2 kg (ważone na wadze łazienkowej).
Moje zestawy to lato 19 JR SL01 + Falken FK 510
Zima oryginalne telefony 19 + Nokian WR Snowproof P
Zakładam że główna różnica to waga felg.
Ostatecznie weszły szare (bo z Krakowa). Rezultat w załączeniu.
Załącznik 285473Załącznik 285474
To załączanie zdjęć działa tak średnio - w podglądzie posta jest OK a po publikacji się rozwala :suicide:
Mega są te fele <3.
Jakie to jest "właściwe" miejsce? Kombinowałem różnie i nic z tego, zawsze pierwszy mam skopany.
Właściwe - to np. obok drugiego załącznika.
Wejdź do opcji <Zaawansowana edycja>) - tam na końcu jest lista załączników, a pierwszy z nich zazwyczaj, inicjalnie, pojawia się w środku tekstu. Jak przeniesiesz (drag&drop albo copy/paste) np. na koniec - to wszystko będzie OK. w ten sposób możesz też zmienić kolejność załączników jeżeli masz taką porzebę.
Ja tak robię i działa.
Ok, jeszcze się pobawie w zaawansowanej jak będę coś wrzucał z załącznikami.
Ale jak już dodaje załączniki to raczej zawsze na końcu i lipa z pierwszym. Nawet ostatnio dodawałem jakieś puste linie za tekstem itp. I w efekcie co bym nie zrobił to jak jestem zalogowany to wszystko super, a jak wylogowany to pierwszy jest tylko miniaturką zdjęcia z dodanym kawałkiem kodu strony obok.
Dzięki za info/pomoc ale już nie śmiećmy tu w wątku.
Koledzy,
Koła zimowe: czy do Giulii Veloce Q4 mogę założyć 4 takie same koła 225/45 na obręczach 18x8J? Czy to jakoś nie wpłynie na stabilność? Czy dobrze wyczytałem na forum, że były takie konfiguracje fabryczne? Fabryczne letnie mam 225/40 R19 z przodu i 255/35 R19 z tyłu..
Zapytałem w ASO o cenę felg i zaczęli mi wałkować, że zimówki do silnika 280km z tyłu muszą być 255/40 R18 nic innego...
A zapisy z instrukcji nie są dla mnie jednoznaczne...
Jeśli Ci tak powiedzieli, to kłamią :D Ja teraz mam zimówki 4x 225 i według mnie auto prowadzi się nawet pewniej.
EDIT: Napisz do Rafała z Autopon w Częstochowie, zrobi Ci dużo lepszą ofertę niż ASO, różnicę wydasz na fajne prezenty pod choinkę.